Страница 1 от 1

За Inf и още нещо...

МнениеПуснато: 11 март 2012, 11:09
от mechok
За първи път, откакто съм тук, някой съвсем аргументирано ми отговаря за .mobi, Kindle и изобщо един вид "разговаря" с мен нормално.
Именно това ме накара веднага да сменя въпросното лого, защото ми стана ясно, че има и хора, които разбират или биха разбрали проблема.
Та, Inf, в по-голямата част на поста си в една вече заключена тема, си абсолютно прав. Обаче, аз имам някои други аргументи, които бих искал да споделя, ако ми се позволи.
На първо място: всички стоки (освен китайските ментета) са създадени за платежоспособни, зарибяващи се (примерно с услуги) клиенти. И като така, ние (българите), като не толкова платежоспособни, сме доста по-склонни да използваме стоките на около 50% (без съответните услуги), но със съответните качества. Дали ще хакваме хардуера, дали ще заобикаляме така наречените авторски права, няма значение. Важното е, че за момента това ни устройва. Киндъл е типичен пример за това: евтин (за българин спрямо други четци), хубав екран (не уморява очите), непретенциозен и с яка батерия, държаща по месец (зависи от четенето). След което идват и проблемите, основен от които е форматът. Доста отдавна ми беше обяснено от Читанка, че не става с .mobi и защо е така. Съвсем точно го разбрах и се опитах да направя нещо, все пак, на базата на отворените права на Читанка. Не се справих много добре по професионални критерии, но успях (стар пример) да науча леля ми, която никога не имала компютър, как да влезе в сайта, да си избере и да си дръпне книга. И искам да те уверя, че тя не е и чувала за политиката на Амазон или който и да е търговец, но много обича да чете, особено класика... и успява. :) Това ни води и до сайта mobireaders.org. Не само, че не бих сложил форум там, но бих го и спрял и забравил, ако не бяха хора като леля ми, примерно. Та това дори не е проект. Проект е Читанка и 10-ки хиляди му се радват, включително и аз. Някой ден, може би, нещата и с Киндъл ще се решат. Или Амазон ще вкара и другите формати, вкарани в Читанка, или Читанка ще вкара и моби формат. Лошото е, че живеем в междинно време, а животът е кратък. :)
И накрая - никога не съм се опитвал да задавам цели, да показвам на някого какво и как се прави, да искам невъзможни неща, да прокарвам политики или реклами, да правя пари от Читанката.
Та това е. Дано някой/я да е на кеф и да не заключи и тази тема. :)

Re: За Inf и още нещо...

МнениеПуснато: 11 март 2012, 13:41
от Милен
Според мен в задълженията на модераторите (и администраторите) на всеки форум влиза и борбата с троловете. Обратното показва или некомпетентност, или пълно безразличие към съдбата на форума (и сайта). Затова недоумявам защо се допуска съществуването на подобни теми (визирам и заключените), вместо да се изкорени тази тенденция още в зародиш. Иначе само храните троловете.