АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Съобщения, свързани с библиотеката, които трябва да се прочетат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Burgas_63 » 20 юли 2013, 16:00

Ми вземете свалете тогава съдържанието на всички книги в знак на протест и удряйте кепенците. Днес тука са ФБР, утре ще дойдат ФСБ, в другиден ще дойде МОСАД и така. Няма спасение. Всички го знаехме, няма какво да се правиме на дръж ми шапката. Въпросът беше кога. Сверявайте с Amazon DRM-ите на книгите и което не става го махайте. Иначе ви чака нещо, наречено "Международно право". И тогава и да викате Олеле, вече ще е късно. А търговците на хартия вече виждат края на тази индустрия. Добре дошли в ерата на таблетите, електронните книги и смартфоните. Ще следя развоя на събитията, но съм песимист.

С уважение, Ваш вечен фен.
Burgas_63
 
Мнения: 6
Регистрация: 26 февруари 2013, 22:15

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот pechkov » 20 юли 2013, 16:10

Burgas_63 написа:... Иначе ви чака нещо, наречено "Международно право"...


А дано. :) В цивилизованите държави като откриват безкнижна библиотека - го правят с радост, и го смятат за придобивка.
"Цената на знанието е голяма. Цената на невежеството е още по-голяма."
pechkov
 
Мнения: 664
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Agarvaen » 20 юли 2013, 17:10

Burgas_63 написа:Иначе ви чака нещо, наречено "Международно право".Дано, дано! Ето пример за действащо международно право в областта на печатните издания на немски, руски, английски, чешки и пр. :D
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do?lang=en
Agarvaen
 
Мнения: 16
Регистрация: 17 май 2011, 18:43

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Гост » 20 юли 2013, 17:54

Гост написа:Решението на проблема с възможността да отнемат домейна се нарича .onion домейн (tor hidden service).
https://en.wikipedia.org/wiki/.onion
https://www.torproject.org/docs/hidden-services.html.en

Надявам се, че архивирате редовно базата от данни, защото ви очаква не само конфискация на домейна, но и спиране на хостинга.


Това е хубава идейка, бавно малко ще върви, ама бетон е :). Книгите не са големи като размер и ще свърши чудесна работа. torproject цепят мрака :).
Гост
 

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Е.Н.Й » 20 юли 2013, 18:42

Дано всичко се размине!
Не искам и да си мисля, че библиотеката ще изчезне.
Прекарах последните няколко дни в говорене с приятели и познати за проблема и се оказа, че никой не е информиран. Дано да не загубим библиотеката си и всичкия труд който е положен за нея!
Е.Н.Й
 
Мнения: 4
Регистрация: 14 ноември 2011, 00:47

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот мими » 20 юли 2013, 22:47

Добре,разбрахме всичко за новата атака.Сега ме интересува кога ще мога да дочета книгата????
мими
 

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот tonywoolf » 20 юли 2013, 22:50

Веднага, след като убедите АБК и сие да престанат с глупостите.
Аватар
tonywoolf
 
Мнения: 127
Регистрация: 21 февруари 2008, 10:35

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот kitsune » 20 юли 2013, 23:02

Еее... Тия задници да се укротят най-сетне и да използват малко ум и логика за разнообразие! Не всички хора имат възможност да си купуват книги постоянно! Но не, вместо да се занимават с глупавите покер сайтове, порно страници и др. идиотщини те тръгнали с виртуалната библиотека да се карат! :evil: От един дол дренки са с боклуците! За тези, които не одобряват мнението ми (и езика ми): съжалявам, но си е истина!
kitsune
 
Мнения: 1
Регистрация: 08 октомври 2012, 19:24

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Burgas_63 » 21 юли 2013, 02:52

Бях решил да не пиша повече, но след като прочетох болшинството от мненията, ще си позволя още един коментар. Явно цялата работа се върти около това - кораба ще потъне, да спасиме каквото можеме. И се започва - едни искат да спасяват кораба, други искат да спасят инвентара, а трети само пробват дали още им работи клавиатурата. И се свири масово на тази струна - Олеле, забраняват ни да четеме! Отидоха ни правата.
И като заговорихме за права, хубаво е да знаете, че имате право да мълчите. И е хубаво също така да знаете, че имате и право на адвокат. От всички мнения, които прочетох, стана ясно следното. Има много грамотни хора, които наистина са притеснени от случващото се, има и такива, които се включват само за масовост. От тях не очаквайте нищо. Другото, което стана ясно, е, че масово се тиражира идеята, че спре ли Читанка, хората ще спрат да четат. Нищо подобно. И преди Читанка, и след Читанка, хората пак ще четат. Казано иначе - тези които четат, ще продължат да четат. Ще спрат да четат само онези, на които първта им и единствена книга се казва Kindle. Наистина жалко за тях, те вият най-силно в момента.
Ще призная, че Читанка е едно прекрасно място. Има страхотни заглавия, не веднъж и два пъти съм ползвал предоставената база данни. Имам и таблет, и Kindle и смартфон. И на трите чета книги. Къде в автобуса сутрин, докато пътувам за работа, къде по чакални или просто уплътнявам време. Но. (Идва голямото "НО") Читанка не е моята библиотека. Моята библиотека си е у дома. Всички по-известни заглавия съм ги чел и си ги имам на книги. Мога да ви разказвам с часове какво е усещането да разтвориш чисто нова книга. Всъщност, може би повечето от вас знаят. Кажете ми тогава - как решихте, че ще спра да чета? Читанка е една шведска маса. Отрупана и украсена с деликатеси. Наистина - събирани с много желание. И естествено, около масата има много хора. Мммм, колко е вкусно. Ми вкусно е, като е безплатно. И си мляскат.
Сега дойде време да се плаща. Оказва се, че деликатесите не са безплатни. И се започва търчане. При това абсолютно хаотично. Защото се видя края на софрата.
Хора, спрете се и помислете малко. Къде видяхте, че има безплатен обяд?
Кажете - кой влезна тук, без ясното съзнание, че краде авторско право? Или сега падате от небето? Имаше една реклама по телевизията, на която един ходи с фенер и вижда как друг му яде храната от хладилника посред нощ. Ей това сме всичките тука, дето сме се събрали. Плющиме безплатно. Но идва сметката. За това, както ви казах, имате право да мълчите.
Сега ще ви разкажа за финал още една последна история, за това, как вероятно никога нямада мога да прочета книгата "Два гроба". Може би тук има двама-трима, които са чували за нея. Разказът ми е за тях. Тази книга я чакам с нетърпение. (Използвамдумата нетърпение, защото не е измислена по-точна дума.) В момента тази книга стои на един издател на бюрото. В оригинал. Сумата, ккоято му се иска, за да откупи правото на превод, е нечовешка. Ако тази книга бъде одобрена за печат, тя ще струва толкова, че книгите за Хари Потър ще изглеждат като ефтини книжлета. И ще я купят само тези двама-трима, на които пиша в момента. Издателят обаче знае, че книгата не се изплаща и че ще лийкне тука веднага. ( Я ми кажете, колко години минаха, преди да се появи тук поредицата "Песен за огън и лед"? Ще ви кажа - тъкмо излезна на пазара и се появи и тук. Само за тази работа ще ви скъсат гъзовете.)
Кажете ми сега - кой и как ще издаде тази книга и кой ще му я купи, като тука вече хиените са си наточили зъбите? После виете, че ФБР ви погазвало правата.

Тъжно е това, което се случва. Amazon са го решили, не случайно са нумеро уно. Забравете да се мериме с тях. Вероятно все още има вариант за елегантно и достойно решение на проблема. Уточнете си кои гниги са с DRM и се преследват от закона и ги направете платени. Т.е. платете първо вие. И ФБР ще ви остави. Елементарно. Кое не разбрахте? Какъв е този смотан протест? На кого ще накривите шапката? Има една стара приказка - "Чуждо насред път се взима". Хванаха ви в крачка. и не се нъчете да спасявате библиотеката, тя не е ваша. Дошъл е човек от ФБР да ви го каже по трудния начин. Няма безплатен обяд. Безплатно е само сиренето в капана на мишките.

Останете със здраве.
Burgas_63
 
Мнения: 6
Регистрация: 26 февруари 2013, 22:15

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Бам Бам » 21 юли 2013, 03:27

Колко много думи и каква голяма част от тях са пълни глупости. Направо не е за вярване! Графомански кошмар. Авторско право никой тук не е крал. Всички произведения са представени с имената на истинските автори, а не с някакви други. Направо е смешно как в няколко абзаца словесен отпадък някой натъртва на читателите, че имали право да мълчат. Човек може да се заблуди за момент, че Тодор Живков още е на власт. Толкова червен е патосът, който лъха от горното мнение. Само че времето на мълчането отдавна отмина. Свърши се. А словосъчетанието "и след Читанка" е напълно несъвместимо с логиката и реалността. Няма как да изчезне Читанка, тъй като хиляди хора имат копия от нея, които могат да пуснат онлайн с две щраквания на мишката. Всяка атака срещу Читанка води до нейното още по-масово разрастване. Видяхме го ясно при предишната акция на садящия царевица, танцуващ под американското цукало, Плешо Безвратов.

Сигурно учениците, които разполагат тук с безплатна колекция от почти всички задължителни за четене литературни произведения, много ще се уплашат от горното мнение и веднага ще хукнат към книжарниците, за да си купят по един кашон с книги на класиците, за да не им крадат авторското право и да не ограбват наследниците им.

А сравняването на културата със салама пък вече е не само клише, но и пълна безвкусица. Да не говорим за комичната смяна на гледната точка, тъй като виждаме как лирическият герой първо чете книги от Читанка в автобуса, а после изведнъж се дистанцира от нея, поставяйки се от другата страна с гръмкото като стомашен протест възклицание: "Хванаха ви в крачка". Да се смееш ли, да плачеш ли...
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 405
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот violina11 » 21 юли 2013, 05:44

Всяка нощ се будя и единственото ми спасение е Моята библиотека, с която не усещам времето и забравям проблемите си. Но тази нощ не успях да си почета от книгата. :( Дано проблема бързо се разреши. Благодаря ви, че ви има!
violina11
 
Мнения: 1
Регистрация: 09 юли 2013, 21:00

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Upotrebitel » 21 юли 2013, 07:08

@Burgas_63
Моето момче, вярно е - ние имаме право да мълчим. И да четем свободно и безплатно. А ти имаш право да паднеш на колене пред нас и да запазиш едноминЕтно мълчание. След което да преглътнеш и да ходиш да се застреляш от мъка, че сме нарушили, нарушаваме и ще продължаваме да нарушаваме всякакви авторски права. Не за друго, а защото МОЖЕМ и НЯМА КАК ДА БЪДЕМ СПРЕНИ! Капиш?

Ако ще ФБР, ако ще НСА, ако ще МОССАД или ОТЗЗАД да създават проблеми - просто няма начин през 21-ви век да бъде спрян свободният обмен на информация. Докато има поне един ентусиаст, който да сканира дадена книга, да я мине през OCR и да я качи в нета - тя ще се разпространява свободно. Те и филмовите компании реваха като вдовица за 'уй, но разбраха, че срещу торентите и магнетите са безсилни и си налегнаха парцалите. Сега какво правят? Печелят само от премиерите, докато не бъде заснет в киносалона филма от някой любител и качен в мрежата. И пак си избиват разходите и са на стотици милиони печалба. Същата е съдбата на издателите. Колкото продадат преди да бъде сканирана книгата им - толкова. Ако искат да изкарат някой лев отгоре - да качват книгите в електронен вид за свободен достъп в собствените си сайтове и да печелят от реклама в тях. И да си плащат отчисленията на сайт като този, за да не качват книгите им първите 2-3 години след отпечатването им.

Алвин Тофлър го предсказа още в последната четвърт на миналия век - информационната революция ще промени обществените взаимоотношения не по-малко, отколкото го направи индустриалната. Пазарът става все по-сегментиран, а големите корпоративни структури, каквито са и издателствата - все по-нежизнеспособни в новите икономически условия, понеже им липсва гъвкавост. Все повече автори ще предпочетат да публикуват в мрежата сами и да печелят средно по $1-$2 от всеки читател, дарени доброволно от благодарност, заобикаляйки издателските мастодонти. И в крайна сметка ще получават не по-малко. Ще изчезнат само търтеите по веригата, които продаваха чужд труд с безумни надценки. Ако ти работиш за някой от тях, съдейки по гледната ти точка - сори, но си от страната на булката... :)
Upotrebitel
 

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот zearendil » 21 юли 2013, 08:20

Upotrebitel написа:...информационната революция ще промени обществените взаимоотношения не по-малко, отколкото го направи индустриалната...

Сакън, нидейти, че на бургазлии, наследници и други „правопритежатели“ ще се наложи да си вадят хляба с честен труд.
Темата става все по-скучна, лично аз очаквам действията на колектива и ще ги подкрепя както мога, ако ги намеря за правилни. Подкрепям, например, временното ограничаване на достъпа до някои книги. Пък разните „мнения“ ги чухме.
zearendil
 
Мнения: 46
Регистрация: 26 юли 2010, 16:24

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот natispain » 21 юли 2013, 09:37

Ще спрат да четат само онези, на които първта им и единствена книга се казва Kindle.

Ти, драги Бургасчо, също имаш право да мълчиш, и е добре да го направиш. Кой си купува електронен четец? Този, който обича да чете и така си носи много любими книги с него. Който не обича, си купува Айпод или пеесвита.
natispain
 
Мнения: 23
Регистрация: 04 юни 2010, 23:33
Местонахождение: Мадрид

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот jwalker » 21 юли 2013, 10:07

FaithHealer_ написа:Когато българският книжен пазар започне да предлага електронни книги на адекватни цени и съвместими с ''Kindle'', тогава може и да имат някакво основание. На всички е ясно, че един български Amazon никога няма да стане реалност.

Призовавам (и умолявам) екипа зад Chitanka.info и многобройните фенове на сайта, да не се отказват и да направят всичко възможно библиотеката да бъде спасена и този път!


На моя Kindle мога да чета на кирилица, но няма клавиатура на кирилица. Питах във форума на Kindle защо няма кирилица и ми отговориха, че Kindle не се продава в Русия. Kindle forum

Та, ако българският книжен пазар реши да предлага книги за Kindle, трябва да се пребори Kindle да заобича кирилицата.
jwalker
 
Мнения: 7
Регистрация: 29 юни 2010, 20:03

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот AnniDG » 21 юли 2013, 10:35

Възмутена съм! Как е възможно да се опитват да пречат на хората да обогатяват културата си и да спират тези, които искат сами да се развиват. Защо не спират сайтове пълни с порнография и всякаква простотия? Издателите много са сбъркали, ако си мислят, че ще се повишат продажбите им! Просто хората ще си намерят друг начин да четат.
AnniDG
 

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Agarvaen » 21 юли 2013, 10:38

Към Бургас63(явно по ракийката си падаме, а?). Ето юридическо становище за правният статут на "Моята библиотека".
Имаш правото да замълчиш. ;) И доколкото съм запознат, у нас полицията не прилага т.нар. "Картичка Миранда". Мнооого филми гледате. Четете повече.
За "общодостъпна библиотека" легална дефиниция няма, не е и нужна, защото понятието е повече от ясно – библиотека, до която имат достъп неограничен брой лица, без целите да са търговски. По всички правила на четене и съотнасяне на правни норми в момента „обществена библиотека” е по-тясно понятие, от понятието „общодостъпна библиотека” и няма абсолютно никакво правно основание за приравняване на двете.
Да, Читанката категорично не отговаря на условията да е обществена, но докато няма някакво законово определение (или официално тълкуване на върховен съд) , което да я изключва от понятието за общодостъпност – тя категорично е общодостъпна.

При положение, че в момента само Законът за авторското право използва „общодостъпни библиотеки” и то в посока да ги извади от приложението си – за мен единственото логично тълкуване е, че сайтът не нарушава закона.
Agarvaen
 
Мнения: 16
Регистрация: 17 май 2011, 18:43

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот JanValjan » 21 юли 2013, 11:12

Алеко Дянков написа:Крайно време е да бъде закрит вашият сайт! Крадете авторско право като за световно!


Ти автор ли си? Какво си написал? Какво са ти откраднали?
JanValjan
 
Мнения: 1
Регистрация: 23 юли 2008, 21:42

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот platanus » 21 юли 2013, 12:09

Хора всякакви; мнения, заблуждения и интереси - също. За мен обаче са важни две неща:
1. Читанка ще оцелее, това е извън всякакво съмнение. Тя е безсмъртна. Не се гаси, туй ще не гасне.
2. Формата на Читанка няма значение. Тези, които обичат Читанка, ще я ползват, независимо от текущото й преображение.

Света наистина се променя. С книгите ще стане както стана с филмите и софтуера - заради т.нар. "пиратство" не изчезнаха нито киносалоните, нито магазините за софтуер, нито фотографите загубиха препитанието си. Ще се стигне до накакво равновесно състояние, което може да не е "мирно съвместно съществуване", но ще има мълчалива търпимост между отделните страни.
А алчните гъзове да се сърдят на когото искат. И да промиват мозъци колкото искат - това го умеят. Не ми пука.
За финал един апел - за всеки случай сваляйте всички архиви оттук: topic3415.html
platanus
 
Мнения: 21
Регистрация: 21 март 2010, 10:59

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот platanus » 21 юли 2013, 12:28

Забравих да благодаря на всички, които са допринесли и продължават да допринасят за за Читанка!
Трудно ми е да си представя какво бих чел, ако я нямаше, но ми е лесно да си представя, че щях да чета много по-малко, отколкото ми се иска...
Читанка пречи на някои, защото прави хората самостоятелни - те не зависят от издатели, автори, преводачи, разпространители, куриерски фирми и всички други "маймуни", окупирали дървото на познанието... Правейки книгите свободно достъпни за всички - без никакво изключение - Читанка се превърна в най-демократичната "институция" в България.
Познанието е свободно и винаги свободолюбивите хора ще намират начин да го запазят такова.
Единствения "недостатък" на Читанка е, че няма ВСИЧКИ книги, издадени на български език :)
platanus
 
Мнения: 21
Регистрация: 21 март 2010, 10:59

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот отчужден » 21 юли 2013, 15:05

Според мен не е нужно да спирате американските книги. Достатъчно е да сложите големи ясни надписи, да направите малко по-трудно тегленето за да активизирате читателите си. За хората, който си мислят, че може да се премахне свободното предлагане на книги мисля, че бъркат. Читанка се събира вече без проблеми дори на обикновен GSM (без картинките). Аз самия имам старото копие от 2010 г. може сега да сложите новата версия на читанка по торент сайтовете. За да се запази функционалността на сегашната читанка трябва да се консултирате с юристи. Мисля, че може да направите трябва да направите комбинация от автори и заглавия и тези към който има претенция за копирайт трябва да се сложат на торен сайтове или новите по-добри форми. Останалото може да си седи на стария домейн.
отчужден
 

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Burgas_63 » 21 юли 2013, 15:38

Интересно, защо когато на някой нещо не му харесва, езика става остър. Това ни е национална черта, явно. Сега би трябвало така да ви отговоря, че да миете после и ушите и очите и да жабурите устата. На този, който така "бащински" и снизходително ми отговори, само му кажа, че много ме развесели. Но няма да разваляме добрият тон, приказката е за друго. Пиша ви отново, защото си отдъхнах. Бях се притеснил за нещо, даже ви попитах снощи и сега разбирам, че всички тука са наясно какво вършат. Реших, че някой може би не знае, но сега съм спокоен.
Знам, че Читанка има много фенове. (Ззабележете, че продължавам да Ви изписвам с главна буква, макар че вече се чудя дали го заслужавате,) Но скандирания от типа "Много сме" не ви помагат , ама никак. Защото ако утре ви почукат на врата, всички ще се изпокрият като мишки. Те и сега са скрили зад никовете си, нищо ново. И ако ви почука Явор Колев, трябва да го разпрегръщате и с мед да го намажете. Защото ще ви чукне друг. Казвам го на админите на сайта, защото гледката ще е тъжна. Работата е отишла чак до там и много добре го знаете. Тезата за Робин Худ, който крадял от богатите, за да дава на бедните, няма да издържи в никой съд. За съжаление виждам , че това ви е лайтмотива. Трогателно е, не отричам. Донесло ви е много почитатели. Но основната грешка, която правите, е че сте се взели толкова насериозно, че се считате едва ли не за институция. Никаква институция не сте. Една парадна страница във Фейсбук не ви прави никакви. Котката ми има старница във Фейсбук, И за да ме раберете правилно, пробвайте следното. Спрете си сървърите, ей така за проба. Знаете ли какво ще стане? Нищо. Слънцето пак ще си изгрее, после пак ще си залезе. Вие сте едно збавление. Приятно, но забавление. Нищо лично. Ако ви закрият - едно забавление по-малко. Точка. Няма драма, ще си намеря друго забавление. Ако искате ме баннете, все тая. Жалко за вас. Не се оправдавайте с торентите - всяка коза за свой крак. Отговаряйте си само за вас.

Както вече казах, ще продължавам да следя развитието на драмата. Не бих желал никой да попада под ударите на закона. Повярвайте, федералният затвор няма нищо общо с познатите неща. Едно е да дойдат наши служби, които ще си пишат актив за акцията, ще ви спрат за месец "от кумова срама" и след това всичко тръгва по старому. Ако правилно интерпретирам случващото се, задава се доста по-сериозен проблем. Админите да се осъзнаят малко какво им се говори. Търсете решение, стига лозунги. Като щракнат нечии белезници, няма кой да ви помогне. Постовете ми били червени. Пък лъхали на ракия. Абе, вие добре ли сте...
Burgas_63
 
Мнения: 6
Регистрация: 26 февруари 2013, 22:15

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Бам Бам » 21 юли 2013, 16:01

Навремето в Каналето имаше интервюта със "случайни" граждани. Горният субект е също толкова случаен, колкото бяха и интервюираните в предаването. Чак е смешно да четеш напъните и опитите за аргументация на лишени от логика тези. :D Най-забавно определено е желанието да се делят хората на НИЕ и ВИЕ по отношение на Читанка. Метаморфозата на лирическия герой става все по-забързана, но подозирам, че накрая няма да се роди нещо красиво, а точно обратното. Ще лъсне грозната и нагласена истина за "случайния" форумен потребител.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 405
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот mechok1 » 21 юли 2013, 16:23

"... за "случайния" форумен потребител."
Такива като този са всяка вечер на протеста. Хората вече ги познават отдалече.
Иначе за ФБР - ако наистина се включва, това е по-добре. Те се подчиняват на законите (искат или не), докато ако е само нашия чвор тука, никой не може да го спре.
mechok1
 

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Inf » 21 юли 2013, 16:38

Burgas_63... Още един "динозавър"... :) С федерален затвор ще плаши... :) Явно използва нещо по-сериозно от ракия. :D

Електронни библиотеки ще има и винаги ще има, но такива динозаври ще изчезнат. Новите лудити, колкото и да заплашват и да горят електронни книги, нищо няма да променят. Средата вече е друга. Няма да стигнат всичките световни милиционери, за да се задържи аналоговия бизнес модел в цифровият век.

Та като говорим за ФБР, трябва да имаме в предвид че тях ги интересуват само техните интереси. А те от кой се нарушават? От тази малка и незначителна (според Burgas_63) електронна библиотека или точно от няколко издателства, които смятат че метода им "крадеца вика - дръжте крадеца", ще действа като на местните милиционери и най-вече Агронома. Но ФБР не са местните милиционери (както правилно заЯви Burgas_63) и като начало само трябва да проверят кой е всъщност Веселин Тодоров и с кой е свързан. Не, те не се гнусят и работят с кой ли не, но въпроса е кой всъщност нарушава интересите им? Какви точно са повечето договори (на издателствата)? Какви номера се използват с договорите за разпространение с меки корици? Какво е черен печат (брак) и как минава номера му? Как точно се правят номерата с тиража? За справка - защо Габриел Гарсия Маркес лично забранява творбите му да се превеждат, издават и преиздават на български език? Схемата толкова години не е променена. Да сте чували да проверяват някое издателство?

Не бива да поставяме всички издателства под общ знаменател. В случая става въпрос само за няколко издателства (броят се на пръстите на едната ръка на фрезист с 30 годишен стаж), които са се взели на сериозно. Всъщност въпросните не може да се каже че са издателства, дори не са и печатари (защото това е достойна професия) а са някакви жалки... печалбари и всеки в областта го знае.

Какво може да загуби читанка? Просто един домейн и хостинг. Ще изгрее след известно време на друг. След като не можаха да спрат WikiLeaks, чрез отнемането на домейна му, нима тук ще е различно? Изобщо не е въпрос на пари, а на малко технически трикове и има кой да помогне. Но ФБР е слабо вероятно да се занимава тази дребна електронна библиотека, за мащабите им. Да, може да сключат някаква мръсна полит. сделка (няма да е за първи път) и да отнемат незаконно домейна (Читанка не нарушава никакви закони, защото е библиотека и това е така, колкото и да се повтаря противното), но тях ги интересуват много по-едри неща и разровят ли се, със сигурност ще ги намерят и то точно във въпросните издателства. А може и... да не се наложи да търсят много и направо да получат каквото им трябва. ;)
Последната промяна е направена от Inf на 21 юли 2013, 18:42. Мнението е било променяно 2 пъти.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Agarvaen » 21 юли 2013, 16:50

Уек(за Бургас63 говоря), ако си направиш труда да се върнеш назад, ще видиш, че аз противно на твърдението ти, съм се представил, дал съм възраст и образование.

Направих си труда да кача архива на "Моята библиотека" в един от най-посещаваните тракери на България.

Направих си труда да пусна цялата "сага" в две-три от по-радикално настроените групи из фейсбук.

Поинтересувах се как стои междуведомственото сътрудничество по този въпрос. Отговорът е - никак.

Така че - пийни едно "Бургаско" и се наслаждавай на чистия въздух на "Нефтохим". И удобно прескачаш юридическата констатация за статута на "Моята библиотека".
Agarvaen
 
Мнения: 16
Регистрация: 17 май 2011, 18:43

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот selia » 21 юли 2013, 16:56

Според мен просто трябва да се вдигнат няколко сайта които да не са на домейн *.info, примерно *.se тогава нищо не може да направят срещу сайта.
selia
 
Мнения: 2
Регистрация: 07 май 2011, 23:50

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот ДимикА » 21 юли 2013, 17:57

Достъпът до информация не трябва да се ограничава, защото от това няма смисъл.
Никой не печели, освен издателите, които не се занимават с нищо творческо и нямат друг интерес освен джобът им да се пълни от продажби без значение на какво.
Когато едно литературно произведение е достъпно само като платено издание, авторът му ще намери много по-малко читатели, ако изобщо намери. Произведението, което е недостъпно ще получи по-малко ревюта, по-малко критика, по-малко хора ще го познават и препоръчват, което според мен, не е това, което един писател би желал за творбата си.
Не смятам,че има някакво нарушение в библиотека, от която се чете онлайн..
И освен това дори и да библиотеката да бъде закрита, тези текстове ги има на много други места в мрежата. Просто няма начин да се ограничи свободният достъп до информация за тези, които търсят.
ДимикА
 

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот martineliazz » 21 юли 2013, 18:17

Готов съм да сваля и съхраня читанката само дайте знак кога. Популистите в България да духат... супата. И тия ще минат и заминат като предните а читанката ще остане!
martineliazz
 
Мнения: 5
Регистрация: 18 юли 2011, 21:59

Re: АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

Мнениеот Бозавия » 21 юли 2013, 19:13

Приятели,

Не се връзвайте на плоските манипулативни уйдурми на ракиджията-хейтър, чийто агресивен изказ издава симеоновско-вифаджийска закалка. Нека да игнорираме евтините* номера на мутрата и да дискутираме по съществото на проблема.

* Именно евтини, а не "ефтини", както артикулира ракиджията.
Бозавия
 

ПредишнаСледваща

Обратно към Важни съобщения

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост