За жалост ГДБОП погна и мен - biblioteka-bg.com

Настоящите закони имат остра нужда от промяна
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

За жалост ГДБОП погна и мен - biblioteka-bg.com

Мнениеот shemzy » 15 юли 2010, 15:29

Здравейте,
Казвам се Николай Асенов. През последните 5 години имах идея да направя сайта си biblioteka-bg.com полезен и нужен не само на редовно четящите, но и за тези , които никога не са стъпвали с общинска библиотека(а те са много).
3 години събирах материали, книги, разкази и т.н.(имам книги взети и от тук, но от стария домейн). Подредих ги под азбучен ред, по фамилия на автора. Преименувах ги, както на кирилица, така и на латиница. Месеци работа... Имах сблъсквания с мненията на ученици за това как с гордост казват, че НЕ ЧЕТАТ. С ТОТАЛНАТА неграмотност, която се сее из днешните тийнейджъри.
Един ден реших вместо да ги държа само за локално ползване - да направя сайт и да ги споделя с всички. Тогава разгледах прословутия чл. 24... днес тези точки от Закона са ми малко размити и все още не мога да открия кой е прав и кой не е.

Днес получих призовка за Свидетел по дело номер "еди кое си". Потърсих г-н Жотев, който ми бе оставен за връзка. Господина ми каза, че трябва да се срещнем, за да обсъдим "Библиотеката" и да дам писмени показания... Интересното е, че призовават и годеницата ми , понеже "е допринесла за сайта" . Наистина тя е администратор във форума( с 3-4 мнения, другото триене на спам), но си няма понятие от html,php и прочее за изграждането.

Както и да е. Утре 16.07 предполагам ще ме "помолят" да затворя сайта си.
За 2 години онлайн нямам нито една публикувана реклама, банер, каквито и да е приходи, с които поне да си покривам хоста и домейна.

Съжалявам за толкова труд, който хвърлих и толкова безсънни нощо.
Съжалявам за това, че свързват електронните библиотеки с престъпни организации, а обществената ,която посещавам, в която плащам такси, както давам пари и за ксерокопия на книги или страници за законна.
Съжалявам, за всички регистирани потребители и за тези , които четяха инкогнито.
Съжалявам за доц.Т.Тодоров, който вярваше в идеята за електронните библиотеки, за българските студенти в Чехия и Полша, които бяха редовни читатели и за българския им преподавател.За тези , които предоставиха доброволно свои авторски прозведения за публикация и за многото други потребители написали хубави думи.

Радвам се , че Читанката все още се бори .
Почитател съм ви още от самото начало.
Ако желаете мога да ви дам колекцията , която събирах през последните 5 години.

Публикувам тук каквото мисля , понеже форума ми е малко посещаван, а откакто спрях свалянето на книгите и сайта изгуби много потребители.Тук знам, че доста хора ще го видят.
Благодаря.
shemzy
 
Мнения: 2
Регистрация: 15 юли 2010, 13:07

Мнениеот SecondShoe » 15 юли 2010, 16:54

Сега вече знам какво е да живееш в диктатура на генералитета.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Шаркан » 15 юли 2010, 17:04

Николай Асенов,
искрено ти съчувствам.
Има ли начин просто да се ослушаш?
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Мнениеот MikoBG » 16 юли 2010, 01:01

Ех, Кольо Кольо.... да си чул някой да е пророк у дома си? Правиш нещо за хората, а не можеш да си изкараш парите за насъщен! Да си чул скоро вицове за мутри? МИ НЯМА ..., защото мутрите станаха политици!А ти искаш книги да четеш и на другите да даваш...? Не вървиш приятел. :oops:
iPhone+Stanza :)
Аватар
MikoBG
 
Мнения: 60
Регистрация: 13 февруари 2007, 02:30

Мнениеот shemzy » 16 юли 2010, 07:59

MikoBG написа:Ех, Кольо Кольо.... да си чул някой да е пророк у дома си? Правиш нещо за хората, а не можеш да си изкараш парите за насъщен! Да си чул скоро вицове за мутри? МИ НЯМА ..., защото мутрите станаха политици!А ти искаш книги да четеш и на другите да даваш...? Не вървиш приятел. :oops:


Проблема не е в парите и хората. Занимавам се с уеб проекти и никога не съм мислил за библиотеката като за средство за изкарване на пари. Сайта ми беше хоби. Макар и да бях "вътре" с него ми беше любимия. Беше полезен.
Имах една анкета в сайта "Ако ви хареса книга от виртуалната библиотека бихте ли си я закупили ?" 53% са отговорили с "ДА". 30% казват , че имат желание, но не и възможност . Едва 14% казват, че е по-добре да си я изтеглят.
Не мисля, че затварянето на електронните библиотеки ще накара хората да си купуват книги.
Проблема с тях явно идва от друго място.
shemzy
 
Мнения: 2
Регистрация: 15 юли 2010, 13:07

Re: За жалост ГДБОП погна и мен - biblioteka-bg.com

Мнениеот slacker » 16 юли 2010, 13:34

Гост написа:Ако желаете мога да ви дам колекцията , която събирах през последните 5 години.


В сайта има един раздел "Работно ателие (Подготовка на нови произведения)". Добре би било, ако провериш книгите от твоята библиотека дали ги има в "Моята библиотека" (вкл. и в раздела "Работно ателие") и тези, които ги няма тук да ги добавиш в "Работно ателие". По този начин другите хора няма да си губят времето да сканират книги, които вече са сканирани (вместо това ще сканират книги, които все още не са сканирани или ще редактират вече сканираните). След като добавиш книгите в "Ателието" ще трябва само да се редактират/конвертират във формат SFB за да станат част от "Моята библиотека".

Не знам дали има смисъл да се правят много сайтове-библиотеки. Много по-ефективно би било всички да вложим усилията си в поддръжката на един сайт (имам предвид този сайт, защото той е най-голямата общодостъпна библиотека с литература на български език, достъпна чрез Интернет).

И аз преди време поддържах един малък сайт-библиотека, но спрях да се занимавам с него (разбира се сложих връзка към този сайт) и сега помагам на тази библиотека (за сега само с редакции на "печатните" грешки).
slacker
 
Мнения: 62
Регистрация: 15 октомври 2009, 03:24

Мнениеот danbi » 17 юли 2010, 16:25

Една от ползите да има много сайтове-библиотеки е, че така дейността ще стане неунищожима.

Ако сайтовете са 1-10 не е никакъв проблем, да се отстрелят един по един -- включително и да се насъскат един срещу друг.

В този ред на мисли, изключително много приветствам начинанието на Борислав цялата библиотека + софтуера да са свободно достъпни. Ще е още по-добре, ако това става в почти реално време (а не на месец, или година). Така мотивацията по спиране на библиотеката ще намалее -- защото "проивника" не е от класа на Дон Кихот.
danbi
 
Мнения: 45
Регистрация: 17 юни 2010, 17:57
Местонахождение: Варна

Мнениеот slacker » 18 юли 2010, 11:59

danbi написа:Една от ползите да има много сайтове-библиотеки е, че така дейността ще стане неунищожима.


Варианта един сайт хостнат на много места и поддържан от много хора (вкл. и чрез торент) е по-добър.

По-изгодно е за всички вместо да откриват колелото по единично, първият, който открие колелото да разпространи това знание до другите за да може другите вместо да се занимават с откриването на колелото да откриват и останалите детайли от космическия кораб.
slacker
 
Мнения: 62
Регистрация: 15 октомври 2009, 03:24

Мнениеот Шаркан » 18 юли 2010, 14:40

shemzy написа:Имах една анкета в сайта "Ако ви хареса книга от виртуалната библиотека бихте ли си я закупили ?" 53% са отговорили с "ДА". 30% казват , че имат желание, но не и възможност . Едва 14% казват, че е по-добре да си я изтеглят.

това е силен коз срещу налудничавите твърдения, че издателите губели от електронните библиотеки.

би било хубаво да се направи анкета и колцина биха плащали ДИРЕКТНО НА АВТОРА (преводача) за свалени е-книги.
Моят опит е, че плащат между 15 и 30%.
Което за един автор е ВИНАГИ по-добре от това, което му предлагат издателствата-праводържатели.
Пък и "производството" на е-книга е далеч по-лесно и евтино от хартиената.
--------------
danbi написа:Една от ползите да има много сайтове-библиотеки е, че така дейността ще стане неунищожима.
Ако сайтовете са 1-10 не е никакъв проблем, да се отстрелят един по един -- включително и да се насъскат един срещу друг.

ИМЕННО!

има обаче и логика от "уедряване"... което, ако стане като СВОБОДНА АСОЦИАЦИЯ на свободни електронни библиотеки, би улучило два заека наведнъж:
- неунищожимост поради множественост;
- синхрониирано общо доброволно дело.
(има и трети заек - популярността)

особено успешно би било асоцииране не само в рамките на една страна, а и международни асоциации.
Възможен формат за реализация на такава идея - Общ портал на свободните електронните библиотеки (с линкове към отделни сайтове и общ форум за координация, общ раздел на рецензии и отзиви; за желаещите да възнаградят автори, преводачи и редактори за труда им - линкове към лични страници на авторите, преводачите и редакторите.
Хубаво би било един такъв Портал да разполага с ботове-преводачи за улесняване на общуването между читатели, автори, е-библиотекари)
Доколко е осъществимо нещо такова?
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Мнениеот danbi » 18 юли 2010, 23:02

С предварителната уговорка, че колегите библиотекари да не ми се сърдят, че казвам тези неща на изключително популярен език -- но пък, в известен смисъл времената са се попроменили а с това и терминологията.

При класическите библиотеки, едно време съществуваше такова нещо. Наричаше се "национална библиография". Идеята е, че каталога с всички книги (и други издания) издавани в България се създава от Националната библиотека, която го разпространява до останалите публични библиотеки, част от които пък задължително получават съответните издания по силата на Закона за депозита. Хубава система, с някои технически гафа, но все пак -- работеща. Но напоследък, нещо библиографията е непълна, разпространението хаотично а и обществени библиотеки не останаха.

Разбира се, тези неща се случваха в условията на библиотеки, които практически не ползват Интернет технологии. Инструментите които има сега, позволяват немислими за 'класическите' библиотеки неща, като двупосочна синхронизация на каталози, сливане на фондове и т.н.

Напълно съм съгласен, че колелото не бива да се открива отново. Но съм категорично против идеята 'една библиотека, хостната на много неща. И каталозите и фондовете трябва да е споделят.

Причината, поради която съществува биологичното разнообразие, расовото разнообразие и т.н. е оцеляването.
Когато се проектира една сложна и комуникираща компютърна система, много е важно да се избегне базирането на всички участващи 'възли' на един и същи код. Всеки дефект на този код, или пробив в сигурността му може да доведе до заличаване на вида, ако мога така да се изразя.
Затова, такива системи се правят с няколко различни платформи, които реализират едни и същи протоколи (езици за общуване) и които си споделят потенциално едни и същи данни.
Но имат различен базов код, изпълняват се на различен хардуер, имат различно и разпределено управление и дори видимостта към останалия свят не е една и съща. Така, докато не се скарат помежду си, образно казано -- са защитени от заличаване.

Общия портал, за съжаление изисква централизация. Изобщо, концепцията за порталите е против самата същност на Интернет. Според мен, концепцията за порталите беше подхвърлена от загиващите монополни телеком структури в опита им да накарат Интернет да се преструкрутира в нещо, което те разбират и могат да управляват.
В този ред на мисли, "общия портал" може да бъде много полезен за осведомяване на обществото за различните инициативи -- но той би могъл да функционира смислено и да бъде полезен само докато броя участници е малък.
А най-големия му недостатък е, че представлява една точка за съсредоточаване усилията на "врага" -- единственото звено, което трябва да бъде поразено.
danbi
 
Мнения: 45
Регистрация: 17 юни 2010, 17:57
Местонахождение: Варна

Мнениеот Шаркан » 19 юли 2010, 02:11

danbi написа:Общия портал, за съжаление изисква централизация.
стоп.
Не говорим за Портала като за "ръководен център", а по-скоро за общ каталог на линкове към напълно автономни библиотеки. Както и място за общуване на тези библиотеки помежду си (което не изключва, а дори поощрява ПРЕКИ връзки между отделните библиотеки).
Това не е централизация, а федериране.
Обратното на централизацията е "феодална разпокъсаност".
Федерализмът обаче е "трети път".

в една такава свободна асоциация на е-библиотеки всеки "нападнат" ще получи подкрепа не само от своите читатели, но и от другите библиотеки, отвъд държавните и езикови граници, случаят няма да бъде потулен, няма да остане малък скандал с местно значение.
Но по-важното е, че книжният фонд на една асоциация/федерация ще е по-лесен за достъп от най-различни читатели. КОито могат да формират преводачески ателиета - както в рамките на Портала, така и ПОКРАЙ него.

Пък и Порталът-федерация-асоциация сам ще стигне до естественото си насищане като членове.
Което не пречи той да се асоциира с други подобни портали.

Според мен, концепцията за порталите беше подхвърлена от загиващите монополни телеком структури в опита им да накарат Интернет да се преструкрутира в нещо, което те разбират и могат да управляват.
тоест, смяташ, че порталът е невъзможен без императивни административни функции? Не мисля така. "Портал" е просто название. Форма. Какво съдържание се налее в него - друг въпрос.


точно АЗ надали бих предложил нещо, което намирисва на централизация :wink:
сигурно трябваше да подчертая, че е-библиотеките остават даже в Портала напълно автономни. Не ми хрумна да уточня, за мен това се подразбира.
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Мнениеот slacker » 19 юли 2010, 19:01

Недостатъци от това да има множество различни библиотеки:
Дублират се усилия.

При корекция (премахване на "печатни" грешки) на дадена книга в една от библиотеките, промените в другите библиотеки може и да не се случат (например защото редакторът не разполага с изчерпателен списък с всички библиотеки).

Поради разликите във форма̀та на текстовете в различните библиотеки ще се затрудни копирането на книги от една библиотека в друга.

Обърнете внимание, че главната библиотека ще предлага архиви достатъчно често. Ако нещо се случи с нея някой друг наема сървър и прави копие на библиотеката.

Разбира се нищо не пречи главната библиотека да има копия на няколко сървъра - по този начин, ако се случи нещо на един от сървърите другите ще поемат трафика.
slacker
 
Мнения: 62
Регистрация: 15 октомври 2009, 03:24

Мнениеот danbi » 20 юли 2010, 21:23

Тези неща с дублирането и т.н. могат да се избегнат при използване на протоколи за синхронизация от рода на OAI-PMH -- за което писах в другата тема с идеите. Така ще се знае, къде и каква версия на документа (произведението) се намира.

Шаркан, съгласен съм, че терминологията е трудна материя -- но портал по принцип е нещо, чрез което се осъществява достъпа. Например, на всички е "известно", че услугите на Гугъл могат да ползват чрез google.com -- обаче, ако този сайт бъде спрян, по каквато и да е причина, всъщност цялата услуга спира -- независимо, че отделните сървъри осъществяващи дейността си функционират -- просто никой не знае за тях.
danbi
 
Мнения: 45
Регистрация: 17 юни 2010, 17:57
Местонахождение: Варна

Мнениеот Шаркан » 20 юли 2010, 22:20

danbi написа:Шаркан, съгласен съм, че терминологията е трудна материя -- но портал по принцип е нещо, чрез което се осъществява достъпа. Например, на всички е "известно", че услугите на Гугъл могат да ползват чрез google.com -- обаче, ако този сайт бъде спрян, по каквато и да е причина, всъщност цялата услуга спира -- независимо, че отделните сървъри осъществяващи дейността си функционират -- просто никой не знае за тях.

ок, ясно, грешката е моя.
Тогава да то наречем... как? Междубиблиотечен форум? Каталог? Координационен възел?
Просто думи. Важно е съдържанието.
С него съгласен ли си?
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Мнениеот danbi » 29 юли 2010, 11:02

Да с концепцията съм съгласен. Класическите библиотеки все още се борят с подобни проекти, засега доста неуспешно, поради ефекта орел-рак-щука. Но с Интернет библиотеките нещата са по-прости особено с отворените библиотеки като тази.

Проекта Европеана всъщност цели създаването на точно такова нещо. За съжаление се развива с много бавни темпове.
danbi
 
Мнения: 45
Регистрация: 17 юни 2010, 17:57
Местонахождение: Варна

Предложение

Мнениеот Благодаря Ви » 03 август 2010, 04:55

Първо, БЛАГОДАРЯ ВИ ! и на екипа на читанка и на теб и на всички които се занимават с народно-полезна дейност ( колкото и идиотски да звучи ). Печелбарите винаги ще вият на умряло, защото те са и винаги ще останат дребнави душици и родоотстъпници.
Идеята ми със сигурност ви е хрумвала - да се изнесе хостинга в някоя държава с по-либерални виждания, ще трябва да се плаща, но смятам, че средствата ще могат спокойно да се наберат. Навремето торентите го направиха, е вече нямат нужда защото същите тези които сега гонят вас видяха, че тези сайтове докарват добри печалби от реклама и намериха задкулисен начин да се разберат, което говори колко са те загрижени за закона и колко да си напълнят джобовете.Някой който живее близо до и хваща отворен публичен уайърлес да отвори едно прокси и администрирането да минава от там, да гонят макдоналдс :) аз лично ще ви подаря една машина за целта. Въобще ако държат да се заяждаме на техническо ниво ще ги бием всеки път, не е като да не се познаваме ;) Това е най-лесния и най-простия вариант, който може да се вдигне за отрицателно време. Идеята за бекъпи по безплатни хостинги също става. Сега когато клаудовете започват сериозно да навлизат и има безплатни предложения или такива на ниски цени може да се помисли и върху такъв вариант.
http://w*arez-host.com/ ( махнете звездата ) http://www.tikier.com/ http://www.azhosty.com/

има още много такива и много добре псуват по официални искания за логове и сваляне на сайтове :)
Благодаря Ви
 


Обратно към Авторско право, копирайт и други неща

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост