Няколко книжки

Един е питал, друг — отговарял…
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Няколко книжки

Мнениеот perla333 » 16 юли 2017, 00:11

Здравейте,
След вчерашния ми гаф с "Папирусът не расте на скала", реших преди да добавя някой нов проект първо да се консултирам с вас.
Имам няколко сканирани книжлета и ми се иска да ги споделя с вас. Две от книжките са под формата на образователни детски книжки и имат илюстрации (съответно аз си нямам и идея как трябва да се обработят). Едната е "В търсене на миналото. Том 1: Мумии, маски и ритуали" от Маргарет Берил, а другата - "Моят Музей. Древните египтяни" от Струан Риид. Също така имам сканирана "Аз се уча да рисувам животни. Конят и неговите роднини." от Иван Гонгалов. От две други книги имам сканирани само части, които мога да предоставя в случай че се намери доброволец, който да довърши започнатото. Едната книга е "Митове и легенди от Древен Египет и Месопотамия" от Едуарт Петишка (изданието е от 1988 год, 102 страници, издателство Отечество) - имам сканирани до 73 страница (реално митовете за Египет + предна и задна корица и началните страници с информация за книгата). Другата книга е "История на Древния Изток". Сега с тази книга имам малък проблем - не съм сигурна дали изданието не е на изд. Отечество от 1977год. с автор В. И. Авдиев. Както и с предната книга и от тази съм сканирала частта свързана само с Египет (съответно глава 5 - от стр. 89 до 201 и глава 17 - от стр. 345 до 360). Това ми е трябвало и това съм сканирала :D
Със скенера вече малко сме скарани и едва ли ще мога да довърша сканирането на книгите. Вариант е с телефона да снимам останалите страници, но както вече сама се убедих - корекцията след разпознаването е по-голяма играчка.
Иначе с телефон имам снимани 8те книги от поредицата за Скрижалите на Завета от Анхел де Куатие, но като цяло ще си е играчка конвертирането в текстов документ и затова съм ги отложила за момента. (а и нямам много свободно време за тях сега)

Приемам всякакви съвети и препоръки как да процедирам. :)
perla333
 
Мнения: 2
Регистрация: 09 декември 2012, 18:56

Re: Няколко книжки

Мнениеот Еми » 16 юли 2017, 17:33

Предлагам да направиш записи в Библиоман. Аз лично не виждам смисъл да се пълни ателието с книги, за които няма желаещи да правят. Забелязала съм, че в повечето случаи се качват книги, които някой иска да направи. Само сканираните така си отлежават с години. Или се намира някой, който ги сваля и качва по торенти като негова заслуга. И да, по-добре е качествено сканирана книга. Аз не бих правила книга по снимане с фотоапарат или телефон. Със същия успех ще я препиша. Лично мнение, не го натрапвам на никого. Със сигурност има и доволни от такъв вариант. Колкото до българските автори, само ги впиши с основните неща в Библиоман, някой ще прочете, ще хареса книгата, ще си я купи. Някой ден авторът може и да се съгласи да я има и в Моята библиотека.
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 96
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: Няколко книжки

Мнениеот perla333 » 16 юли 2017, 19:10

За 2 от книгите ("Митове и легенди от Древен Египет и Месопотамия" и "История на Древния Изток") няма как да направя запис в Библиоман, защото както писах в предното си мнение имам част от тях сканирани - липсват ми последните страници, където е по-голямата част от информацията за екипа, работил по книгата. Книгите преди доста години съм ги взимала от библиотека, а в момента нямам достъп до нея. Книгите, които съм снимала с телефон, ще ги обработя в текстов документ, но ще е по-натам. А първите две книги, които съм споменала, нямат нужда от конвертиране във всички останали формати, просто защото са образователни детски книги (всяка страница има илюстрации и снимки, които не знам дали е възможно да се запазят в един текстов документ). Предполагам че са за категорията "Разкази в картинки". Като цяло ме интересува с тях двете как мога да процедирам - дали да ги пратя на някой от екипа, който да ги прегледа и да прецени дали имат нужда от някаква обработка или да се пробвам да ги кача в ателието (но и двете са над 25MB дори и в архив)
perla333
 
Мнения: 2
Регистрация: 09 декември 2012, 18:56


Обратно към Красиви въпроси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости