Сайт за въпроси и отговори

От време на време се появяват идеи за странични проекти. Обсъждайте ги тук.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Отговор
Аватар
Борислав
Мнения: 1065
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Сайт за въпроси и отговори

Мнение от Борислав »

Имам идея за ново начинание — сайт за въпроси и отговори на български, по подобие на мрежата http://stackexchange.com. Възможно е някой вече да е създал такъв сайт и в такъв случай много ще се радвам. Особено ако прилича на това, което аз си представям. В момента са ми известни два такива сайта: http://kaksepishe.com и http://otgovorite.info.

Структура на сайта

Сайта ще бъде съставен от раздели, всеки от които ще се отнася за определена област на знанието. В момента не искам да давам конкретни предложения за категоризацията. Просто трябва да се седне и да се помисли какво разделение ще бъде най-практично. Възможно е разделите да се подредят и в йерархия.

Отделните раздели биха могли да се обособят в рамките на основния сайт, така че всеки от тях да има свой уникален облик, правила и функционалност. Напр. в раздела за математиката ще има помощник за добавяне на формули, но в готварския раздел това няма да е нужно.

Потребители

В сайта ще могат да участват само регистрирани потребители. Ще има собствена регистрация, но ще се предлага и вход чрез други портали, напр. през Гугъл.

Въпроси и отговори

При всеки въпрос ще има възможност да се посочват ограничен брой етикети, които да помагат за допълнителната класификация. В раздела за програмиране например може да имаме въпрос, свързан с PHP и криптиране на пароли. Тогава подходящи етикети към въпроса биха били php, криптиране и пароли.

Потребителите ще могат да дават или отнемат точки на отделните въпроси и отговори, а съответните точки ще отиват в сметката на съответните автори. Ако аз например имам въпрос, който е бил оценен на 100 точки, и два други отговора, които са оценени на 5 и 10 точки съответно, в моята сметка ще са записани 115 точки. Това ще бъде моята репутация в сайта.

Всеки потребител ще разполага със своя страница в сайта и на нея ще се вижда въз основа на кои раздели и етикети е изградена репутацията му. Така веднага ще е видно кой какви знания има и доколко може да се разчита на отговора му в съответния раздел.

Съдържание

Системата на сайта ще бъде свободен софтуер, а съдържанието му ще се предлага при свободен лиценз, напр. Creative Commons Признание.

Мотиви за участие

Какви ще са мотивите за участие на потребителите?
Това е интересен въпрос и благодаря, че попитахте. :-) Мотивите вероятно ще са най-разнообразни, но ето няколко възможности:
  • Ще мога да покажа с какви знания разполагам и ще мога да градя репутация в сайта. Никога не е излишно да имаш добра репутация. На някой по-късен етап това може да помогне и за професионалната ти реализация.
  • Ще мога да помагам на хора в нужда.
  • Ще мога да се свържа с хора със сродни интереси. (Тук трябва да се помисли какво трябва да предлага сайта, за да стане възможно това.)
Техническа реализация

Не знам дали ще имам възможност да създам такъв сайт, но ще се постарая да помогна, ако някой друг реши да се захване.

* * *
Имаше и други интересни неща, които ми минаваха през главата, но вече ги забравих.
Аватар
Борислав
Мнения: 1065
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Сайт за въпроси и отговори

Мнение от Борислав »

Открих свободна система, с която може да се реализира такъв сайт: http://question2answer.org/
ganbox
Мнения: 1
Регистрация: 07 юли 2015, 23:28

Re: Сайт за въпроси и отговори

Мнение от ganbox »

За съжаление, няма го вече сайта otgovоrite.infо. Сега един добър подобен сайт за въпроси и отговори е http://zak.bg, като той ползва системата question2answer, за която аз лично съм писал два модула :wink:
Отговор

Обратно към

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: 0 гости