Страница 1 от 1

Нова секция "Заявки"

МнениеПуснато: 27 ноември 2010, 15:49
от Марин Ивановски
Понеже съм си генератор на идеи, още идна ми щукна докато рових за пореден път из форума на сайта.
Идеята ми е да се направи секция "Заявки" (или нещо подобно като име), където потребителите на сайта да могат да регистрират кои книги търсят в електронен вариант (подобно на "търси се" в форума). Понеже в момента си правя лична библиотека (основно фантастика), възможно е да съм закупил книга, която не е налична в електронен вариант. Така ако има желаещи за нея, аз бих се наел да я сканирам и кача в Читанка, като ще очаквам проявилите интерес и регистрирали се за тази книга потребители да бъдат уведомени и да помогнат с разпознаването и форматирането по-нататък. В момента трябва да съм супер мотивиран, да съм прочел книгата, да ми е харесала, да я сканирам и кача, да я форматирам и да я редактирам, като евентуално да очаквам помощ от други потребители. Прекалено много условия според мен.
Тоест, идеята е, че ако има желаещи за дадена книга, това би ме стимулирало да я сканирам и кача тук, ако я имам, и ще очаквам те да се включат на следващия етап.

Понеже предугаждам някои от контрааргументите, нека поясня:
- С големи червени букви да пише, че никой не е задължен да търси, сканира и качва книги, понеже сме на доброволни начала.
- Също така да присъства правилото за нови книги до 2 години след издаването им в България.
- Да бъде пояснено, че се очаква заинтересованите да помогнат с обработката на книгата.
- Разликата с "Търси се" във форума е, че ще е по-лесно и удобно да се провери дали книга, която притежавам, бива търсена от други хора, вместо да ровя като къртица из темите.

Очаквам вашите мнения и критики.

Re: Нова секция "Заявки"

МнениеПуснато: 27 ноември 2010, 22:28
от Bradata
Подкрепям идеята! И аз разполагам с доста книги (хартиени), някои от които отдавна неиздавани.
Трябва екипът да формира правилата (базирани на предложените вече) и да се действа.

Re: Нова секция "Заявки"

МнениеПуснато: 11 февруари 2011, 17:33
от intelekt
Търся продължението на "Метро 2033", което излезе на български преди известно време, но не знам кога, казва се "Метро 2034", автора е Дмитрий Глуховски. Ако не си чел първата книга - горещо я препоръчвам :)

Re: Нова секция "Заявки"

МнениеПуснато: 08 юни 2011, 09:16
от mimiND
Идеята е Супер. Аз също се наемам да сканирам (имам тази възможност :)) и да помогам с разпознаването и форматирането.
Търся книгата на Робърт Лител "Фирмата", досега не съм я открила в електронен вариант. Страхотна книга за историята на ЦРУ от епохата на студената война почти до наши дни. Чела съм я преди три години, но обичам да препрочитам :).

Re: Нова секция "Заявки"

МнениеПуснато: 11 ноември 2017, 09:40
от Nejlika
Подкрепям идеята, дори мислех, че вече има такава функция.

Re: Нова секция "Заявки"

МнениеПуснато: 03 юни 2018, 11:43
от dianamarinova
Идеята за заявки е чудесна. От дълго време търся безуспешно две книги, отдавна издадени и /или изчерпани: „Среднощни деца” на Салман Рушди и „Студеният дом” на Чарлз Дикенс. Няма ги, дори в читалнята на регионалната ни библиотека, която е депозитна.