Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Съобщения, свързани с библиотеката, които трябва да се прочетат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 12 ноември 2016, 00:22

Година по-късно от последния опит „АБК“ отново продължава с опитите да спре всячески библиотеката без да се интересува, че над 95% от качените произведения нямат отношение към асоциацията, както по отношение на правата им за разпространение (активни такива), така и издателствата, които не са част от въпросната асоциация.
Неколкократно доказаха, че не желаят диалог и са избрали пътя на насилие и заплахи посредством скъпоплатени адвокати:
Dear Sirs,

We are a Brussels law firm mandated by the Bulgarian Book Association - http://www.abk.bg/eng/page/about-us to reach your organization as regards “chitanka.info” which contains books in infringement of the IP rights related thereto.

Please kindly assist us on taking the illegal contents down and/or the entire domain.

Attached herewith is a sample non-exhaustive list of books with infringed IP rights of members of the BBA.

In case you might need further evidence on this take down notice just let us know.

Kind regards,

Dr. Mitev, Tzvetoslav, LL.M.

Attorney at Law/Advocaat/Адвокат

PRINCIPAL [ MITEV LAW OFFICE ]


Съобщението е получено на 28.10.2016 г. с идеята, че чрез ултиматум регистраторът на домейна ще го спре незабавно, за да не се занимават с адвокати.

Тъй като 11 години откакто съществува библиотеката, има хора, които не са разбрали, че форма за обратна връзка съществува и могат да пишат в нея, както и адрес: contact при chitanka.info, то чисто по човешки можем да дадем съвет да се спестят няколко хиляди лева за адвокати и вместо да се настройвате срещу вашите читатели, да се опитате да намерите диалог с тях.
Друг интересен аспект при всички тези опити: привлича се повече вниманието върху този толкова за вас омразен проект. Хората, които до момента не са участвали активно в подобряването на проекта започват да търсят начини да помогнат: кой с изчислителни ресурси, кой с умения в програмирането и системната администрация, кой с корекцията и форматирането на текстове.
Така се получава, че изникват все повече и повече варианти на вече събраната информация: един решил мобилно приложение да направи; друг каталог под нова форма; трети виртуална машина, която да се сваля и да се достъпва децентрализирано и да няма ограничение на свалените текстове в библиотеката; четвърти колекция от определен жанр книги, които да ги разпространява под формата на архиви и т.н.
Ако не бяха тези опити за цензура, то в момента нямаше да същестуват толкова форми, под които да се разпространява информацията.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Фракс (R) » 12 ноември 2016, 05:18

Пичове, знаете ли приказката за лъжливото овчарче? До едно време ви се връзвах и ви съжалявах. Бедните идеалисти, нещастна жертва на алчните корпоративни издатели! До момента, в който си дадох сметка, че решението да не публикувате книги, издадени през последните 3 години си е лично ваше. Никой не ви принуждава да го правите и единственият ви мотив може да бъде финансов. Т.е. пари в брой от издателските къщи. Преди седмица внезапно вдигнахте този период на 6 години. Явно след нови договорки за още повече $$$. И когато хората започнаха да ви питат "ЗАЩО?", а аз отговорих в темата, че причината очевидно са финикийски знаци, вие цяла нощ трихте мнението ми и накрая заключихте темата. А днес се опитвате отново да се правите на многострадалната Геновева и да печелите съчувствието на посетителите, показвайки някакво измислено, при това ужасно неграмотно скалъпено писмо.

Сега часът е 4:17. Засичам за колко минути мнението ми ще бъде изтрито, а тази тема - заключена, за да не мога да го напиша пак :)
Фракс (R)
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот batboiko » 12 ноември 2016, 06:49

Аз го прочетох :)

Най-лесното е да си смените домайн на един от тези: chitanka.pa, chitanka,se, chitanka.cn и си преместите сървара в някой от хостинг компаниите който игнорват DMCA
batboiko
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот v5ev » 12 ноември 2016, 10:53

Аз дори не можах да открия темата, която събщава за това решание, може и тя вече да е изтрита. От съображения за сигурност, примерно. Та не можах да прочета и обосновката, ако е имало такава. Читанка все повече се отдалечава от идеите си...
v5ev
 
Мнения: 114
Регистрация: 06 януари 2010, 20:39

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот читател » 12 ноември 2016, 11:41

Фракс ,не съм ти виждал постовете ,ама ако това ти е начина на задаване на въпроси е нормално да те трият.

А иначе и аз съм съгласен че трябва да има дискусия по въпроса , все пак Читанка вече я имаме като наша читанка.
читател
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Inf » 12 ноември 2016, 12:03

Това въпрос ли е?
Не мога да си обясня написаното от Фракс (което е ЛЪЖИ, НЕБИВАЛИЦИ... не откривам точната дума) с друго освен да е резултат от някакво личностно разстройство и някаква остра нужда от внимание и затова предлагам направо триене на такива неща , които обезсмислят цялата тема.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 12 ноември 2016, 12:54

Фракс (R) написа:Пичове, знаете ли приказката за лъжливото овчарче? До едно време ви се връзвах и ви съжалявах. Бедните идеалисти, нещастна жертва на алчните корпоративни издатели! До момента, в който си дадох сметка, че решението да не публикувате книги, издадени през последните 3 години си е лично ваше. Никой не ви принуждава да го правите и единственият ви мотив може да бъде финансов. Т.е. пари в брой от издателските къщи. Преди седмица внезапно вдигнахте този период на 6 години. Явно след нови договорки за още повече $$$. И когато хората започнаха да ви питат "ЗАЩО?", а аз отговорих в темата, че причината очевидно са финикийски знаци, вие цяла нощ трихте мнението ми и накрая заключихте темата. А днес се опитвате отново да се правите на многострадалната Геновева и да печелите съчувствието на посетителите, показвайки някакво измислено, при това ужасно неграмотно скалъпено писмо.

Сега часът е 4:17. Засичам за колко минути мнението ми ще бъде изтрито, а тази тема - заключена, за да не мога да го напиша пак :)


Нито мнението ти ще бъде изтрито, нито темата заключена.
Нещата колкото и прости да изглеждат от твоята гледна точка на практика не са. Създавайки такъв проект поемаш отговорност към всички участници и има решения, които не се вземат лесно.
Хубавото на цялата ситуация е, че кодът на библиотеката е отворен и достъпен за всеки (можеш да го изтеглиш, да го използваш). Произведенията (дори и свалените) са също достъпни под няколко форми (виртуална машина, месечни архиви), така че те могат да се вземат и с тях да се създаде нова библиотека.
Мисълта ми е, че си свободен да вземеш всичко, което е направено до момента и да го развиеш и сам да поемаш отговорност и да вземаш решения за всеки един казус и всяка една ситуация. Свободен си също да се включиш в текущия проект и да инвестираш няколкостотин до няколкохиляди часа за неговото развитие и да взимаш активна роля във взимането на решенията, които се публикуват в библиотеката (в частност този форум).
Въпросното решение е обсъждано преди години и явно сега е назрял моментът да се реализира. Само времето ще покаже кой е най-добрият вариант като това е свързано и с бъдещи промени в една или друга посока.
По отношение на парите, които сме „взели“ от АБК: вижда ми се странно да използват адвокати, да изпращат прикрити заплахи и всячески да се опитват да саботират съществуването на библиотеката, а в следващия момент да ни плащат. Получава се леко противоречие. И пак се стига до момента, в който оглеждайки се можеш да забележиш, че цялата информация е напълно достъпна без никакво ограничение да бъде сваляна, модифицирана, използвана по какъвто начин човек си реши за лична употреба.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Еми » 12 ноември 2016, 13:30

Уважаеми Фракс,
Аз нито съм пич, нито съм пичка, ако изобщо знаеш значението на тази дума извън гаменското улично използване. Освен това никак не съм бедна (и в двата смисъла на беден), нито идеалистка, камо ли пък съчетание от двете. Достатъчно душевно богати хора има тук, както и финансово обезпечени. Няма да е лошо да се научиш по-толерантно и не толкова злобно да приемаш различно мнение, както екипът на Читанка успява да се съобрази с всякакви претенции и да запази добрия тон. „... ужасно неграмотно скалъпено писмо“, е лъжа, в която само ти вярваш, за да подкрепиш злобното си изказване. Допускам, че си виден филолог и си открил граматически и пунктуационни грешки, на което се основава и твърдението ти, но тъй като аз пък не открих такива, го оприличавам само на безпочвена лъжа, колкото да обидиш и оплюеш. Погледнато така, напълно одобрявам изтриването на мнения, които не спазват добрия тон и ръсят обиди и заплахи.
Твърдо вярвам, че Читанка няма никаква нужда от съчувствие от когото и да било, както си написал. Тук има само доброволци, които имат желание да четат, и приветстват всички съмишленици. Нищо по-различно от библиотека, само дето ми е у дома и не плащам годишна такса.
Заставам зад мнението си с истинското си име...
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 137
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Бам Бам » 12 ноември 2016, 15:04

В темата виждаме проявление на търтей-демокрацията. Привържениците на този житейски подход плюят инициативи, които са обществено полезни и на доброволни начала. Когато ги атакуваш с аргумента, че имат свободата да направят свой проект, който е по-добър, те веднага обвиняват, че взимаш пари отнякъде, за да вършиш обществено полезната дейност, естествено без да представят каквито и да е доказателства. Търтей-демократите смятат, че имат само права, но не и задължения. За тях е нормално да критикуват на базата на факти, които съществуват само в болното им въображение.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 405
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 12 ноември 2016, 15:13

v5ev написа:Аз дори не можах да открия темата, която събщава за това решание, може и тя вече да е изтрита. От съображения за сигурност, примерно. Та не можах да прочета и обосновката, ако е имало такава. Читанка все повече се отдалечава от идеите си...


Ето я темата.
За кои идеи говорим?
Последната и единствена промяна е направена от Борислав на 21 ноември 2016, 10:19.
Причина: fix link
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Фракс (R) » 12 ноември 2016, 21:00

Уважаема [url=forum.chitanka.info/member/%D0%95%D0%BC%D0%B8/]Еми[/url],
Под "неграмотно скалъпено" имам предвид не правописни грешки (то остава и такива да имаше във време, когато дори браузърите имат вграден spell checker), а цялостното му оформление. И най-вече факта, че никъде в писмото не са посочени адрес и телефон за обратна връзка с автора му, нито на адвокатската кантора, към която работи. Нещо абсолютно недопустимо за каквато и да е делова кореспонденция! Има само някакво странно подобие на подпис в края "PRINCIPAL [ MITEV LAW OFFICE ]", в което дори липсва уеб-адрес. Въпреки че е написан уеб-адреса на възложителя.

Продължаваме с търсене в google и whois. И разбираме какво? Че въпросните [url=mitev-law.eu/]MITEV LAW OFFICE[/url] са адвокатска кантора, състояща се от ЕДИН човек. При това - цървул с една черно-бяла снимка от абсолвентската вечер, с подстрижка първи номер в стил "на мама кандидат-мутърчето", регистрирал сайта си преди година и половина. Който на страницата си пише:
Languages
English (fluent)
Bulgarian (fluent)
German (knowledgable)

Подходящо за автобиография на току-що завършил студент, който си търси работа :D Но не и за брюкселска адвокатска кантора, където осигуряването на преводач на всеки от говоримите в ЕС езици би трябвало да е услуга, която се подразбира... Целият сайт е скалъпен от готов темплейт, в който очевидно авторът няма какво да напише, след като две трети от линковете са неактивни. И накрая - черешката на тортата: в сайта отново липсва какъвто и да е адрес и телефон за контакти! Има само една уеб-форма за пращане на мейли, които отиват в пощата на същия този сайт. И дори няма защита от спам. За SSL сертификат да не говорим... Т.е. всяко писмо, изпратено до въпросната брюкселска адвокатска кантора, наета от АБК, може да бъде прочетено от всеки от администраторите на кой да е междинен сървър в интернет! В резюме - г-н Никой, родом от Никъде. Или, ако предпочиташ Радан Кънев пред Богомил Райнов - Бай Хуй Борисов :) А уважаемите читанкаджии искат да ни убедят, че са умрели от страх, прочитайки това писмо и тутакси са вдигнали от 3 на 6 години периода, в който не се публикуват нови книги! Бе вие съвсем ни взехте за канарчета бе! Що не ходите да прочетете к'во пише на Руски паметник, пичове и пички непоръбени?!?

Ето [url=forum.chitanka.info/topic5420.html#p24042]темата с въпроси относно 6-годишния период[/url], където мнението ми беше трито цяла нощ от дежурния модераСТ и накрая темата беше заключена. Вече е отключена. Публикувам го пак, да видим колко ще изкара...
Фракс (R)
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Берлиоз » 12 ноември 2016, 21:50

@Фракс (R), за какво се бориш?

Според проучване на Google, валидно към 2010 година, има малко под 130 милиона издадени книги. "Моята библиотека" е достатъчно богата и вярвам, че има достатъчно книги за изчитане, преди да стане критично важно да се преразгледа решението за периода.

Не виждам смисъл да цапаш темата.

Надявам се скоро да не появят и други упражнения върху опорните точки, с които работиш.
Берлиоз
 
Мнения: 75
Регистрация: 09 април 2016, 16:39

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Фракс (R) » 12 ноември 2016, 22:31

@Берлиоз
Боря се за Истина! Справедливост! Свобода! И твърдо сварено яйце! ;)

Според едно мое проучване, валидно към 2016 година, човек за осем часа може да прочете средно един роман от 400 страници. Което значи, че ако чете по една книга всеки божи ден и доживее до библейски старини, за целия си живот е способен да прочете около 36 500 произведения. С оглед на наличните 130 милиона издадени книги вярвам, че има достатъчно за четене, ако периодът, в който няма да бъдат издавани нови книги бъде променен на 3000 години след смъртта на автора им.

Надявам се, че като влезеш в библиотеката, ти не си поръчваш "Дай две по сто... ъъъъ... страници!"[/quote]
Фракс (R)
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 13 ноември 2016, 01:38

Фракс (R) написа:А уважаемите читанкаджии искат да ни убедят, че са умрели от страх, прочитайки това писмо и тутакси са вдигнали от 3 на 6 години периода, в който не се публикуват нови книги! Бе вие съвсем ни взехте за канарчета бе! Що не ходите да прочетете к'во пише на Руски паметник, пичове и пички непоръбени?!?.


Както по-горе писах: свободен си да покажеш колко си голям и колко по-добре ще направиш нещата от всички, които до момента са допринесли за библиотеката, като вземеш базата на библиотеката, нейните произведения, както и софтуера, който я задвижва.
Убеден съм, че можеш да се справиш по-добре, така че очаквам да пишеш в тази тема какво си постигнал (всичко извън коментар на тази тема ще бъде излишно, така че оттук нататък за запазването на конструктивността на диалога ще се извършва почистване на темата). Действай!
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот dehumanizer » 13 ноември 2016, 01:54

1971 година: научавам се да чета.
1973 година: първи клас - учат ни да пишем лулички и ченгелчета в тетрадките, както и да сричаме: А, Бе, Ве... Аз продължавам да чета книги.
1975 година: четенето продължава, книги се вземат (заемат) от училищните и квартални библиотеки или ми се подаряват.
1978 година: започва закупуването на книги и списания, с риск да останеш без пари за закуска в училище, сиреч гладен.
1983 година: започва голямо четене - много нови или по-скоро стари автори биват открити. Както и "Панорама", "Съвременник" и пр.
1984 година: БНА. В книжарниците на малките градове се намират книги, каквито няма в по-големите: "Централно снабдяване" - помисли си Щирлиц". Купувам и чета, книгите съхранявам във войнишкото си шкафче, както и в някои по-тайни места, - обикновено биват откраднати или иззети от командването - последното лъже, че ще ги върне малко преди уволнението, естествено не ги връща, години след това се налага да ги възстановявам, купувайки ги на старо.
1990 година: още нови автори, четенето продължава.
2000 година: чете се, как иначе.
2009 година: интернет вкъщи, стига с тоя служебен, може да се чете на спокойствие.
2010 година: биват открити "Читанка" и една камара чужди библиотеки, човек намира хиляди неща на интересни и неиздавани в България автори. Започва голямо четене.
2015 година: четенето продължава. От години периодично "закриват" "Читанката" и други чужди библиотеки. Преместват се на други сървъри и в други държави. На избори човек вижда желаещи да го управляват полуграмотни и очевидно нечетящи, никога нечели хора, с мъка скалъпващи по четири-пет изречения за пред "телевизията", тегли им по една пътем, и продължава да чете.
2016 година: поздрави на "Читанка", четенето продължава.
dehumanizer
 
Мнения: 6
Регистрация: 08 юни 2011, 05:55

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 13 ноември 2016, 22:57

Ф р а к с (R) написа:Какво съм постигнал аз е тема на съвсем друг разговор. Но щом проявяваш любопитство - вероятно за цялата си кариера съм спасил повече човешки животи, отколкото ти книги си прочел... По твоята логика обаче като ме извикаш някой ден, защото майка ти или жена ти е с инсулт или инфаркт, аз трябва да ти отговоря "Сори, пич, ама тая вечер нещо не съм на кеф. Обади се след 5-6 дни!". И като тръгнеш да недоволстваш, да добавя: "Ако не те устройва, ето ти сайта на Медицинска академия. Свободен си да кандидатстваш, да станеш лекар и да помагаш на близките си по-добре от мен!".


Явно не правиш разлика (която е много съществена) между двете неща, които са свързани с факта, че всички, които допринасяме си имаме професия, а заниманията с проекта са изцяло некомерсиални (в случая костват, както лични средства, така и много време).
Ти смесваш твоето професионално поприще с хобито, което в случая се е превърнало за тези 11 години в обществено полезен проект с голямо значение за хората, които владеят български език.
Забавното е, че правиш втора каша с две несъвместими неща: едното е спасяване на живот и поддържане на здравословно състояние, а другото е с изцяло образователна цел.
Така че пак се връщаме на предишното ми съобщение: както ние отделяме от свободното си време, което е извън нашата професиална сфера на дейност, по същия начин съм сигурен, че можеш и ти. Отделяш от собствените си средства, стартираш нов проект, развиваш го, грижиш се за него, определяш си ти правила и всички се съобразяват с тях в рамките на този твой проект. Толкова е просто. Дори не ти се налага да откриваш топлата вода, а можеш да използваш всичко наготово (пародоксално спрямо твоите разбирания за „финансов стимул“, но цялата до момента събрана информация е свободно достъпна за сваляне и ползване, както намериш за добре).
Борислав е написал достатъчно ясно какви са причините. Не си длъжен да посещаваш библиотеката, даже ще се радвам да спреш да губиш времето на всички и да се фокусираш върху по-конструктивни неща.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот v5ev » 14 ноември 2016, 00:00

Диан Жон написа:
v5ev написа:Аз дори не можах да открия темата, която събщава за това решание, може и тя вече да е изтрита. От съображения за сигурност, примерно. Та не можах да прочета и обосновката, ако е имало такава. Читанка все повече се отдалечава от идеите си...


Ето я темата.
За кои идеи говорим?


Прочетох, но нещо не видях или не разбрах основанията. Хем Читанка не е в противоречие със законите, хем се съобразяваме с тях. Но аргументи ще се намерят за всяка теза.
Идеите - имам предвид разпространяването на знания и информация. Аз не мога да си купя книжен носител защото не съм в България. Но книгите ги има и в торенти, и в MailBooks. Така че малко безмислено ми се струва това удължаване на карантинния период. Но, както се казва, у вас хляба, у вас ножа.
v5ev
 
Мнения: 114
Регистрация: 06 януари 2010, 20:39

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 14 ноември 2016, 01:49

Е, човека е малко плешив, голяма работа. Трябва ли да се напада на мутра :D
Гост
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Fракс (С) » 14 ноември 2016, 02:15

@Диан Жон
Явно или не си чел Алвин Тофлър, или не ти изнася да си признаеш, че си наясно с механизмите, по които информацията се конвертира във финансови средства и обратно. Читанка-та може да е започнала някога като любителски проект, но при настоящия си брой посетители отдавна има една доста висока пазарна стойност. Без да претендирам, че давам експертна оценка, мога да посоча ориентировъчно, че тази стойност е поне 7-цифрена. В евро. Дали и кога този потенциал ще бъде реализиран в една или друга форма - било като продажба на целия сайт, било като печалба от реклами, било като листване на фондовите борси - е въпрос на предпочитания на собственика. То и Fb започна като некомерсиален, любителски сайт, нали? :) И google също, и YouTube... И тук вече идва тънкият момент: доколкото аз, в качеството си на редовен посетител, с ежедневното си влизане тук съм допринесъл за посещаемостта на сайта, имам пълното право да изисквам обяснение за ограниченията, които ми биват налагани. Или най-малко да кажа без задръжки мнението си за тях.

Така че, вместо да ми се правиш на честна калутка, поне имай доблестта да си признаеш по мъжки: "Да, издателствата ни предложиха една сума, за да удължим карантинния период и ние сключихме сделка с тях!". Ще проявя разбиране - живеем в материален свят, в който всичко си има цена... Обаче ти искаш хем тая работа в оная, хем душата в рая :D Т.е. хем да получаваш пари и да режеш достъпа на потрбителите до новите произведения, хем да го раздаваш борец за свобода и справедливост. Защото 99% от работата - сканиране, редактиране, форматиране на текстовете - не я вършите вие, собствениците на сайта, а наивни ентусиасти и идеалисти, които действително работят безплатно, нали?
Fракс (С)
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот notman » 14 ноември 2016, 09:44

АААААааааааааа!...
Ясно.
Докторчето напира да става акционер. Затова така вие.
Деба тая алчност, деба.

Един съвет от мен, докторче: ами спри да влизаш тук бе, ежедневни посетителю! Спри! Докарай читанкаджиите до просешка тояга, като не ти джиросват некое миноритарно пакетче, така!
notman
 
Мнения: 197
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 14 ноември 2016, 14:40

v5ev написа:Прочетох, но нещо не видях или не разбрах основанията. Хем Читанка не е в противоречие със законите, хем се съобразяваме с тях. Но аргументи ще се намерят за всяка теза.
Идеите - имам предвид разпространяването на знания и информация. Аз не мога да си купя книжен носител защото не съм в България. Но книгите ги има и в торенти, и в MailBooks. Така че малко безмислено ми се струва това удължаване на карантинния период. Но, както се казва, у вас хляба, у вас ножа.


Всеки един конфликт коства време и нерви. В много случаи въпросните доставчици не желаят да се разправят (всяка една разправия с адвокат им коства човекочасове, които не са оправдани спрямо наема, който се плаща за една година за домейн или пък месечна такса за хостинг). Предпочитаме да се фокусираме върху по-конструктивни дейности.
По отношение на торентите, Mailbooks и т.н.: от години хората биват приканвани да създават повече варианти и информацията да е на повече места, така че да е максимално децентрализирана. Това също е причината всичко да е публично достъпно и да може да се свали и използва от всеки, който има желание. Нека повече хора да създават библиотеки и да споделят информация под каквато форма им е удобно.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 14 ноември 2016, 14:50

Fракс (С) написа:Така че, вместо да ми се правиш на честна калутка, поне имай доблестта да си признаеш по мъжки: "Да, издателствата ни предложиха една сума, за да удължим карантинния период и ние сключихме сделка с тях!". Ще проявя разбиране - живеем в материален свят, в който всичко си има цена... Обаче ти искаш хем тая работа в оная, хем душата в рая :D Т.е. хем да получаваш пари и да режеш достъпа на потрбителите до новите произведения, хем да го раздаваш борец за свобода и справедливост. Защото 99% от работата - сканиране, редактиране, форматиране на текстовете - не я вършите вие, собствениците на сайта, а наивни ентусиасти и идеалисти, които действително работят безплатно, нали?


Явно не успя да разбереш: не само, че издателствата не ни дават пари, но желаят да прекратят този проект. До момента са вложени лични средства изцяло с алтруистична цел (некомерсиална, безвъзмездна), за да съществува този проект. За да правиш такива изказвания трябва да имаш доказателства, че е извършено дадено действие. В случая нямаш и няма и да имаш, защото никое издателство под каквото и да е форма не е плащало на който и да било доброволец пари свързани с библиотеката.
Ние „собствениците на сайта“ със сигурност имаме доста повече от 1% участие в дейностите по сканиране, редактиране, форматиране на въпросните текстове.
Ако някой искаше да печели пари от този проект въобще нямаше да има такъв публичен достъп до всичко (вкл. базата от данни и кода, който задвижва библиотеката). Така че спекулациите ти издишат много сериозно.
Тъй като явно имаш желанието да губиш времето на десетки хора, то преставам да отговарям на твои съобщения, докато не видя реални резултати на реализиран от теб проект (както се разбрахме по-горе).
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 14 ноември 2016, 17:58

Какъв простак! Пази боже този да ни лекува! Жалко, че вече не ги водят на учет. А като ги пуснат, спират да си пият хапчетата и става страшно.
Гост
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Dardorka » 14 ноември 2016, 18:44

Здравейте!
Моля да ме извините, че повдигам темата и ако прецените, преспокойно подминете любопитстването ми, но от изписаното така и не ми стана ясно защо (и в качеството на какви) тези с борческите напъни, твърдо сварените яйца, церителските способности и каквото-там-още-недочетох държите сметка дали/как/защо работи Читанка, кои произведения са достъпни или не са? Не, че нещо, ама държа да отбележа, че най-малкото никой от поддържащите и работещите в този проект не са ДЛЪЖНИ да осигуряват четива или душевен комфорт на потребителите.
Dardorka
 
Мнения: 2
Регистрация: 02 юли 2014, 17:26

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот pechkov » 14 ноември 2016, 19:05

v5ev написа:... Хем Читанка не е в противоречие със законите, ...


Читанка не е в противоречие със законите, и вече по съдебен ред бе изяснен този въпрос.

Fракс (С) написа:... доколкото аз, в качеството си на редовен посетител, с ежедневното си влизане тук съм допринесъл за посещаемостта на сайта, ...


Имаш право на мнение, и вече го изрази. Всички останали словоизлияния в стил махленско заяждане са излишни. Нека се придържаме към фактите.


А фактите са: Читанка е отворен проект, и всеки може да участва, включително и самите издателства. Мненията на участниците в проекта биват изслушвани, добрите идеи се възприемат добре, лошите се отхвърлят. Засега от страна на повечето от издателствата и най-вече АБК има само една идея: "Читанка трябва да бъде затворена". Както участниците в проекта, така и обикновените читатели възприемат тази идея като лоша.

Това не пречи в бъдеще издателствата да вземат участие в проекта, било то с по един-два часа редакторска работа по любителски преводи, било с добавяне поне на няколко стари текста, за които са им изтекли договорите и разпространителските права. В замяна получават място за реклама, каквото отскоро вече има реализирано в библиотеката, без договори, без задължения, и много по-добра връзка с читателите. Като редовни участници биха могли да дават мнения и идеи за развитие на книжовността, грамотността, и подобряване на "обстановката" в България в това отношение.

По законите по отношение на разпространението на литература по електронен път, електронните библиотеки и дигитализирането на обикновените библиотеки все още има какво да се работи, и именно хората, които работят в тази насока ще могат да дадат становище кое, как и защо да бъде направено. Света се развива, в много държави са създадени подобни проекти, фондация "Бил и Мелинда Гейтс" наляха в България 13 милиона долара по проекта "Глоб@лни библиотеки", а американците вече си присвоиха "първата в света безкнижна библиотека" (макар, че я направиха доста след Читанка), като там никой не ги обвини в пиратство и престъпление, и е абсолютна тъпотия и лобизъм някой да обвинява членовете на екипа на Читанка в нещо, при положение, че го правим безплатно и се стремим да поддържаме България на едно добро ниво.

С поздрав,
pechkov
"Цената на знанието е голяма. Цената на невежеството е още по-голяма."
pechkov
 
Мнения: 662
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот asayva » 14 ноември 2016, 19:10

Много активна тема днес. Половината са ‘за’, другата половина са ‘против’, нормално според мен. Всеки е прав и иска да докаже правотата си, ако така не стане – имаме и обиди под ръка.
Аз имам следния въпрос. В тази тема: extended-waiting-period-for-new-books-t5427.html
пише : „Изчаквателения период за новоиздадени книги беше увеличен на пет години.”
Т.е. книги, издадени през 2016, ще бъдат качени през 2021, евентуално, ако се успее с форматитане, проверки и през каквито там процедури се преминава, за да може книгата да е достъпна за читателите. Преди време четох това интервю: http://podmosta.bg/intervyu-s-chitanka- ... -na-knigi/
Хареса ми тази част „Но има и другия вариант, в който същият този човек нямаше въобще да е разбрал за съществуването на тази книга, ако не беше я намерил в библиотеката.”
Та питането е – как мислите, дали при 5 години забранителен период някой, който е прочел една книга в Читанка и иска да си я купи на хартиен носител (колко надуто), ще я намери? Това не е проблем на Читанка, знам какво ще ми кажете. Но каква е ползата от 5-годишен период, когато, както сами казвате по-горе в интервюто, издателствата купуват книгите с права за 3 години? И издават книги с ограничени тиражи, за да са сигурни в продажбата. След 5 години е малко трудно да се намери книгата на пазара.
Съгласна съм с частта, че тези, които правят книги за Читанка не са крадци. Май донякъде сме глупаци да работим в полза роду. Защото даваме от свободното си време. Но за мен човек понякога трябва да е глупак, особено за проекти, свързани с едно от малкото удоволствия в живота – възможността да четем книги. Особено когато библиотеките са кът, а броят на заглавия в тях е малък. За качеството на книгите, качени след елементарна обработка в торент тракерите не говоря. Понякога се чудиш героят говори ли, или разказва. А по-голямата част от качените тук книги са на много високо ниво, като работа. ( Да не се хвалим сами.)
Моля, ако има възможност, да намалите забранителния период на 3 години – казвате, че сте се консултирали с адвокати и не се нарушават ничий права при такова решение. ( Ако съм разбрала правилно от интервюто.)
asayva
 
Мнения: 17
Регистрация: 21 декември 2010, 16:23

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот meilanxold » 18 ноември 2016, 14:56

СПРЕТЕ ЛИ ЧИТАНКА, ЩЕ ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ! ЧИТАНКА НЕ Е ЕДИН ЧОВЕК! ЧИТАНКА СА ХИЛЯДИ ХОРА С ХИЛЯДИ ВЪЗМОЖНОСТИ!
meilanxold
 
Мнения: 2
Регистрация: 11 септември 2013, 15:08

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Защо? » 18 ноември 2016, 16:43

Защо триете мненията които са по същество и без обиди към някого? Нали уж сте плураристи, либерали, демократи и т.н.?
Защо?
 

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Inf » 18 ноември 2016, 17:16

Защото са обиди, а едновременно с това и лъжи. И се съмнявам, че въпросните професионални (личи си че са предимно политически) тролове мърсят тук безплатно...
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Бам Бам » 18 ноември 2016, 19:19

Защо? написа:Нали уж сте плураристи, либерали, демократи и т.н.?

Създателят на библиотеката със сигурност е такъв. Поне до този момент не съм видял от него действия или мнения, които да говорят друго. Той е предоставил възможност на всеки да изтегли базата данни и системата на библиотеката и да пусне свое копие на Читанка, което съдържателно и функционално може да бъде модифицирано свободно. По-либерално и демократично отношение от това не мисля, че е възможно да има.

Дори при демокрацията обаче, хората нямат право да клеветят без последствия. Недоказани твърдения, които вредят на имиджа на даден човек, интернет проект или институция, е редно да бъдат премахвани и това е най-демократичното възможно отношение, тъй като свободата идва от спазването на правилата, които ни пазят от злонамерени действия и гарантират спокоен живот и работа.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 405
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Следваща

Обратно към Важни съобщения

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron