Страница 1 от 1

Търся книга

МнениеПуснато: 23 февруари 2015, 12:08
от Енея
Търся една книга, която четох преди около 20 години, но не помня името, нито автора. Струва ми се, че беше първа част от някаква поредица. Но е възможно да е излязла на български само тази книга. Спомням си, че в нея ставаше дума за управление тип източни империи (китайско или японско), една част от земята беше наричана "Глината" и там хората бяха оставени в първобитно състояние. Все пак имаше излаз и за тях - в специални кабинки те правят тест за интелигентност и който го издържи, може да мине към живот по етажите по-горе. В книгата става дума за едно момченце, произхождащо от Глината и излязло от нея по познатия вече начин, което вече заема доста висок пост в империята. Знаете ли как се казва книгата, авторът и дали са издадени следващите части на български? Благодаря!

Re: Търся книга

МнениеПуснато: 23 февруари 2015, 20:00
от grigorp
Чун Куо на Дейвид Уингроув. На български има преведени първите 4 книги от поредицата. Оригиналната поредица е от 8 книги, като последната е много претупана, поради натиск от издателя. В момента тече преиздаване на поредицата, така че тя да отговаря на идеитена автора. Новата поредица ще включва две книги предистория и две книги за епилог, а оригиналните 8 ще бъдат разделени на по два тома, така че поредицата ще бъде от общо 20 книги. В момента поредицата отново има проблеми поради нисък интерес и е замразена на книга 8. По думите на Уингроув обаче независимо от всичко книгите ще видят бял свят.

Re: Търся книга

МнениеПуснато: 23 февруари 2015, 20:26
от Енея
Много, много благодаря за изчерпателния и толкова бърз отговор! Вече открих тази поредица тук и препрочетох част от първия том, който бях купила и чела на времето. Чудесни вести за бъдещето на поредицата!

Мисля си дали ще можете да отговорите и на следващото ми запитване. То обаче е значително по-затруднително, защото се отнася до част от книга, издадена на руски език (и продавана в руските книжарници в България). Доста време през последните години търсих в руския интернет, дано открия тази повест (или разказ), но не успях. Имах усещането, че е писан от жена, дори по-точно Олга Ларионова, но прегледах всичките й книги и разкази и не успях да го открия. Четох го в някакъв руски сборник с фантастика, вероятно "Советская фантастика", от края на 80-те или началото на 90-те. Ставаше дума за възрастна жена, която е водещ медик-изследовател в областта на неврофизиологията. При нея идва млада красива руса девойка, която иска да се самоубие (асистирано самоубийство). Лекарката обаче вместо това разменя съзнанието си с нейното (и нейното собствено тяло умира при този процес заедно с със съзнанието на девойката). След това се опитва да разбере коя е девойката и с какво се занимава. В стаята й се опитва да намери разгадка за някаква важна тайна и подсъзнанието й казва, че трябва да използва нещо червено (явно не съвсем всичко е било добре изтрито). Тя търси и оптива какво ли не, дори червило, но накрая се оказва, че й трябва червена дискета. В крайна сметка се оказва, че е добре тренирана шпионка (продължението следва). Следих и по-нататъшните томове от тази поредица, но така и не намерих това продължение. Напомня ли ви това за нещо познато?