Електронна книга за подарък, Киндъл

Един е питал, друг — отговарял…
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот lz1mak » 06 септември 2018, 13:28

Здравейте,

Съвсем нов съм в това прекрасно място. ИСкам да направя подарък на съпругата си - електронна книга. Тя чете много, редовна е в "читанка". Набързо сканирах с гугъл и се насочих към Киндъл, базовия. Веднага в хипермаркета, там ми казаха, че новите модели не позволяват безплатните книги, т.е. не може от компютъра, жена ми да си прехвърли книгите в Киндъла.
Аз не разбирам и излезнах от магазина, да не направя грешка. Днес се регистрирах тук и искам да попитам дали е така и ако е "да", то каква електронна книга да взема, която да позволява качаванто на книгите от компютъра? Ако е за конвертиране на формати - това ще го направим.
Благодаря
Марин
lz1mak
 
Мнения: 4
Регистрация: 06 септември 2018, 13:12

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот zl_tsanev » 06 септември 2018, 14:23

Виж темите "Електронен четец" и "Електронен четец 2".
Препоръчвам PocketBook InkPad3.
Аватар
zl_tsanev
 
Мнения: 222
Регистрация: 27 май 2008, 07:54
Местонахождение: Шумен

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот lz1mak » 06 септември 2018, 14:31

zl_tsanev написа:Виж темите "Електронен четец" и "Електронен четец 2".
Препоръчвам PocketBook InkPad3.Благодаря,
веднага отивам да прочета

Марин
lz1mak
 
Мнения: 4
Регистрация: 06 септември 2018, 13:12

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот notman » 07 септември 2018, 22:46

lz1mak написа:Веднага в хипермаркета, там ми казаха, че новите модели не позволяват безплатните книги, т.е. не може от компютъра, жена ми да си прехвърли книгите в Киндъла.


В кой хипермаркет? Това звучи като пълна глупост.
notman
 
Мнения: 182
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот summer-knight » 09 септември 2018, 14:43

Когато нещо звучи като глупост, обикновено е вярно :) Казали са, че киндъл не чете epub и fb2.
Аватар
summer-knight
 
Мнения: 129
Регистрация: 13 август 2015, 17:22

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот pechkov » 09 септември 2018, 15:40

lz1mak написа:… не може от компютъра, жена ми да си прехвърли книгите в Киндъла. …


Технически би трябвало да може с копиране на файловете, както на всеки друг четец. Но Kindle по подразбиране работи с форматите на Амазон - MOBI и AZW. В Читанка обаче достъпните формати са FB2 и EPUB, които Kindle не разпознава.

За улеснение на читателите с четци Kindle известно време поддържах архиви на произведенията от Читанка, конвертирани в MOBI формат. Но проекта с архивите го спрях, сега работя по нов проект, за който не мога да определя срок. Затова пък междувременно съм качил на достъпно място комплект програми и скриптове, които позволяват бързо и лесно конвертиране на EPUB файлове към MOBI, които ще може да се отварят нормално на четец Kindle. Потребителя обаче трябва да се ангажира да си прави конвертиране на избраните книги и/или произведения.

Линк за конверторчето: https://pechkov.chitanka.info/util/epub ... .01.23.zip

Не съм правил описание как работи, но е просто - слагат се EPUB файловете в директорията при конвертора, като може и да са разделени в поддиректории, който както си реши, и се стартира някой от първите три файла, в зависимост каква операция е необходима на потребителя. В най-масовия случай първия вариант (1. Convert EPUB to MOBI and Unpack), конвертиране и разпакетиране върши работа. Като приключи конверсията, всички EPUB файлове в директорията и поддиректориите ще са заменени от техните MOBI аналози, които с подходящ USB кабел може да се копират в Kindle четец, и да се четат на него.

Забележка: Закупени от електронна книжарница електронни книги са най-често в EPUB формат със съответните защити (DRM), и директното конвертиране на такива EPUB файлове не е възможно. За да бъдат конвертирани такива книги - е необходимо първо да им се "свалят" защитите, което е малко по-сложно за обясняване, пък и все ще се намери някой, който да припомни, че това действие е нарушение на закона, и т.н.

Относно самите четци, избора на марка и модел би трябвало да се прави според нуждите и предпочитанията на потребителя, а не според рейтинга на марката. Четците Kindle например освен, че по подразбиране не разпознават FB2 и EPUB фоматите, също така нямат слот за допълнителна SD памет. Иначе чета доста положителни отзиви за тях, но дали гордите им собственици са имали и други марки четци, за да могат да правят сравнение - не знам. По принцип всеки си хвали това, което си е купил, все едно другите потребители са пълни лаици, щото не са си купили същото.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 558
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот notman » 09 септември 2018, 19:15

pechkov написа:Иначе чета доста положителни отзиви за тях, но дали гордите им собственици са имали и други марки четци, за да могат да правят сравнение - не знам.


Вече повече от 6 години аз ползвам "Kindle" - един и същ, не съм го сменял. Нямам спомен да съм се хвалил с този факт тук, както и не си спомням да съм хокал някой, че е левак, защото си е купил нещо друго.
Понеже след толкова употреба четецът взе да ми доскучава :), реших в близко бъдеще да си купя нов. Сегашният ще иде при жена ми или при децата. Понеже той досега ми е дал всичко, от което имам нужда, мисля и новият да е от същата марка.
Би ли ми посочил една смислена причина да си купя четец от друга марка? Може би за да имам база за сравнение и да ти докладвам тук?
Ти имал ли си някога "Kindle"?
Като си купиш хартиена книга и видиш, че нито можеш да ѝ смениш шрифта, нито да ѝ промениш разстоянието между редовете, захвърляш ли я, обявявайки, че е боклук?
notman
 
Мнения: 182
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот notman » 09 септември 2018, 19:22

summer-knight написа:Когато нещо звучи като глупост, обикновено е вярно :) Казали са, че киндъл не чете epub и fb2.


Безплатни книги има не само тук. Лично аз свалям безплатни и напълно легални книги във формат .mobi или .azw от още три места - http://www.amazon.com, http://www.gutenberg.org и http://www.litres.ru.
notman
 
Мнения: 182
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот pechkov » 09 септември 2018, 20:17

notman написа:… и да ти докладвам тук? … Ти имал ли си някога "Kindle"? …


Няма нужда да превръщаш темата в лична вендета, не съм имал предвид конкретно някого, въпреки, че можех да посоча имена, и твоето не е сред първите места.

Аз съм сервиз. Не ми е необходимо лично аз да имам Kindle, за да знам какво има вътре или как работи. Преди години, когато избирах първия си четец аз също се интересувах за мнения по въпроса, и си избрах PocketBook. И винаги, когато съм обсъждал "този или онзи четец" - съм писал изрично, че това си е мое мнение, и че нито трябва да се счита за единствено, нито пък за правилно. Всеки потребител може да има собствено мнение, и това е единственото правилно нещо при такава дискусия.

От стария си PocketBook 360+ съм по-доволен отколкото от новия "Basic 3", но го смених заради по-големия дисплей на "Basic"-а. При избора си на четец аз търся няколко конкретни неща - читав екран, слот за SD памет, да поддържа форматите, които използваме по принцип, и да НЕ е тъч. Дотук Kindle не отговаря на изискванията ми (пак повтарям, това са МОИ изисквания, и не е задължително който и да е друг потребител да се съобразява с тях). Искам удобни хардуерни бутони, и да не досажда при прелистване. Откъм софтуер PocketBook въпреки, че поддържа FB2 и EPUB - все пак си инсталирам CoolReader, защото вградения FBReader ме дразни. Но по-новите модели PocketBook индексират книгите от паметта, и в това отношение стария четец PocketBook 360+ беше по-добре. Защото въпреки, че съм написал програма, с която може да се извадят определени произведения от списъка на Читанка - на мен не ми се занимава, и предпочитам да налея цялата библиотека в SD памет, и да я бодна в четеца. 360-ката изобщо не се интересуваше колко са файловете, но по-новите модели се вкаменяват като им налееш 40к произведения.

На Kindle доколкото знам също може да се инсталира CoolReader, въпреки, че лично аз досега не съм се занимавал точно с това, и доколкото си спомняш - съм препращал други потребители към теб, защото ти разполагаш с информация как става.

А сега можеш да вървиш на <цензура> си, и ако пак пишеш в тази тема - адресирай писанията си към автора на темата. Лични сръдни и претенции можеш да ми изпращаш на лични съобщения, но не очаквай отговор.

Лек ден на всички.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 558
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот notman » 10 септември 2018, 01:24

Четенето с разбиране изглежда не ти е силната страна, pechkov. Ама карай...
notman
 
Мнения: 182
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Еми » 10 септември 2018, 09:53

notman, не спазваш добрия тон и си изключително груб и арогантен. Моля, потърси друго поле за изявите си.
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 101
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот zl_tsanev » 10 септември 2018, 10:28

Добър тон, лош тон? Просто тон.
Човекът иска съвет за избор на четец. Предлагам да помислите за (възможно) обективни критерии за прилагане при избор на устройство за четене(по подразбиране E-Ink). Започвам с:
1. Качество на възпроизвеждане на информацията - резолюция + степен на контраст.
Аватар
zl_tsanev
 
Мнения: 222
Регистрация: 27 май 2008, 07:54
Местонахождение: Шумен

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Stas Kirov » 10 септември 2018, 13:24

lz1mak написа:Здравейте,

Съвсем нов съм в това прекрасно място. ИСкам да направя подарък на съпругата си - електронна книга. Тя чете много, редовна е в "читанка". Набързо сканирах с гугъл и се насочих към Киндъл, базовия. Веднага в хипермаркета, там ми казаха, че новите модели не позволяват безплатните книги, т.е. не може от компютъра, жена ми да си прехвърли книгите в Киндъла.
Аз не разбирам и излезнах от магазина, да не направя грешка. Днес се регистрирах тук и искам да попитам дали е така и ако е "да", то каква електронна книга да взема, която да позволява качаванто на книгите от компютъра? Ако е за конвертиране на формати - това ще го направим.
Благодаря
МаринАз имам два различни модела на Sony e-book reader и съм много доволен вече години наред.
Имат слот за карта , удобен като големина дисплей, различни шрифтове и големина на буквите, touchscreen , но и бутони за прелистване, и не на последно място желязна батерия.
Чета спокойно от Читанката в epub формат.
Stas Kirov
 
Мнения: 105
Регистрация: 28 октомври 2011, 14:52

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот marvin70 » 10 септември 2018, 15:19

notman написа:Вече повече от 6 години аз ползвам "Kindle" - един и същ, не съм го сменял. Ти имал ли си някога "Kindle"?
…...
Като си купиш хартиена книга и видиш, че нито можеш да ѝ смениш шрифта, нито да ѝ промениш разстоянието между редовете, захвърляш ли я, обявявайки, че е боклук?


А сега де ! Ми какво ако съм имал и все още го имам ? А ти имал ли си едновременно с "Kindle" друг четец и да ги сравняваш пряко ? Щото аз съм - и за това смея да твърдя : киндълчетата са боклук !
А купувал ли си на една и съща хартиена книга 2 различни издания ? И пряко сравнявайки ги можеш да обявиш едното издание за по-добро от другото , със сигурност !
marvin70
 
Мнения: 9
Регистрация: 21 декември 2011, 22:21

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот notman » 10 септември 2018, 17:01

marvin70 написа:А ти имал ли си едновременно с "Kindle" друг четец и да ги сравняваш пряко ?


Не. Трябва ли?

marvin70 написа:А купувал ли си на една и съща хартиена книга 2 различни издания ? И пряко сравнявайки ги можеш да обявиш едното издание за по-добро от другото , със сигурност !


Не. Трябва ли?

Ако човекът, който отвори темата, те послуша, ще трябва да си купи два различни четеца, за да може да ги „сравни пряко“.

Сега, разбирам, че тук царува някаква мода да се отрича "Kindle", обаче хайде стегнете се малко! Не се дръжте като третокласници!
notman
 
Мнения: 182
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Гост » 10 септември 2018, 23:19

notman написа: Не. Трябва ли?


Не , разбира се ! Но от друга страна , как ще разбереш , че Мерцедес е по - добър от Москвич ако си притежавал и карал само Москвича ? 8)
Peace !
Естествено , че киндлите не са лоши - вършат отлично работата за която са създадени и прочие .
Проблема , по - скоро е в ограниченията , които налагат във форматите за четене . В интернет се намират инструкции , как да се "хакне" киндълчето и да се преодолеят ограниченията , но се губи гаранцията . И логичния въпрос : защо му е на човек , да се занимава с това , след като има избор и може да си купи на същата цена (или по- малка , или по - голяма) , друга марка устройство със същите технически спецификации , но без наложените ограничения ?
Гост
 

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот notman » 11 септември 2018, 15:39

Гост написа:Но от друга страна , как ще разбереш , че Мерцедес е по - добър от Москвич ако си притежавал и карал само Москвича ? 8)


Формално погледнато, онези, които са карали само мерцедес, също няма как да са сигурни, че той е по-добър от москвича.
И като ги налегнат едни съмнения... :D

Фактът, че „Kindle" е достатъчно разпространен в целия свят, говори красноречиво, че е достатъчно добър за средностатистическия читател... и особено - читателка. Всякакви опити за мерене на dpi, подсветки, надсветки, шрифтове и т.н., както и съпътстващите ги язвителни подхвърляния относно тази или онази марка и нейните притежатели са абсолютно неуместни в тема, започваща с: „Искам да купя на жена ми...“

А има тук един, лази из форума и обяснява, че „Kindle, както и iShit устройствата, са създадени с две основни цели. Първо - да събират максимум информация за собственика си. Какво говори и с кого, къде ходи, какво харесва, какво чете, какво мисли, за какво мечтае и от какво се страхува... И второ - да измъкнат и последната стотинка от джоба на човека, който си ги купи.“ Ясно е, че човекът е куку, но така или иначе прави лоша услуга на всички, които поради някаква нормална причина не харесват „Kindle“ - техните аргументи малко или повече олекват, когато се окажат в една група с горните бълнувания. Да не говорим, че четците, които той препоръчва, са базирани на „Android“, а тази ОС е отроче на „Google“ - компания, която също обича да знае кой какво си мисли и от какво се страхува :wink:
notman
 
Мнения: 182
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Ф р а к с » 12 септември 2018, 02:34

notman написа:Фактът, че „Kindle" е достатъчно разпространен в целия свят, говори красноречиво, че е достатъчно добър за средностатистическия читател... и особено - читателка.

А фактът, че чалгата е достатъчно разпространена в цялата чалгаристанска територия говори ли красноречиво, че е достатъчно добра музика за средностатистическия български слушател... и особено - слушателка? :mrgreen:
notman написа:Да не говорим, че четците, които той препоръчва, са базирани на „Android“, а тази ОС е отроче на „Google“ - компания, която също обича да знае кой какво си мисли и от какво се страхува :wink:

Четците с Android, за разлика от Kindle, разполагат със слот за microSD карта. Което означава, че на тях лесно могат да се качват книги без необходимост от включване на устройството в интернет.
Ф р а к с
 

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Kindle потребител » 12 септември 2018, 10:20

Не знам защо, ама на мен никога не ми се е налагало да включвам интернета на Киндъла, за да си прехвърлям книги.
Kindle потребител
 

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот pechkov » 12 септември 2018, 12:02

Ф р а к с написа:... Четците с Android, за разлика от Kindle ...


Постепенно си се поддал на провокаторите в темата, и накрая дискусията добива вид на "Kindle срещу всичко останало".

Kindle нито e връх на сладоледа, нито в него има нещо, което е непостижимо за другите марки четци. Носили са ми четци от най-различни марки за смяна на счупени екрани, включително и Kindle, и мога да заявя, че в тях няма нито кристална "quad" памет като от Star Trek, нито невронни мрежи, нито извънземна технология. Базирани са на същите китайски чипове както всички други устройства от този вид.

Това, което правеше Kindle малко по-различни за няколко години в миналото беше, че Амазон си бяха платили (по неизвестен за мен начин), за да имат изключителните права да правят четците си с Pearl екрани. Всички останали марки четци бяха с Vizplex. Но това време отмина. Друго нещо, което докарваше гръмките лозунги над Kindle беше тъпата сравнителна реклама, която би трябвало да е забранена със закон - Kindle бяха сравнявани срещу устройства с TFT екрани на плажа. Потребителите бяха заблуждавани, че в Kindle има нещо по-различно, което го няма в нито една друга марка, и всичко това си остана просто като легенда. За ограниченията, които марката поставя пред потребителите говорят само няколко човека, които не се страхуват от истината.

Амазон са разработили четеца да е удобен и подходящ за техния бизнес. Те продават книги и е-книги. Но не ги интересува с какви формати работим в Читанка, и понякога се получават смешни ситуации. Преди години един от изявлените участници в чата на Читанка си купи Kindle, и цяла седмица опищя чата с призиви да спрем да се занимаваме с, цитирам: "тъпите формати FB2 и EPUB", а да си купим Kindle, и да видим що е то истината, и пътя и живота, и не знам си още какво. Отне ми една седмица да му обясня що е то файлов формат, и с какво се то яде. Следваше още една седмица, в която орева чата с призиви Борислав да пусне възможност за сваляне на книгите в MOBI формат. Борислав обаче е човек с принципи, и MOBI формата, поне докато не го "отворят" пред света - няма да получи място на страницата на Читанка. Малко по-горе споменах, че доста време правех архиви на произведенията в MOBI фомат, за улеснение на притежателите на четци Kindle. За мен тази марка не е забранена, но и не е поставена на пиедестал. Четец като всички други, който лично аз не си харесах за мен. За останалите потребители - всеки има собствена глава на раменете си, да си преценява сам.

П.П. Подготвям междинен архив за последните четири месеца, скоро ще бъде достъпен за сваляне в страница "Ресурси", и ще имате наготово MOBI-тата.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 558
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Stas Kirov » 13 септември 2018, 01:59

" Красиви въпроси • Re: Електронна книга за подарък, Киндъл"


Уж красиви въпроси (за нещо хубаво, като подарък), в уж прекрасното място, пълно с уж интелигентни хора, а питащият се натъква рязко на лавина от зле прикрита и леко захаросана агресия, излята в ненужни спорове...

Всеки да си сподели опита и ако може, да помогне. Туй то.

То човек пишман става, че е питал нещо...
Stas Kirov
 
Мнения: 105
Регистрация: 28 октомври 2011, 14:52

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Iva S » 13 септември 2018, 11:02

Здравейте,

аз използвам ebook от около 3 години, преди това бях на sony reader, но го счупих (абсолютно по моя вина, изпуснах го върху един камък :)). Много съм доволна от ebook, поддържа всички формати, има кирилизация, камера и страхотна търсачка на кирилица и на латиница (което е важно, когато имаш качени 2000 + книги :)). През wi fi имам достъп до читанка и до други библиотеки, свалям директно на книгата, не се тормозя с формати. Освен това фабрично са качени няколкостотин книги на няколко езика безплатно (класики на английски, немски, френски, руски, испански и т.н.). Препоръчвам горещо.

Ако си вземете киндъл, ще трябва да си сваляте книгите на компютър и да ги конвертирате в mobi с програмата calibre или някоя подобна. Това, според мен, е супер неудобно и губи време. Но изборът си е ваш. Ако не смятате да плащате на amazon за всяка книжка, по-добре си вземете четец, различен от киндъл
Iva S
 

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот spatraneskov » 13 септември 2018, 11:31

От 9 месеца съм с ето това: https://www.aliexpress.com/item/BOYUE-L ... autifyAB=0

Изключително съм доволен. Поддържа си всякакви формати, голям дисплей, ниска цена. Е почаках над 20 дни за безплатна доставка, но това е бял кахър.
spatraneskov
 
Мнения: 1
Регистрация: 13 септември 2018, 11:25

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Ф р а к с » 13 септември 2018, 22:00

Iva S написа:аз използвам ebook от около 3 години, преди това бях на sony reader, но го счупих...

Иве, написаното от теб звучи като "аз използвам лека кола от около 3 години, преди това бях с рено, но го блъснах" :) Защото "ebook" не е някаква конкретна марка, а означава просто "електронна книга". Разгледай внимателно четеца си, все някъде трябва да е написана марката му.
Ф р а к с
 

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот moosehead » 15 септември 2018, 14:28

След като се начетох (не само тук) на негативни изказвания за Киндъл от хора, които даже на снимка не са го виждали, камо ли да го ползват, да кажа и аз нещо по въпроса, като притежател на Киндъл.

Когато си го купувах, основен довод беше най-ниска цена, при съпоставимо качество. Приказки от сорта "трябва да конвертираш", "ограничен брой формати" и т.н. за мен звучат меко казано несериозно. Не съм имал честта да ползвам други марки четци, но както съм го споменавал много пъти при еднакви като параметри дисплеи, Амазон са си издействали предимството да купуват от eInk "каймака" от тях. Така, че изказвания, че еди-кой си модел е със същите характеристики като еди-кой си модел Киндъл най-често не са верни. Вярно е, че има ограничения при Киндъла - липсва слот за карта, чете си само неговите формати и т.н., но те са приемливи на фона на почти най-ниска цена и най-добър дисплей.

За цената - виждал съм оферти в немския Amazon за Paperwhite 3 Special Offers (най-добрия бюджетен модел от марката) - около 90 и няколко евра. При такава цена аз лично не бих си поръчал от китайски сайт друг четец на цена от 120-150 долара, па ако ще и кафе да ми прави сутрин. :) А относно тези Special Offers (рекламки) ги деактивирах съвсем легално, като се свързах с офиса на Amazon онлайн и им казах, че не ги искам и... готово. :)

Сега за конвертирането.
След като се разбра, че конверторът на Амазон пакетира mobi и azw3 формати в един огромен файл, pechkov разработи цитирания от него лесноизползваем конвертор, който конвертира epub и разделя mobi и azw3 на отделни малки файлове. Така, че с негова помощ липсата на слот за карта става незначителен недостатък.
pechkov написа:Линк за конверторчето: https://pechkov.chitanka.info/util/epub ... .01.23.zip

И още нещо - след последните ъпдейти на Амазон (за Paperwhite 3 - от версия 5.9.6 ако се не лъжа, сега актуална е 5.9.7) добавиха възможност за ползване на допълнителни потребителски шрифтове, което е огромна крачка напред за Амазон. Просто се насипват новите шрифтове в една директория и готово. Но има една особеност - потребителските шрифтове не работят с mobi формата, а само с azw3!!!

Толкоз от мен.
Има по-лоши престъпления от изгарянето на книги. Едно от тях е да не ги четеш.
Рей Бредбъри
Аватар
moosehead
 
Мнения: 119
Регистрация: 17 февруари 2007, 18:29
Местонахождение: София

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот pechkov » 15 септември 2018, 19:05

moosehead написа:… Амазон са си издействали предимството …


Бяха си издействали. Правата им бяха за "Pearl" дисплеите, и периода отдавна изтече. Освен това оттогава се появиха по-новите "Carta" дисплеи, с които се окомплектоват много други марки четци.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 558
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Stas Kirov » 16 септември 2018, 11:06

Ето сведениение за оферти и цени в Amazon:

Киндъл: 69 €
https://www.amazon.de/Amazon-Kindle-6-Z ... ader&psc=1

Толино 69€
https://www.amazon.de/tolino-4016621124 ... ref=plSrch

Покетбук 73€
https://www.amazon.de/PocketBook-PB614W ... ook+reader

Сони 67€

https://www.amazon.de/Sony-Reader-PRS-T ... ony+e+book


Тази листа не претендира, че е най-точната на света! :)
Спретнах я набързо...
Има по-евтини и по-скъпи, нови и втора ръка...
Хубавото е, че ги има техническите характеристики на устройствата, както и отзиви, коментари, и оценяване на джаджите. ;)
Stas Kirov
 
Мнения: 105
Регистрация: 28 октомври 2011, 14:52

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот Ф р а к с » 17 септември 2018, 03:50

moosehead написа:... Когато си го купувах, основен довод беше най-ниска цена, при съпоставимо качество.
Един, дето има повече милиони долари, отколкото ти левчета, беше казал, че "не е достатъчно богат, за да купува евтино" ;)
moosehead написа:... Приказки от сорта "трябва да конвертираш", "ограничен брой формати" и т.н. за мен звучат меко казано несериозно.
За всеки влак си има пътници... За един типичен западняк с библиотека от 50 до 100 заглавия, който чете по 3-4 нови книги на година, Kindle действително е най-удобния вариант. Нищо, че след като си купи първите 2-3 книги, общата похарчена сума става по-голяма от цената на марков китаец - OnyxBoox или PocketBook. Важното е, че не му се налага да мисли - отваря, клика, плаща, чете и е щастлив...

Ако обаче имаш колекция от няколко хиляди заглавия във формати .FB2, .DOC, .RTF и .EPUB, за които не си дал и една стотинка, четеш по 20-40 нови книги годишно и имаш навика като срещнеш грешка в текста, да отваряш книгата на компютъра и да я коригираш, трябва ти устройство с доста по-големи възможности. Защото за времето и с усилията, което би ми отнело конвертирането на библиотеката ми в измисления .MOBI формат, мога да изкарам достатъчно пари, за да си купя поне пет нови четеца. За редактирането - нямам думи... В .FB2 формат е въпрос на три клика - с първия отварям .ZIP архива, с втория - .FB2 файла в любимия си текстов редактор, правя корекциите и с още един клик записвам промените. При .MOBI формата аналогичната операция би изисквала:
- отварям Calibre, в него отварям .MOBI файла и го конвертирам в .FB2;
- отварям .FB2 файла, редактирам го и го записвам;
- отварям в Calibre .FB2 файла, конвертирам го обратно в .MOBI и пак го записвам;
- изтривам оригиналния .MOBI файл;
- премествам новия .MOBI файл, който Calibre записва в служебна поддиректория, където му е мястото;
- преименувам новия .MOBI файл, защото Calibre му дава служебно име, различно от това на оригиналния;
- изтривам автоматично създадената поддиректория с няколко служебни файла в нея.


Направо приказка, нали? И това - за да спестя едни стотина лева?!? Не, благодаря!
Ф р а к с
 

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот lz1mak » 17 септември 2018, 09:32

Здравейте и благодаря на всички включили се по темата!

Разнообразни мнения, което ми и хареса, даде ми основа за търсенето. Малко над планирания бюджет, насочих се и поръчах този електронен четец (PocketBook Basic Touch 2 Save & Safe), 209лв, с калъфче към него и безплатна доставка. Както се научих от форума, той чете повече формати, екстра. Даже и нагласих нещата така, че жената сама да си вземе подаръка от Еконт.
https://www.pocketbook-int.com/bg/store ... ave-safe-0


Да ама не. Четеца не пристига, от фирмата ми отговориха на 4-я ден с много лаконичен тон, че книгата я нямат. Едва ли не да се почувствам виновен, че съм я поръчал.

Набързо, да спася ситуацията, поръчах друг четец от "Базар.бг": НОВИ - Basic Kindle 2016 (Kindle 8th) - Киндъл
гр. София, Юлиян Йорданов, обеща че от компютър се качват книгите без проблем. Всеки момент ще пристигне, 140лв.
Обаче човека не ми обясни какво да правя ако дефектира четеца, техника е все пак. Да си търся правата в Амазон.

Добре де, ако той го е купил от Амазон, мога ли аз да го рекламирам ако примерно спре да работи? Не трябва ли да е от името на купувача от Амазон - в случая това е Юлиян. Ако има запознати по въпроса с гаранцията, моля да ми разясните.
Благодаря и спорен ден
lz1mak
 
Мнения: 4
Регистрация: 06 септември 2018, 13:12

Re: Електронна книга за подарък, Киндъл

Мнениеот pechkov » 17 септември 2018, 10:49

lz1mak написа:… Ако има запознати по въпроса с гаранцията, моля да ми разясните. …


Базар.бг не е фирма-търговец, а портал за обяви, които обяви са от името и за сметка на други фирми и/или физически лица.

Дотук добре, ще си каже някой. Но въпросите с гаранцията стават индивидуални. Ние няма как да знаем дали въпросния продавач е купил книгата от Амазон, а дори да беше - дали ще ти прати с нея и съответните документи за покупката. Физическите лица не дават дори касова бележка за закупените стоки. А дори да ти прати документите - няма как да знаем дали вече не е бил чупен и ремонтиран въпросния четец, и при евентуална повреда дали ще бъде уважена или отказана евентуалната гаранция, ако въобще има такава.

Най-честите повреди по такива устройства са счупване на екрана, което обаче си е по вина на потребителя, и гаранционните условия не го покриват. Но ако искаш реална гаранция за всички останали евентуални случаи - по-добре си купи устройство от нормален търговски обект, от който да ти издадат касова бележка и гаранционна карта.

За Pocketbook-а - избрал си 2-ката, който модел наистина май го няма по търговските обекти в наличност. Сега актуален е Pocketbook Basic 3.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 558
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Следваща

Обратно към Красиви въпроси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости