"Литературна чалга" - що е то?

Разни теми, разни идеали
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Мнениеот MBB » 09 август 2008, 08:41

Похвално!
Само за няколко дни се появиха доста класици в раздел Сканиране - Гьоте,Бронте,Гогол и т.н.
Разбира се още се губят в морето от сапунки и супермега трилъри оценявани от 40-50 годишни домакини , а също и пъпчасали пуберясали фенове на харипотъровските фантасмагории.
А забравих и магическите реализми и просветления - там случая с читателската аудитория е още по-тежък...
Важното е че стойностното четиво ще се запази в нета , а горната литературна чалга постепенно ще се оттече по канала дето и е мястото.
MBB
 

Мнениеот GeOrg » 09 август 2008, 11:46

/topic Стори ми се интересно мнение и затова го отделих като самостоятелна тема в "Общи приказки"

А сега по темата.
Не мога да се съглася с такова определение за книги издавани в хиляден тираж и четени от голям брой читатели. Четенето на книги е въпрос на свободно време, което означава във време на почивка, разтоварване след тежък ден. А това как обичаш да почиваш е изключително индивидуален въпрос - въпрос на вкусове и предпочитания, въпрос на моментно емоционално състояние на отделната личност.
Не отричам класиците и никога няма да го направя, но бих казал за всяка книга си има време. Не ми е ясно как ще накарате един тинейджър или млад човек пълен с енергия, готов да рискува за да преобърне света пренебрегвайки всички съвети и "здрав разум" на "дъртите", да се задълбае и чете дълбокомислени книги на класици извън училищната програма, когато всичко в него, цялото му същество е против това. Нима домакиня изтръпнала от всекидневна работа и домашни задължения, омръзнали и до смърт, загубила илюзиите за вечната любов и щастие ще и забраните да ги намери в "сапунките".
Класиката е хубаво нещо, но литературата не се състои единствено от класика. Преди да стане класика е била нормална литература, бих казал дори "Литературна чалга" четена от мнозина намерили в нея отговор на вълнуващи ги за времето въпроси. Въпроси актуални и новаторски, въпроси не задавани, въпроси оказали се непреходни във времето за да направят поставилия ги - класик, - а книгите му - класическа литература. Литература с основно свойство да учи, да те кара да мислиш, да си поставяш въпроси и да търсиш отговорите им. Такова свойство имат и учебниците, ето защо класическата литературни произведения са основно застъпени в училище - времето когато човек се образова, събира опит, задава въпроси, търси отговори. Определено човек се учи цял живот, а не само в училище, но не мога да си представя целия ми живот да мине единствено в четене учебници.
Не оспорвам индивидуалния литературен вкус на отделната личност или група хора. Всеки има право да хареса или не дадено нещо, но няма право да се отнася с презрение и неуважение към вкусовете на околните, нито да им налага собствените си предпочитания. Предполагам, като свободни хора разбирате на какво намирисва такова поведение и до какво би могло да доведе. Бих посочил класически пример - Светата Инквизиция - безмилостно преследвала и унищожавала всички книги и авторите им, позволили си излагане на идеи различни от тогавашните канони и постулати на църквата.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот нт » 09 август 2008, 13:25

MBB написа:Похвално!
Само за няколко дни се появиха доста класици в раздел Сканиране - Гьоте,Бронте,Гогол и т.н.
Разбира се още се губят в морето от сапунки и супермега трилъри оценявани от 40-50 годишни домакини , а също и пъпчасали пуберясали фенове на харипотъровските фантасмагории.
А забравих и магическите реализми и просветления - там случая с читателската аудитория е още по-тежък...
Важното е че стойностното четиво ще се запази в нета , а горната литературна чалга постепенно ще се оттече по канала дето и е мястото.


Без съмнение за вкусове е излишно и безсмислено да се спори.

Сканирането и редактирането на една книга не е нито много бърз, нито много лесен процес. При това всичко се извършва от хора по тяхно собствено желание. Те, според собствената си преценка, вкус и налични хартиени копия в личните си библиотеки решават в какво си струва да вложат една голяма част от свободното си време.
Просташко е да се коментира по този начин трудът им.

Класическата литература в голямата си част не е много по-добра от съвременните бози. Тя често е досадно-описателна, глупаво сантиментална, натруфена, преднамерено-реалистична, расистка, мухлясала и най-важният и недостатък - напълно несъответна на съвременния човек, изразни средства и светоглед. Хубаво е да се познава, но едва ли е удоволствие да бъде четена повече от веднъж в живота на определна възраст.

Ето например цитат от мой "любим" класик, което може да бъде прочетено на този сайт:
Иван Вазов
Приветствие на леди Странгфорд


Вест радостна, мила
чу наший народ:
в Цариград стъпила
и чест нам сторила
миледи Странгфорд.

И муза ми драга
венеца завчас
на глава си слага
и запя веднага
със ясний си глас.

Добре ми дошла ти,
миледи Странгфорд,
в тез места благати
и мили, познати
на славният лорд,

на твой скъп стопанин,
на наший Странгфорд,
достоен гражданин,
прочут англичанин,
с името си горд.

Той пръв милостиво
погледна към нас
и доде му криво
тъй несправедливо
да тлейм до тоз час.

И той ни обикна
и да ни огрей
завесата вдигна
и с мощ се провикна:
„Тоз народ живей!“

И с доблест най-сгряна
на нас — народ клет,
приятел он стана
и веща забрана
пред западний свет.

II

Ти днес си стъпила
във пределът наш
и нашата сила,
жал, нужда, теглила
лесно ще узнайш.

Ще видиш, че струва,
о леди Странгфорд,
днес да се милува
и с помощ дарува
българский народ.

Странгфорд благородний
бе в броя на тез
души превъзходни,
що с думи свободни
браниха ни днес.

Ний народ сме скромен,
не можем вдига
за неговий спомен
паметник огромен
от бронза сега.

Но в гърди ни траят
горещи сърца,
кои не забравят
тия, що ни правят
добро на света.

Да благодариме
нам е драго днес:
неговото име
дор на свят стоиме,
в нас ще е на чест.

III

Добре ми дошла ти,
миледи Странгфорд,
в тез места благати
и мили, познати
на нашият лорд!


Този нескопосник има безкрайно творчество и е изключително тачен от поколения неграмотници, които не са чели никога нищо от него, а и никога нищо от другиго. Какво по-хубаво от това, ако някой желае, да може да се запознае с творчеството на "исполина на българското слово".

Така е и с всички модерни или остарели хитови автори.

Хвала на хората, които сканират книги и ги правят достъпни до всички!
А какво да харесва или не, може всеки сам да реши. Не е нужно менторско размахване на пръст.

Отдавна сме порастнали.
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот Гост » 27 август 2008, 17:19


Хвала на хората, които сканират книги и ги правят достъпни до всички!
А какво да харесва или не, може всеки сам да реши. Не е нужно менторско размахване на пръст.

Отдавна сме порастнали.


Благодаря на всички които които редактират скан - едно време по молба на Минковски
се припотихме с Ерофеев затуй и аз се присъединявам - това което
правите е достойно за уважение!
Гост
 

Мнениеот piligrim » 03 октомври 2008, 12:26

Хм! Като стана дума за Гьоте... Към кой ли съвременен жанр биха се отнесли например „Страданията на младия Вертер” или пък поредицата „Фауст”??? Да не говорим за Бронте...
Може... тогавашните „сапунки” и „магически реализми и просветления” да са класика... но на мен ми се струва, че когато някой заговори по този начин за „класиката и канализацията” по-скоро опитва да „изтика напред” себе си, а не въпросните произведения!
Какво всъщност означава „класически”? Я да видим тълковния речник...
класически
класическа, класическо, мн. класически, прил.
1. За постижения и произведения на науката, изкуството и литературата - който има общопризната непреходна стойност, служи за образец, за правило. Класически открития. Класически произведения на литературата. Класически балет. Класическа теория. Класическа форма.
2. Който е свързан с античната култура. Класически езици. Класическа архитектура.
3. Който е свързан с изучаване на античните езици. Класическа гимназия. Класическа паралелка.
4. Прен. Разг. Типичен, характерен, образцов. Класически пример за безотговорност.
5. Разг. Отличен, образцов. Класически обяд.

Та питам се...? До колко произведения, които биват четени само защото определени учебни програми ни задължават да го правим притежават въпросната „непреходна стойност”? Някой да познава човек препрочел „Война и мир” за удоволствие...?

През последните 37 години доста книги съм преживял – включително и Хари Потър. Не мисля, че която, и да е от тях е „за канала”, но ако все пак се наложи... младият Вертер ще се радва на значителна преднина спрямо някои некласически „чалги”!!! Освен това много се гордея и ценя способността си на 43 годишна възраст все още да откривам момчето с ум и сърце широко отворени за света на приказките и фантазиите. А когато някой ден стана дядо с удоволствие ще чета на внуците си за „Котенцето, което не можеше да казва „мяу””, ще препускам с „Ваклин и неговият верен кон”, ще дърпам опашката на Фют и определено ще правя лупинги , докато играя куидич с Хари Потър!!!

Уважаемият МВВ сигурно е израсъл с Дикенс вместо с Ангел Каралийчев и явно е един от онези феномени, които са „прескочили” пубертета и пъпките, директно преминавайки на по-високо еволюционно и интелектуално ниво... Лошо няма! Дори е любопитно... донякъде... Но и „нашего брата” – обект на тълкувание и пример за нихилистите - още се има за човек!

Когато се натъкна на подобни "интелигенти"... все се сещам за един филм с Мерил Стип и Албърт Брукс – „Да защитиш живота си”. Там има една сцена, в която Албърт Брукс си хапва заедно със своя ментор. Та набива нашия човек едни здрави пържоли, ма нали си е от примитивната аудитория му се прииска да опита и от чуждата чиния... А след като установи, че храната в нея по консистенция, мирис и вкус поразително прилича на кравешка фъшкия получи едно вече наистина класическо обяснение за това: тъй като използвал само 2% (процента) от мозъкът си и притежавал интелект значително по-нисък от този на своя ментор той по никакъв начин не би могъл да оцени прекрасният вкус и аромат на въпросната фъшкия...

Може сарказмът ми да е малко по-рязък отколкото би се понравило на някои... но това място тук е уникално и безценно!!! То дава шанс и надежда на все по-малкото четящи люде, защото май колкото по-голям става демографския взрив – толкова по-голяма е и интелектуалната имплозия! И именно тук се появява класиката във всичките и жанрове и форми защото книгите, които влизат в тази библиотека са избор на хората! И появата им тук не става с две кликвания на мишката, а след сериозен труд и усилия! Вярно, че вече не сме в ерата на лоената свещ, мастилницата и гъшето перо, но ИДЕЯТА си е все същата! И тя не е в това, че смисълът на човешкия живот понякога може да е просто... един шинел...

piligrim
Последната и единствена промяна е направена от piligrim на 03 октомври 2008, 16:20.
Аватар
piligrim
 
Мнения: 55
Регистрация: 18 април 2007, 22:32
Местонахождение: Русе

Мнениеот нт » 03 октомври 2008, 15:16

piligrim,
благодаря ти за гореизказаното мнение.
Съгласен съм с всяка дума от твоето изложение.

Още от последните класове на гимназията ми се е случвало да влизам с дискусии и спорове по горните теми. Повече от двайсет години от тогава при повод се оптвам да обърна внимание пред събеседниците си, че много често 'царят е гол'; че имаме разум, за да отсъдим сами кое смятаме за ценно и че най-хубавото нещо на света е да можем да направим информиран и свободен избор. И да имаме самочувствието и доблестта пред себе си да заявим лично отношение, дори и ако то не съвпада с конформистките традиционни възгледи.
Голяма част от т. нар. класика смърди.
Вазов ми отвори очите в ранните класове на гимназията. Такова поетическо бездарие в 30 тома, провъзгласено за ненадминато, патриархално и велико е направо шокиращо.
Случи ми се така, че на изпит по руска литература в университета получих четири вместо шест в последния момент, понеже след всичката фактолгия, анализи и синтези си позволих аргументирано да кажа, че макар да познавам отлично творчеството на Достоевски никак не се възхищавам от него. (Нито от него, нито от който и да е от психопатичните други руски класици) Професорът се оказа тесногръд и малоумен. На това се натъквам постоянно.
Хора, живеещи с клишета, хора, дъвчещи клишета, хора мислещи и повтарящи клишета. Клишетата убиват всяка мозъчна дейност.

Ще се радвам ако имаш сгода по-често да пускаш по някое читателско мнение за прочетена книга. Критично и аргументирано.
Напоследък забелязвам мненията на gost, които искрено ме радват и чета винаги с интерес.

Поздрави!
нт
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот piligrim » 03 октомври 2008, 19:10

И аз съм съгласен! С мнението си искам да кажа... :lol:

Критични и аргументирани мнения казваш? С удоволствие! Макар, че... то (мнението) е малко като задника ще знаеш... Всеки го има, но не всеки го ползва по предназначение. Някои хора например опитват да мислят с тази съществена част от анатомията си, успешно постигайки съответния благоуханен резултат... Нещо като последната радио реклама на Оргахим - „...ммм, кафяво като...” – аз, кой знае защо обаче хич не се сещам за шоколада от оная вечер...

Не мисля, че мога, а и не искам да давам оценки за даден автор или произведение. Какво е искал да каже или какво въздействие е целял...? Единственото, което бих могъл да споделя е какво Аз съм разбрал и какво въздействие е имал определен текст върху Мен. А това разбира се е безкрайно субективно!

Затова - и в този форум включително - има толкова противоречиви мнения. Ако всеки, който говори за „най великия” автор или произведение – нещо, което е почти толкова абстрактно като размера на Вселената в милиметри например – се сети да добави и кратичката фраза „за мен”... доста спорове биха станали безпредметни!

Освен това има огромно значение, кой как чете!!! При мен текста, буквите... - изчезват. Съзнанието ми някак ги превръща в образи и емоции. Имам обаче един приятел, който също много чете но... Все ме пита: „Гледай сега! Тука, що така го е написал? Нали преди две глави го заклаха тоя, а пък сега си порка уиски в бара?” Ей такива неща... Аз затова му викам „Мара Подробната”... Ами „майната му”! Чети си там и не бъди чак толкоз пунктуален...! Я автора се е заблял нанякъде, я преводача не е чел книгата...

Не се смей! У нас и такива има! Аз от години търся някой по умен от мен да ми обясни, как така в първата преведена у нас „Шанара”, котката на магьосника се казваше Полъх, а в следващите „преводи” изведнъж стана... Мърко... Представяш ли си? МЪРКО???!!!

(На този етап, лирическият герой отвратено се изплюва на пода... след което се запътва към банята да търси нещо с което да избърше възмущението си...)

Поздрави и на теб!

piligrim
Аватар
piligrim
 
Мнения: 55
Регистрация: 18 април 2007, 22:32
Местонахождение: Русе

Мнениеот MBB » 21 ноември 2008, 22:57

Димитри Иванов - Когато бях негър

Г-н Д. Иванов който изключително ми допада със стил и мнения е обяснил туй-онуй относно книжки и автори.
Вервам че едва ли можете да оспорите авторитета му... Попрегледайте и коментарите под статията му - там
също има доста стойности хора изказали мнения.
MBB
 

Мнениеот Alegria » 22 ноември 2008, 04:01

Очарователен е фактът, че от всичките ти мнения във форума "бълва" сарказъм, и все пак, защо не спреш да "иронизираш" хората, които четат и споделят тук, а и ако имаш намерение да "отскачаш" до форума, защо просто не се регистрираш, а?
Аватар
Alegria
 
Мнения: 102
Регистрация: 15 септември 2008, 13:31

Мнениеот piligrim » 22 ноември 2008, 12:28

Дискусията (спорът) започна заради това:
Похвално!
Само за няколко дни се появиха доста класици в раздел Сканиране - Гьоте,Бронте,Гогол и т.н....

***

...Важното е че стойностното четиво ще се запази в нета , а горната литературна чалга постепенно ще се оттече по канала дето и е мястото.

Сега пък MBB е съгласен (както и Г-н Д. Иванов - който изключително му допада) с това:
Освен предвидимата алергия към задължителните учебни четива сред отблъскващите се озовали книги, купени, защото са престижни (мемоарите на политици, дори на Чърчил и Дьо Гол) или защото са нашумели (книгите на Дейвид Бекъм, "Сатанински строфи" на Салман Рушди, "Хари Потър", "Алхимикът" на Паулу Куелю), книги от класиката ("Одисей" на Джеймс Джойс, "Война и мир" на Толстой, "Престъпление и наказание" на Достоевски), както и повечето неекранизирани литературни шедьоври.

На мен това съгласие ми звучи повече като самоопровержение, отколкото като допълнителна подкрепа за тезата му!?
Ей я на „класиката”, която мисля, че дава пълен и изчерпателен отговор на спора..!
„На вкус и цвет товарищей НЕТ...!” – казало кучето и... се облизало под опашката...

piligrim
Аватар
piligrim
 
Мнения: 55
Регистрация: 18 април 2007, 22:32
Местонахождение: Русе

Мнениеот Гост » 23 ноември 2008, 19:43

Аллегрия миличка, никой не иронизирам или обиждам.
За това че пиша анонимно си има доста прозаична причина - бан по IP(макар че и аз не знам за какво)
На 37 годишния Пилигрим - човек нищо не си разбрал от статията на Димитри Иванов.
За теб е стойностно едно четиво което е търсено ,модно, обсъждано и т.н. явно.
Е класиката не е така - вземи чалгата(музиката) - повече се слуша от нея нали?
Ама това си е проблем на слушателите дето им е набита в главата - а те са определено масата от стадото...
А и друго - с такива цветисто-каруцарски термини(куче,опашка,майна и другите дето си ги написал)
не придаваш тежест на изказа си. Но то си е до култура и възпитание все пак...
Гост
 

Мнениеот SecondShoe » 23 ноември 2008, 20:43

Ако имаше бан по IP нямаше да можеш никак да пишеш :) . Доколкото знам, тук бан по IP имат само спам роботите.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Alegria » 23 ноември 2008, 20:57

MBB написа:Въпрос към ЕВа-
Миличка за Кундера тия дни ли чу или от любознателност търсиш негова книжка щот ти е любим писател?

Само питам...

Ето един пост, който е написан изключително от "скука" и който е доказателство, че хората не могат да харесват определен автор, без да искат "разрешение", при условие че никой няма право да оспорва литературния вкус на никого, и е голямо щастие, че човекът, към който е насочен постът е решил да не отговаря :D
Относно регистрацията - вероятно предпочитанието ти да си "ghost" във форума е водено от постоянния страх, че постовете ти във форума са обречени на IP-бан, което от друга страна си е сериозен довод :)
И все пак - не мога да се отърва от чувството, че единствената ти и голяма цел в живота е да се заяждаш за това кой какво чете, кой какво харесва/не харесва, или е разбрал/не разбрал от дадено четиво. Мога да те уверя, че всеки който посещава този сайт е изключително способен и без твоя помощ да направи оценка на текстовете които чете, поне в това съм се убедила от това което е писано и обсъждано тук.
О, щях да забравя - в никакъв случай не съм "миличка", окей?
Аватар
Alegria
 
Мнения: 102
Регистрация: 15 септември 2008, 13:31

Мнениеот Mandor » 24 ноември 2008, 09:05

SecondShoe написа:Ако имаше бан по IP нямаше да можеш никак да пишеш :) . Доколкото знам, тук бан по IP имат само спам роботите.

Всъщност и те нямат; списъкът със забрани по IP е празен.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот piligrim » 24 ноември 2008, 12:46

MBB

На първо място – бих бил неизказано щастлив да съм отново на 37! За съжаление няма как да се върна толкова назад във времето! Явно си намерил някой друг piligrim...
На второ, трето, пето, десето и т.н. място... Със сигурност има много мои качества, които подлежат на критика! Но! Увлечение по модното определено не е между тях!!! А от чалгата повръщам, което обаче не означава, че забранявам на работниците ми да я слушат докато са на работа!!!!!!!!!

Когато давам мнение – то си е лично мое, а не чуждо – дори да е на уважаван от мен човек! Според разбиранията ми, уважението към интелектуалния потенциал на някого съвсем не е предпоставка, винаги и за всичко да си съгласен с него. В противен случай, отношението ти би се превърнало в догматизъм, а никой не е чак толкова умен, че за всичко да е прав!

За Културата и Възпитанието... Забравил си да споменеш и думата „задник”. Предполагам, че в твоя речник тази част от анатомията се нарича „седалище” или „седалищни части”... Проблемът (твоя) е, че както и да го наречеш – задникът си остава задник! А в тоалетната за разлика от обикновените хора сигурно уринираш и дефекираш... Но стига за отделителната система, че не е възпитано! Пък и ако си помислим, че Великите – разбирай Класиците – също са се занимавали с подобни неща... Представяш ли си? Великият Писател - вместо замислено приведен над белия лист осветен от мъждивата лампа – клечащ в разнебитената външна тоалетна разсъждава, кое точно от писанията си да употреби за финала на настоящата си дейност... Принизяващо е някак си!

И след като мнението ми олекна още повече, искам да те питам за нещо друго. Хрумва ли ти, да се сетиш колко много човешка мисъл и познание са били изгорени на клада в различни етапи от човешката история, заради хора, които също като теб са имали безочието да решават кое е подходящо и допустимо за „стадото”, и кое не?!

Споря с теб единствено и само заради идеята ти, че има книги, на които мястото им е „в канала”! Дали ще е „в канала” или „на кладата”..? Особена разлика не виждам! Концепцията си е една и съща! А с подобна „концепция” аз определено не мога да бъда съгласен!!!

piligrim

P.S. куче, опашка = "цветисто-каруцарски термини"... :lol: :lol: :lol: Въх! :shock: Уби мъ! :(
Аватар
piligrim
 
Мнения: 55
Регистрация: 18 април 2007, 22:32
Местонахождение: Русе

Мнениеот elysianpeace » 10 октомври 2009, 22:52

del.
Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато Волтер е мъртъв ще защитавам правото ти да го казваш.
elysianpeace
 
Мнения: 5
Регистрация: 08 ноември 2008, 00:33


Обратно към Общи приказки

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост