Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Разни теми, разни идеали
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Мнениеот Гост » 08 януари 2019, 21:37

Наскоро сред мои приятели във Фейсбук възникна езиков спор - как е правилно да се пише - "именик", или "именник", когато се отнася за човек, който има имен ден. Аз съм наясно, че според сегашните езикови правила, приети през 2012 г. от Института за български език към БАН, правилното е да се пише и изговаря "имеНик" с едно "н". Но ясно си спомням (аз съм на 51 години), че когато бях дете, в училище учехме, че правилното е "имеННик" с две Н. Много ви моля да споделите, ако имате подобни спомени - говоря за моето поколение от 60-те години. Кога и как се обърна палачинката и защо тогавашното правилно вече не е?
За справка - речникът на Читанката казва, че "именик" е неправилно изписване на "именник".
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%B8% ... 0%B8%D0%BA
Гост
 

Re: Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Мнениеот Еми » 08 януари 2019, 21:50

Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 111
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Мнениеот Гост » 09 януари 2019, 00:03

Аз знам как се пише. Вие прочетохте ли внимателно това, което питам?
Гост
 

Re: Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Мнениеот Бам Бам » 09 януари 2019, 00:42

Кога?
В информацията от линка на Еми има отговор на този въпрос. 2012 г.

Как?
Правописните правила се определят от БАН. Те не придружават всяка променена дума с информация защо е променена, но ако някой много го интересува може да звънне и попита.
Номерът е 0879 66 83 63, от 9 до 17 часа, всеки работен ден.

Защо?
Правило за двойно -нн
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 401
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Мнениеот Гост » 09 януари 2019, 10:49

Преди време и аз установих, че благодарение на БАН вече пиша грешно. През осемдесетте правилото за двойното "н" си имаше изключения и част от грамотността, бе те да се знаят. Някой е имал проблем с това. Друго, което отпадна са задължителните тирета след сравнителните степени "по-" и "най-". Поне са оставили възможност да пишем и с тях, могли са да ги обяват за грешни.

Очаквам следващото премахнато нещо да е пълният член, а защо да не вкарат в правописа и изписването на 6 вместо ш и 4 вместо ч. Това трябва да е сарказъм, но знае ли човек?
Гост
 

Re: Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Мнениеот Гост » 10 януари 2019, 18:33

ИМЕНИК не удвоява Н, тъй като прилагателното окончава на имЕН (напр., имен ден). По същата причина е правилно да се пише и изговаря РОЖДЕНИК, защото ... проверката е прилагателното. (Като говорите за правила, проверете ги преди ... нали. Правилата НЕ са "изключения", ако са ви ясни).

ИМЕННИК удвоява Н, тъй като прилагателното окончава на имеНЕН (в смисъл, на поименен, поименно, поименна и пр.) и е с друго лексикално значение.

Забележете, че правилото е едно и също в двата случая, но думите, дори да имат общ корен, не е задължително да имат един и същи смисъл (напр. син - мъжка рожба и син - цвят).

Трето, гарантирам ви, че правилото се преподаваше точно така през 80-те и в двете ми училища. Разликата е, че не обвинявам БАН за собственото си невежество (що се отнася до този пример, поне).
Гост
 

Re: Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Мнениеот невежа малограмотен » 10 януари 2019, 20:24

Ще си позволя да допусна, че поне едно от двете Ви осемдесетарски училища е било със спортен профил. За съжаление моят правописен речник от седемдесетте не ми е под ръка, но се надявам и този от 2000-та да е достатъчно убедителен, цък моля: https://ibb.co/X8zWKFL
Може да се дръпне в замунда и от няколко други източника. Промяната идва през 2012-та и е инициирана от БАН. Признавам, че е моя спекулация предположението, че са го направили от неграмотност. Възможно е да са имали съвсем добри намерения.
невежа малограмотен
 

Re: Езиков спор - "именик" срешу "именник"

Мнениеот dd » 10 януари 2019, 23:17

Проблемът идва от това, че от "име" има две прилагателни: "имен" и "именен". "Имен" се използва само в съчетанието "имен ден". При никое друго съществително от тип 69 няма къса форма на съответното прилагателно: племе -> племенен (няма "племен"), семе -> семенен (няма "семен"), време -> времеви и временен (няма "времен"). Прилагателното "именен" означава "Който е свързан, който се отнася до някакво име", тоест няма логична обосновка изразът "именен ден" сам по себе си да не е правилен, въпреки че се е наложил изразът "имен ден". Съответно няма причина и двата израза сами по себе си да не са правилни. През 2012-та в БАН много спорно решиха да уеднаквят логиката с думата "рожденик", която е с едно "н", тъй като няма прилагателно "рожденен", а само "рожден", въпреки че е по-логично думата "рожденен" (от "рождение") да е правилна, а не "рожден" (благовоние -> благовонен, а не благовон, беззаконие -> беззаконен, а не беззакон, безлуние -> безлунен, а не безлун и т.н.). На мен лично "именик" (с едно "н") ми звучи осакатено, точно както е осакатен изразът "имен ден", но заради "имен" бих оставил "именик" в речника като дублетна форма на "именник". За домашно оставям думите "племенник" и "семенник", които са с две "н" според всички речници.
dd
 
Мнения: 159
Регистрация: 12 април 2009, 05:05


Обратно към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости