Rating 0

Подреждане по хронологичен ред

Питайте, ако нещо в библиотеката е неясно.

Подреждане по хронологичен ред

Мнениеот Hellioob » 17 януари 2017, 21:30

Здравейте!
Има ли някакъв начин с помощта "Calibre" или някакъв друг метод, да сортирам поредица (серия от книги) по хронологичен ред на Kindle Paperwhite.
Проблемът се състои в това, че когато качвам книгите на Kindle с Calibre, забелязвам, че сортирането е смесено и не се знае хронологичния ред на поредицата.
Например - поредицата (Хрониките на Нарния) започва с "Лъвът, Вещицата и дрешникът" и завършва с книгата "Последната битка".

1 - Лъвът, Вещицата и дрешникът
7 - Последната битка
http://imgur.com/a/ILam7
Hellioob
 
Мнения: 16
Регистрация: 04 октомври 2014, 20:45

Re: Подреждане по хронологичен ред

Мнениеот Читател » 24 януари 2017, 17:22

Здравей Hellioob,
два са начините, според мен, като първият от тях не е много ефикасен, но все пак ще го спомена, за да го имаш предвид. Ще се опитам да ги опиша стъпка по стъпка, като използвам за пример посочената от теб поредица "Хрониките на Нарния", която според вътрешната й хронология е в следния ред:
1. Племенникът на Магьосника (1955)
2. Лъвът, Вещицата и дрешникът (1950)
3. Брий и неговото момче (1954)
4. Принц Каспиан (1951)
5. Плаването на „Разсъмване“ (1952)
6. Сребърният стол (1953)
7. Последната битка (1956)

И така първият начин е:
Качваш книгите в Calibre, маркираш първата книга от серията и натискаш бутона Edit metadata, който се намира до бутона Add books. Появява се прозорец и в Title въвеждаш: Хрониките на Нарния-01-Племенникът на Магьосника.
Защо според мен това не е много ефикасен начин? Защото първо, ще трябва да редактираш заглавието на всяка една книга поотделно и второ, ще трябва да внимаваш с номерацията. Ако втората книга от поредицата е въведена така: Хрониките на Нарния-2-Лъвът, Вещицата и дрешникът; третата така: Хрониките на Нарния #3-Брий и неговото момче; или пък Хрониките на Нарния_4-Принц Каспиан и т.н. крайният резултат може отново да се окаже една неподредена поредица.
Ето защо след като потърсих в интернет стигнах до следното решение.
Качваш книгите в Calibre по ред, а не разбъркано, маркираш всички книги от поредицата и натискаш бутона Edit metadata, който се намира до бутона Add books. В полето Series въвеждаш името на серията: Хрониките на Нарния и даваш Apply. Другият начин (особено, ако си качил книгите в Calibre разбъркано) е да маркираш всяка книга поотделно, натискаш Edit metadata и в полето Series въвеждаш наименованието на серията, а в полето Number съответно номера, под който е книгата в поредицата и натискаш Apply.
След това отиваш в Preferences и натискаш Metadata plugboards. В появилия се прозорец има няколко полета. Първо в полето Add new plugboard избери от падащото меню на Format: mobi (в зависимост от основния формат, който ползва устройството), а от падащото меню на Device: Kindle2 (в зависимост от марката и модела на устройството). Срещу тях има поле Source template. В него поставяш [b]един [/b]от следните три реда, в зависимост от това, как искаш да изглежда номерацията на книгите от поредицата:
{series}{series_index:0>2s| #| – }{title}
{series}{series_index:0>2s| – | – }{title}
{series:|| }{series_index:0>2s|[|] }{title}

Ако искаш да изглежда така: Хрониките на Нарния #01 – Племенникът на Магьосника. В полето Source template постави {series}{series_index:0>2s| #| – }{title}

Ако искаш да изглежда така: Хрониките на Нарния – 01 – Племенникът на Магьосника. В полето Source template постави {series}{series_index:0>2s| – | – }{title}

Ако искаш да изглежда така: Хрониките на Нарния [01] Племенникът на Магьосника. В полето Source template постави {series:|| }{series_index:0>2s|[|] }{title}

До полето Source template под Destination field има падащо меню. От него избери title. Натисни Save plugboard и ако всичко е наред, то в полето Existing plugboards трябва да се появи следния ред: mobi:KINDLE2 = ([{series}{series_index:0>2s| – | – }{title}]) или някой от другите два реда споменати от мен по-горе. Натисни Apply.
Това е!
Независимо дали си избрал Cover View или List View за показване на книгите в Kindle, то те ще бъдат подредени според тяхната номерация. Разбира се, ако книгите нямат корици, то List View дава по-добра възможност да се убедим в правилната подредба на произведенията.
И накрая, ако решиш, че това не ти върши работа или поради някаква причина искаш да си върнеш предишните настройки, то отиди отново в Preferences, Metadata plugboards и натисни Restore Defaults, а след това и Apply. Другият начин е в Existing plugboards да натиснеш реда в полето, след това натисни Delete plugboard и накрая Apply.
Всичко хубаво!
Читател
 

Re: Подреждане по хронологичен ред

Мнениеот Hellioob » 24 януари 2017, 19:30

Първият начин и аз го имах наум, но не ми харесва.
Вторият начин е перфектният и правилния начин, за което ти благодаря и още повече, че отдели време за да потърсиш вместо мен.
Признавам си, че аз нямаше да се справя с намирането на тази информация и още повече с тези кодове, които на пръв поглед изглеждат ужасно сложни и т.н. но впоследствие осъзнаваш, че е много елементарно, стига човек да схване някои основни неща.

След малко практика, накрая постигнах моята цел: Преглед
Настройките в Calibre: Metadata plugboards
Hellioob
 
Мнения: 16
Регистрация: 04 октомври 2014, 20:45

Re: Подреждане по хронологичен ред

Мнениеот неопитна » 29 януари 2017, 02:03

Здравейте!
И аз имам подобен проблем с подреждане на книги в Киндъл пейпъруайт. В началото, когато ми го подариха, форматирах няколко книги с Calibre, дори опитах да ги номерирем, но при качването на Киндъла, всяка подредба, видима на компютъра, изчезваше. После научих, че може направо да се свалят книгите в моби формат за киндъл. https://pechkov.chitanka.info/mobi/index.php Безкрайно съм благодарна на Печков за огромния труд, който е вложил! От този форум научих, как да си сваля книга направо на киндъла, без да я свалям на компютъра. Много полезен форум, особено за лаици като мене. Затова, благодарна съм и на тези, които помагат тук. Без вас нямаше да мога да се справя.
Вероятно ще ми се смеете, но ми трябваше доста време, за да се престраша и да позволя на киндъла да влезе в нета. Хвърлях боб и реших, че така е по-безопасно откъм вируси, отколкото първо на компютъра да ги свалям.
И понеже доста чета, киндълът е пълен с книги, различни жанрове,поредиците се разбъркват при сваляне и ми става все по трудно да се ориентирам в кашата, която настана. Дала съм подреждане по автори , All items и до там. Странно, че само няколко книги са ми като Books, а повечето са Docs ( collection е неактивна). Бих искала да си подредя библиотеката( не с описания метод през Calibre, а направо от киндъла), но не мога. Предполагам, че функцията Collection е точно това, което ми трябва, за да организирам книгите, но е неактивна (сива). Не зная дали има връзка с това, че не съм регистрирала киндъла в Амазон, но не ми се иска да го правя.
Следните функции са неактивни и нямам идея как могат да се активират :
Create New Collection
Sync and Check for Items
About Collection
Vocabulary Builder

Когато натисна някоя книга, Add to Collection също е неактивна.

Не зная какво друго трябва да обясня.

Опитах да потърся в гугъл ( английският не ми е силна страна, техниката - също), попаднах на това https://www.amazon.com/forum/kindle?_en ... BXBKV5WS7Z
Хората някак са разбрали как да се справят, но аз не успях.

Имам нужда от помощ, някой да ми обясни като на малко дете какво да направя.
Благодаря предварително!
неопитна
 

Re: Подреждане по хронологичен ред

Мнениеот Читател » 31 януари 2017, 19:31

Здравей Hellioob,
радвам се, че помогнах.


Здравей Неопитна,
причината, поради която някои от функциите на твоето устройство са блокирани и неизползваеми е факта, че трябва:
1. Да създадеш акаунт в сайта на Amazon: https://www.amazon.co.uk/ap/register?op ... auth%2F2.0

2. Да регистрираш своя Kindle Paperwhite.
(Устройството ти трябва да има интернет достъп, за да стане възможно.)
Ето тук можеш да прочетеш как става това: https://www.amazon.com/gp/help/customer ... =201235720
А тук и да го видиш нагледно: https://www.youtube.com/watch?v=W0vSkdOny9o

След като направаш това, функциите, които казваш, че са неактивни, ще се активират. В случая, най-важната за теб е опцията "Create New Collection", която ще ти позволи да създадеш колекции. Повечето хора бъркат и оприличават колекциите на своето Kindle устройство с папки, но всъщност те не са такива, а са просто колекции. Затова и в една колекция не могат да се създадат подколекции. Имайки предвид това, то сортирането на една поредица по хронологичен ред, за което пишем по-горе с Hellioob, допълнително улеснява подредбата на книгите.
Представи си, че създадеш колекция "Crime novels", в която поставиш 100 криминални романа. В самата колекция може да подредиш тези 100 книги по "Recent", "Title" и "Author" (през цялото време говорим за Kindle). Това не помага много, ако искаш да намериш дадена поредица/серия на определен автор. Да, можеш да ги подредиш по името на автора, но ако той е написал 40 или 50 романа, от които повечето са в различни поредици, то отново ще срещнеш затруднение в търсенето, особено ако романите от дадена серия не са подредени, а са качени разбъркано.
Ето защо програми като Calibre, според скромното ми мнение, са изключително полезни.
И накрая, имай предвид, че ако твоят Kindle Paperwhite е джейлбрейкнат (модифицирала си неговия софтуер), е най-добре да потърсиш в интернет как би реагирало устройството на това при регистрация.
Всичко хубаво!
Читател
 


Обратно към Потребителски въпроси

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости