Електронен четец

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: Електронен четец

Re: Електронен четец

Мнение от sexyTy » 17 февруари 2018, 14:43

k_raev написа:Здравей,

Пробвай този речник: https://dl.dropboxusercontent.com/u/74228612/pocketbook/Dictionaries/English_Bulgarian.dic

Копирай файла в директорията system/dictionaries.

Аз съм Basic Touch 2 - PB625. Щом работи на моята книга, би трябвало да работи и на твоята.

Мислех си от известно време да се занимая с речника, но нямах зор. Днес се пробвах с тези указания и се получи. Конвертирах от БГ Офис речника в StarDict формат.


Ще може ли нов линк за речника? Този вече е изтекъл.

Re: Електронен четец

Мнение от DrunkenDonkey » 27 юли 2017, 19:26

Едит: не съм забелязал, че има и още една страница мнения и въпроса е решен :)

Re: Електронен четец

Мнение от zagria » 26 юли 2017, 22:46

Благодаря ви много! Кабелът е бил. С друг кабел няма грешка. Със моя се случва и да направи връзка, ама редко.

Re: Електронен четец

Мнение от summer-knight » 26 юли 2017, 11:17

Пробвай на друг компютър. Пробвай първо да ръгнеш включен четец към изключен компютър и тогава да стартираш компютъра. Може ли четецът да е заспал и да трябва да му натиснеш копчетата, за да се събуди и компютъра да го види? Мърдаш ли случайно кабела? При мен mp3 плейъра ако му мръдна кабела изчезва като устройство и пак трябва да го вкарвам. Ако четецът случайно се появи в устройства и принтери, с дясно копче също има опция да махнеш драйвера и после рестарт.

Re: Електронен четец

Мнение от zagria » 26 юли 2017, 08:20

Пробвал съм в три порта за USB. Имам и още, но тия са си в ред, щото с флашките нямам проблем. На четеца имам опция да избера когато свързвам с компютъра "Зареждане на батерията", "Връзка с компютъра" и "Избери ръчно едно от двете". Всичките съм ги пробвал - връзка ми се е получавала, само когато дам "Избери ръчно" и ми се покаже опцията . Щото при избиране ръчно когато компютърът не реагира изобщо при свързване, не ми излиза и въпроса на дисплея на четеца. Куплунгът не е повреден, много внимателно съм гледал преди да го вкарвам. Единствено изглежда остава да пробвам и с други портове, кабели и компютри и евентуално - носене в сервиза.

Re: Електронен четец

Мнение от Ф р а к с с » 26 юли 2017, 04:25

1. Пробвай на друг USB порт на същия компютър.
2. Обърни внимание на екрана на четеца. При някои модели като го включиш в компютъра, излиза въпрос дали устройствтоо да се използва като USB flash disk. Трябва да отговориш с OK или Yes.
3. Ако не излиза въпрос и четецът ти не се разпознава на нито един порт, опитай да използваш друг USB to microUSB кабел. Сред тези кабели често се срещат дефектни, при които двата проводника за напрежението работят, но единият от другите два, по които минават данните, е прексънат.
4. Ако нищо от изброеното не помага, опитай се да включиш четеца си към друг компютър. Ако и там не се разпознава - носи го в гаранционния сервиз.

Забележка: ако някой с много сила и малко мозък се е опитвал да напъха microUSB кабела в куплунга на четеца на обратно и го е повредил механично, това не е гаранционен дефект. Куплунгът се сменя в сервиз, цената е между 25 и 35 лв.

Re: Електронен четец

Мнение от zagria » 25 юли 2017, 20:05

Дивайс мениджър е диспечер на устройствата, предполагам - щото на мене ми е написано на български. Не намирам нищо с удивителна. А и не всеки път ми изписва че има включено устройство, което компютърът не разпознава. Понякога излиза съобщение че имам високоскоростен порт който мога да използвам. Първия път след като свързах четеца с компютъра, за да направя каквото ми каза, ми излезе съобщението с по-бързия порт. Аз отворих контролния панел и в тоя момент ми излезе устройството, като флашка да отворя съдържащата папка или да избера друго. Отворих, и записах половин гига с книги. И изтрих десетина папки с книги на унгарски, чешки украински които бяха сложени от производителя.

Сега обаче отново не мога да направя връзка с компютъра. Не излиза никакво съобщение.

Re: Електронен четец

Мнение от zagria » 25 юли 2017, 14:10

Мерси за отговора, summer-knight, днеска ще правя упражненията дето ми ги каза и утре ще съобщя резултата!

Re: Електронен четец

Мнение от summer-knight » 25 юли 2017, 13:33

Включваш четеца към писито с кабел. My computer - device manager. Четецът трябва да излиза като (usb или друго устройство) с удивителна. Десен клик на него - ънинсталираш му драйвера и рестарт на компютъра. Сега като ги свържеш трябва да си намерят драйверите и да тръгнат. Ако четецът е на андроид ска основа има и Google android usb driver, който можеш да пробваш да инсталираш на компа, ако друго не става. Пиши ако има проблеми.

Re: Електронен четец

Мнение от zagria » 25 юли 2017, 10:56

Прочетох до тука всичко по темата, но имам един проблем, дето не сте го обсъждали. Ако е обсъждан другаде се извинявам, че не съм видял темата. Купих си http://www.pocketbook-int.com/bg/products/pocketbook-basic-3#specifications - нов от технополис. Но не мога да направя връзка с компютъра си чрез USB порта и кабела който е закупен с устройството. Батерията се зарежда през него, но ми изписва, че компютърът не разпознава устройството, защото е повредено. Като отворя май компютър не се появява ново устройство. Компютърът ми е с уйндоус 7.

Re: Електронен четец

Мнение от Dem » 07 юни 2017, 21:25

Като се опитам да отворя линковете ми излиза "this site can't provide a secure connection". :lol: :lol:
Но въпросът ми е в коя папка от четеца да ги копирам, защото не е една. :shock:

Re: Електронен четец

Мнение от pechkov » 04 юни 2017, 15:37

Dem написа:… Неговият четец е Sony PRS - T1. …


За този модел четец най-подходящ е EPUB варианта.

Понеже EPUB файловете от Читанка се генерират без вграждане на шрифтове, точно този четец при първоначално отваряне на книга - извежда текста с "джинджифлютки", вместо с нормални букви на кирилица. Оправя се, като се влезе в настройките, и се избере кирилизиран шрифт.

Има вариант да свалиш целия EPUB архив от тук, и да го обработиш с инструментчето, което съм настроил специално за Sony PRS-T1. След това получените EPUB файлове ги копираш в четеца, и ползваш.

Re: Електронен четец

Мнение от Dem » 04 юни 2017, 15:07

Здравейте!
Един приятел ме помоли да му помогна да си свали електронни книги.
Проблемът е, че и аз не знам, не съм пробвала преди. Неговият четец е Sony PRS - T1. Свалих от Читанка една книга (във формат txt.zip) и го с свързах USB- то с компютъра. Сега обаче не съм сигурна как трябва да продължа. Дали трябва да сваля някаква програма или просто да копирам файла?

Благодаря предварително!

Re: Електронен четец

Мнение от Nikodim1 » 27 май 2017, 10:21

Благодаря за отговора.

Re: Електронен четец

Мнение от zl_tsanev » 27 май 2017, 06:47

При мен Cool Reader работи нормално. Файловете с книги следва да са във формат .FB2, .FB2.ZIP, .EPUB - тогава се визуализират обложките и метаданните(Меню-->В началото-->Browse file system-->избираш източника(SD, ExtSD)). Маркирането също работи - -->Меню-->Режим маркиране-->маркираш желания текст.
Възможо е кеша да създава проблеми. Изтрий го - SD-->.cr3-->cache. Може да преинсталираш Cool Reader - деинсталирай го, изтрий директория SD-->.cr3, като запазиш cr3.ini и *.css файловете и го инсталирай наново. След това направи чрез Cool Reader рескан на директорията с книгите.
Не ползвам DropBox и не мога да коментирам проблема.

Re: Електронен четец

Мнение от Nikodim1 » 26 май 2017, 16:28

Имах предвид коол реадер..Та коол реадера не отваря папките с книги. Разпознава папките в картата ,но ги намира празни,за разлика от вградения реадер,който ги намира пълни и ги отваря. Това както и неработещия дропбокс,и проблемното маркиране с цел превод не пречи на четенето въобще, но пречи на ползването. И защо тогава ми е андроида като не мога да го ползвам.

Re: Електронен четец

Мнение от zl_tsanev » 09 май 2017, 20:23

Никодим1 написа:Извинете,
Вашия Оникс с кой Андроид е.Аз имам Оникс i86 с Андроид 4.04 и срещам проблеми.Дропбокс иска нова версия,а новата не става.
Коолбокса не отваря нито една книга.А в отворените от основния четец не могат да се избират думи,за да се копират,а когато се избират става неточно и непълно.

Имам I86HDMLPlus с Android 4.04. Версия на фърмуера 1.8.2. Пробвах и 4.4 - нямах проблеми, но не всички приложения и възможности работеха/бяха възможни/налице.
Четеца е с 32Gb SD карта и на нея съм записал моя подбрана библиотека(ЧИТАНКА(книги) и още доста други подбрани книги/произведения).
Не ползвам Дропбокс на четеца. Не съм пробвал(и не ми е известно) приложение за четене на книги в електронен формат с названието Коолбокс. Във фърмуера на четеца са вложени приложения за четене: Oreader, FBreader, NeoReader. Допълнително съм инсталирал: AlReader, Cool Reader. Много рядко ми е потребно да маркирам текст(в частност думи), но не съм имал проблеми с това действие - подробности в ръководствата на съответните приложения за четене. По мое мнение проблемите, които излагате не са критични по отношение на четенето - аз бих ги пренебрегнал.

Re: Електронен четец

Мнение от Никодим1 » 09 май 2017, 15:43

Извинете,
Вашия Оникс с кой Андроид е.Аз имам Оникс i86 с Андроид 4.04 и срещам проблеми.Дропбокс иска нова версия,а новата не става.
Коолбокса не отваря нито една книга.А в отворените от основния четец не могат да се избират думи,за да се копират,а когато се избират става неточно и непълно.

Re: Електронен четец

Мнение от zl_tsanev » 21 февруари 2017, 21:18

DrunkenDonkey написа:Не е въпрос само до тип дисплей. Поради някакви си причини от един и същи тип има както добри, така и доста кофти дисплеи, също както и при нормалните монитори - "брака", тея дето не са минали QA отиват при лоу кост, добрите се пускат като самсунг монитори, а са един и същ панел от един и същи производител. ...

+1
...Доста грозни сенки от старите страници остават. ...


Проверихте ли честотата на опресняване с конкретното приложение за четене?

Re: Електронен четец

Мнение от DrunkenDonkey » 21 февруари 2017, 11:58

Не е въпрос само до тип дисплей. Поради някакви си причини от един и същи тип има както добри, така и доста кофти дисплеи, също както и при нормалните монитори - "брака", тея дето не са минали QA отиват при лоу кост, добрите се пускат като самсунг монитори, а са един и същ панел от един и същи производител. Амазон имат някакъв договор с еинк и освен, че получават 6 месеца по-рано всяка нова технология си вземат и каймака. Но са дразнещо ограничени де, и двете (притежател както на киндле, така и на айшит). Та въпрос на по-малкото зло - аз го намерих в руутнът киндъл с качен куулриидър.

Re: Електронен четец

Мнение от Bojidar Wan » 21 февруари 2017, 11:00

Ф р a к с с написа:Kindle е като iShit-овете - добър хардуер, но жестоко орязан софтуер, направен с идеята да принуди да собственика да плаща за всичко.


Здравйте "Ф р a к с с". Не съм сигурен, че сте ползвали Kindle и може би затова говорите по този начин за него.
Днес точно пробвах един Boox, който е уж с carta дисплей. Доста грозни сенки от старите страници остават. Сравнен с Kindle Paperwhite 2 (Gen 6), който е също с carta дисплей. В случая Boox-а определено изглеждаше незадоволително.
Според мен електронните четци са направени за четене на книги, ако на човек му трябва Android - да си вземе таблет - той е и цветничък и се няма проблеми с пречертаването на екрана...
А относно "iShit-овете" - май "гроздето е кисело", а ;-)

Без лоши чувства и със здраве!

Re: Електронен четец

Мнение от 3Mag » 24 януари 2017, 23:22

Ако на страницата на продавача електронния четец е обявен с 3Ah батерия и ако считаш, че са те "прецакали", можеш да предприемеш стъпки да им върнеш продукта и да си вземеш парите.

Re: Електронен четец

Мнение от Veni_sl » 24 януари 2017, 21:24

Това е нещо ново. Възможно е да са започнали да слагат 3000mAh батерия, но по складовете да са все още стария вариант.

Re: Електронен четец

Мнение от Ф р a к с с » 24 януари 2017, 05:28

Споко! Няма OnyxBOOX четци с 3000 mAh батерия. Не зная защо са го писали това, най-вероятно е грешка. Все пак - китайци са, обяснимо е... И двата ми четеца - с Carta и с Carta 2 - дойдоха с 1700 mAh. Смених батерията на новия с тази от първия ми четец OnyxBOOX i62HD FireFly, който претърпя инцидент с дисплея. Не забелязвам особена разлика. Пак рабои около 2 седмици, когато заредя батерията до 55-60%. Не я зареждам докрай, защото това скъсява драстично живота и. Примерно ако при зареждане/разреждане от 10 до 60% от капацитета животът и е 1500-2000 цикъла, то при зареждане до 100% едва ли ще изкара повече от 400-500 цикъла.

Re: Електронен четец

Мнение от summer-knight » 22 януари 2017, 00:56

Тоест платил си за 3000 милиампера, а са те прецакали с топла бира... така де с по-малка батерия от 1700 милиампера?

Re: Електронен четец

Мнение от Aktavis » 21 януари 2017, 18:15

Началото на месеца си поръчах Onyx boox c67ml Carta от Xtreme Digital.........и забелязах нещо много странно, четеца е версия с карта дисплей,има и обикновен C67ML та този е с карта с 8гб памет НО батерията е 1700мАч а на сайта на Оникс интернешънъл е дадено че C67ml Carta и Carta 2 са с 3000мАч батерий.........в Али експрес също ги дават с по 3000..........Иначе всичко друго е ок.
Прикачени файлове
Screenshot_2017-01-19-13-12-39_1.jpg
Screenshot_2017-01-19-13-12-39_1.jpg (360.43 KiB) Прегледан 1331 пъти

Re: Електронен четец

Мнение от Бам Бам » 18 януари 2017, 19:08

За мен е много важно екранът да има надсветка и първо това гледам, след това по важност са хардуерните бутони за смяна на страниците.

Re: Електронен четец

Мнение от dijon » 18 януари 2017, 17:14

Здравейте,

Какво да гледам в един четец?

По това, което четох и сравнявах - дисплея Carta е най-добрия за момента, трябва да има поне 512РАМ да сменя по-бързо страниците и по-висока резолюция.

Този има необходимите неща - http://www.pocketbook-int.com/bg/produc ... k-touch-hd (че и хардуерни бутони за смяна на страници, което е супер, няма да мажа по екрана).

Правилно ли съм се насочил или има недостатъци модела?

И другото - вижда ли файлове на кирилица (filename)? Може ли да търси заглавия на кирилица? Може ли да се организира по папки съдържанието?

Re: Електронен четец

Мнение от Добрин1 » 13 януари 2017, 14:58

Привет,
Благодаря много за указанията и за речника. В крайна сметка и аз успях да го конвертирам, но по по-сложен начин. Изходния речник беше в .BLG формат, конвертирах го в StarDict (http://techenhanced-life.blogspot.bg/20 ... t-ifo.html) и от там нататък по начина, който си посочил. За сега работи нормално, не съм забелязал проблеми.
Поздрави

Re: Електронен четец

Мнение от k_raev » 13 януари 2017, 11:18

Здравей,

Пробвай този речник: https://dl.dropboxusercontent.com/u/74228612/pocketbook/Dictionaries/English_Bulgarian.dic

Копирай файла в директорията system/dictionaries.

Аз съм Basic Touch 2 - PB625. Щом работи на моята книга, би трябвало да работи и на твоята.

Мислех си от известно време да се занимая с речника, но нямах зор. Днес се пробвах с тези указания и се получи. Конвертирах от БГ Офис речника в StarDict формат.

Към началото