Молба от изд. „Лъчезар Минчев“ за сваляне на текстове

Настоящите закони имат остра нужда от промяна
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Re: Молба от изд. „Лъчезар Минчев“ за сваляне на текстове

Мнениеот goblin » 23 ноември 2006, 21:11

Лъчезар Минчев написа:Следващата седмица ще помислим какво да предприемем.
Трябваше да помислите, преди да тръгнете с рогата напред...
Щом сте превеждал "Малкият принц", би трябвало да знаете това:
"Droit devant soi on ne peut pas aller bien loin…"
Между другото, тази фраза във Вашия превод наистина е преведена по-точно,
но в превода на Константинов звучи по-добре на български.
Аватар
goblin
 
Мнения: 54
Регистрация: 20 август 2006, 17:18

Мнениеот shepec » 23 ноември 2006, 21:23

г-н Минчев не знам това точно как Ви пречи. Да предположим, че въпросният Борислав махне книгите. Това как ще повиши приходите Ви? Ако си мислите, че щом човек не намери дадена книга в Интернет веднага ще изтича в най-близката книжарница и ще си я купи, значи сте в голяма заблуда. В повечето случаи ще си каже "мога да мина и без него". Това как повишава така драгоценните Ви приходи питам аз??? Специално за книгата "Параграф 22" смятах да си я купя, защото да вися пред един монитор не е приятно, но няма да я купя....както и няма да купя нито една друга книга от издателство „Лъчезар Минчев“. И какво постигнахте сега??? Изгубихте един потенциален купувач, а вече и не само един, след като тази тема придоби популярност за отрицателно време.
shepec
 

Re:.....сваляне на текстове

Мнениеот Baba_IT » 23 ноември 2006, 21:26

Лъчезар Минчев написа:.... Ще избегна по-широк коментар за това, какви автори и произведения, и кои от тях в нея към настоящия момент са защитени от Закона за авторското право и сродните му права, тъй като въпросът е специализиран и сложен.
Моля да махнете от нея следните две произведения:
1. „Малкият принц“ от Антоан дьо Сент-Екзюпери
2. „Параграф 22“ от Джоузеф Хелър.......

Ами осъдете го, като сте толкоз прави - ''в правото и правата''; стига въпросА да не е толкоз ''сложен''...стига молби...Екзюпери чака пари от правата :) /разбирай в прав ред: СРАМОТА!! :( /
Приятели, я го оставете ''тоя лъчезар''. човекА иска да пише! :)
А...''г-н Минчев'', ако тоя лъчезар сте вий - станала е грешка.
Друго се има предвид, да знайш.
Baba_IT
 

Мнениеот Гост » 23 ноември 2006, 21:28

Лазаре ае млакни ве умрял остави човека да си гледа библиотека е кфо ти влиза на тебе в работата кво праи човека а ве ????
Гост
 

Мнениеот Лъчезар Минчев » 23 ноември 2006, 21:31

Никой никого не задължава да купува нищо! Въпросът е принципен, а не търговски! И не е подходящо да се подхожда към него любителски.

Освен това, макар да не съм много вещ във форумните работи, не е ли един форум именно затова - да придобиват темите популярност? По-добре ли е темите да са неизвестни и непопулярни?!

Впрочем, Бориславе, какво търси частното ми писмо до теб тука?! Да, да, същото, с което си започнал темата! Не знаеш ли, че частна кореспонденция не се показва публично? Защо ме принуждаваш сега да се занимавам с несвойствени дейности, а това, което си имал, не ме попита мен - както аз се обърнах към теб, а не към форума?

Няма смисъл да ми отговаряш, вече я забърка.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот GeOrg » 23 ноември 2006, 22:03

Човека си сподели проблема с приятелите, това е Интернет. Защото е проблем които го засяга точно толкова колкото и нас неговите приятели. Между другото когато ми пратят писмо, аз решавам да ли да го показвам, крия или разкъсам защото то вече е мое, а не на издателя му. :wink:
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот нт » 23 ноември 2006, 23:43

Гледам дискусията се развила.
По едно време ми се стОри, че г-н Минчев рече "Довиждане", ама явно се е върнал от вратата :D

Мислих си аз за Малкия принц, докато си пих кафето. Чудех се какво не е наред. И по едно време ми светна. Всички обичат принца. Но има явно по земята хора, вижда се от настоящата темичка, които искат принцът да е като онуй петле от приказката. Хем да кукурига, хем да плюе жълтички.

Едно банерче ще спретна тия дни — да уважим нашия гост подобаващо :D
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот goblin » 24 ноември 2006, 00:08

нт написа:По едно време ми се стОри, че г-н Минчев рече "Довиждане", ама явно се е върнал от вратата :D

Това е професионална деформация.
Той издаде и "Дългото сбогуване" на Чандлър, та може би от там... :lol:
Аватар
goblin
 
Мнения: 54
Регистрация: 20 август 2006, 17:18

Мнениеот нт » 24 ноември 2006, 00:21

goblin написа:Той издаде и "Дългото сбогуване" на Чандлър, та може би от там...

Не може да му се отрече известен вкус в подбирането на произведенията, които издава, явно. Чудя му се що се навря между :twisted: :twisted: :twisted: .
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот Борислав » 24 ноември 2006, 11:22

Пратих следното писмо на Лъчезар Минчев по електронната поща (отначало мислех да го пусна във форума, но видях, че е казал довиждане, та си помислих, че няма да го прочете):
Здравейте, г-н Минчев!

Предполагам, че сте закупили изключителни права за превод и издаване
на български на "Малкият принц" (за определен период от време и
вероятно само на хартия).
Ако е така, не мисля, че някой съществуващ закон ви дава право да се
разпореждате с превод, направен преди закупуването на тези права.

В Моята библиотека "Параграф 22" е публикуван в превод на Боян
Атанасов. Този превод ли е закупило вашето издателство или е направило
нов?


В отговор получих оплаквания и поучения какво било редно. Не съм бил в позиция да водя такъв разговор, защото съм нямал регистрация като фирма или организация и не съм представил пред обществото какво искам да върша.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 990
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Мнениеот SecondShoe » 24 ноември 2006, 12:18

Борислав написа:Не съм бил в позиция да водя такъв разговор, защото съм нямал регистрация като фирма или организация и не съм представил пред обществото какво искам да върша.


Значи, който няма регистрирана фирма или организация трябва да изпълнява заповедите на хората с фирми и организации :D ! Това ако не беше жалко щеше да е смешно. Явно така е свикнал човека да се справя с проблемите в живота - със заплахи и терор. Аз имам една новина за него: Комунизмът си отиде :P . Тогава се издаваха дебели томове с автобиографията на Цола Драгойчева и тиража се продаваше, но сега е нужно малко повече усилие и новаторски идеи за да оцелееш на пазара. Има издателства, които приемат реалностите, правят много пари и съществуват заедно с библиотеките и други, които си мислят, че с методики отпреди 20 години могат да оцелеят. Ми няма да стане тая работа.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот GeOrg » 24 ноември 2006, 13:08

Определено според някой хора в тази държава никой няма право на нищо ако не е фирма или организация. Напротив има право да върши всичко което не е забранено със закон. Такъв е и случая тук. Забранено е да получаваш доходи и дивиденти от дейност без да плащаш данъци за това. Това е основен закон, за това съществуват юридическите лица каквато е и фирмата на г-н Минчев. Има и физически лица които декларират пред данъчните служби в края на всяка година доходи които са получили от не трудова дейност. Единствено юридическите лица са задължени да обявяват какво възнамеряват да вършат при регистрирането си. Може би ще ме вкарате в затвора че взимам наем от личното си жилище тъй като не го ползвам, защото не съм обявил в държавен вестник!? Г-н Минчев мислех Ви за разумен човек, навили сте си нещо на пръста не търсете повече аргументи да го защитавате защото ставате смешен вече. Редно е всичко което не е забранено от закона. Съветвам Ви- забранявате дейността на библиотеките със закон и Борислав автоматично ще затвори онлайн библиотеката си, националната впрочем също. Сигурен съм, че дори няма да чака да му пишете писмо за това.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот lamerko » 24 ноември 2006, 15:48

Просто нямам думи. Може би ако настоящата библиотека се премести някъде из централна Африка всичко ще бъде наред? Принципен бил въпроса... ако ще е такъв - издателите НЕ БИВА да имам каквито и да било права в/у нещо, което НЕ е тяхно. Те НЕ са написали произведението. Ако могат да претендират за превод - то в такъв случай нека лично ПРЕВОДАЧА да претендира... както и самия писател естествено.
lamerko
 

Мнениеот нт » 24 ноември 2006, 16:41

Популярна тема. Има нужда от украса! :D Не успях, обаче, да вмъкна първото банерче тук, понеже е flash. Ето му адреса, ако сте любопитни да го видите.
http://img142.imageshack.us/my.php?image=lepetitprince1xf5.swf&width=320

Нека всеки, на който му хареса да го ползва. Утре ще добавя още няколко в по-обикновени формати, като gif и png.
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот SecondShoe » 24 ноември 2006, 23:07

Изображение Изображение
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот zmey_gorqnin » 24 ноември 2006, 23:14

Лъчезар Минчев написа:Как стоят нещата юридически. Този сайт е само частна приумица, която нарушава закона. Безплатен субдомейн, използван за незаконна пиратска дейност от лице, наречено Борислав Манолов. Най-обикновено криминално и стопанско престъпление.

В допълнение Борислав Манолов размахва чужди поверителни служебни документи, които е получил по частен път, на пубертетите по света. Което също е престъпление.

Следващата седмица ще помислим какво да предприемем.

И горното няма нищо общо с тъжния недъг на незрящите (за който съм предложил пълно и чисто решение), с който така нагло се спекулира и тук, и другаде. И това се прави, за да се прави всъщност друго, което морално се стоварва на техния беззащитен гръб. А същевременно всички се прехласват, кършат ръце, вайкат се и се тръшкат колко им е мъчно за слепите. Това е отвратително и напълно осъзнато лицемерие.

Коректността ме задължава да кажа, че имаше сайтове, които просто изпълниха молбата ми, като взаимно приятелски приехме, че е станало обикновено недоразумение с качването на произведенията при тях. Ще спестя имената им, за да не изглеждат наивни или слаби в очите на редовото интернет-население.

Толкоз по въпроса.


Точно така! Ще ти ядат хляба, пирати с пирати! Авторските ти права ще нарушават! Престъпници!
А да го видим сега тоя бабаит, след като го пратиш в концлагер!
А, не можеш да го пратиш? Нищо, следващата седмица ще помислим какво да предприемем. А по-следващата ще навестим и сиропиталището в Горно Нанадолнище, че чухме че са отпечатали на циклостил (нямат пари за ксерокс, нали) "Малкото Ани" на Ангел Каралийчев, чиито авторски права държим за 17000 години. Ние, разбира се, обичаме сираците, но парите си обичаме повече. Пардон, справедливостта имах предвид. Затова на тях ние ще им подарим едно копие на "Малкият принц" (малко е изядено от моя дакел Рики, ама инак нищо му няма), но твърдо ще изискваме да ни заплатят щети и пропуснати ползи в размер на 1 лев и 13 стотинки, колкото струва нашият интернет достъп, за да пишем простотии в интернет, защото инак от издателска дейност ние никакви приходи нямаме.
Ние, разбира се, имаме други приходи. Те идват от наивни или слаби в очите на редовото интернет-население сайтове, които ние рекетираме, за да не умрем от глад и скука (Боже, дали наистина някой ще ни повярва?).
Освен това ще осъдим Борислав Манолов по Закона за защита на частната информация, задето размахва чужди поверителни служебни документи, които е получил по частен път. Лошото е, че не ги показва само на пубертети, ами и на своите адвокати, които като практикуват във Франция, и си мислят че са хванали Господ за шлифера. Ние пък имаме едни издатели с бухалки и печатари с квадратни челюсти, които ще му дадат да се разбере.
zmey_gorqnin
 
Мнения: 2
Регистрация: 24 ноември 2006, 23:12

Мнениеот Гост » 25 ноември 2006, 00:34

Към Лъчезар:
и Ви съветвам да си я купите също.
според мен е далеч от
хубав български език
. Питай майка си.
Явор Иванов
Гост
 

Мнениеот нт » 25 ноември 2006, 01:27

SecondShoe,
Благодаря ти, че си го обърнал. За съжаление така полученият gif е с почти десет пъти по-голям файлов размер (212к) от flash анимацията (13к), поомазал се е доста, и мисля че въпреки това му липсват картинки и гладкота при възпроизвеждането.

За да изглежда по-прилично направих редуцирана версия от оригиналните файлове — само 33к. Ето я: Изображение

Утре ще направя още няколко в различни резолюции (pixel domensions) и размери/ формати.
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот Лъчезар Минчев » 25 ноември 2006, 05:37

Питай майка си. Явор Иванов

Какво???!!!

Хайде сега се изсерете отгоре едно хубаво, да ви мине меракът и да покажете колко обичате малкия принц!
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот нт » 25 ноември 2006, 07:47

Е, ето както обещах още знаменца в чест на госта. :D Шпалир от двете страни на шосето от летището, чак до Орлов мост. Всички с байрачета различен размер.

Вижте този flash http://img137.imageshack.us/my.php?image=prince02vf4.swf&width=320
Ето му и gif варианта:
Изображение

И един за любителите на дискретността и минимализЪма.
Изображение


От мене толкоз по тая тема. Дискусията гледам става все по и по-културна.
Чао!

А! И аз от вратата... Замислих се как човек понякога много лесно може да се прочуе :D No-no-no-notorious!
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот Hawthorne » 25 ноември 2006, 09:07

Моето мнение е, че наистина държавата която дава толкова много правомощияна фирмите и др. такива, може да бъде смятана за виновник за ъздаването на такива библиотеки ( не си мислете че съм против тях, подкрепям ги изцяло ). Нима не се появява за да задоволи нуждите на хората, който явно в България не могат да бъдат, поне не и качествено, и достъпно за всички, а се гледа да се удовлетворят бизнесмените с БМВ-тата. Нека да бъде така, аз нямам нищо против, в деня в който ДДС върху книгите бъде премахнато, и те стигнат цени, който биха били приемливи за всички, тогава ще отпадне и нуждата и от тази и други подобни библиотеки, дотогава се извинявам, но издателствата не трябва да търсят проблемите у нас, а у себе си, защото именно те явно не полагат достатъчно усилия за да намалят цените на книгите у нас. Съжалявам, но аз лично не видях никакви медиини, публични, или дори интернет-базирани реакции от което и да е издателство, срещувдигането на цените на книгите, което последните години си върви точно умерено. Повече няма какво да коментирам, просто с този г-н и неговото издателство, си личи че културно не може да се говори, щом когато му се зададе обоснован и добре обмислен въпрос, на който тои не може да отговори, той контрира със заплахи.
Приятелите и враговете са богатства, които всеки притежава.
Hawthorne
 
Мнения: 80
Регистрация: 25 ноември 2006, 08:46
Местонахождение: Шумен

Мнениеот Mandor » 25 ноември 2006, 09:12

Hawthorne написа:...тогава ще отпадне и нуждата и от тази и други подобни библиотеки...

Не съм съгласен. Електронните и хартиените издания са два коренно различни продукта, с две коренно различни целеви зони (дори и пазарни). Именно това отказват да проумеят издателите.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот Hawthorne » 25 ноември 2006, 09:18

Да, това е вярно, но се опитвам да обясня, че главно възникването на онлайн библиотеките, идва от незадоволените нужди на читателите, т.е. нас ;)
Приятелите и враговете са богатства, които всеки притежава.
Hawthorne
 
Мнения: 80
Регистрация: 25 ноември 2006, 08:46
Местонахождение: Шумен

Мнениеот Лъчезар Минчев » 25 ноември 2006, 09:36

Да, всичко това е вярно! Но най-хубаво е изобщо да не купувате "Малкият принц"!
Последната и единствена промяна е направена от Лъчезар Минчев на 25 ноември 2006, 19:01.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот goblin » 25 ноември 2006, 11:32

Лъчезар Минчев написа:Да, всичко това е вярно! Но най-хубаво е изобщо да не купувате "Малкият принц"!

Ееее, Лъчезаре, тук вече ме разочарова...
Ама недей така, бе, човек! Бори се, бе! Не се оставяй на тия гадни пирати.
Така, де, сега ти взеха "Малкият принц" (в един превод, с който нямаш нищо общо).
Утре, ако ти хрумне да издадеш Библията и нея ще ти вземат. И тогава, ако дойдат авторите да те питат защо не си им опазил правата, работата ще стане много сериозна. Особено много внимавай с един от тях - Петър, да не ти отнесе издателството в неговия офис, щото тоя е по-лош от данъчните - те понякога връщат, каквото са взели...

Тонът ти към края няма да го коментирам - тя простотията ходи по хората, а издателите също са хора.

П.П. Бързо редактираш, явно професионалният опит си казва думата... :lol:

П.П.П. За да не излезе, че си говоря сам :lol:, ето изтрития пост на Л.М.:
Лъчезар Минчев написа:Пуснато на: 25 ноември 2006 (събота) 08:36

Да, всичко това е вярно! Но най-хубаво е изобщо да не купувате "Малкият принц"!

Всичко е едно и също! Защо ви е да купувате каквото е да е! Пичъэт е пич дори когато е в мрежата!

Изберете си: [ Тук следват три еднакви картинки с различни размери, пускам само едната за икономия на място. g. ]
Изображение

Бориславе, сайтовийх оунеро! Ставай! И ти вече си интересен (за малко)! Ставай де, какво си се вмирисал там! Цялата мрежа те жледа! Ставааааааааай!

Аре бе! Кой ще чака да ми каканижеш по джавски! Бон! Бон е тука! Мяу-мяу, мойте приятели! Бон! Той имал приятели във Франция! Ти имаш приятели във Франция, колкото аз имам приятели в Брезник! Аре бе, ставай! Позьор!

Пускам го и с известна образователна цел - за да разберат някои издатели, че ако могат да изкупят обратно целия тираж, когато много се издънят с някоя книга, в Интернет нещата не са толкова прости. 8)
Последната и единствена промяна е направена от goblin на 26 ноември 2006, 10:02.
Аватар
goblin
 
Мнения: 54
Регистрация: 20 август 2006, 17:18

Мнениеот GeOrg » 25 ноември 2006, 11:43

Лично на мене не ми харесва това което от снощи наблюдавам в тази тема на форума. Не одобрявам нито поведението на едната страна нито на другата. Свършиха ли аргументите, че започнаха да се сипят обиди и квалификации!? Всеки има право да защитава гледната си точка. Но за да се разбираме взаимно би трябвало да се уважаваме един друг.
На мнение съм, че трябва да се свалят всички постове които не спадат към аргументите и контра аргументите засягащи въпроса който се дискутира. Лично аз ще откажа участие, ако нещата продължат да се развиват в тази посока.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот нт » 25 ноември 2006, 12:11

Интересно как след обновяване на страницата едно мнение изведнъж изчезна. Добре, че някои браузери имат back. Беше доста любопитно. Ето го за архива:
Автор: Лъчезар Минчев
Пуснато на: 25 ноември 2006 (събота) 09:42 (GMT 2)

Аре бе! Кой ще чака да ми каканижеш по джавски! Бон! Бон е тука! Мяу-мяу, мойте приятели! Бон! Той имал приятели във Франция! Ти имаш приятели във Франция, колкото аз имам приятели в Брезник! Аре бе, ставай! Позьор!
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот goblin » 25 ноември 2006, 12:42

GeOrg написа:На мнение съм, че трябва да се свалят всички постове които не спадат към аргументите и контра аргументите засягащи въпроса който се дискутира.

Ами то тогава цялата тема трябва да се изтрие, а така ще загубим образците на изящната словесност на някои издатели (на времето са ги наричали книжовници, ама то е било, защото са се изразявали по друг начин, не са били толкова образовани и са пишели само на прост книжовен език :)).

Крайно време е всички да разберат, че когато има Закон, всички аргументи извън него нямат никакво значение.
Според този закон кражба ще бъде, ако някой открадне от компютъра на Минчев или от чекмеджето му превода и го публикува в електронен или какъвто и да е друг вид.
Възпроизвеждането на вече издадено произведение чрез сканиране, преписване, снимане и по какъвто и да е друг начин и разпространението му с некомерсиална цел не нарушава закона.
Аватар
goblin
 
Мнения: 54
Регистрация: 20 август 2006, 17:18

Мнениеот Лъчезар Минчев » 25 ноември 2006, 12:58

Купете си салам наместо книга! Книгите са без пари, от народа - за народа!
Последната и единствена промяна е направена от Лъчезар Минчев на 25 ноември 2006, 19:04.
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

Мнениеот Лъчезар Минчев » 25 ноември 2006, 13:06

goblin, ти кога си взел някому нещо с умствените СИ възвможности?
Лъчезар Минчев
 
Мнения: 13
Регистрация: 22 ноември 2006, 05:55

ПредишнаСледваща

Обратно към Авторско право, копирайт и други неща

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron