Опит

Търсене и предлагане на помощ при сканиране. Теми за началната работа при цифровизацията.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Опит

Мнениеот Гост » 05 септември 2006, 17:54

Гост
 

Re: Опит

Мнениеот nqgolova » 04 ноември 2006, 22:00

Ако е възможно може ли някой да ми обясни но по- подробно,как става сканирането на книги от къде се тегли програмата.Доста време се мъчих сама да направя нещо,но безуспешно.
Аватар
nqgolova
 
Мнения: 63
Регистрация: 15 август 2006, 17:47

Мнениеот GeOrg » 06 ноември 2006, 19:34

За да сканираш книга по принцип не ти е необходима програма, при правилно инсталиран и работещ скенер. Програма е необходима при превръщането на сканираните снимки в текст, тъй като самия документ е просто снимка, графика на страница но не и текст.
Доста мислих по въпроса защо задаваш този въпрос и се забавих доста с отговора. Стигнах до следния извод: навярно предполагаш, че след като е сканирана страница и се вижда на нея текста то няма проблем. :D Напротив има, текста който въвеждаме от клавиатурата и се вижда на екрана, се извежда на него със специални кодови таблици в който са описани текстовите символи. А при сканирания текст същите тези символи вече са просто графика, не отговарят на никакви кодови таблици, просто излизат на екрана като снимка, така като някой пейзаж или ваша фотография например. От тука идва необходимостта да се транслира(разпознае, свърже) снимката на буквата 'А', със съответната кодова таблица. Този процес е доста сложен- разпознава и превръща графиката в текст. За него ти е необходима програма, която да го извърши. Най-добрата такава е ABBY FineReader по мое мнение. Колкото до самата програма влезте в нейния сайт и там ще разберете повече http://www.abbyy.ru/ В този раздел има доста информация която би ви помогнала при сканирането, просто се поразходете по темите.
Успех Изображение
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот nqgolova » 09 ноември 2006, 16:01

Теглих програмата от две различни места. Непрекъснато ми дава съобщения за грешка.Изобщо не тръгва.
Аватар
nqgolova
 
Мнения: 63
Регистрация: 15 август 2006, 17:47

Мнениеот GeOrg » 09 ноември 2006, 16:26

Моля опишете каква грешка ви дава, така просто няма начин да се помогне. Малко по конкретно за проблема.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот nqgolova » 10 ноември 2006, 14:49

В момента в който натисна сканиране веднага ми се появява съобщение за грешка без да пише откъде е.
Аватар
nqgolova
 
Мнения: 63
Регистрация: 15 август 2006, 17:47

Мнениеот GeOrg » 10 ноември 2006, 15:52

За да дава грешка при сканирането най вероятно не е правилно инсталиран драйвера на скенера или изобщо липсва такъв. Намерете някой който може да ви помогне на място. Да включи самия скенер, да зареди и провери драйверите така, че да няма питанки удивителни или каквито и да са знаци в драйвер мениджъра, да провери в контролния панел секцията за скенери и камери дали се вижда и разпознава от системата и накрая да сканира поне една снимка или някакъв текст който да го разпознаете на монитора на компа. Определено или нямате зареден драйвер или имате някаква грешка или конфликт между устройства и човек разбиращ може да ви помогне у вас на място, от този форум трудно ще стане.

Ако не знаете какво е драйвер това е специална програма зареждана по специален начин изпълняваща специализирани задачи по обслужването на точно определено устройство. Когато устройството, в случая скенера е на някой неизвестен или нов производител, а операционната система вие стара или обратното, то той не се поддържа и е необходимо да се инсталира такъв. Обикновено когато купувате някакво устройство за компа, в опаковката трябва да има документация ръководство за ползване и/или CD на което се намират драйверите за различните операционни системи и допълнителен софтуер за него. Ако е купуван на старо трябва да потърсите в Интернет за драйвера му. Толкова мога от тук, моя съвет е: потърсете компетентна помощ за инсталиране на скенера.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград


Обратно към Сканиране

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости