Нов каталог/линия за избор в библиотеката !?

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: Нов каталог/линия за избор в библиотеката !?

Мнение от GeOrg » 09 юли 2007, 09:50

Boman написа:1. Бих искал да дискутираме повече статуса на нерегистрираните потребители. Мисля, че е грешка да разрешим на нерегистрираните да могат да се включват с мнения и оценки. Причината НЕ Е в никакъв случай да наложим регистриране само по себе си или да ощетим някого, който от време на време му идва музата да посети сайта и да се изкаже. Причините са две и те са чисто практически. Първо, важното за мен е след регистриране да мога да използвам търсачката да намеря определени мнения/оценки от определен потребител и да видя статистиката за това колко пъти е оценявал и колко мнения е имал. Идеята ми е, че ако видя, че на някой му се доближава мението или оценките до моето, ще мога да намеря неговото мнение за произведение, което ме интересува и ще разчитам на него. И втората причина е, че понякога човек може да реши да си промени оценката за някое произведение. На мен ми се случва с IMDB. Само регистриран потребител може да направи това без да се наруши обективността на средната оценка и от своя страна това води до статистиката от предишната ми причина.
...


Оставих си време да премисля, защото наистина е много интересен въпрос. Определено в мене надделява убеждението да има възможност за даване на мнение + оценка от нерегистрирани.

Използването на раздел 'Литература' от форума, където ще е точното място за коментар/мнение/реплика/дискусия + оценка по конкретен текст е със свободен достъп. Могат да дават мнение както регистрирани така и нерегистрирани. Точно това най-много ми харесва - свободата, всеки минал тогава когато нещо му е на сърце да го каже, без да минава през досадни регистрации, които по-скоро биха го отказали да даде мнението си. Срещу тази свобода и възможност да кажеш мнението си едно малко изискване за да публикуваш същото- оценка на коментирания текст по стандартните критерии на сайта. Ще кажете: 'Може да не е го е чел и да няма оценка!'. Питам тогава за какво е мнението/репликата/критиката, които иска да даде точно тук в този специален раздел!? Това в пълна степен важи и за регистрираните. Оценката тук трябва да е задължителна за всички, защото първо са чели произведението, второ изказват мнение(т.е. в него оценяват част или цялото произведение, критикуват изказване- може ли да критикуваш за нещо което не познаваш). Може би единственото ограничение, което трябва да се добави във форума е задължително подаването на някакъв ник(за да не се крият различни хора под 'Гост') от нерегистрираните. Естествено тук също могат да се разграничат оценките на регистрирани и не регистрирани и със съответен коефициент тежест при изчисляване на средна такава и всички те да излизат в статистиката и при избора.

Лично аз, която и да е от оценките(на регистрирани или не) бих приел с много по-вече доверие от оценката без мнение от които и да е. По-склонен съм да се забрани даването на оценка без обосновка от нерегистрирани, защото там контрола просто не го виждам. Някой може да си поиграе на оценяване примерно 20, 30 минути или до като му омръзне. Но едва ли ще се захване на такава игра ако трябва да пише обосновка променяйки ника си всеки път. Освен това вече дадена оценка от регистриран или нерегистриран с ник, може единствено да се коригира или потвърждава, но не и да се трупа количествено. Колкото дадени за пръв път мнения/критики/реплики точно толкова стандартни оценки. Разбира се остава възможност да се коригират оценките на нерегистрирани, като се ползва същия ник. Това при тях няма как да се избегне, решението е който държи на мнението и оценката си и желае да избегне този риск, да се регистрира.

Мнение от GeOrg » 07 юли 2007, 22:55

По т.2
Мнението, коментара към дадено произведение или текст, дори реплика към друг потребител е вид оценка на прочетеното. Оценка многопластова и как да кажа размита, не рядко засягаща малка част от произведението, позволяваща субективизъм в разбирането й от всеки прочел я(всеки си има тълкуване, това ни разграничава като личности). Конкретното задължително оценяване избягва това. Може да не харесваш даден момент в произведението, който и коментираш, но като цяло оценяваш текста положително с висока оценка или обратното. От тук и предложението ми подчертавам за целите на избора и статистиката при първо изразено мнение на конкретен потребител да оцени и по стандартните критерии за сайта. Да има възможност при всяко следващо участие да си коригира оценката или да я потвърди е просто коректно.
//добавено! Оценяването без коментар не е проблем, така че всеки може да мине и набързо да оцени 50 текста(аз не бих се доверил много на такова оценяване).

По т. 3
Колкото до полетата за търсене, определено ще са на един екран, не са чак толкова много. Разграничил съм ги така рязко за да се разбере по-добре идеята ми. Избора "На първо" и "На второ" място буквално едва ли ще заеме повече от два три реда, а под тях останалото за "На трето" и навярно пак ще има място.

Мнение от Boman » 07 юли 2007, 20:36

1. Бих искал да дискутираме повече статуса на нерегистрираните потребители. Мисля, че е грешка да разрешим на нерегистрираните да могат да се включват с мнения и оценки. Причината НЕ Е в никакъв случай да наложим регистриране само по себе си или да ощетим някого, който отвреме на време му идва музата да посети сайта и да се изкаже. Причините са две и те са чисто практически. Първо, важното за мен е след регистриране да мога да използвам търсачката да намеря определени мнения/оценки от определен потребител и да видя статистиката за това колко пъти е оценявал и колко мнения е имал. Идеята ми е, че ако видя, че на някой му се доближава мението или оценките до моето, ще мога да намеря неговото мнение за произведение, което ме интересува и ще разчитам на него. И втората причина е, че понякога човек може да реши да си промени оценката за някое произведение. На мен ми се случва с IMDB. Само регистриран потребител може да направи това без да се наруши обективността на средната оценка и от своя страна това води до статистиката от предишната ми причина.

2. Не налагайте някой да дава оценка, ако иска да коментира или обратно. Напълно нормално е някой да иска да дискутира без да се обвързва с оценка или обратното - просто да мине бързо през 10, 50 или 100 произведения, които е прочел и даде своята оценка за тях. Струва ми се естествено и приемливо.

3. Бих искал всичките полета за търсене(отсяване) да са на един екран без да се налага да ходя напред или назад, т.е. избираш(променяш) критерий за търсене и списъкът отдолу се обновява, избираш друг критерий, списъкът пак се обновява динамично. Накрая имаме определен брой заглавия от които се интересуваме от едно. Ако щракнем на името му, отваря се нов прозорец(екран) с конкретното заглавие с текста му и всичките му детайли и опции. Ако щракнем на оценка - отваря се прозорец да можем просто да оценяваме. Ако щракнем на мнение(дискусия), отваря се сътветно нещо друго и т.н. Забележете, че списъкът със селекцията си стои на първия екран и можем винаги да го променим или видим. А дори може и да НЕ отваряме нови прозорци, а да вмъкнем информацията или опциите за заглавието направо след реда му в списъка след като щракнем на него, т.е да има маркер до заглавието в списъка. Ако маркерът е натиснат, показва информацията за заглавието. Щракаш пак на маркера и информацията се скрива. По този начин всичко е на един екран и всеки може да контролира каквото иска.

Моля, коментирайте по горните въжделения!

Re: Жанрове

Мнение от GeOrg » 07 юли 2007, 17:29

Mandor написа:Хм, предлагам да се придържаме към малко по-различна схема (в общи линии съвпада с предложението на GeOrg). Като я "изкопая" от мрежата, ще добавя линк към нея.

// Добавено:
Ето и линка:
... (има го в поста на Mandor)


Перфектно, вече е измислено, много пълно и няма да се мъчим да откриваме колелото! Изобщо не влиза в конфликт с това което предлагам!

Жанрове

Мнение от Mandor » 07 юли 2007, 12:57

Хм, предлагам да се придържаме към малко по-различна схема (в общи линии съвпада с предложението на GeOrg). Като я "изкопая" от мрежата, ще добавя линк към нея.

// Добавено:
Ето и линка: http://www.fictionbook.org/index.php/%D ... onBook_2.1

Мнение от GeOrg » 07 юли 2007, 12:50

Обещах да помисля по жанровете с които да започва предлаганата от мене нова линия за търсене на текстове в библиотеката. Излагам моето виждане по въпроса.

=== основни/сборни/обобщаващи ===
*поезия
*криминале
*драма
*фантастика
*исторически
*други ...(предложения?)

=== допълнителни/описващи/уточняващи ===
към криминале
- детективски
- шпионаж
- тероризъм
- организирана престъпност
- заговори
- загадки
- ...(предложения?)
към драма
- любов
- еротика
- трагедия
- трилър
- хумор
- сатира
- война
- приключения
- ...(предложения?)
към фантастика
- научна
- кибер-пънк
- утопия
- фентъзи
- хорър
- приказка
- ...(предложения?)
към исторически
- история
- сага
- религия
- рицарски
- уестърн
- ...(предложения?)

Идеята: основните се ползват при филтъра(На първо място), както и като основни подраздели във секцията 'Литература' във форума. Допълнителните се използват само във филтъра за уточняване на избора. Разделих ги така тъй като вторите могат да се ползват като описания/поделементи/етикети в основните и то не само за които са характерни. Така да го кажа- научна фантастика с любовна(елемента любов от драма) авантюра и някакъв криминален(каквото и да е от криминале) елемент :lol: .
Давайте коментари и предложения, хубаво е да се намеси някой дето има филология и му са много по-ясни нещата.

Мнение от GeOrg » 06 юли 2007, 16:29

Борислав написа:...
И аз обмислях идеята за по-крепка връзка на форума с библиотеката, защото не ми се иска отново да откривам колелото. В момента това са две независими системи, свързани само с по една хипервръзка. Това задължително ще означава ползване на една базова таблица за потребителите и не знам дали няма да е прекалено трудоемко за реализиране.


Вземаш по-голямата таблица(навярно от форума) и я правиш обща, които нямат регистрация могат да си направят такава. Аз имам регистрация и в сайта и в във форума и съм с еднакви ник и парола и на двете места. Предполагам с повечето основни потребители е така. Няма как да се избегне това неудобство. А можеш и да обявиш някакъв разумен срок за регистрация на всички желаещи в тази която ще стане основна. Не зная как ще е по-удобно и дали няма някакви допълнителни пречки, но съм виждал така обединени форум и сайт в които влизаш с едно име и парола независимо в коя от системите се намираш като 'Гост'.

@По раздела във форума

За целите преследващи тази реорганизация даването на оценка да е задължително(имаш мнение дай и оценка иначе дръж мнението за себе си :lol: )!!! За мене това е по-сложното защото:

=== създаване на тема ====
-първо читателско мнение + оценка(автор на темата)- създава автоматично в раздел 'Литература' на форума:
*подраздел- жанр, ако вече не е създаден
*автор - името на автора на текста, ако вече не е създаден
*текст - заглавие на конкретния текст/ове - името на новата тема
всичко това автоматично без възможности за откриване на тема тук по друг начин. Който иска да открие тема да мине по задължителния път. Това ще ограничи създаването на излишен брой еднакви теми- първо. Ще събере мненията по конкретния текст на едно място- второ.

Забележка! Възможност от тук на сетне за влизане, четене и даване на мнения и реплики директно от форума.

=== развитие на темата ====
- второ читателско мнение(първо за конкретен потребител) мнение + оценка(задължителна) са следващ пост по темата.
- трето читателско мнение като второ и т.н.

=== оформяща се дискусия ====
- реплика(на вече давал мнение и оценявал произведението) към читателско мнение - може би възможност за промяна на оценката или изключване на възможност за такава ????? много интересен въпрос!

=== нерегистрирани потребители ====
- мнение или реплика на не регистриран потребител- може би ще е задължително подаването на някакво име зад което в скоби да има(Гост), за да може да се отличават да се цитира отговаря към все пак "някой" различен от другите криещи се зад общото име 'Гост'. Да имат ли право на задължителната оценка или не ??? също много интересен въпрос! ДА възможност за манипулиране на оценката(обърнато внимание в предишния ми пост), НЕ ощетяване на потребителя.


Така формулирано, този раздел във форума става много специален, със специфични функции при откриването, и малко по-различни в последствие при развитие на откритата тема. Такава реализация в пълна степен обединява изискванията на една дискусия и реална оценка на текста от потребителите. Не мисля, че ръчно за всяко съществуващо произведение в библиотеката трябва да има предварително открити такива (жанр/автор/текст)теми във форума- излишно претоварване. Да не говорим, че много от така създадените теми ще си останат празни, а ще е положен не малък труд. Решава се и въпроса с най-интересното и четено от текстовете при избора- където този тип оценка не е с нулева стойност явно си заслужава да му се обърне специално внимание. Друго положително нещо ще е влизането на читателските оценки в RSS/Atom функцията на форума(за мене безценно)- предпоставка за развитието на динамични дискусии.

Мнение от Борислав » 06 юли 2007, 13:52

GeOrg написа:Променям леко предложението, не оценка с обосновка, а дискусионна оценка. Основата е оценката с обосновка на потребител.

Май съм замислил подобно нещо. Ще добавя възможност за даване на оценка при пускането на коментар. После хем ще се вижда коментара, хем и дадената оценка.
GeOrg написа:Питам се дали раздел 'Литература' на форума не е полуготовата форма за реализиране на горе предложеното. В смисъл даването на оценка с обосновка автоматично да открива такава тема в съответния подраздел/автор/произведение ако е за първи път и добавяне на ново мнение ако се появи някой нов искащ да даде мнението и оценката си.

И аз обмислях идеята за по-крепка връзка на форума с библиотеката, защото не ми се иска отново да откривам колелото. В момента това са две независими системи, свързани само с по една хипервръзка. Това задължително ще означава ползване на една базова таблица за потребителите и не знам дали няма да е прекалено трудоемко за реализиране.

Мнение от GeOrg » 06 юли 2007, 11:29

Как звучи и идеята оценка с обосновка като трети тип оценяване.

Оценка по създадените критерии но с обосновка написана от оценяващия застанал зад нея с ника(името си). С най-голяма тежест при извеждане на читателския коефициент-оценка предложен от Boman. Такъв тип оценка навярно ще е най-редкия(страх за критика от страна на останалите) и поради това- най-ценната от всички. Може би в последствие основата за зараждане на дискусия по текста.

ПП Да доразвия. Променям леко предложението, не оценка с обосновка, а дискусионна оценка. Основата е оценката с обосновка на потребител. Продължението критика от стана на потребители(оформена дискусия) - изразено писмено, но също придружена с оценка на текста. По този начин се виждат оценките на всеки взел участие в дискусията и аргументацията му. От тях вече може да се изведе обобщена(средна, коефициент) от всички - дискусионна такава.
Дано разбрахте какво имам предвид.

ППП Май трябва да ида за риба или да тръгна вече на работа, че Борислав ще получи алергия от мен :lol: .
Във връзка с "колкото по-подробно толкова по-добре". Питам се дали раздел 'Литература' на форума не е полуготовата форма за реализиране на горе предложеното. В смисъл даването на оценка с обосновка автоматично да открива такава тема в съответния подраздел/автор/произведение ако е за първи път и добавяне на ново мнение ако се появи някой нов искащ да даде мнението и оценката си. Не знам дали е възможно това и не е ли еретична идея такова свързване и как ще стане въпроса с даване на задължителната оценка. Определено е задължително да се дефинират поне жанровете(от 'На първо място') по които започвам да мисля. Създаването на името на определена тема в този раздел да е автоматично по дефинирани правила(Автор/текст(ове)), а не по усмотрение на даващия оценката/мнението си там.

Мнение от Борислав » 06 юли 2007, 09:29

GeOrg написа:Освен това възниква и проблем с не регистрираните, как ще се помни че точно въпросния вече е оценил. Така някой може да гласува 1000 пъти за едно и също произведение и да повлияе значително на оценката. Може би трябва да са различни гласувания с различна тежест на регистрирани и нерегистрирани.

Мисля при нерегистрираните да връзвам оценката с IP-адреса. Така хората с общи адреси ще са малко ощетени, но все някакви жертви трябва да се направят.

Между другото, съществува и възможността един човек да се регистрира няколко пъти, за да гласува, затова ще въведа максимална граница на регистрации от IP-адрес за един ден.

Мнение от GeOrg » 06 юли 2007, 09:00

Нека има минимална възможност за някакво влияние от предходни оценки, но не зная как би могло да се реализира това!

Ако не се вижда оценяването докато не си гласувал е глупаво, тъй като затруднява избора и ориентацията. Ако се вижда от друга страна ще влияе малко или много на оценяването. Може би изхода е в някакъв ориентировъчен коефициент или насочващо думи(читателите по-скоро не/одобряват) на оценяване, които да се виждат преди гласуване, и пълна оценка след гласуване, но пак се връщаме на проблема с избора. Освен това възниква и проблем с не регистрираните, как ще се помни че точно въпросния вече е оценил. Така някой може да гласува 1000 пъти за едно и също произведение и да повлияе значително на оценката. Може би трябва да са различни гласувания с различна тежест на регистрирани и нерегистрирани.

Колкото и елементарно да звучи реализирането на едно оценяване, аз започвам все повече да се "чеша по главата с дясната ръка от лявата страна" :roll: .

Мнение от Борислав » 05 юли 2007, 20:16

GeOrg написа:Оценки---> 1- отвратително/ 2- лошо/ 3- слабо/ 4- колебая се как да го оценя/ 5- чете се/ 6- добро/ 7- отлично четиво

Мислех да е до 9 или 10 (задължително със съответен текст), за да се получи фино оценяване. Иначе тези 7 също изглеждат много добре.
GeOrg написа:Аз държа на следното, да се изпише:

Оценили като: отлично четиво- 5 регистрирани 10 нерегистрирани и разни там проценти и каквото решите, добро -7 регистрирани 12 нерегистрирани...

Това ще го има на самата страница за оценяване на произведението. Не се бях сетил обаче да направя и разграничение между регистрирани и нерегистрирани.

В списъчните страници ще се вижда само средната оценка.

Мнение от GeOrg » 05 юли 2007, 17:48

Борислав написа:На първо време ще въведа "Читателска оценка". Ако имате примери от други сайтове, давайте ги. Мисля, че е добре всеки да може да гласува (регистрирани и нерегистрирани потребители).

Предлагам: Борислав обявява работи се по ... от предложенията, който има нещо по въпроса го предлага.

Моето виждане и предложения по читателска оценка:

Оценки---> 1- отвратително/ 2- лошо/ 3- слабо/ 4- колебая се как да го оценя/ 5- чете се/ 6- добро/ 7- отлично четиво

Като средна оценка от типа-> 3.14 не знам дали изобщо да се показва тук. Аз държа на следното, да се изпише:

Оценили като: отлично четиво- 5 регистрирани 10 нерегистрирани и разни там проценти и каквото решите, добро -7 регистрирани 12 нерегистрирани....
....

Писнало ми е от замазани оценки и групова отговорност, която си е чиста безотговорност.

Мнение от Борислав » 05 юли 2007, 08:59

Чудесни предложения! Най вече се радвам, че и са доста конкретни, което много ще ми помогне в реализацията им. Не се притеснявайте да развихрите фантазията си. Ако в някаква идея има хляб, ще направя всичко възможно, за да я осъществя.

На първо време ще въведа "Читателска оценка". Ако имате примери от други сайтове, давайте ги. Мисля, че е добре всеки да може да гласува (регистрирани и нерегистрирани потребители).

След това ще създам нова страница за разширено търсене както предложи Boman. Давайте предложения какви критерии още да съдържа!

Трето. Ще добавя предложения от Boman код пред всяко произведение в списъчните страници.

Четвърто (или по-горно). Ще добавя още филтри при разлистването по заглавия. Boman предложи "Читателска оценка", "Брой мнения", "Брой анотации". Понеже наличната информация е доста малко, може и да го поотложа за по-нататък, защото не е голям смисъла да се сортират по критерий, при който почти всички са нула.

Пето. Ред е на предложението на GeOrg. То ми се струва най-времеемко, затова накрая. Ще се радвам, ако можете да опишете стъпките още по-конкретно или пък да дадете още предложения. В момента например лиспва дефиниция на жанровете и форматите за първата стъпка.

И последно. Не забравяйте: колкото по-подробно, толкова по-добре. Ако нещо е трудно изпълнимо, веднага ще се обадя.

Наистина последно. Смятам засега да оставя анотацията само една, въпреки че в нея може да има мнения от различни лица. Анотациите от всеки, както предложи Boman, е най-добре да са при читателските коментари. Нали точно това им е целта.
Чудя се само дали има нужда да въведем "Резюме на произведението". Много ми хареса идеята на Boman за "библиографически, биографически, исторически, любопитни факти и т.н." в резюмето.

Мнение от nlr » 04 юли 2007, 17:07

Искам само да добавя нещо към интересната идея на GeOrg. Относно филтрирането - мисля си, че няма да е лошо освен филтър по читателски оценки/брой тегления, да има и такъв по брой спечелени/номинирани награди. В момента в етикетите има за Хюго и Небюла, но може да се добавят и други категории, като към тях да се включат и само номинираните произведения.
По този начин ще се избяга от относителната оценка на масите (макар че ме съмнява големи маси хора да четат още :)) и ще може да се придобие някаква по-достоверна представа от "експертите" в областта.
Може да се означават примерно: златна звезда - спечелена награда, сребърна - номинация... или нещо от сорта :)

Мнение от GeOrg » 04 юли 2007, 10:18

Boman написа:...

GeOrg написа:
...непрекъснат линия в избора а не да се накъсва с ходене тук или там...

Търсенето може да стане по два начина без да се скача никъде. По-лесният е да се използват regular expressions, като всеки път като като се сменят критериите за търсене на полетата, се обновява и изведеният списък. По-сложно става, ако искаме да търсим повторно по други параметри във вече изведен списък, т.е. искаме под-списък за по-дълбоко отсяване. Нещата също зависят и от обема на базата. Но както каза вече, Борислав има думата по отношение на детайлите :wink:

Струва ми се, че явно не съм обяснил добре идеята и ще се постарая да я изясня още веднъж, тъй като тя по-принцип е точно такова отсяване- дълбоко.

На първо място определяш какво искаш да четеш и формата му. Например фантастика и от фантастиката формат примерно поредица. Това е първата степен на филтъра(мисля подходящо наименование, какво мислите?) и ще отдели от всички автори само тези които имат текстове само в този жанр и форма. Те могат да са много или малко на брой с течение на времето надявам се все повече и повече :D .

Тогава си задаваш въпроса: 'Какво по дяволите е най-търсено и четено от други обичащи точно това направление и форма?'. В този момент идва на помощ статистиката от сайта за да отделиш група от вече филтрираните по избрани от тебе статистически критерии(кои и какви да бъдат те това е въпроса? филтрирането трябва да има избор между чисто статистически от сайта и може би читателски обобщени оценки за авторите или комбинация между тях). Надявам след този филтър да бъдат отделени няколко автора навярно до десетина които ще ти се изведат на списък и вече си пред третия избор. клик на зад за избор на друг вид жанр и/или формат.

Тук вече е сърцето на идеята избирайки автора ще се покажат всички тези неща за които говорим- произведение/я ограничени точно като жанр, форма и читателски интерес който си избрал; кратко съдържание(резюме- това според менен е най-важното и ориентиращо за повечето хора); брой мнения и др. статистики тук виждам на място твоите предложения за оценка и т.н. клик на зад за избор на друг читателски интерес или форма на статистика

Избирайки конкретен текст/текстове(при поредица) вече се появяват: анотация(по мое виждане и за пълнота на сайта, задължително написана от професионалисти в областта критик или преводач); мнения на читатели и конкретните им оценки; дискусия ако се е получила някаква;
възможност за конкретен въпрос към някой от участниците(тук идва на място и пощенската услуга която Борислав е организирал вече); лично мнение и/или оценка( разбира се след прочит за което не е необходимо да изминаваш още веднъж целия този път- знаеш автора и конкретния текст със съществуващото сега търсене много по бързо ще намериш мястото за да си кажеш болката или възхитата :lol: ); четене на място или; сваляне на текста; клик назад за да избереш друг писател от филтрираните.

По този начин при конкретния текст/ове(нарочно избрах в първия филтър поредица) се получава виртуално интерактивно място/клуб за литературна дискусия, виждания, мнения и помощ('хрумка'-много хора искат и да закупят това което са харесали- къде може да се намери, въобще давайте идеи) на всички имащи мнение и отношение към автора и точното му произведение, което е и втората цел на идеята. Първата е като се досещате да се улесни максимално избора и привлекат потребители които да не им се излиза от тази библиотека.
Мисля виждаш сам мястото на предложенията ти(много добри), които се постарах да включа и за които ти благодаря. :)

ПП Интерактивното място/клуба го видя нт в една друга тема, наистина малко скрито като идея но може би безценна за в бъдеще.

Мнение от Boman » 04 юли 2007, 01:50

GeOrg написа:
...анотацията е все пак мнение на професионален критик или преводач...

Всеки може да напише анотация. Няма нищо лошо в това всеки да има възможност да напише такава. Объркването идва малко от това какво искаме да постигнем. В контекста на библиотеката ние имаме нужда да различим два типа анотации или резюмета. И двете са КРАТКИ синтезирани форми на бележки за произведение. Разликата е, че под анотация се разбира критична пояснителна бележка, която изразява личното отношение на читателя към произведението. Тази форма можем да я наречем също така и коментар. В по-голяма или по-малка степен ние вече имаме такова нещо работещо под формата на на читателски мнения. Резюмето от друга страна е също форма на КРАТКО допълнение към текст, което представлява само фактически материал БЕЗ да представя личното отношение на пишещия. То би могло да включи библиографически, биографически, исторически, любопитни факти и т.н. Също така можем да го наречем обобщение към произведение, защото то обобщава в кратка форма сюжета произведението, тематиката му, жанъра и стила му. т.е. дали книгата е "лека" или "тежка" за четене и т.н. Наистина е майсторлък да напишеш такова нещо, защото се изисква в много стегната форма с минимално думи да се каже всичко и то без да се отнеме удоволствието от изненадата от четенето на произведението като се разкрият ключови моменти от него. Важното е, че точно от такива резюмета имаме нужда в библиотеката било то написани професионално или любителски. Аз мисля, че точно това стои зад идеята на това, което в момента наричаме анотация. Например понякога аз искам да прочета обобщение, информация и факти за произведение и автора му, които не са обременени от мения преди да започна да го чета.

GeOrg написа:
...непрекъснат линия в избора а не да се накъсва с ходене тук или там...

Търсенето може да стане по два начина без да се скача никъде. По-лесният е да се използват regular expressions, като всеки път като като се сменят критериите за търсене на полетата, се обновява и изведеният списък. По-сложно става, ако искаме да търсим повторно по други параметри във вече изведен списък, т.е. искаме под-списък за по-дълбоко отсяване. Нещата също зависят и от обема на базата. Но както каза вече, Борислав има думата по отношение на детайлите :wink:

Мнение от GeOrg » 03 юли 2007, 21:57

Boman написа:...
* Да се създаде "Читателска Оценка" към книга по петобална система, т.е. да може да се оцени книгата от 1 до 5 в зависимост от това колко е харесана. Тази оценка да се добави при читателските мнения в страницата на произведението.
...
* Да се добави в "Статистика" кой за колко общо книги е писал и колко книги е оценил.
* Когато се изведе списък с произведения да се вмъкне на реда средната оценка за книгата (ако има такава) и колко са мненията, анотациите и оценките към нея. Това да бъде връзка, за да може някой да щракне на нея и да добави мнение/резюме и/или да добави/промени оценка.
* Анотациите да не са показани автоматично, а да са на връзка както читателските мнения....

Мисля, че са подходящи предложения за "На трето място", където всичко ще е на такава връзка. Тук имам една питанка: анотацията е все пак мнение на професионален критик или преводач и ми се струва че тя трябва да се вижда директно както и резюмето. Моля коментирайте!
Boman написа: ...
* Като се отиде на връзката "Заглавия > Съдържание", да може да се сортира и по "Читателска Оценка", "Брой Мнения", "Брой анотации" освен по "Подредба", "Форма" и "Език" в нарастващ или намаляващ ред.
...

Не е лошо като предложение,идеята обаче е да бъде един вид непрекъснат линия в избора а не да се накъсва с ходене тук или там, моля за повече разяснения и мнения по предложението.
Boman написа: ...
* Да се промени "Търсене" така, че да позволи търсене от рода на "Покажи ми произведения, които имат поне една анотация, и/или 2 мнения, и/или имат оценка 5, и/или имат мнение от Гошо и/или Пешо". Това може да стане и в сортирането на заглавията....

Тук думата има Борислав :D

Мнение от GeOrg » 03 юли 2007, 21:33

Гост написа:да разбирам ли, че предлагаш нещо като виндовски wizard, който next->next->next и да те заведе където искаш?

проблем е също и че доста малко произведения имат анотации и етикети, но с бъдещето това може би ще се оправи.


Почти!
"На първо място" ограничава избора ти до жанр и направление, т.е. това което ти лично обичаш да четеш.

"На второ място" е един вид грубо класиране на интереса на другите преди тебе към произведенията от този жанр и направление. Тук много голямо място заема статистиката на форума. Идеята ми колкото повече е четено онлайн, колкото повече е сваляно толкова по-голям е интереса, но това подлежи най-много на предложения и избистряне как да се реализира най-добре за да ефективно.

"На трето място" е един вид фината настройка, запознаване с критиката, съдържанието накратко, читателските мнения и дискусии. Идеята е да може максимално да се ориентираш искаш ли да го четеш на място, да го свалиш или не. И не само това- да дадеш своето мнение, да критикуваш или да допълниш другите мнения, да влезнеш в дискусия с останалите след като си го прочел. Място както се казва за оценка на прочетеното и мненията за него стига да имаш желание за това. Анотации, резюмета и читателски мнения все още са малко а и в момента разкъсани едни във форума други тук при текстовете. Реално погледната мястото на тези неща са точно при конкретния текст за който се отнасят. Тук също има място за много предложения.

Последното място е ясно не си харесал нищо вместо да започваш от начало един клик назад и нов избор.

Разбира се всичко това е сурова идея, темата е точно за това, потребителите да решат какво ще е най-удобно за тях и ще предизвика интереса им да се включат

Супер

Мнение от ivand58 » 03 юли 2007, 19:53

Идеята е супер, за конкретност може да се погледне как е реализиран рейтинга на филмите в ИБМД

Мнение от Boman » 03 юли 2007, 18:33

GeOrg изложи нещо доста полезно и го формулира добре. Искам да коментирам по неговата втора точка. Най-лесното е вместо да се опитваме да сортираме по най-четено или най-нещо_друго, което може да е подвеждащо, да добавим читателска оценка към книга.

Ето как си представям идеята:

* Да се създаде "Читателска Оценка" към книга по петобална система, т.е. да може да се оцени книгата от 1 до 5 в зависимост от това колко е харесана. Тази оценка да се добави при читателските мнения в страницата на произведението.
* Като се отиде на връзката "Заглавия > Съдържание", да може да се сортира и по "Читателска Оценка", "Брой Мнения", "Брой анотации" освен по "Подредба", "Форма" и "Език" в нарастващ или намаляващ ред.
* Да се промени "Търсене" така, че да позволи търсене от рода на "Покажи ми произведения, които имат поне една анотация, и/или 2 мнения, и/или имат оценка 5, и/или имат мнение от Гошо и/или Пешо". Това може да стане и в сортирането на заглавията.
* Да се добави в "Статистика" кой за колко общо книги е писал и колко книги е оценил.
* Когато се изведе списък с произведения да се вмъкне на реда средната оценка за книгата (ако има такава) и колко са мненията, анотациите и оценките към нея. Това да бъде връзка, за да може някой да щракне на нея и да добави мнение/резюме и/или да добави/промени оценка.
* Анотациите да не са показани автоматично, а да са на връзка както читателските мнения.
Ето пример с първото заглавие на Азимов:
Това е от страницата на произведението:

Информация
Поредица: Империята на Трантор
Оригинално заглавие: The Stars, Like Dust, 1951
Превод от английски: Юлиян Стойнов, 1994
Етикети: Научна фантастика
Няма читателски мнения за произведението.
Има 1 анотации към произведението
Средна оценка за произведението: 4.6 (оценена от 25 читателя)
Това е как излиза книгата в списъците:
4.6-25А1М0 Звездите като прах (The Stars, Like Dust, 1951) — 184 KiB
||
Този код означава, че
Средната оценка е 4.6 и 25 читателя са дали оценка; има 1 анотация; няма мнения.

Този код е връзка към добавяне/промяна и тя е активирана когато читателят е регистриран. Ако Борислав иска, може да го направи и по-приятно за окото :wink:

Мнение от Гост » 03 юли 2007, 18:11

да разбирам ли, че предлагаш нещо като виндовски wizard, който next->next->next и да те заведе където искаш?

проблем е също и че доста малко произведения имат анотации и етикети, но с бъдещето това може би ще се оправи.

Нов каталог/линия за избор в библиотеката !?

Мнение от GeOrg » 03 юли 2007, 12:55

Борислав ме помоли да отваря за обсъждане предложение, което направихв „Добавяне на резюмета от читателите“ като нова тема. Вече е малко по-добре избистрена и я излагам за критика и мнения.

Потребители питат или искат мнение във форума какво да четат. За улеснение на техния избор предлагам организирането и добавянето на този нов раздел(!? / линия за избор), с уговорката че това което е направено до сега за избора е перфектно и не искам да се разваля. В общи линии идеята е следната:

Освен избор по автори, преводачи, заглавия, поредици и етикети да има и каталог/линия(името навярно не е точното и може би ще е най-трудното) на всичко което е в библиотеката. Този (за сега ще го наричам)каталог/линия да бъде организиран по:
На първо място- жанрове(фантастика, фентъзи, криминале и т.н.) и литературни направления(романи, новели ...). Всеки си има вкусове това ще улесни къде да търси нещо ново. Частично това вече е реализирано чрез етикетите за жанровете и иконите за направленията, но някак си да се обединят като основа за търсенето.(отворено за мнения, предложения и допълнения)
На второ място- от избраното по-горе: най-четено на уебсата, най-сваляно за четене в къщи, с най-много читателски мнения. Мисля че статистиката която видях ще спомогне за това, навярно ще изисква допълнително развитие.(отворено за мнения, предложения и допълнения)
На трето място- автори и произведения филтрирани от избора на по-горните две. Тук вече да излизат на преден план- анотация(представяне от критик), резюме(съдържанието с десетина изречения) на произведението и читателските мнения(добавяне на такива), възможност за уеб-четене и сваляне.
На четвърто място - възможност за връщане назад за нов избор.

От предложението ми почти всичко е частично реализирано, новото е предложения път(последователността, линията) по които да се върви към избор на книга за четене или сваляне и функционалното свързване на всички раздели касаещи търсенето и избора. Старите начини нека си стоят те са много добре организирани.

Това е предложението ми, длъжен съм да подчертая че е на базата на други предложения които са реализирани вече и ли са в процес на реализация.

ПП Абсолютно всичко по-горе изложено е отворено за мнения ,допълнения и предложения. Добавям го понеже на места съм пропуснал да го отбележа.

Към началото