учебници по история

Хрумнало ви е как може да се подобри Моята библиотека...
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

учебници по история

Мнениеот Лео » 03 юли 2018, 19:56

Здравейте,

Тъй като напоследък в медиите и форумите се надига идеята, че от 1944-а насам учението за нашата история е било променено в интерес на чужди държави или идеологии, предлагам да съберем стари учебници по история, а защо не и други предмети от различни години, задължително и от преди ВСВ, които да станат достъпни онлайн и така да се потвърди или опровергае тази теза, а и да се запази за следващите поколения това, което нашите родители и техните родители са изучавали. Всеки, който е разлиствал учебници от различни години знае, че материалът и начинът на представянето му само се усложняват, а фактите малко или много остават същите.

За начало мога да преровя библиотеката на баба ми и дядо ми за учебниците, по които те са учили и да ги спася. Приемат се всякакви други предложения по тази идея, мисля, че ще е полезно и интересно.
Лео
 

Re: учебници по история

Мнениеот Борислав » 25 декември 2018, 20:56

Науката непрекъснато се развива. Откриват се нови факти, хипотези се раждат и умират, теории се доразвиват. Нищо не е в застой. Въпреки това ще е много добре, ако сканираме и качим колкото се може повече стари учебници, за да се вижда как се е променяла науката и нейното представяне във времето.

Докъде стигна с твоето ровене?
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1003
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: учебници по история

Мнениеот Бам Бам » 26 декември 2018, 00:49

Лео написа:Тъй като напоследък в медиите и форумите се надига идеята, че от 1944-а насам учението за нашата история е било променено в интерес на чужди държави или идеологии...

Всяка държава представя историята така както й е изгодно. Замазват се срамните моменти, а добрите се преувеличават силно. Няма обективни учебници по история никъде по света. Дори ми е трудно да нарека историята наука. Най-ярък пример е историческата литература, която представя събитията по време и след Втората световна война. Популярното течение е, че във войната едните са добри, а другите лоши. Фактите показват, че всички участници са извършили гигантски престъпления срещу човечеството, но само загубилите страни си плащат за това. Спечелилите дори не се извиняват. Например, в учебниците не пише, че една от тактиките за спечелване на войната на Съюзниците е да избиват цивилно население без оглед на средствата, включително и с ядрено оръжие. Не пише за германската Хирошима, както е известна бомбардировката над Хамбург, когато е избито цялото население от около 40 000 души, което включва главно пенсионери, жени и деца, тъй като всички здрави мъже се бият на фронта и не са били там. Военни специалисти по физика планират така бомбардировката, че в целия град температурата стига почти 1000 градуса и се създава вакуум, който изсмуква въздуха от противобомбените убежища, а хилядите скрити цивилни под земята умират в страшни мъки.
Между другото, тактиката да се избива цивилно население за печелене на войни се използва и в момента. Тя е във вид на санкции, които водят до масов глад и липса на лекарства, водещ до смърт на деца и старци в големи мащаби, в атакуваната държава с надеждата местното население да се надигне и свали управляващите, за да може на тяхно място да бъдат поставени марионетки, които ще позволяват на атакуващия да окраде природните ресурси.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 400
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: учебници по история

Мнениеот Врял и кипял (но не в „борбата“)...... » 26 декември 2018, 13:32

Един ДРЕБЕН факт, който го няма нито в учебниците, нито у путинофилските кратуни.
Десетилетия след тези събития германката Марта Грюнер записва своите спомени от "Женски лагер 517/2" в Карелия. Марта е една от повече от 800 000 жени и момичета, които са депортирани в Съветския съюз през 1945-а от Червената армия като военни репарации или, както ги определя Германия, "валидни военнопленници".

Пощенска картичка от Карелия: Забравените германски военнопленници
Врял и кипял (но не в „борбата“)......
 

Re: учебници по история

Мнениеот zl_tsanev » 26 декември 2018, 19:57

Коментарите не са по темата. Създайте нова.
Аватар
zl_tsanev
 
Мнения: 222
Регистрация: 27 май 2008, 07:54
Местонахождение: Шумен

Re: учебници по история

Мнениеот notman » 26 декември 2018, 20:04

Истината винаги е по темата, цанев!
notman
 
Мнения: 184
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30


Обратно към Идеи

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron