Страница 1 от 1

Прецакайте банките! (Като ползвате криптовалутата Bitcoin.)

МнениеПуснато: 20 януари 2013, 09:24
от slacker
Нарочно ползвах това провокативно заглавие, защото много от посетителите на форума (и гражданите изобщо), не таят особено топли чувства към банките.

Прецакайте банките! [видео, английски език]
Bitcoin Conference - Rick Falkvinge - Banks: The Fourth Victim of Citizen's empowerment

Официален сайт: http://bitcoin.org/
Wiki: https://en.bitcoin.it/
Пропаганда (в добрия смисъл на думата): http://www.weusecoins.com/

Изображение

Дискусия по темата на sf-sofia.com и други връзки по темата.

В контекста на книгите, приложението на Bitcoin е очевидно - авторите биха могли да ползват криптовалутата Bitcoin за да получават плащания директно от читателите, като прескочат скъпите и опасни разплащателни услуги като PayPal (виж тук защо PayPal са зли) и опасните разплащания с дебитни и кредитни карти (friendly fraud, chargebacks).

Най-хубавото е, че системата на Bitcoin е децентрализирана (P2P - като торентите - информацията за транзакциите е разпределена на компютрите на потребителите, няма централна банка, която да казва кой колко пари има и да печата още валута) - така даже и дисидентите ще могат да получават заплащане за книгите си. Въпреки, че всички транзакции с Bitcoin са публични, хората биха могли да запазят някаква анонимност (псевдонимност - има ли такава дума?), защото покупката на Bitcoin може да стане по начин, по който потребителят да не разкрива самоличността си (например в момента в Иран хората си купуват биткойни, както навремето в България са се купували долари). Ако не разкривате самоличността си, при обмяна на Bitcon и при транзакции с Bitcon, транзакциите ви може да бъдат анонимни в известна степен (ще се вижда, че се правят някакви транзакции, но няма да е известно кой точно ги прави).

Тоест Bitcoin е в много отношения по-добра алтернатива на "номерираните" сметки в швейцарски банки.

Авторите на книги и журналистите, които са "неудобни" за властта, биха могли да останат анонимни, и да получават плащания анонимно чрез Bitcoin (ако после намерят кой анонимно да им купи биткойните срещу пари).

Re: Прецакайте банките! (Като ползвате криптовалутата Bitcoin.)

МнениеПуснато: 11 септември 2017, 11:34
от vog
Съгласна съм. Освен това търговията с биткоин или друга валута винаги е рискова. Трябва да си врял и кипял, за да печелиш от това, да следиш непрестанно какво става и т. н.

Re: Прецакайте банките! (Като ползвате криптовалутата Bitcoin.)

МнениеПуснато: 11 септември 2017, 13:28
от notman
В тоя живот всичко е рисково. Дори да пресечеш улицата на „зебра“.

Re: Прецакайте банките! (Като ползвате криптовалутата Bitcoin.)

МнениеПуснато: 11 септември 2017, 14:15
от vog
Но тогава няма да загубиш пари! :D:D

Re: Прецакайте банките! (Като ползвате криптовалутата Bitcoin.)

МнениеПуснато: 11 септември 2017, 19:13
от xway
Ако целта е да прецакаш банките - както е заглавието, има и други начини ;)
Примерно да ползваш кредитна карта (задълженията по която да погасяваш в срок) с добър кешбек. Или пък да ползваш услуги на европейски финансови институции като Revolut, Monzo, N26 ...