Авторско ателие

От време на време се появяват идеи за странични проекти. Обсъждайте ги тук.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Авторско ателие

Мнениеот Борислав » 17 юни 2011, 10:01

Ето идея за нов проект, който може да съществува отделно от Моята библиотека. Ателие за нови авторски или преводни произведения.

Да се създаде място, на което авторите да представят идеите си за нови творби и да получават материална подкрепа за реализацията им.

Авторите ще могат да общуват пряко с читателите, ще ги запознават с плановете си и чрез дарения всеки ще може да подкрепя идеите, които си е харесал.

Нещо подобно ще е и за преводите. Миналата година уж щеше да тръгва един такъв проект, ама накрая нищо не излезе.

И така, давайте предложения как точно би могъл да е устроен такъв проект. Какви биха били техническите му изисквания и евентуално с каква система е най-добре да се реализира. Обикновен форум (phpBB)? CMS (Joomla, Wordpress)? Специална разработка?

Ще се навиете ли да помогнете за създаването на такъв проект? Програмиране, дизайн…

Разпространете тази идея сред сайтовете, в които участвате. Всички ще спечелим от нея, независимо кой я реализира.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1032
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Авторско ателие

Мнениеот Odisey » 17 юни 2011, 12:54

A ти ще се навиеш ли да намериш поне 10 автори, които
1. Ще пишат когато и каквото трябва, а не каквото им се иска?
2. Ще слушат внимателно редакторите, а няма да обясняват - ти там оправи запетайките и другото не питай
3. Ще имат професионално отношение към писането.

От такъв проект ще спечелят всички, за жалост последните 10 години съм виждал поне 30 подобни проекти, които опират в едно - няма хора. Всички, които наистина
могат да пишат, си намират лесно издателство. Мога да изброявам поименно тия, на които ти си свидетел - и Човешката и двете ателиета на Робин, и още 2003-та правихме подобна работилница към Ефремов и...
Миналата година проведохме един луд конкурс по темата, който взриви мрежата наистина, но крайните резултати са леко печални до момента.
Има множество, най-вече личностни проблеми в авторите, които спират тази прекрасна на пръв поглед идея.
Та конкретен отговор, като се ангажирам с цялата сила на организацията си - ако се намерят автори, обещавам всякакъв тип подкрепа - редакторска, програмистка, издателска...
Odisey
 
Мнения: 37
Регистрация: 07 август 2010, 13:23

Re: Авторско ателие

Мнениеот Кал » 20 юни 2011, 15:46

Уау... Бориславе - не мога да опиша какъв подскок върху стола ми причини тая тема.....

По същество (и ще гледам да се държа по-здраво за стола си :D ):

Аз бих помагал с всичко, с което мога.

Не разбирам от технически платформи за напреднали - опитът ми е с Wordpress и phpBB форуми. В Човешката библиотека те за момента ни вършат работа за всичко, което правим. НО! Първо, в следващите месеци вероятно ще пишем нова функционалност, за малко по-нестандартни възможности. ("Ще пишем" зависи от свободното време на програмистите в екипа.) Второ, досега никога не сме правили автоматизирана система за пращане на пари към автора/"отговорното лице" и съответното незабавно получаване на желания текст. (По "идеологически" съображения - държим на връзката с читателите си, затова обичаме да ни търсят с имейли. :) Ясно ми е, че това би отблъснало/затруднило мнозина читатели и автори, затова не го предлагам като модел.)

Разпространих вестта сред ядрото на ЧБ, сега мисля за други евентуални съратници... Принципно имам връзка с голяма част от българските писатели-фантасти - удачно ли е да ги насоча насам? (При някои действително се искат по-здрави нерви за плодотворно общуване... :D )

А има ли смисъл да пиша до по-отворени към новото издателства (пак лични познати - никакъв спам ;) )? Засега не мога да видя какво би било тяхното място в проекта...
Страхувах се, че съм нищожен във Всемира… Чак сега почвам да се радвам, че съм дребен – това значи, че има много място да раста…
(„Слънце недосегаемо“)

Човешката библиотека е... нова. Елате! :)
Аватар
Кал
 
Мнения: 204
Регистрация: 01 юли 2010, 14:22
Местонахождение: Човешката библиотека

Re: Авторско ателие

Мнениеот Григор » 20 юни 2011, 17:02

Какво ще рече материална помощ, и какво - реализация? Ако го уточним изрично, може да привлечем повече автори.

("При такива добри приходи в полза на вдовиците и сираците ще можем да си позволим повече вдовици и сираци" - Тери Пратчет)
Григор
 

Re: Авторско ателие

Мнениеот Борислав » 20 юни 2011, 17:13

Така-а. За момента, първата цел на съобщението ми е да предизвика порой от идеи за този все още напълно имагинерен проект за авторско ателие. Искам всеки да се опита да си го представи и да каже какви функции вижда в него, как въобще ще работи това чудо.

Ако се окаже, че не е нужно кой знае какво, значи Уърдпрес или Джумла ще са достатъчни за реализацията. Не че ги познавам добре, но поне знам, че чрез тях лесно могат се направят повечето базови неща.

Ето какво има в моята глава:

Авторите могат да създават отделни проекти. Като за начало, едно кратко описание ще свърши работа. Там ще посочват от каква сума се нуждаят, за да реализират идеята си. Читателите ще могат да коментират всеки проект и харесалите го ще превеждат по някакъв начин пари на автора. Още не съм мислил как точно. И дали всеки поотделно или всички почитатели наведнъж накрая.

Хрумва ми и една друга, добавена услуга. Който желае, ще може да си плати и да се абонира за черновите на автора.

Засега толкова.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1032
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Авторско ателие

Мнениеот Борислав » 20 юни 2011, 17:16

Григор написа:Какво ще рече материална помощ, и какво - реализация? Ако го уточним изрично, може да привлечем повече автори.

материална помощ = пари
реализация = написване на творбата и евентуално корекция и редакция
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1032
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Авторско ателие

Мнениеот Кал » 20 юни 2011, 17:21

Борислав написа:Авторите могат да създават отделни проекти. Като за начало, едно кратко описание ще свърши работа. Там ще посочват от каква сума се нуждаят, за да реализират идеята си. Читателите ще могат да коментират всеки проект и харесалите го ще превеждат по някакъв начин пари на автора. Още не съм мислил как точно. И дали всеки поотделно или всички почитатели наведнъж накрая.

Хрумва ми и една друга, добавена услуга. Който желае, ще може да си плати и да се абонира за черновите на автора.

Или: авторите могат да пускат в съответния проект откъси от чернови, въпроси към читателите, илюстрации (ако са полиартистични таланти като Теллалов :D)... всичко, което би помогнало на потенциалните им читатели да направят избор.

(Лично мнение: Краткият анонс/резюмето не са ми достатъчни, за да реша искам ли да чета нещо. Нужни са ми "парчета" от самата творба.)

Бориславе - да поканя ли все пак още от самите автори?
Аватар
Кал
 
Мнения: 204
Регистрация: 01 юли 2010, 14:22
Местонахождение: Човешката библиотека

Re: Авторско ателие

Мнениеот Борислав » 20 юни 2011, 17:30

Кал написа:Или: авторите могат да пускат в съответния проект откъси от чернови, въпроси към читателите, илюстрации (ако са полиартистични таланти като Теллалов :D)...

Да, ограничение в медията не трябва да има. Текст, изображения, звук... И най-важното е да сработи връзката автор—читател.
Кал написа:Бориславе - да поканя ли все пак още от самите автори?

Ами аз точно това искам. Автори, читатели — всеки да си даде мнението. :-)
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1032
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Авторско ателие

Мнениеот suncho » 20 юни 2011, 18:56

Здравейте,

Виждал съм подобно нещо, направено за стартъп компании. Авторът отива на сайта, опитва идеята си, и търси кой да му я спонсорира. Спонсориранията са организирани като продукти за купуване - примерно за 5 долара си купуваш "приятното чувство че си подкрепил проекта", за 20 - копие на оригиналните скици с автограф и лична благодарност от автора, за 1000 - екслузивни права върху разпространението, и прочее. Освен това имената на всички, дали най-малко 5 долара са написани на вътрешния капак на всяко устройство... примерно.

Това е още по-лесно да се организира за книга. Отива потенциалният автор, пуска първа глава и избира кои "продукти" ще продаде за колко. После казва "ако се съберат 200 лева ще напиша първата част, ако се съберат 20000 - роман в три части." Програмно не е задължително да е нещо много сложно, joomla най-вероятно става. Не ви съветвам да го пишете от нулата - ще има безкрайно много идеи и безкрайно малко код :).

Основният проблем е, че там (в Силициевата Долина) има много хора навити да изобретяват, и много хора навити да ги спонсорират. Имат си вече, ъъъ, екосиситема в която процъвтяват тези неща. При нас има малко автори и малко меценати. Предлагам първо да засеете семенцата, и после да купувате пръскалка за напояване. Създайте необходимите кадри.

Тоест - направете курс (Online, offline) по писане. Обяснете на хората как се пишат разкази, повести, новели и прочее. В Силициевата Долина имат курсове по предприемачество. При нас голяма част от хората (автори и предприемачи) са самоуки, и затова не стават нещата. Аз сега чета една книга за писане на сценарии (просто от любопитство), и не е истина колко неща съм си представял погрешно :)
suncho
 

Re: Авторско ателие

Мнениеот AllyVRK » 20 юни 2011, 20:20

Да приглася и аз на Сънчо и на Борислав с нагледен пример на идеята.
У холивудско тази идея я ползват да си набират средства за инди-филмови проекти, но по принцип е приложима за всякакъв вид кампании: казваш си колко ти трябват, за какъв период от време, и т.н. като ги събереш плащаш малък процент на сайта: http://www.indiegogo.com/
ей тук подробно как работи: http://www.indiegogo.com/about/howitworks
този сайт специално има такси (които стават височки, особено ако не си събереш сумата дето си я обявил), но не е речено че и ние трябва да имаме, особено ако ще е специализирано само към автори - предлагам само като модел.

и не по темата: сънчо, кои/какви книги за сценарии четеш? пишеш ли? пиши ми ако искаш лично на violet.r.ket --в-- gmail. аз винаги си търся хора дето се занимават с кино в бг. Поздрави!
AllyVRK
 

Re: Авторско ателие

Мнениеот Григор » 21 юни 2011, 00:09

Материалната помощ може да бъде не само пари. На прима виста ми хрумва възможности да се пазарува с отстъпка това или онова. Аз например пазарувам трайни храни от София за някои мои познати в провинцията, когато отивам до тях. Излиза 10-20% по-евтино. За нуждаещи се от лекарства може да се потърси аптекар, склонен да продава на автори по доставна цена. И т.н. Малко търсене на подобни възможности за отстъпки може да докара дори някой спонсор на авторите.

Идеята с абонирането за черновите на автора е чудесна. Надали ще бъде използвана масово, поне на първо време, но въпреки това си струва.

Според мен Джумла се доближава до нужната функционалност, но ме безпокои, че е доста лесна за пробиване, а и не е идеална. Може да е добре да се напише специализиран продукт. Ако ще е на PHP, предлагам помощ, колкото ми е по силите.

Към реализацията бих прибавил представяне на творбата пред издатели, за в случай че някой се заинтересува. (Ще изисква установяване на контакти с издатели, но те имат интерес от това, все ще се намерят поне десетина навити.) Може да предлагаме и най-начален юридически съвет за автора как да си опази правата (много автори хал хабер си нямат от права, и това им докарва ядове).

Друга идея за реализацията: "Моята библиотека" има много голяма аудитория (с благодарност към Явор Колев за рекламата). Ако произведение се издаде на хартия, заинтересовани купувачи биха могли да помагат за разпространението му, като помолят удобна им книжарница да им го достави. В някаква част от случаите книжарницата ще се заинтересува; в някаква част от тези случаи връзката с благосклонния към подпомогнати автори издател може и да се запази, и да се създаде работещ канал и за бъдещи творби. Въпросът е да ангажираме читателите да помагат.
Григор
 

Re: Авторско ателие

Мнениеот petrovich » 21 юни 2011, 02:52

Освен авторите трябва да се помисли и за останалите участници: преводачи, редактори и коректори.
Например даден преводач може да прави заявка за превеждането на даден текст срещу някаква сума. Също да пусне безплатно текста и да остави възможност за превеждане на средства по неговата сметка.

Преводът на парите може да се осъществява чрез платформата, която ще обслужва всички страни, но парите ще отиват директно до автора или преводача.

Задължително към всеки автор и преводач трябва да има редактор и коректор. Тъй като се предполага, че всичко това ще става без толкова много посредници е хубаво в цената за дадена книга (от български автор или преводач) да се включва труда на редактора и коректора (освен, ако трудът им е безвъзмезден).
Авторите и преводачите ще имат по-голяма свобода, защото ще могат сами да избират с кого да работят (определен редактор, коректор).

Начините на разплащане трябва да включват всички възможни начини, които са рентабилни: paypal, moneybookers, ebg.bg, epay.bg и пощенски записи.

Авторските права трябва да принадлежат само и единствено на авторите и на преводачите. Посредници каквито се явяват издателствата няма да бъдат ограничавани стига даден автор да желае да бъде представян от издателство.

Разпространителите, които вземат между 30 и 50 процента от общата стойност на крайния продукт трябва да бъдат премахнати от схемата, защото се възползват неправомерно от труда на всички творци.

Цялата схема трябва да се разчупи, за да се даде шанс за развитие на културата в България.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Авторско ателие

Мнениеот sir_Ivanhoe » 21 юни 2011, 08:51

Бог да я прости Читанката...
sir_Ivanhoe
 
Мнения: 14
Регистрация: 06 януари 2008, 16:47

Re: Авторско ателие

Мнениеот Шаркан » 21 юни 2011, 10:11

отбелязвам се само колкото да маркирам, че следя темата и мисля по конкретни предложения.
Отделно - благодаря за инициативата.

отсега мога да кажа, че лично аз ще държа моите книги да се свалят СВОБОДНО, а подкрепата за тях да е СТРОГО ДОБРОВОЛНА. Т.е., подкрепил, неподкрепил, читателят да има неограничен достъп за четене и сваляне.
(за черновите не знам дали е добра идея. Помощните материали и проучвания - бива. Но не всички чернови стават за публикуване според мен)
И под авторски права разбирам ЕДИНСТВЕНО името ми да върви заедно с творбата, а ако някой е променил нещо в текста, без да го е съгласувал с мен преди това, нека да го отбележи като своя редакция.

"задължително" привързване на автор към редактор и коректор - нека си е препоръка, не задължение.

и, мисля, че все пак говорим предимно за електронни книги. Хартиените винаги могат да се напечатат по схемата на "Човешката".

Толкоз засега.
Като измъдря нещо (което ще е по-скоро компилация от изложените идеи с малко спойка от мен), веднага ще го постна тук.

-----------------------------------------------
П.П.
sir_Ivanhoe, на какво се дължи такава реакция?
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Re: Авторско ателие

Мнениеот Odisey » 21 юни 2011, 11:31

Сър Дракон,
В България към момента има над 10 литературни сайта, като поне пет от тях имат по-добра функционалност от предложената и доста обработена схема на работа.
Пореден литературен сайт е ненужен /аз винаги се радвам на конкуренция, но не виждам смисъл да се губят ресурсите на читанката затова/.
Когато през 2001-ва правих Буквите, идеята ми беше точно такава и визирах конкретно теб и Афала. И двамата в момента сте далеч от писането /да ти обясня ли защо очакваното десет години Слънце е по-зле от графоманщина?/, а сайтовете бяха заляти от солидна графоманска вълна.
Не виждам никакви предложения тук, как това ще се предотврати - само не казвай със система от гласувания.
И тъй като издавам достатъчно книги, съм вдигнал ръце от български автори - ето ти един линк, да не се повтарям. - http://www.knigite.bg/colon.php?id=704
Ти, за голямо мое съжаление, въпреки че си ми любимец, си живия пример на горното /забелязали, че в Човешката хората са навити да ти дадат пари, да пренапишеш Нано като хората?/

Извън всичко това, приветствам Борислав за идеята. И докато софтуерните решение са решим проблем, нямам представа дали е подготвен за управлението на голям брой автори. Аз не бях, трябваха ми години да се науча, хем цял живот управлявам хора. Сайтът, въпреки надеждите ми, няма как да работи сам, това не е пасивната система на Читанката. За да работи такъв сайт наистина, има нужда от добре подготвен екип, а към този момент поне, българските автори много трудно възвръщат инвестицията си.
Та както писах - ти ми покажи автори /и два конкурса правих по темата, ако си спомняш.../
Odisey
 
Мнения: 37
Регистрация: 07 август 2010, 13:23

Re: Авторско ателие

Мнениеот Кал » 21 юни 2011, 12:53

petrovich написа:Задължително към всеки автор и преводач трябва да има редактор и коректор. Тъй като се предполага, че всичко това ще става без толкова много посредници е хубаво в цената за дадена книга (от български автор или преводач) да се включва труда на редактора и коректора (освен, ако трудът им е безвъзмезден).

Съгласен напълно.

За да не се усложнява системата за плащания, авторът (или посочен от него човек) се явява и "разпределител" на получените пари - уговаря се с другите участници в сбъдването на книгата (може да има и консултанти-специалисти, художници, оформители...) какъв дял при кого отива.

Изхождам от опита ни в ЧБ.

П.П.
Odisey написа:...забелязали, че в Човешката хората са навити да ти дадат пари, да пренапишеш Нано като хората?

Предложението за пренаписване на "10 на -9" е на самия Николай Теллалов. Никой не го е навивал за нищо. ;)
Страхувах се, че съм нищожен във Всемира… Чак сега почвам да се радвам, че съм дребен – това значи, че има много място да раста…
(„Слънце недосегаемо“)

Човешката библиотека е... нова. Елате! :)
Аватар
Кал
 
Мнения: 204
Регистрация: 01 юли 2010, 14:22
Местонахождение: Човешката библиотека

Re: Авторско ателие

Мнениеот Кал » 21 юни 2011, 14:22

Наш (срамежлив) приятел написа:Може и да сте попаднали вече на този сайт http://www.wefund.co.uk/, но все пак да го споделя.
Струва ми се доста близък до идеята на Човешката и на Авторското Ателие и може да намерите добри идеи в него.
Относто техническата помощ, мога да помогна с HTML, CSS и Javascript, ако се наложи, но ми се струва от дискусията за Авторското Ателие, че има доста желаещи с по-добри технически възможности.
Аватар
Кал
 
Мнения: 204
Регистрация: 01 юли 2010, 14:22
Местонахождение: Човешката библиотека

Re: Авторско ателие

Мнениеот ermand » 21 юни 2011, 18:24

А аз наскоро попаднах на това:
Инициатива на португалското издателство Leya: http://designknigoizd.blogspot.com/2011/06/fbooks.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Designknigoizdavane+%28DesignKnigoizdavane%29

Освен това, преди време Jay-Z публикува автобиографията си по особено странен и интересен начин: http://meddesign.blogspot.com/2010/11/decoded.html. Ето и сайта на проекта: http://bing.decodejay-z.com/?fbid=R2caSQwKr2R&wom=false

Горните публикувам от гледна точка на съпътстващите събития, които биха задвижили фенската маса. Следвайки коментара на Сънчо смятам, че колкото повече съпътстващи събития покрай една творческа дейност, толкова по-добре.
ermand
 
Мнения: 12
Регистрация: 01 юли 2010, 11:03
Местонахождение: София/Плевен/Рила

Re: Авторско ателие

Мнениеот Шаркан » 21 юни 2011, 18:37

Григор написа:Към реализацията бих прибавил представяне на творбата пред издатели, за в случай че някой се заинтересува.
ако някой наистина иска да сътрудничи от издателите, сами ще ни потърсят.
Ако не, а има желаещи да се сдобият с хартиена книга - схемата на Човешката си работи.

за електронна книга други издатели не трябват, при положение, че ще функционира Авторско ателие към Читанка.
Публикуването в Моята библиотека - това си е издаването.

не знам защо държиш да вържеш новата технология към остаряващи икономически модели.
Хибрид между ракета и каруца не става. Каруцата не може да издържи на скоростта, обаче това не е аргумент да правим ракетата по-бавна, нали?
юридически съвет за автора как да си опази правата
съветът е един: копилефт.
Ако играем по правилата на копирайта, по-добре изобщо да не се захващаме с подобни проекти.
Пак натяквам аналогията за хибрид "ракета-каруца". Тая химера и да полети, ще строши каруцата.
книжарница
и тук е същото: ако има модерно мислещи книжари, те ще потърсят да доставят (чети: да припечелят нещо в ролята си на разпространители). Лошото е, че у разпространителите винаги се забелязва тенденцията да диктуват условия.
За трети път: не монтирайте каруцата към ракетата.
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Re: Авторско ателие

Мнениеот Григор » 21 юни 2011, 21:12

ако някой наистина иска да сътрудничи от издателите, сами ще ни потърсят.
Ако не, а има желаещи да се сдобият с хартиена книга - схемата на Човешката си работи.


Ако и ние ги потърсим и си поговорим с издателите, все ще навием повече.
за електронна книга други издатели не трябват, при положение, че ще функционира Авторско ателие към Читанка.
Публикуването в Моята библиотека - това си е издаването.


За някои автори - да. Други може да искат издаване на електронна книга от издатели - добре е принципно да имаме възможността да им го осигурим. По-добре да работят с нас, отколкото с... да не споменавам имена.
не знам защо държиш да вържеш новата технология към остаряващи икономически модели.
Хибрид между ракета и каруца не става. Каруцата не може да издържи на скоростта, обаче това не е аргумент да правим ракетата по-бавна, нали?


Защото живеем сред остаряващия икономически модел, и той няма да се махне утре сутринта. Ракетата е чудесно нещо, да я подготвяш за работа - също, да я използваш където можеш - също, но когато на много места не можеш, е добре да имаш и каруца.
съветът е един: копилефт.
Ако играем по правилата на копирайта, по-добре изобщо да не се захващаме с подобни проекти.


Копилефтът е базиран на авторското право, и не работи без него. Също, много автори няма да узреят за копилефт още в първия миг, това е постепенен процес. И аз не съм узрял за копилефта или Линукс отведнъж. Нека им дадем възможността да еволюират колкото бързо им е по силите.
и тук е същото: ако има модерно мислещи книжари, те ще потърсят да доставят (чети: да припечелят нещо в ролята си на разпространители). Лошото е, че у разпространителите винаги се забелязва тенденцията да диктуват условия.


Ако аз съм дори най-модерно мислещият книжар, първо ще трябва да съм чул отнякъде, че нещото изобщо съществува, а след това ще искам и да имам някаква минимална увереност, че за него има някакво търсене. Много книжари нито са чували за нас, нито ще имат тази увереност. Ако обаче дойде читател и ги попита могат ли да доставят книгата еди-коя си, положението се променя. А ако някой книжар иска да диктува неприемливи условия, естествено, няма да се разберем.
Григор
 

Re: Авторско ателие

Мнениеот Шаркан » 22 юни 2011, 10:29

Григор написа:Ако и ние ги потърсим и си поговорим с издателите, все ще навием повече.
това е логистика на проекта, не "основна дейност".
Който от участниците прояви такава инициатива - стискаме палци.
За някои автори - да. Други може да искат издаване на електронна книга от издатели - добре е принципно да имаме възможността да им го осигурим.
да им осигурим какво? контакти? Тия автори малки деца ли са?
Защото живеем сред остаряващия икономически модел, и той няма да се махне утре сутринта.
като го поощряваме да вирее, със сигурност няма да е утре, още по-малко сутринта
Копилефтът е базиран на авторското право, и не работи без него.
и то е лесно за разбиране при копилефта, нямаш нужда от допълнителни паразити, каквито са юристите.
Но, който иска, ако се чувства така по-сигурно и уютно - какъв е проблемът? Нека сам прояви инициатива и пусне необходимата информация.
Мисълта ми е, повтарям, да не прикачаме дилектно към проекта множество неестествени за него опции.
Също, много автори няма да узреят за копилефт още в първия миг, това е постепенен процес.
този процес изощо не започва, ако няма тласък. В случая с Ателието - възможност за избор да се присъедини.
Обратното (задържане на сегашното положение) обаче ГО ИМА. И то агресивно, ти сам си писал за това неведнъж.
Ако аз съм дори най-модерно мислещият книжар, първо ще трябва да съм чул отнякъде, че нещото изобщо съществува
ами чуването става с ослушване, а не с чакане някой да донесе инфото на тепсийка и с панделка.
Самото съществуване на Ателието с ключови думи "библиотека", "книги" и т.п. би трябвало да се намира в кръга на интересите на книжаря... ако е книжар, а не просто търговец на книжна стока, нали?

потретвам: да не усложняваме проекта. Стигнем ли до ясна и приемлива схема на ядрото, периферията ще се формира сама.
Ясно е, че не сме амбицирани да обхванем всички и да се превърнем в нови, по-изтънчени монополисти.
Нито, според мен, идеята е за някакъв универсален ключ за всички врати.
Който иска да работи по тази схема - чудесно, добре дошъл.
Никой не му пречи да се пробва паралелно и с други модели, информацията за които обаче нека си търси сам. Щото да натоварим Ателието с един блок "бюро справки" ще е прекалено.
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Re: Авторско ателие

Мнениеот SamBoetes » 25 юни 2011, 10:47

Стартъп сайт за писатели (и преводачи) - страхотно!
Как го виждам аз: (а вече се виждам и как разглеждам проекти и цъкам "плати" с удоволствие)
- отделЕн от Читанка - разпознаваем домейн, различен дизайн заради различната цел и функции
- автоматизирано създаване на "start a project" от всеки автор (с времето ще се обособят различни видове проекти - създаване, превод, - както и различни поджанрови групи)
- авторът е длъжен да резюмира с приблизителна точност: какво ще пише (какво е писал?), какъв ще е обема, срок, колко пари ще са необходими
/смятам, че парите са универсален измерител, съвместим с платежните системи, които виреят онлайн; всичко друго - лекарства, храна, - трудно се слага под общ знаменател, а и всеки може да си ги купи/
- авторът може да кандидатства за редакторска и коректорска помощ. Ако не я иска - желаещите да "инвестират" в проекта трябва да знаят, това е важна информация
- по подразбиране да става дума за електронно издаване (опитът на екипа на Читанка ще е безценен по отношение на формати и съдържание), всичко останало по пътя към хартията е само опция впоследствие
- обособяване на стъпки/нива на финансиране - 100 лв. за начало, 500 за 2 глави, 1000 за цялото произведение. Трябва да има срокове, в които събирането на желаната сума реално би помогнала за осъществяване на проекта, това ще бъде и срокът на живот на самия проект в първата му фаза "инвестиране". Сумите да бъдат превеждани на автора чак след като се "запълни" нивото, за да знае какво и как да започва. Въпрос: какво се случва в случай, че някой проект е изискал за начало 500 лв., но е събрал само 150? Опции: връщане на сумата; преразпределение на сумите от платците към други проекти; замразяването им, докато се събере искания размер.
- един път щом сумата се събере и преведе на твореца, не може и не трябва да бъде връщана обратно, независимо какво ще се получи в крайна сметка. Подобни неосъществени проекти обаче трябва да се пазят в историята на автора и да се виждат при бъдещи заявки за проекти.
- актуална картина на всички проекти и сумите, които не достигат за стартирането им - аз бих платил приоритетно на някой, на когото му остават 20 лв. до заявената заветна граница. Общи списъци и всевъзможни филтри на всички проекти - да могат да се подреждат по срокове, суми, оставащи суми, вече осъществени проекти от автора и т.н.
- възможни "гъдели", с които авторът да съблазнява хората, които са склонни да го финансират: а/ достъп до чернови б/ онлайн контакт в/ срещи г/ герои, които са кръстени на платилите най-големи суми (всичко това е само опция, всеки автор сам си решава колко близък иска да е с хората, които го подкрепят)
- нямам идея кой и с какво ще поддържа сайта?.. като потенциален вложител в много такива проекти, не бих се сърдил, ако 1-2% (или колкото се реши) от сумата отива за сайта.
SamBoetes
 
Мнения: 11
Регистрация: 19 юни 2011, 10:41

Re: Авторско ателие

Мнениеот Кал » 26 юни 2011, 15:04

Страхотни идеи!

Искам само да подкрепя
1-2% (или колкото се реши) от сумата отива за сайта
- изхождайки от принципа "Всеки, който е положил усилия, получава дял от плодовете". (Или порция плодове. :D) Предполагам, че даже 1% би бил достатъчен за поддръжката на сайта, ако месечният "оборот" стигне 5000 лв.

И да възразя :) на
отделЕн от Читанка - разпознаваем домейн, различен дизайн заради различната цел и функции
Според мен на първо време е добре сайтът да е интегриран с Читанка и да ползва подобен дизайн - тъй като масата читатели, които ще се запалят по идеята, ще дойдат тъкмо оттук. А различният дизайн/сайт често действат като спирачка - "Ох, още една регистрация, още функции за разучаване..."
Аватар
Кал
 
Мнения: 204
Регистрация: 01 юли 2010, 14:22
Местонахождение: Човешката библиотека

Re: Авторско ателие

Мнениеот Ivaylo_Ivanov » 27 юни 2011, 07:29

Идеята е много добра :)
На разположение съм.
Ivaylo_Ivanov
 
Мнения: 1
Регистрация: 27 юни 2011, 07:27

Re: Авторско ателие

Мнениеот Доброжелател » 27 юни 2011, 12:27

Една безплатна идея от мен - създайте някакъв награден фонд, който се изплаща при определени условия. В процеса на писане е достатъчно даден проект да събере висок рейтинг от читатели. Това ще поощтри автора да пише нови и нови глави към проекта си, а при евентуалното му финализиране - ще му бъде изплатена премията. Какво ще стане с произведението след това е въпрос на преговори с преводачи и издатели.
Така от една страна читателите ще стимулират написване на нещо което им е интересно на тях самите, а от друга страна ще е добър стимул за авторите да пишат (много автори не пишат тъй като са демотивирани от липсата на реализация).
Допуснатите за поощтряване проекти трябва да са сравнително малко на брой. Може би не-повече от десетина, най много двадесет. Читателите не могат да отделят достатъчно време за четене и рейтингуване на повече. Затова ще е добре да има някакво начално ниво на пресяване от самите организатори.
И най-важното - реклама. Не по БТВ, но по един линк на подходящи места може да създаде един приличен интерес. Участващите автори не трябва да могат да гласуват за себе си в никакъв случай. И със сигурност не трябва да се прави като конкурс - първите трима печелят... А трябва да е - събралите 40% (или друг %) одобрение от регистрирани (нерегистрирани) читатели получават еди какво си... Важно е мнението на читателите, а не точки и гласове. Самите читатели също могат да участват в създаването на този награден фонд и това да е критерий за гласове с по-голяма тежест и тн.
Доброжелател
 

Re: Авторско ателие

Мнениеот Charlie_Kosta » 28 юни 2011, 11:29

Страхотна идея, подкрепям с две ръце.
С каквото може ще помагам.
Charlie_Kosta
 
Мнения: 1
Регистрация: 28 август 2010, 08:25

Re: Авторско ателие

Мнениеот Кал » 01 юли 2011, 12:28

Междувременно аз пуснах един призив за подкрепа по превода на Николай Теллалов към английски език:

А ще сбъднем ли Николай Теллалов на английски език?

Реакциите на читателите - освен че биха ми помогнали да си подредя приоритетите за следващите месеци :D - сигурно ще дадат идеи за постройката и на Авторското ателие.
Страхувах се, че съм нищожен във Всемира… Чак сега почвам да се радвам, че съм дребен – това значи, че има много място да раста…
(„Слънце недосегаемо“)

Човешката библиотека е... нова. Елате! :)
Аватар
Кал
 
Мнения: 204
Регистрация: 01 юли 2010, 14:22
Местонахождение: Човешката библиотека

Re: Авторско ателие

Мнениеот Кал » 03 юли 2011, 12:10

Току-що ме светнаха за една вече работеща платформа за всякакви арт проекти:

http://kickstarter.com

(но била само за САЩ)
Аватар
Кал
 
Мнения: 204
Регистрация: 01 юли 2010, 14:22
Местонахождение: Човешката библиотека

Re: Авторско ателие

Мнениеот Кал » 23 юли 2011, 11:45

И още един проект-побратим:

Българският арт портал

Как ви се струва? Аз тепърва почвам да го гледам.
Страхувах се, че съм нищожен във Всемира… Чак сега почвам да се радвам, че съм дребен – това значи, че има много място да раста…
(„Слънце недосегаемо“)

Човешката библиотека е... нова. Елате! :)
Аватар
Кал
 
Мнения: 204
Регистрация: 01 юли 2010, 14:22
Местонахождение: Човешката библиотека

Re: Авторско ателие

Мнениеот Ивайло Иванов - napster » 23 юли 2011, 22:31

Моят мироглед е следния:

Софтуер: apache2.x , PHP5.3 , PostgreSQL (MySQL ако ли не), Javascript, Ajax (след малко ще обясня защо и него);
Хардуер: все ще се намери някакво желязо по въпроса

Концепция:
1. Автор - създава произведението (определя му цената на произведението спрямо анкета с "някакви разбирачи по темата")
2. Автор - определя (избира си) хора за екипа
3. Автор - разпределя получените средства от произведението с останалите от екипа (коректори, редактори, художници, илюстратори, ако му трябват даже и анимационни герой :D , абе каквото се сетите)
4. Хонорарите (заплатите) естествено би било хубаво да бъдат на нещо като проценти от всички събрани приходи за 6 месеца примерно, след това време те продължават да си взимат някакви проценти, но на всеки от тях се взима примерно по 1% от техния доход за поддръжка на системата (хардуер и софтуер)
5. След като вече се изяснят всички подробности по системата е хубаво да се напише нещо качествено (да не бъде готова система), хората които го пишат е желателно да са ГРАМОТНИ и всеотдайни
6. Системата трябва да има задължително нещо подобно на работното ателие като това тук с постояно реална информация за произведението, онлайн редактор и т.н - ето тук вече се включва и AJAX-са
7. Останалите неща като всякакви благинки са подробности и на по-късен етап, в зависимост от предпочитанията на главните участници

Готов съм да помогна с каквото мога (програмист съм). Ако има въпроси от някой ivo[-dot-]pcboy[-et-]gmail[-dot-]com
Ивайло Иванов - napster
 

Следваща

Обратно към Начинания

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости