Страница 1 от 12

Архиви на 'Моята библиотека' в FB2, EPUB и MOBI формат

МнениеПуснато: 08 септември 2012, 16:20
от pechkov

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 10 септември 2012, 22:49
от ali
Благодаря за архива за месец август 2012.
За ползата от FB2 формат.
Използвайки програмата MyLibFB2Ren.exe имам подредени по азбучен ред произведенията по автори и поредици. И така подредени произведенията заемат малко повече от половината от 8GB Micro SD памет, намираща се в електронния четец. Така разполагайки само с електронния четец лесно намирам необходимия ми автор и евентуално необходимото произведение. Теглото на четеца е 320 грама а произведенията в паметта му повече 26000.

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 11 септември 2012, 12:14
от pechkov
Новите архиви ги направих в същия вид, в който бяха и предишните архиви. В близко бъдеще ако все още има интерес за тези архиви - ще направя промяна на имената на файловете в два варианта:
1. Имена на кирилица, всички FB2 файлове подредени в поддиректории по имена на автори и поредици.
2. Имена на латиница, компресирани до FB2.ZIP - това е по-удачен вариант за четци, които поддържат четене на FB2.ZIP файлове.

Ако имате други предложения - споделете ги.

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 11 септември 2012, 22:19
от DrunkenDonkey
А, чудех се кога някой ще подхване доброто дело :)
Въпреки придобиващия огромни размери мързел се хванах днеска да поразширя едно конзолно програмче, което си ползвам за читанката от време оно за да ги приведе в удобен вид за риидъра. Работи с въпросните fb2 файлове, но очаква да са в една директория, не разделени по време. Ето я идеята:
Изображение

Поствам в тая тема преди да направя нова - ако ти харесва като идея и ти се занимава да поддържаш архива във вид, в който работи програмката може да се комбинираме.

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 20 септември 2012, 11:52
от gosho
Здравейте,благодаря че продължавате делото на Хари Петров и Мандор преди него.
Имам едим проблем обаче. Не мога да сваля нито един архив.

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 20 септември 2012, 12:33
от DrunkenDonkey
Току що проверих, нямам проблем с файловете, свалят си се...

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 20 септември 2012, 17:15
от pechkov
Файловете са качени на домашен сървър, и е възможно от доставчика на интернет да има някакво филтриране на IP адреси извън България, или първите октети на адреса да съвпадат с някои блокирани от мен IP-та на ботове и WEB спайдъри.

Ако някой не може да свали файл - нека ми пише по скайпа и ще стане. Скайп: pechkov

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 22 септември 2012, 13:38
от v5ev
Благодаря и аз. Хари е описал много добре как става свалянето, но ... мързелът си е мързел. Хубаво е като ги има наготово. Аз ги свалям без проблеми (от Германия), малко бавничко, но не е болка за умиране. Благодаря още веднъж за положения труд!!

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 01 октомври 2012, 10:17
от pechkov
Септември 2012

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 01 ноември 2012, 22:17
от pechkov
октомври 2012

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 12 ноември 2012, 18:55
от pechkov
Архив на "Моята библиотека" в fb2.zip формат, файлови имена на латиница с името на автора и произведението, подредени в директории по азбучен ред и поддиректории с името на автора. По-удобно за електронни четци, които поддържат отварянето на fb2.zip файлове. Общ обем около 1.7 GiB.


Обобщен архив до октомври 2012 включително. Саморазпакетиращ се архив.
User: chitanka.info
Pass: books


---------------------------------------------------------


Това е пробен вариант на архива. Аз имам PocketBook, и за момента fb2.zip вариант се оказва най-удобен за него. Който има електронен четец - нека сподели какъв е четеца, и в какъв формат и вариант на архива му е най-удобно ползването.


---------------------------------------------------------

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 14 ноември 2012, 08:47
от comitski
Привет!
Много благодаря за положените усилия.
А дали има възможност за архив на Читанката във формат epub?

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 14 ноември 2012, 12:38
от pechkov
Обмислям този вариант, но за целта ще трябва да се свалят произведенията от 2006-та година насам... Може да стане де, но първо исках да събера мнения от потребители, за да установим точно в какъв вариант е най-удобно да се правят архивите. FB2.ZIP формата е удачен за PocketBook, но дали е най-добрия вариант за Nook или Kindle... Хайде споделете, и ще измислим нещо.

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 14 ноември 2012, 13:03
от DrunkenDonkey
PoketBook-а не се ли справя добре с имена на кирилица? Имаше кирилска клавиатура... че чатърицата изглежда грозно :/
Всеки четец, пък и зависи какво работи на него си има различно изискване.
Сонита с оригиналния фирмуер най-добре ядат lrf, после epub, ама сортировка на кирилица нема, или имената трябва да са на латиница или първата буква да е латинска, останалите кирилица (по-добре изглежда). Директории не важат.
Сонита с prs+ и директно отваряне на фолдърите си работи перфектно с пълни кирилски имена във вид Начална буква/Автор/Колекция/Произведение
Киндъл с оригинален фирмуер се справя с имена на кирилица, директориите са само едно ниво надолу, mobi формат. Подходящо би било Автор/Колекция-Произведение.mobi
Киндъл с duokan е като сони с prs+, само дето яде и fb2

Та такива работи... аз затова хванах тая програма, но се зарибих по 2 игрички и така и не я довърших, а ми трябва един ден писане и ще е готова, ама пусти мързел :)

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 14 ноември 2012, 13:53
от pechkov
По принцип PocketBook си работи много добре с кирилица, и затова оставям имената на директориите на кирилица. Но в zip файловете не е добре имената да са на кирилица. Обаче PocketBook показва имената на файловете като извлича информация от fb2.zip файла - т.е. показва си ги на кирилица, и има възможност да извежда списъка показвайки кориците на книгите. Това е следващия въпрос, който ще се опитам да реша - да вкарам кориците обратно в произведенията, или първо да подредя книгите, и да филтрирам произведенията, които са включени в някоя книга, за да не се повтарят. Ще стане по-сложно, а сложните работи не са добре.

Ти можеш ли да спретнеш 10-15 произведения в подходящ за различните четци вид?

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 14 ноември 2012, 14:43
от DrunkenDonkey
Ами аз... (засрамен)... затрих старите си разработки и конвертори с идеята тая програма да стане универсална и да не ми трябва друго (имах различни програми за различните устройства). Та трябва да я довърша, че да мога да изкарам нещо смислено. Кориците си бяха вътре, ама за различните произведения бях решил просто да ги сложа с индекс и да ги има всички варианти. Проблема беше, че намерих няколко, които бяха с едно и също име, но едното например 3 пъти по-дълго, единия път направено като разказче в някакъв сборник, другия път направо половин книга... ако се сещам правилно "Падането на нощта" на Азимов беше един от тея.
Ти откъде точиш инфото - архива във fb2 от читанка или директно от базите? Аз преди със sqlite отварях дб-то и от там, има си предимства, ама беше едно сглобяване после...

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 14 ноември 2012, 15:53
от pechkov
Аз засега продължих по стария начин, както Хари ги правеше, с номерация за файловете, свалям ги от сайта през "Нови произведения". А "zip" архива го качих тия дни на FTP-то, иначе така или иначе си го правех за моите четци. Пуснал съм го като тест, докато уточним дали покрива нуждите на достатъчен брой марки и модели четци. За в бъдеще ако се събере достатъчно информация за други марки как е най-добре да се правят архивите - може да се направи лека корекция, или да се пусне още един вариант на подредбата на файловете в архива, а стария вариант с номерирани файлове ще го спра до края на годината.

За EPUB питах Борислав дали има начин да се източи наведнъж цялата библиотека - няма такъв начин. Препоръчва ми да взема торент-а, и оттам да тегля локално каквото трябва. Ще става достатъчно бързо, просто се иска малко кликане с мишката. Имам скриптове за автоматизация на това-онова, но пак казвам - преди да се пишат скриптове и да се човъркат файлове - трябва да се уточни в какъв формат ще вършат работа. Имаме да покрием доста марки и модели четци, някои от които работят най-добре със "собствени" формати за книгите. Така че търсим и алтернативни решения, както например CoolReader за Kindle. Ако този fb2.zip вариант върши работа за Киндъли на които е сложен CoolReader - тогава можем просто да обясним на хората как да си го инсталират, вместо да конвертираме цялата библиотека в mobi формат. Но аз нямам KIndle за проба, нито Sony, нито Nook... Имам само PocketBook, затова искам от притежателите на такива четци да се включат в дискусията, и да предложат в кой формат, с каква подредба и как да са надписани файловете, за да са най-удобни за ползване.

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 17 ноември 2012, 00:43
от Гост
3 гласа за fb2.zip :)
Nook Simple Touch & Sony PRS-T1 rooted - справят се добре с fb2.zip. И на двата четеца съм сложил Cool Reader.
От по-старите - имам Sony 505, но на него му ги конвертирам в LRF, защото epub няма двустранно подравняване.
Всъщност и за него fb2.zip ще е добре, защото например този конвертор си ги обработва - http://www.the-ebook.org/?p=412

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 17 ноември 2012, 12:12
от v5ev
Fb2.zip си е супер, лесно се прехвърля в други формати. Аз чета fb2.zip, epub и mobi (жалко, че mechok спря поддръжката на mobi). Едно време се борих с прехвърлянето на цялата библиотека в epub формат (работи още :lol: ). Може би ще помогне, ако погледнете тук

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 27 ноември 2012, 19:53
от Parsifal
Аз съм със Sony xperia x8 + Cool reader и FB2 формата е идеален за мен. Относно саморазархивиращият се архив на моята библиотека - супер удобно и компактно...

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 01 декември 2012, 14:17
от pechkov
Ноември 2012. Саморазпакетиращ се архив.
User: chitanka.info
Pass: books

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 03 декември 2012, 10:32
от naskoistaken
pechkov написа:Ноември 2012. Саморазпакетиращ се архив.
User: chitanka.info
Pass: books


Има ли някакви по-специални ползи от преминаването от ZIP към саморазархивиращи се EXE файлове? Аз нямам windows и ми представлява известна трудност да извлека файловете.

Редакция: Съжалявам, едва сега видях, че в началото на темата е линкнат и архив в ZIP формат. Трябваше да прегледам, преди да пиша :)

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 03 декември 2012, 13:22
от pechkov
Полза - не. Просто търся най-краткия път за потребителя. Саморазархивиращия се вариант е и с друга подредба на файловете в архива. Надписани са с име на автора и име на произведението, подредени са в поддиректории по първа буква от името на автора, и са в FB2.ZIP вариант.

Стария вариант, който все още е на ZIP архив го правя така, защото е в заварено положение. Хари преди така ги правеше, и исках да са еднакви. Но плана е да изкараме и декември, и го спирам. Ще продължа с новия вариант, който направо може да се налива в четци без допълнителна обработка.

Не си писал с каква система работиш, предполагам, че може да е Линукс... Селф-екстрактора не тръгва ли под WinE?

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 03 декември 2012, 14:22
от naskoistaken
pechkov написа:Не си писал с каква система работиш, предполагам, че може да е Линукс... Селф-екстрактора не тръгва ли под WinE?


Ще се оправя някак. Не е кой-знае какво неудобство.
Благодаря на теб, както и на всички, които отделят от времето си за да обогатяват съдържанието в библиотеката!

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 03 декември 2012, 17:04
от clio
Има ли някакво ограничение за сваляне на големите архиви от чужбина? Аз съм в Канада и вече трети път подред се опитвам да сваля файла, но след определено време свалянето се прекъсва, а и скоростта е ...

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 03 декември 2012, 20:24
от pechkov
Принципно за FTP сървъра няма ограничение откъде се сваля, но съм сложил ограничение на скоростта. След 21 часа ограничението се вдига доста нагоре. Има и друго ограничение в броя на едновременните връзки за сваляне на 1. В някои случаи има значение какъв FTP клиент ползваш. :( За съжаление стария файлов сървър е с по-слаби защити, и до края на годината ще го спирам въобще, така че - ще оправяме проблемите с FTP-то.

clio, ако имаш скайп - пиши ми на pechkov. Ще оправим нещата. :)

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 03 декември 2012, 21:55
от ali
Аз ползвам PER3162BN на Prestigio. За съжаление четеца не работи с FB2.ZIP формат. До колкото разбирам, с програмата MyLibFB2Ren.exe, с едно кликване на мишката се прави от досегашния архив във формат FB2 подредба във формат FB2.ZIP (опция - компресиране на файловете). Ще съм благодарен ако някои ми посочи програма, която да прави обратното, от архива във формат FB2.ZIP подредба във формат FB2. Така ще мога да ползвам архива в FB2.ZIP, след отпадане на архива в FB2.

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 03 декември 2012, 22:00
от pechkov
ali, не се притеснявай. Тъкмо в момента обсъждахме въпроса, и ще е по-добре да бъде продължен варианта с номерирани файлове. :)

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 07 декември 2012, 00:29
от Гост
Освен ако не хостваш архива на домашен сървър някъде дълбото в провинцията (тоест с местен провайдер, който слага тежки ограничения), не виждам причина да слагаш ограничение на скоростта и да караш хората да чакат 5 часа, за да го свалят. Който иска, така или иначе ще го свали, тъй че не печелиш никакъв трафик, ако това е идеята. Все пак България е на трето място в света в момента по скорост на нета. След 23 часа скоростта е без промяна.

Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат

МнениеПуснато: 07 декември 2012, 03:17
от pechkov
Трафика не е никакъв проблем. И - да, на местен ISP съм, в провинцията. Проблем при стария файлов сървър се получаваше най-вече, когато се появи някой "сваляч" с download менажер и настройка за 10 едновременни връзки (като пример)... Тогава един сваля, а останалите - чакат. На същия сървър има и други задачи за правене, така че ограниченията ще останат такива, каквито са в момента. Стария формат на архивите също ще бъде прехвърлен към FTP-то след седмица-две. Кумулативния архив е направен сега като начало на fb2.zip формата, и оттук насетне по план ще се прави веднъж годишно. Тези пет часа чакане на никого няма да навредят на здравето. А като намеря и друго място за хостване на файлове - ще направя и огледала за архивите. За подробности и новости - засега следете тази тема. :)