Страница 1 от 1

„Чака проверка“

МнениеПуснато: 19 март 2011, 03:14
от zearendil
Гледам една маса книги са в такова състояние. Мога ли да помогна като се включа в проверката. Примерно чета някоя книга и ако видя, че няма проблеми, казвам че е ок. Или проверката я правят само определени хора?

Re: „Чака проверка“

МнениеПуснато: 19 март 2011, 12:10
от Борислав
Последната проверка се прави от избрани хора, но има нужда и от предварителна проверка. Ако изявиш желание да помогнеш при нея, ще получиш необходимите допълнителни права в ателието.

Ето какво представлява предварителната проверка:
  • Сваляш файла и проверяваш дали е в SFB. Ако не е, връщаш записа на етап „Иска се SFB“.
  • Иначе минаваш текста през Проверителя. Ако откриеш грешки, записваш в основния коментар, че има нужда от още корекции и го връщаш на „За корекция“. Евентуално може да се свържеш с човека, който е пуснал последната версия и му посочиш какви грешки са открити чрез Проверителя.
  • Ако Проверителя не открие грешки, тогава зачиташ текста в началото, средата и края. Около една страница на всяко място е достатъчна за обща преценка дали корекцията е добра. Ако откриеш грешки, правиш като в предната стъпка — връщаш на „За корекция“. Иначе оставяш записа на „Чака проверка“, в коментара записваш, че е минал предварителна проверка.

Re: „Чака проверка“

МнениеПуснато: 19 март 2011, 13:05
от zearendil
Бих се радвал да помогна, макар че не мога да обещая нищо като количество. Тъй че ако си навит, пиши ми като получа съответните права, ще гледам да помагам с каквото мога... макар че сигурно няма да е много :)

Re: „Чака проверка“

МнениеПуснато: 26 юли 2011, 21:45
от Ринги Рае
Борислав написа:Ето какво представлява предварителната проверка:
  • Сваляш файла и проверяваш дали е в SFB. Ако не е, връщаш записа на етап „Иска се SFB“.


Може да изглежда глупов въпросът ми, но какво последно се разбира под това файлът да е в SFB?
а) в текста са поставени маркерите за отделните структурни елементи (заглавия, анотации, таблици), форматиране и допълнителната информация? Записан като txt в UTF-8.
б) Или трябва да мине през конвертор/ да му се "прикачи" XML-схемата и да има разширение sfb?

Имам един готов текст и в момента е в етап "Иска се SFB". Гложди ме мисълта, че може би трябва да е в етап "Чака проверка"???

Re: „Чака проверка“

МнениеПуснато: 26 юли 2011, 21:56
от Ринги Рае
Всъщност въпросът ми е: ако направя корекцията, разположа таговете правилно и запиша файла като txt (UTF-8), това достатъчно ли е да го пратя за Проверка? Означава ли, че ръчната работа по SFB маркировката всъщност е създаването на годен файл за разпознаване по Схемата?

Re: „Чака проверка“

МнениеПуснато: 27 юли 2011, 07:48
от Mandor
Ринги Рае написа:Всъщност въпросът ми е: ако направя корекцията, разположа таговете правилно и запиша файла като txt (UTF-8), това достатъчно ли е да го пратя за Проверка?
Да, достатъчно е. Това всъщност е и задачата на коректора — да поправи грешките от разпознаване и да постави необходимите маркери в текста.

Re: „Чака проверка“

МнениеПуснато: 13 юли 2012, 22:07
от ventsy
А защо има книги които са с месеци в етап "Проверен"? Става дума за "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес".
Има някакъв проблем ли, или просто някой трябва да я добави?