Страница 1 от 1

Клуб 'Читанка'

МнениеПуснато: 01 юли 2010, 20:52
от Kларита
Добър вечер, приятели! За пръв път влизам във форума на Библиотеката, но влизам с идея. Какво ще кажете, да организираме клуб? В него ще можем да обсъждаме всичко, което ни вълнува, да разменяме мнения и да създадем общност, която да се развива и да развива Библиотеката. Сигурна съм, че всеки, който държи на Читанка има идеи за нейното бъдеще. Този клуб може да бъде не само виртуален, може би ще трябва да се регистрира и т. н., но това ще го обсъдим заедно.Така ще имаме шанса да се запознаем и да знаем, кои сме. Ако идеята ви допада, нека я обсъдим.

МнениеПуснато: 01 юли 2010, 21:25
от petrovich
Принципно съм съгласен, но проблемът е че голяма част от читателите не са от България. А тези, които са от България не са непременно от София. :wink:
Но да оставим това настрана. Би ли се наела да регистрираш този клуб? Къде ще се помещава?

Клуб "Читанка"

МнениеПуснато: 01 юли 2010, 21:33
от Kларита
Точно това и на мен ми убягва, чисто практически. Затов предлагам, като начало клубът ни да е в Мрежата.Но, ми идва на ум Червената къща, примерно. Нещо такова.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 10:27
от TUISTERa
Да няма после "И ти ли си в схемата?"

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 15:16
от Кларита
Разрових се и намерих информация, че регистрацията на клуб (доброволно сдружение на физически лица) става в общината по местонахождение. Аз бих се наела да свърша тази работа, но първо трябва да знаем, колко сме, кои сме. Само не зная, като нямаме помещение, коя е "общината по местонахождение", която би ни регистрирала. Нищо, не пречи, ще попитам в община Младост другата седмица.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 15:43
от Вилорп
Ами може в кварталното читалище да се помещава клубат или в някой от дворците на децата, културата... от тоя род.
Вариант е и някой да домакинства, ако е чак толкова запален.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 15:50
от Кларита
Така е. Аз веднага мога да предложа своето домакинство като начало. Стига да не сме твърде много за 60кв жилище.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 15:54
от Вилорп
Предвид рекламната кампания и това че повечето потребители на читанката не са то София, бе изтъкнато нейде, на дали ще са/сме повече от 20 души или 5-10 който магат в кънкретния ден и час. Но разбирасе винаги е опция да се изсипат 200-300 запалени читатели =)

Което ме подсеща че кумай Човешката библиотека им терен и някакви сбирки, та ако имаш възможност да им наминеш на срещата тая неделя можеш да разучиш въпроса. За жалост съм по дурго направелние в конкретния ден и час на тяхното събиране.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 16:40
от Кларита
Човешката библиотека?

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 16:42
от Кларита
Човешката библиотека?

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 17:03
от Вилорп
http://choveshkata.net/blog/?p=1190 - тука е събощението и съответно сайта им.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 17:33
от Кларита
Аз съм човек на Читанката. Ако отида там, ще се чувствам като шпионин. Май не ми е по сърце. Ако има кандидати за нашия клуб, мисля, че няма да е трудно да се организираме. Най- важното е, как да помогнем на нашата Библиотека да се официализира, за да не дишат от ГДБОП във вратовете на Борислав и колегите му. Дори да предположим, че ченгетата само си вършат работата, пак си остава заплахата от издатели и пр., защото Читанката е безапелационна конкуренция. Важният въпрос е, докога може да издържи без никакви средства. Най- малкото, заради претенциите за авторски права. Това е много сериозно и трябва да е първа задача. Затова мисля, че един клуб е нужен максимално скоро.Ще намерим начин да се свързваме и да се виждаме. Ето, форумът е добро място за комуникация.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 21:19
от Вилорп
Абе то идеята е да не се открива наново топлата вода, а направо да се попитат хората кое как става, отделно това е единствената библиотека към която читнаката е дала линк.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 21:55
от Кларита
Няма да откриваме топлата вода. Ще регистрираме в общината клуба, оттам ще ми кажат в понеделник, какви документи са нужни и сме готови с формалната страна. А останалото е ясно - Читанката си има нейните проблеми за момента и е добре да ги разчоплим. Нали идеята е да не оставяме Борислав да си блъска сам главата.

МнениеПуснато: 02 юли 2010, 22:25
от petrovich
Кларита написа: Нали идеята е да не оставяме Борислав да си блъска сам главата.


Никой не е оставил и няма да остави Борислав да си „блъска“ главата.
Основен приоритет е в момента сайтът да бъде пуснат в действие.

Бих се радвал ако инициативата, която си поела се осъществи! :wink:

МнениеПуснато: 03 юли 2010, 03:47
от plamentd
хм хм, само да попитам.
коя община?
на горно нанадолнище?
ми тея дето не сме от там, може ли? законно ли е?

МнениеПуснато: 03 юли 2010, 13:08
от Кларита
Общината, където ще се намира клубът. Haripetrow, ще успея, ако има желаещи да основем клубно общество. Не съм искала да те засегна , сигурно всички, които обичат Библиотеката правят, каквото могат. На мен това ми хрумна.Но, ако съм само аз, едва ли има смисъл. Затова ви питам.Читалище "Бъднина има председателка, която е готина. Когато станат документите за регистрация, ще отида да говоря с нея и ще видим.

МнениеПуснато: 03 юли 2010, 13:41
от gioganotti
Не си сама. Аз също съм от младост, така че, ако има нужда от помощ, съм на линия.

МнениеПуснато: 16 юли 2010, 15:58
от Кларита
Здравейте! Днес, най- сетне усдпях да отида до община Младост, за да проверя за регистрацията на клуба ни. Оказва се, че няма нужда от официална регистрация, ако не учредяваме фондация с нестопанска цел. Така че, дайте да се съберем наформално, а пък по- нататък ще видим, как ще тръгне.Аз предлагам, всеки, който иска да се присъедини да покани свои приятели и тук, във форума да си уговорим среща - ден, час, място и т. н. :)

МнениеПуснато: 16 юли 2010, 19:26
от slacker
Кларита написа:Най- важното е, как да помогнем на нашата Библиотека да се официализира, за да не дишат от ГДБОП във вратовете на Борислав и колегите му. Дори да предположим, че ченгетата само си вършат работата, пак си остава заплахата от издатели и пр., защото Читанката е безапелационна конкуренция.


Във Фейсбук има планове за Българско Виртуално Читалище chitanka.info.

Обаче има един голям проблем: библиотеките не могат да ползват уеб сървър в Интернет за да извършват дейността си. Разбира се това е едно от тълкуванията на закона, което е доста съмнително доколко е правилно. Обаче най-вероятно съдът ще каже, че това е така (сами се сетете защо). Въпреки, че в закона е записано ясно, че библиотеките могат да възпроизвеждат без да заплащат възнаграждение на правоносителите.
Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

1. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) временното възпроизвеждане на произведения, ако то има преходен или инцидентен характер, няма самостоятелно икономическо значение, съставлява неделима и съществена част от техническия процес и се прави с единствената цел да позволи:

а) предаване в мрежа чрез посредник, или

б) друго разрешено използване на произведение;

(...)

9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;

10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;

11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;


(...)

3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) "възпроизвеждане на произведение" е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител;

Кларита написа:Важният въпрос е, докога може да издържи без никакви средства. Най- малкото, заради претенциите за авторски права.


Библиотеката може да издържи неограничено време. Защото трудът се полага безплатно (за библиотеката) от доброволци. Хостингът на библиотеката също се предоставя безплатно (за библиотеката) от доброволци. Цената на хостинга не е висока. Най-много пари струва трудът по сканирането и редактирането, но за щастие "библиотекарите" на "Моята библиотека" го правят без да искат пари за това (т.е. пропуснатите ползи са за тяхна сметка - вместо да правят нещо, от което да печелят пари те сканират и редактират книги).

Освен това библиотеките не дължат пари за авторски права (според сега действащия закон). Идеята на сайта не е да бъде книжарница (да се продават книги) а да бъде общодостъпна библиотека (където книгите се предоставят за четене безвъзмездно на читателите). Докато сайтът е библиотека няма нужда да плаща за авторски права.

Обаче е доста съмнително, че организираната престъпност, която контролира държавата ще признае библиотеката за законна. Най-вероятно ще последват още опити за спиране на библиотеката чрез методи, характерни за комунизма и фашизма.

МнениеПуснато: 16 юли 2010, 22:22
от Кларита
Днес по Бтв имаше разговор с двама господа, които аз не познавам, единият заяви, че е притежател на "виртуална библиотека и книжарница".Другият беше от издателите на хартиени книги. От целия разговор лъхаше зле прикрита враждебност. Екипът на предаването също държи официалната линия. Мисля си, че оттук нататък ни чакат много битки. За организираната престъпност не се бях досещала. Слава Богу, никога не съм представлявала някакъв интерес за тях. Но Читанката е заплаха за всички, които печелят от книгите, защото е предпочитанаот хората, които са с малки доходи. Уви, докато българинат е на този хал с парите, няма да предпочете да си купува книги. Освен това (и тези днес го отбелязаха), самият сайт се харесва заради качествата си. Около него се създава едно специфично общество на интелигентни и всеотдайни хора.

МнениеПуснато: 17 юли 2010, 16:17
от danbi
Читанка изобщо не ги бърка тия хора, пък да ви кажа аз. Истинската им цел са класическите библиотеки, защото през последните години повечето от тях с различно темпо сканират фондовете си. На тези библиотеки не могат да пратят ГДБОП (щото гражданите след първия случай ще направят жива верига) -- но могат да ги наплашат достатъчно, да не смеят да си вършат работата.

Целта е блокиране на всякаква дейност в тази област, за да могат подобните на Гугъл и разни "благотворителни" фондации, да изземат фонда на нашите библиотеки, да го сканират и след това да започнат да ни го продават. (*)

Затова е всичката гюрултия и "професионални" мнения по юридически въпроси от хора, които дори не са юристи!
Англоговорящите имат много хубав термин за това: FUD

(*) ако посетите Google Books и се опитате да четете примерно Библията, ще установите, че нямате достъп до отделни страници и т.н. заради "авторски права". Съмнявам се, че изобщо са питали Бог, дали могат да я възпроизвеждат, но е сигурно, че не са прочели условията за ползване записани в самата книга: ".. ако някой отнеме или прибави към тази книга..."

Re: Клуб 'Читанка'

МнениеПуснато: 04 ноември 2010, 09:15
от буба
Здравейте,читатели приятели нова съм във форума но подкрепям идеята !С радост ще бъда до Вас.Да коментираме идейте си.