Молба от изд. „Лъчезар Минчев“ за сваляне на текстове

Настоящите закони имат остра нужда от промяна
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Молба от изд. „Лъчезар Минчев“ за сваляне на текстове

Мнениеот Борислав » 22 ноември 2006, 17:27

Получих следното в лично съобщение:
Лъчезар Минчев написа:Драги Бориславе,

По принцип приветствам библиотеката Ви. Добре подредена е, сигурно влагате и доста труд. Ще избегна по-широк коментар за това, какви автори и произведения, и кои от тях в нея към настоящия момент са защитени от Закона за авторското право и сродните му права, тъй като въпросът е специализиран и сложен.

Моля да махнете от нея следните две произведения:
1. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери
2. „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър


Изключителните права за публикуването им на български език принадлежат на издателство „Лъчезар Минчев“, което ги издава от повече от 10 години. То има грижата да ги поддържа на пазара, откъдето всеки може да си ги купи и в момента.

Прецених, че е по-добре да го поискам в лична бележка. Приемете го като израз на любезност и дискретност.

Издателството ни влага много труд и средства, за да произведе и да предложи на читателите своите книги в най-добрия вид, какъвто трябва да имат. На доходите от продажбите им разчита не само то, но и редица външни хора, които работят за публикуването на заглавията и за тяхното разпространение. Тези книги са единственият начин за прехрана и на самите писатели, докато са живи, а по-късно стават част, за жалост често значителна, от доходите на техните наследници.

В добавка, разпространявате „Малкият принц“ в един доста стар превод, макар и от иначе чудесен български писател - Константин Константинов. Езикът му е старомоден, има неточности, липсват и няколко части от текста. С това съвременните млади хора не се учат по подходящ начин на хубав български език, нито могат да разберат както трябва красотата на произведението. Преводът, с който се издава в момента, е мой и Ви съветвам да си я купите също.

Знам за всички спорове с издателство „Труд“ и разсъжденията за разликата между публикуване на хартия и електронно публикуване, за „метод, аналогичен на Брайловия“, за безплатното разпространение и липсата на печалба, и прочие, но за съжаление те не издържат на закона, както и на етиката. В нашата област и професия има ред, който трябва да се спазва. Глава 5, чл. 24, ал. 1, т. 9 и т. 10 от ЗАПСП не се отнася изобщо за масово свободно разпространение на цели защитени литературни произведения по какъвто и да е начин.

Надявам това да отстрани недоразумението с появата на посочените произведения на сайта Ви и разчитам на незабавната Ви реакция.

Поздрави.

Лъчезар Минчев

Тел.: xxx

П. П. Слепите хора са съвсем друг проблем и аз лично дълбоко им съчувствам. Никога не бих възразил един сляп четящ и културен човек да даде на друг един текст, който вторият да може да чете с помощта на компютър. Струва ми се най-подходящо това да става по електронната поща, за да не заливат мрежата огромни текстове с непогасени авторски права, с което да се пречи на книжното разпространение. Мисля, че тези хора се познават един друг, макар и по една невесела причина, и си имат доверие, тъй че оставям те да се организират по удобен и сигурен за тях начин.

Допълнение: По молба на Лъчезар Минчев махнах телефона му за връзка. --Борислав
Последната и единствена промяна е направена от Борислав на 24 ноември 2006, 11:05.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1037
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Молба от изд. „Лъчезар Минчев“ за сваляне на текстове

Мнениеот goblin » 22 ноември 2006, 17:58

Лъчезар Минчев написа:По принцип приветствам библиотеката Ви...

По принцип приветствам учтиво написаните писма,
но като че ли по ми харесва първият пост в тази тема: http://borislav.free.fr/phpBB2/viewtopic.php?t=218
Аватар
goblin
 
Мнения: 54
Регистрация: 20 август 2006, 17:18

Re: Молба от изд. „Лъчезар Минчев“ за сваляне на текстове

Мнениеот GeOrg » 22 ноември 2006, 18:08

Лъчезар Минчев написа:...
Издателството ни влага много труд и средства, за да произведе и да предложи на читателите своите книги в най-добрия вид, какъвто трябва да имат. На доходите от продажбите им разчита не само то, но и редица външни хора, които работят за публикуването на заглавията и за тяхното разпространение. Тези книги са единственият начин за прехрана и на самите писатели, докато са живи, а по-късно стават част, за жалост често значителна, от доходите на техните наследници.

Питам се дали ако бъдат свалени, доходите и печалбите на визираните в цитата ще станат достатъчни. С колко ли ще нараснат продажбите на въпросните книги? Електронните библиотеки ли са причината да не можете да продадете книгите г-н Минчев или цените? Да вземем да направим закон и да затворим и градските библиотеки а? Как така в последната редакция на закона за авторското право ги пропуснахте!? Че то от тях не може да продадете една новоиздадена книга на стар автор!!! Като гледам онова издателство дето съм обещал да не споменавам, дръпна много след изпцепките му та решихте и вие.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот Лъчезар Минчев » 22 ноември 2006, 18:35

goblin, за съжаление не мога да знам кой е въпросният издател, нито коя е книгата, както и какъв договор има със собственика на авторските й права или неговия агент. И по-добре, за да не го обидя неволно.

Но... дет'с лайф. Книгата е стока като всяка друга. Тя се произвежда и се продава. При производството се влагат пари, от продажбите се получават обратно с някаква печалба и се разпределят между доста хора. Затова е пазарът. Затова неколцина души не си лягат понякога до сутринта много дни наред - за да получи читателят хубава и изпипана книга на хубав български, с хубав вид, и... на прилична цена.

Не става дума да се надцакваме и взаимно да си показваме остроумие. Също така съжалявам искрено, ако ви огорчавам, но "От народа - за народа" не звучи резонно при масово свободно разпространявани цели защитени произведения. Прилича повече на авантюра или, да не прозвучи грубо - произвол.

Лично аз съжалявам, че у нас не разполагаме с повече такава техника и специалисти, иначе бихме направили книги и за слепи - от тези, които си струва да притежаваш. Ала засега само имаме такава идея, но с реализацията сме доникъде заради техническата страна на въпроса. Има и други варианти, освен Брайл, но и те са скъпи, а искат и много добре развита разпространителска мрежа.

Що се отнася до цитираните т. 9 и т. 10, те са за редки книги, за книги, които не могат да се намерят в страната или за уникални екземпляри. Въобще за издания, които са нужни някому с определена цел - доклад, докторат, дипломна работа, подготовка за конгрес, съхраняване на диск на историческа или художествена ценност, или нещо подобно.

Затова в момента можем да си позволим само по някое дарение за библиотека или дом, или продажба (често купуващият да го дари) на намалена цена при даден случай.

Останалото е, както казва Майлоу Майндърбайндър от любимия ви "Параграф 22", "награда за нашата предприемчивост и труд" :)

Впрочем, ако имате на сърце две-три библиотеки, особено на по-специални домове, кажете ги и с удоволствие ще им подарим за Коледа по 5 екземпляра от "Малкият принц", по 2 екземпляра "Параграф 22", а може би и още нещо.

Поздрави.

ЛМ
Последната промяна е направена от Лъчезар Минчев на 22 ноември 2006, 23:35. Мнението е било променяно 4 пъти.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот Лъчезар Минчев » 22 ноември 2006, 18:53

Не зная, GeOrg, с колко са нараснали продажбите на онова издателство (на което не споменавате името) :) Просто е противозаконно цели защитени произведения да заливат мрежата. Виж, погасени може да се предлагат свободно.

Печалбите ни не са големи. Освен това, ако свалим от цената на книгата доходите на всички, които споменах, нямаше да има нито един издател на планетата. И ние за това работим, за което всички - за някакви пари.

Целта ми е да ви обясня "по един спокоен и положителен начин" как стоят нещата.

Има и една друга страна на въпроса. Сегашното младо поколение не чете. То в по-голямата си част не си отлепя лицето от монитора и задника от стола. А трябва да живее по-човешки. Стига му и тази илюзия, че компютърът му създава свръхмощ. Не е необходимо повече.

Такива ми ти работи...

ЛМ

П. П. Колкото до мен, от години протестирам винаги, когато книги на моето издателство се качват в мрежата. Вече знаете защо.

П. П. П. Моля, не ме въвличайте в обсъждане на колеги.

ЛМ
Последната промяна е направена от Лъчезар Минчев на 22 ноември 2006, 23:59. Мнението е било променяно 2 пъти.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот GeOrg » 22 ноември 2006, 19:21

Моля Ви, разумен мъж сте обяснете ми разликата между тази и една градска библиотека за да имате претенции тук а там не. Ако ми посочите разумни видими разлики с изключение на това че там са книги а тук текстове веднага се съгласявам с всички ваши доводи и ще спра да посещавам сайта. Обещавам.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот Лъчезар Минчев » 22 ноември 2006, 20:02

Благодаря :)

Ами виж (хайде на "ти", по-лесно е). Градските библиотеки купуват книги от издателя и ние поощряваме това. Те от своя страна пък после ги дават под наем (срещу определена такса за абоната), прочитат се и се връщат, за да ги вземе евентуално друг - ако и когато. Тези книги не стават чужда собственост повече, а остават на библиотеката. Някой ако много хареса книгата и иска да си я има, отива и си я купува (или я краде от библиотеката, библиотеката го глобява и купува нов екземпляр). Но... правим, каквото можем.

Интернет е обратното - съвсем масово и съвсем без пари и без контрол. Ние не знаем колко масово е като резултат, но е факт, че е абсолютно отворено разпространение. И всеки може дори да си произведе книга в един екземпляр, че и в 10-20 - за подаръци, ако има свободно време. Това причинява три неща:

1. Пречи на книжното разпространение.
2. Използва безплатно чужд труд.
3. Учи на неуважение към книгата, която все пак е основен носител на културата (дори за музиката, защото някой трябва да издаде нотите).

Ето това второто не бива, защото тази обществена функция изпълняваме ние. Също така сме членове (страната ни) и на Бернската, и на Женевската конвенция по авторските права. Затова има и закон, който урежда тези неща по целия свят. Това е нещо като патентите или търговските марки. У нас срокът на защита е 70 години (беше 50). Ние се съобразяваме с него. В Щатите е 25 години след последното подновяване при чувствителни промени в произведението или нещо там беше, но у нас е валиден нашият закон. В ЕС въобще стана 70 години, но например във Франция има трима-четирима, които като герои от Втората световна война се защитават 75 години, включително Сент-Екзюпери. Ето, това е уредбата на нещата - за да има някакъв ред, както показва и самата дума.

Писателят, ето - не спал, плакал по някое момиче, щял да се самоубива, после се разхождал, мислил и написал книга. Има право да вземе пари, за да яде и да си купи ново палто. Художникът прави корица. Коректорката си вади очите. Техническият редактор ходи час по час до печатницата, наглежда, дори товари пакети... И все за да е по-хубаво за читателя. Е, и всички тези хора да спечелят нещо, разбира се. Че и да остане отвреме навреме за някоя тънка книжка, която се продава трудно - например стихосбирка.

Иначе става анархия, а е и обидно за хората, които участват в тази дейност и това ги засяга. Затова има и период на погасяване.

Не е умно, а е и грозно да кажеш: "Отивайте си, вече имаме компютри и нямаме нужда от вас!" Също така не е вярно. Но дори това срещнах някъде из мрежата.

Ако разпространявахме книгите като PDF, парите пак щяха да подлежат на преразпределение - хора, мрежа, едно-друго. И другаде го правят. Но у нас ако излезе един файл, целият български нет ще пламне: това е за народа!, вие сте изедници!, вие сте мошеници!, вие се сдушвате с властта, за да грабите!, не се наядохте! И ще го сложи на сайта си, да се тегли свободно, защото хората имат право на култура. Като че ли някой го отрича. Но не е това начинът. А другаде са научени как трябва.

Надявам се да го обясних добре. Но в никакъв случай не за да спреш да посещаваш настоящия сайт.

ЛМ
Последната промяна е направена от Лъчезар Минчев на 22 ноември 2006, 23:47. Мнението е било променяно 2 пъти.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот GeOrg » 22 ноември 2006, 21:42

Не разбирам какво ще попречи, на този дето иска да произведе книга/и за подаръци, да вземе книгата от някоя училищна, градска или да речем националната библиотека и да направи това което изтъквате? При това няма да я краде, ще си свърши работата и ще я върне. Къде виждате препятствие в обикновена библиотека за това незаконно действие, не разбирам!? И смятате ли че ще прилича на нещо този така наречен подарък? Това не е довод, абсолютно не го приемам. Има огромна разлика в продукта които издавате вие и това което е тук. И по-доброто и качествено е вашето. Ако някой злоупотреби с тези чисти текстове които са тук, то това ще е ваш колега, защото ще има нужното оборудване да произведе книга- продукта който вие предлагате и да ви конкурира.
Съжалявам не мога да приема аргументите Ви. Тук и в други библиотеки съм срещнал и чел книги които после съм търсил за да купя, също така съм попадал на екземпляри които не съм дочитал и никога не бих си купил. За мене няма абсолютно никаква разлика между тази и градската библиотека с изключение на това, че ми е много по удобно да се ровя в нея. А визирания закон ако е закон важи както за електронните така и за градските, училищните и националните библиотеки. Днес съобщиха, че започва дигитализиране и в националната библиотека и ще има достъп до текстовете й през Интернет. Ще искате ли и от нея да сваля текстове?
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот goblin » 22 ноември 2006, 21:44

Уважаеми г-н Минчев,

Не искам да споря с Вас дали публикуването на текстовете в електронните библиотеки пречи или помага на продажбите на същите книги в класическата им форма, тъй като в световен мащаб този въпрос отдавна е получил отговор. Не е случайно това, че прочутата библиотека на Максим Мошков, след като премина през няколкогодишен тормоз от страна на редица издателства в Русия, сега получава правителствена субсидия от 10 млн. рубли (около 300 000 USD), а същите тези издателства изпращат текстовете в нея и другите огромни електронни библиотеки (KM, LitPORTAL и др.) едновременно с издаването на книгите. Да не говорим за проекта Gutenberg и за това, което Google вече започна да прави с американската Национална библиотека.

Разбира се, това не Ви задължава да вярвате, че точно от тези текстове някой, който "не си отлепя лицето от монитора и задника от стола" [Л.М.] може да разбере за какво служат книгите. А когато разбере, може и да започне да си купува книги, включително и Вашите издания.
Аватар
goblin
 
Мнения: 54
Регистрация: 20 август 2006, 17:18

Мнениеот Гост » 22 ноември 2006, 22:04

Не, GeOrg, няма да искаме от Народната библиотека да свали нищо, защото се очаква тя да знае какво и след какъв срок може да качи. "Четвероевангелието" може да го качи и в момента, Йордан Йовков ще може да го качи на 1 януари 2008 година, а Елин Пелин, ако не иска да плати на г-н Боян Иванов или той не им подари правото за това - на 1 януари 2020 година.
goblin, когато започнем и ние да получаваме субсидия от правителството в размер на 300 000 долара, и ние ще направим като руската електронна билбиотека. Но не съм съвсем сигурен. Русия не е добър пример.

От добра воля се постарах да обясня подробно как стоят нещата. Това явно нито се разбира, нито се оценява. Не става дума за приемане или не. Нито свободата, включително на личността, нито демокрацията подлежат на такива произволни тълкувания.

Изглежда предпочитате да водите някакъв своеволен спор защо обществото е такова, каквото е, а не друго.

Повече не виждам какво мога да добавя.

ЛМ
Гост
 

Мнениеот GeOrg » 23 ноември 2006, 00:08

Благодаря Ви, че изложихте виждането си по въпроса.
Разбирам напълно, че трябва да защитавате интересите си. Аз лично нищо не тълкувам, просто изложих един факт- закона и зададох въпрос- библиотеките, на който не успяхте да дадете отговор, който да ме задоволи. Държа на думата си, в момента в който изземете и/или спрете в поне една реална библиотека произведенията върху които държите права, за: прочит, преписване, сканиране, четене на глас пред аудитория и дявол знае още какво, аз спирам да посещавам тази, както и да ползвам услугите й. Освен това публично ще ви се извиня и не само на Вас, а и на другото издателство дето съм обещал да не му споменавам името. Но докато за едни има закон, а за други не, отказвам да приема, че това е своеволен спор, който водя заради самия него. Както вие имате право да защитавате правото си на издател, то моля признайте и моето право на защита като читател! Посещавам библиотеки от 1 клас, вече съм на 45. От около година имам Интернет и първото, което по потърсих беше електронна библиотека. Вие искате да забраните и ограничите това мое право- не оспорвано право на всеки българин още от преди освобождението.
В моите фаворити на браузъра ми има не само библиотеки, има и издателства. Сигурен съм че и с останалите които идват тук е така. Защо ли са там? Защото обичаме книгите и ние сме вашите клиенти. Защото сме с различни вкусове- купуваме, сканираме, предоставяме в библиотеката възможност на други като нас да прочетат за да си харесат и евентуално да закупят книга която иначе никога не биха закупили.
Това е, аз също нямам повече какво да добавя.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот нт » 23 ноември 2006, 00:08

Г-н Минчев,

Средата се променя и всички трябва да се адаптираме към нея. Много хора въздишат по "доброто старо време". На много им се иска хем да са млади, хем на сегашния си акъл. На трети да имат достъп до съвременните технологи, но само за тях си. Четвърти с радост биха монополизирали всяко нещо, което им попадне, докато други имат пък обратните разбирания.

Ясно е, че винаги и при всяко действие някой може да се почувства със засегнати интереси. Но колкото по-бързо преглътнете съществуването на он-лайн библиотеки, толкова по-дълго ще живеете спокойно. Просто никой не може да спре тези явления, нито българските издателства, нито американските. Формите на споделяне на информация са многобройни и ще еволюират и ще се рафинират. Просто това е положението. И колкото по-рано духовете се успокоят, толкова повече енергия ще бъде вложена в позитивни начинания.

От прочетените ваши мнения всъщност смятам, че вие чудесно разбирате всичко това.

Нямал съм удоволствието да се запозная с вашия превод на Малкият принц, но смятам че "остарелият" език на Константин Константинов предава по прекрасен начин поетичната атмосфера на оригиналното произведение. Несъмнено е, разбора се правото на нови преводи, но този текст е писан преди доста време и един леко остарял български език му добавя адекватна патина, според мен.

Желая ви всичко добро
НТ
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот Лъчезар Минчев » 23 ноември 2006, 00:56

О, не. Не подвеждайте нещата в тази посока. Новият живот, каквото и да значи това, няма нищо общо с беззаконието.

Преведено, вие казвате: "Говори си каквото искаш, ние ще си правим каквото си щем и не ни интересува. Така сме си много добре." Не мога да кажа, че е оригинално, но какво да правим. Това значи всеки да постъпи, както намери за подходящо.

Няма, разбира се, никой да спре книгите за която и да е библиотека. Но току-що пропиляхте едно количество книги за коледни подаръци, повече от това, за което споменах в началото. И някои други неща. Но те са чужди и това не би трябвало да ви тревожи.

Трябва да призная, че неумелият ми опит за културен диалог се провали. Не трябваше да го започвам и го подозирах.

Довиждане.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот нт » 23 ноември 2006, 01:22

:D

Моето беше по-скоро приятелски съвет, отколкото опит за убеждаване, Г-н Минчев. Не съм чул през живота си хора на противоположни позииции, изтъквайки доводи един на друг, да са си ги променили изцяло.

Аз също нямам намерение да влизам в полемика.

Всичко добро
НТ
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Милен

Мнениеот Милен » 23 ноември 2006, 01:47

Аз искам да продължа с цитат от предишния текст: "Просто никой не може да спре тези явления, нито българските издателства, нито американските". Да предположим че произведенията бъдат свалени от borislav.free.fr. Мислите ли че утре няма да се появи toshko.free.uk или ivanlib.bg.... . Елементарно е : "В интернет хубавите неща се разпространяват в геометрична прогресия".
Да се бориш срещу прогреса(не казвам че е хубав или за добро, той е просто прогрес) е обречена кауза. Нима мислите че може да се разпространяват свободно филми, музика, софтуерни програми (доста по богати индустрии) и никой в целия свят не може да спре този процес, а вие ще успеете :) :) :).
И все пак ще ви дам съвет. Не се борете с нещо което не можете да победите, а се концентрирайте върху вашата работа. От електронните библиотеки за всеки загубен купувач, който и без това не ви е купувач :) защото няма пари, ще спечелите двама които са проверили качеството на продукта който купуват (естествено това вдига изискванията към вас, трябва да предлагате само качествени продукти). А за Русия мислия че е прекрасен пример. Те съвсем не са глупави просто отдавна са прозряли това което написах. Там дори се продават законно дискове с MP3ки, и от това печелят всички. Ще дам и аналогичен пример с книгите. Ако издадет в една книга 4-5 на даден автор, ще паднат част от разходите ви и ще стане нещо като промоция ( 4 книги на цената на 3). Мога още дълго да пиша по темата, но мисля че е излишно, ако не разбирате основните идеи другото няма занчение.
Милен
 

Мнениеот GeOrg » 23 ноември 2006, 02:13

Лъчезар Минчев написа:...
Трябва да призная, че неумелият ми опит за културен диалог се провали. Не трябваше да го започвам и го подозирах.

...

Питам се: Ако беше монолог, дали щеше да е културен?

Не виждам какво е не културното на диалога, всеки от нас изложи вижданията си по въпроса. Не сме се обиждали, не сме употребявали "цветущи" изрази един към друг. Този форум, а и други подобни се посещават от хора интелигентни, четящи, със собствено мнение и виждане по въпросите. С фрази от сорта: 'Ама това е така вярвайте ми' няма да може да минете. Ще ви се наложи да отговорите на неудобни въпроси за да Ви повярваме, искрено и от сърце за да приемем отговорите. А поставения от мен въпрос все още не е получил отговор. Отговорихте че никой няма да спира книги за реалните библиотеки, а тук го правите- аз казвам няма логика. Няма никаква логика защото, каквото мога да направя с текстовете достъпни тук, същото мога да направя и вземайки аналогичната книга от някоя градска библиотека на Пловдив, примерно!!!??? Следователно закона трябва да преследва и другите библиотеки не само електронните. Спрете ги, нали е закон един за всички в тази държава и всички са равни пред него, какво ви смущава?

Може да е неумел опита ви, но е смел за което Ви поздравявам. Освен това ни обърнахте внимание което е изключително рядко срещано явление в родните предели с което спечелихте уважението ми.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот нт » 23 ноември 2006, 07:50

Лъчезар Минчев написа:Трябва да призная, че неумелият ми опит за културен диалог се провали. Не трябваше да го започвам и го подозирах.


Позата на неразбран и обиден създава моментно впечатление за ненакърнимо превъзходство.
Но в конкретния случай, базирана на невъзможността за културен диалог, тя е напълно невъзможна и неуместна.
Считам, че всеки непредубеден читател на настоящата тема би отсъдил чистосърдечно, че диалогът е изцяло "културен", макар застъпените позиции да са разнообразни.

Всъщност посетителите тук са все такива хора — културни. (Като мене например. Културата ми се простира дори дотам, че да знам как да сложа дълго тире :D )

НТ
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот Лъчезар Минчев » 23 ноември 2006, 08:57

За жалост тирето не е това. Сложил си "дълго" тире. Нормалното дълго тире е "средното" тире и е 0150.

Вече казах как разбирам вашата позиция. В такъв случай на другата страна й остава само възможността да приложи закона. И целият спор ще приключи. Щом не може иначе, така ще е, какво да правим.

Все още имате известно време да свалите въпросните произведения на добра воля.

Приятен ден на всички.
Последната и единствена промяна е направена от Лъчезар Минчев на 23 ноември 2006, 10:11.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот Mandor » 23 ноември 2006, 10:06

Г-н Минчев,
за съжаление трябва да се съглася с мнението на НТ. Никой не ви е обиждал, никой не е казвал, цитирам: "да не ти дреме", "нека ни съдят", "остави ги тия". Напротив - всички се опитваха да получат някакви ясни отговори относно вашето мнение по темата. А в отговор на неудобните въпроси вие парирате с "опита ми за културен диалог се провали". В буквален превод: "щом не приемате моето мнение, сте некултурни".
Лъчезар Минчев написа:Преведено, вие казвате: "Говори си каквото искаш, ние ще си правим каквото си щем и не ни интересува. Така сме си много добре."

Ще се опитам да "преведа" това, което казваме, за да няма неясноти: "Не те разбираме защо искаш това. Според нас това е безсмислено. Ние много обичаме да четем и се интересуваме от благосъстоянието на българските издатели и преводачи; според нас наличието на текстовете не накърнява интересите ти."
За да разберете по-добре гледната ми точка, ще ви помоля да прочетете статията ми "Електронни библиотеки и авторско право", публикувана в този форум и да направите коментар от ваша гледна точка. Между другото, издателството за което споменавам малко преди края, е вашето.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот GeOrg » 23 ноември 2006, 10:17

Лъчезар Минчев написа:... Вече казах как си превеждам вашата позиция – с която отвръщате на любезното ми искане. В такъв случай на другата страна й остава само да се опита в рамките на възможното да приложи закона.

Позицията е на читатели и потребители на този сайт. Борислав сам ще реши какво да направи, както навярно разбрахте до сега аз съм за прилагане на закона към всички, какво нелюбезно има в това. Погледнато формално сме от една и съща страна.
Лъчезар Минчев написа:Освен това заради безразборното циркулиране на произведенията по мрежата книгите ще поскъпнат по-бързо и един подарък книга няма да струва 10-15 лева, а 20-30.
...

Вижте, зная че влизаме в Европейския съюз след малко повече от месец. Знам че въпреки всички дето ме уверяват ще няма да има скок на цените след 1.1.2007, такъв ще има. Защо аз трябва да се чувствам виновен, че така или иначе визираните по-горе цени ще станат реалност и дори ще ги надвишат. До кога аз и всички останали българи ще сме виновни за всичко което не върви в държавата, а имащите власт да вземат и прилагат решения не. Следва резонния въпрос: 'Ако затворим тези сайтове, ще останат ли цените на книгите непроменени и за колко време?'. На първия си въпрос не получих отговор на този ще получа ли?
Лъчезар Минчев написа:Вие ще останете да обменяте помежду си файловете и с удовлетворението, че можете да сваляте други къде-къде по-скъпи неща (но истинска книга не). Ще се изразявате за издателите с "да не ти дреме", "нека ни съдят", "остави ги тия" и други. Те пък ще затвърдят убеждението си, че това е само евтин пиратлък. И целият спор практически ще приключи на тази точка. Щом не може иначе, така ще е, какво да правим.

Да ще продължим защото обичаме книгите и това тук е аналогично на ровене по стелажите на обикновена библиотека. А за да се пови текст тук, първо трябва някой да я купи от вас точно така както една реална библиотека я купува. Това пиратство ли е според вас, и ако да се връщаме на първия поставен от мене въпрос извеждайки констатацията: 'Всички библиотеки в България са пирати и подлежат на законно преследване, не само електронните'.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот Лъчезар Минчев » 23 ноември 2006, 10:56

Ето позицията на "ценителите" и "четящите":
Тук:

Алиса
Гост
Пуснато на: 24 октомври 2006 (вторник) 08:29 Заглавие: ...за "моята библиотека"
Ей, според мен този сайт е много хубаво нещо и не виждам какви реални проблеми би могъл да създава на който и да е.Борислав, недей да сваляш книги - не могат да те пипнат! ... А пък ако (да речем...) Дж.К.Роулинг или някой друг има някакви проблеми, то нека се съди - да видим какво ще стане 8)

(Ужас! - ЛМ)

*

GeOrg
Регистриран на: 04 авг 2006
Мнения: 37
Местожителство: Пловдив, Ивайловград
Пуснато на: 25 септември 2006 (понеделник) 23:53 Заглавие:
Аз също ще се съглася, но ако бъде разумна цена(все пак съгласете се че е качествно различно от реална книга) и 90% отиде при автора. (Невъзможно, но човек трябва да е малко от малко грамотен в материята. - ЛМ) След смъртта му, наследнк на интелекта му да се явява единствено държавата и нацията която е изградила тази личност и възпитала такъв интелект. ... Още повече, че експлоатират авторите и след смъртта им, на какво основание незнам, но определено е погрешно и неправилно. Ако е закон значи е измислен за да обслужи нечии икономически интереси. Законите са за да обслужват обществото, следователно този закон е незаконен.

(Значи ГеОрг има право да наследи богатата си баба (ако има такава) и да живее в хубавия й апартамент, и това е морално и законно. Но не иска да плати на децата на талантливите автори, които са наследили бащите си, нито на тези, които са направили книгите им и са му ги поднесли. ГеОрг обича да си чете, което е много културно и благородно нещо, и смята, че да се искат пари за него, е неморално и незаконно. Според ГеОрг специално това трябва да става без пари. Книгите не струват нищо и се появяват от въздуха. И всички трябва да му ги дават ей-така и да не разсъждават много-много. Интересно. - ЛМ)

*

Deem
Регистриран на: 16 сеп 2006
Мнения: 8
Пуснато на: 25 септември 2006 (понеделник) 17:06 Заглавие:
Браво за ичерпатения анализ .. Примерно аз съм напълно съгласен да плятя 1 евро за книга в електрорен вариант по този начи и самите собственици ще имат допълнителни доходи за да си подържат сайтовете !

(Тук Дийм направо е щедър. Дава цяло евро, но на "собствениците", които кой знае защо са тези на сайтовете, а не друг. Може би защото Дийм има компютър и броузер и само собственика на сайт признава за собственик на нещо. - ЛМ)
Или съпричастното общество (кой колкото може и го акъл учи):
http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2006-09-15
"Пичовете от NarodnaBiblioteka.info, обаче не спят (и за измислени ИК им не дреме май...)"

"Да, това е супер-хипер-мега-нахалство, просто безумно деяние. Трябва да се вдигнем на бунт, като онези с графитите, в защита на БГ култура!"


("Потиснатите народни маси" ще правят революция, за да изтребят мръсните капиталисти, види се. Лоша работа се задава. И надолу куп "компетентни" приказки за авторските права. - ЛМ)

*

Не, наистина нямам коментари повече.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот GeOrg » 23 ноември 2006, 13:20

И кое е невъзможното? Има ли автор дето да не ползва компютър? Нима това което създава не е чист текст във компютърен файл? Какви са разходите за поставяне в електронна книжарница или библиотека на такъв файл и всеки да може да си го купи да кажем за 1 лев(0.5 евро), или дори по-ниска цена. Ще го дръпнат примерно 100 000 и то за кратко време, сами си направете изчисленията от тук на татък. И тези проценти автора ще ги има почти моментално след публикацията поради технологията която се използва. Въпрос на време е това да се случи и точно от това вас ви е най-много страх ако бъдем искрени. Но забележете някой от тези хора ще тръгнат да питат: 'Къде мога да си закупя книгата на този човек, много ми харесва като автор?'.
Колкото до наследения от баба ми апартамент, ами да писала е книги да речем печелила е купила си е апартамент и след като е починала и платените данъци аз съм го наследил. Нямам нищо против наследниците на писателите да ползват имуществото което е придобил със собствения си труд и парите спечелил приживе, това изобщо не го оспорвам. Но култура г-н Минчев, интелект и талант няма начин да се наследи, те са обществено достояние и наследство на държавата, на всички нас, защото ние сме държавата и единствено тя има право да печели от това за да развива и подпомага същата тази култура и таланти. За това казвам че сегашния закон обслужва частни, корпоративни интереси и е несправедлив. Но щом дори и несправедлив трябва да се изпълнява, прилагайте го за всички "пирати" електронни или не.
Последната и единствена промяна е направена от GeOrg на 23 ноември 2006, 17:09.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот Милен » 23 ноември 2006, 14:50

Предлагам Борислав да събира по 5лв. годишно такса, за ползване на сайта (колкото пловдивската библиотека). За да се сканира книга трябва да е купена. Така разликите между електронната и другите библиотеки просто ще изчезнат :).
Милен
 

Мнениеот SecondShoe » 23 ноември 2006, 15:29

Лъчезар Минчев написа:Интернет е обратното - съвсем масово и съвсем без пари и без контрол. Ние не знаем колко масово е като резултат, но е факт, че е абсолютно отворено разпространение. И всеки може дори да си произведе книга в един екземпляр, че и в 10-20 - за подаръци, ако има свободно време. Това причинява три неща:

1. Пречи на книжното разпространение.
2. Използва безплатно чужд труд.
3. Учи на неуважение към книгата, която все пак е основен носител на културата (дори за музиката, защото някой трябва да издаде нотите).


Точно това му е хубавото на Интернет. Масово, без пари, лесно => популярно. За да достигат тея книги до хората вие(издателствата) далеч не сте единствените хора, които полагат труд. Първо тука е положен огромен труд от уебмастъра за да създаде, качи и поддържа сайта си. После стотици хора са отделили безвъзмездно много дни от времето си само за да сканират, цифровизират и редактират книгите, и да ги приведат в годен за компютърна употреба вид. Поварвайте ми това в някой случаи е много трудно заради липсата на редакция в оригинала на самата книга. Особено важи това за книгите от началото на 90-те години. Наскоро цифровизирах френския сборник с фантастични разкази ВОЙ на издателство ПОЛЮСИ и бях шокиран! На всяка страница по няколко печатни грешки, безразборно нацвъкани латински букви без никаква логика и т.н. Такава книга трябва да ми плащат за да я чета в тоя вид. Отне ми много време да я приведа в годен за употреба вид и не изпитвам никакви угризения към явно ощетените от природата съставители и редактори на сборника.
Относно законноста, заболяха ме пръстите вече да пиша по тая тема и пак не разбрахте :evil: . След патърдията около пиратските филми и арестите на ъплоудъри през пролетта беше направено допълнение към закона и тълкуване. Аз съм си купил интелектуален продукт. Платил съм за него и притежавам определени права над него. Сред тези права е да го преотстъпя безвъзмездно на някой друг да го ползва. Това и правим с книгите. Зад всяка качена книга тука книга има човек, който я е купил и платил за правата над нея. Така, че тази библиотека е законна във всяко едно отношение и единствено вие(издателствата) нарушавате закона като насилствено опитвате да отнемете от нас законните права, които притежаваме над книгите закупени от нас.
Относно "точките":
1. Напротив улеснява го. Книгата си е книга независимо от вида и формата.
2. Не е безплатно. Труда и правата са платени с купуването на книгата от този, който я цифровизира.
3. Глупости. Книгата като нещо направено от хартия е на път към миналото. Май не сте чувал за множеството устройства за четене на електронни книги, които се разработват в момента?! Освен това чрез електронните библиотеки хората четат книги, които иначе никога не биха прочели по финансови причини или по други призчини, като слепите например. Докато не предложите някаква ваша алтернатива не пипайте нашата, защото е единствена на този етап!

Дори да предположим, че успеете да унищожите някоя от онлайн библиотеките на нейно място ще изникнат още пет нови. Има безброй безплатни хостинги, които са извън България.
Както виждате никой не пипа новите премиерни издания поне няколко месеца след излизане на книгата освен в редките случаи когато става въпрос за безкрупулна наглост и алчност от страна на издателството (напр. Хари Потър).

Относно "Малкият принц" и "Параграф 22". Това са книги многократно издавани, които малко или много се числят към класиката. Който е искал да ги купи е имал тази възможност десетки години преди да излязат електронните библиотеки. Сега е време хората да получат свободен достъп до тези книги, а и като не е публикуван тук вашият превод не виждам какво има да претендирате?! Единствените незаконни действия в случая са вашите, тъй като вие се опитвате да ни отнемете законните права. Не знам защо трябва да стават такива панаири, като тея с торентите през пролетта за да разберете, че сте изостанали(издателствата) със 100 години спрямо останалият свят и никой не ви е крив, че си търпите последиците в момента във вид на заслужени финансови загуби.

Ето какво правят далновидните издатели: http://borislav.free.fr/phpBB2/viewtopic.php?t=218 .
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Милен » 23 ноември 2006, 16:45

Да много добре казано. А за лина:http://borislav.free.fr/phpBB2/viewtopic.php?t=218. Това е един прекрасен пример за безплатна реклама на книгата. Какво по-добро от това хората да разберат че има такава книга, да прочетат една две глави и ако има хареса да си я купят. Ако се разчита само на корицата е трудна работа. Ама на който му харесва да си прави анти реклама да продължава. След време издателствата ще се молят да им бъде качена книгата в една популярна и голяма библиотека като тази.
Милен
 

Мнениеот Лъчезар Минчев » 23 ноември 2006, 18:25

Как стоят нещата юридически. Този сайт е само частна приумица, която нарушава закона. Безплатен субдомейн, използван за незаконна пиратска дейност от лице, наречено Борислав Манолов. Най-обикновено криминално и стопанско престъпление.

В допълнение Борислав Манолов размахва чужди поверителни служебни документи, които е получил по частен път, на пубертетите по света. Което също е престъпление.

Следващата седмица ще помислим какво да предприемем.

И горното няма нищо общо с тъжния недъг на незрящите (за който съм предложил пълно и чисто решение), с който така нагло се спекулира и тук, и другаде. И това се прави, за да се прави всъщност друго, което морално се стоварва на техния беззащитен гръб. А същевременно всички се прехласват, кършат ръце, вайкат се и се тръшкат колко им е мъчно за слепите. Това е отвратително и напълно осъзнато лицемерие.

Коректността ме задължава да кажа, че имаше сайтове, които просто изпълниха молбата ми, като взаимно приятелски приехме, че е станало обикновено недоразумение с качването на произведенията при тях. Ще спестя имената им, за да не изглеждат наивни или слаби в очите на редовото интернет-население.

Толкоз по въпроса.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот GeOrg » 23 ноември 2006, 19:14

:lol: :lol: :lol: Остава на пирата Борислав Манолов да му извадим на светло и милионите в наши и чужди банки, натрупани от пиратска дейност. В заплахите нямате равни в отговорите също, но в обратния смисъл.
Моля за кой ли път да отговорите:
Първо, защо гоните и смущавате работата електронни библиотеки а обикновените не? Прокрадна ми се нещо като 'частна приумица', моля уточнете вашето издателство е ли частна приумица или не.
Второ, ако електронните библиотеки спрат дейност ще останат ли цените на книгите които продавате такива каквито са сега? В един от отговорите ви прочетох, че те са причината да растат.
Трето, ако е така не би ли било по-добре да спрат дейност всички библиотеки за да свалите цените, защото човек нямайки от къде да намери търсения автор задължително ще си плати при вас издателите.

ПП Забравих да ви благодаря за комплимента :D . Наистина много ми се иска да съм тинейджър. Давам всичко стига да можеше да стане :( .
Последната и единствена промяна е направена от GeOrg на 23 ноември 2006, 19:29.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот SecondShoe » 23 ноември 2006, 19:25

Лъчезар Минчев написа:Как стоят нещата юридически...


Мисля, че темата е изчерпана. Ние се мъчим да му обясним нещо, а той само заплашва. Като единствен човек с финансови интереси тука Лъчезар Минчев си мисли, че може да заповядва и определя какво ще има в Интернет и какво не. Това е смешно. Осъзнай на кой свят живееш човече!
Лъчезар Минчев написа:А същевременно всички се прехласват, кършат ръце, вайкат се и се тръшкат колко им е мъчно за слепите. Това е отвратително и напълно осъзнато лицемерие.


Това аз ако го бях написал към него май щеше да е най-вярно, защото от пишещите във форума той е единственият с финансов интерес.
Лъчезар Минчев написа:Коректността ме задължава да кажа, че имаше сайтове, които просто изпълниха молбата ми, като взаимно приятелски приехме, че е станало обикновено недоразумение с качването на произведенията при тях.


То твоето приятелтво е като приятелството на Ал Капоне. Като не стане с добро по неговата праща мутрите.

P.S. Дори и сайтовете да свалят двете книжки, за които говориш имам усещането, че някой ще се погрижи да се хостнат на други места и линковете към тях да плъзнат навсякъде и да излизат като първи резултат в Google :D .
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот вдг » 23 ноември 2006, 19:41

На тоя Лъчезар дали му идва на ума че след като направи всичко възможно и тоя сайт престане да съществува, пак ще се появи някъде другаде.. хич да не е на инат :wink:
Усилията му ми приличат на гонене на вятъра 8)
вдг
 

Re: Молба от изд. „Лъчезар Минчев“ за сваляне на текстове

Мнениеот Лъчезар Минчев » 23 ноември 2006, 20:09

Лъчезар Минчев написа:Драги Бориславе,

По принцип приветствам библиотеката Ви. Добре подредена е, сигурно влагате и доста труд. Ще избегна по-широк коментар за това, какви автори и произведения, и кои от тях в нея към настоящия момент са защитени от Закона за авторското право и сродните му права, тъй като въпросът е специализиран и сложен.

Моля да махнете от нея следните две произведения:
1. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери
2. „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър


Аз казах това. Срещнах съвсем друго. Всичко останало са ваши бабаитлъци.

И "тоя Лъчезар" не ти е никакъв. Объркал си се нещо.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Следваща

Обратно към Авторско право, копирайт и други неща

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости