Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Съобщения, свързани с библиотеката, които трябва да се прочетат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Endymion » 23 ноември 2016, 22:54

мария тодорова написа:Ние зад граница нямаме възможност да купуваме книги на родния си език,затова сайтове като читанка са единственото ни решение...
Много от българските онлайн книжарници доставят до чужбина и поддържат плащане чрез paypal. Някои продават и електронни книги, така че може да се спести от доставката.
Endymion
 
Мнения: 101
Регистрация: 05 септември 2008, 12:39

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот dimov0204 » 24 ноември 2016, 14:19

!!!
Последната и единствена промяна е направена от dimov0204 на 28 ноември 2016, 23:24.
dimov0204
 
Мнения: 14
Регистрация: 28 юли 2011, 12:41

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот DrAvalanche » 25 ноември 2016, 12:33

Endymion написа:
мария тодорова написа:Много от българските онлайн книжарници доставят до чужбина и поддържат плащане чрез paypal. Някои продават и електронни книги, така че може да се спести от доставката.

1. Каталогът с предложения е изключително малък;
2. Не виждам логиката в еднаквата цена на хартиен и електронен вариант;
DrAvalanche
 
Мнения: 1
Регистрация: 20 октомври 2013, 14:02

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Бам Бам » 27 ноември 2016, 01:55

Алеко Константинов преди доста години е сътворил фраксоподобен персонаж, който носи името Бай Ганьо. Възможно ли е на Бай Ганьо да бъде обяснено, така че да разбере, какво е общественополезна кауза, която подкрепяш безвъзмездно, дори с риск да бъдеш преследван от съвременните заптиета? Няма начин. За Бай Ганьо всичко е далавера, а личното облагодетелстване е единствената мотивация за вършене на каквото и да е.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 404
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Krassie » 27 ноември 2016, 02:22

Аз недоумявам как има хора, които дават луди пари от порядъка на 20-30 лева за ново издание на някаква книга ... при тия цени нормално е да има алтернативни и по-достъпни варианти.
Krassie
 
Мнения: 2
Регистрация: 14 февруари 2016, 18:29

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот colman76 » 27 ноември 2016, 12:27

Да си кажа и аз, макар и леко встрани от темата.
Аз лично, купувам книги - и електронни и
И хартиени. Но...на немски.
Български не. И причината не е, че съм безпаричен. Не. Причината е в алчността на българските издателства. Твърде много и твърде бързо искат да печелят, с неособено качествени като изработка и съдържание книги.
Обявил съм бойкот на българските издателства още преди десет години и ще е така, докато нещата в този бранш не се нормализират.
И в заключение ще кажа - не съм „бай Фракс” , не държа винаги да ударя келепира, но...с някои от мислите му съм съгласен.
colman76
 
Мнения: 1
Регистрация: 23 октомври 2016, 13:51

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот dimov0204 » 29 ноември 2016, 01:04

Несъобразяване с правило I.3. от Правила на форумната система.
Последно предупреждение!
dimov0204
 
Мнения: 14
Регистрация: 28 юли 2011, 12:41

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Безимен » 26 декември 2016, 04:14

АБК
Цели

https://www.abk.bg/page/goals
Асоциация „Българска книга” работи, за да:
- запази и развие националното книгоиздаване, съобразно нормите и стандартите на ЕС;
- съдейства за усъвършенстване на законодателството в областта на книгоиздаването, на авторските и сродните им права;
- насърчи развитието на българската книга като уникален продукт на националната култура в общоевропейската съкровищница;
- стимулира четенето като дейност, развиваща мисленето и културата на децата и младите хора, и да популяризира европейската концепция за учене през целия живот;
- осигури по-широк достъп до книгата и да подпомогне развитието и укрепването на библиотечната мрежа в страната чрез разработването на по-добра нормативна база;
- популяризира българската книга в Европа като израз на националната ни идентичност;
- налага принципите на лоялната конкуренция и пазарното регулиране на книгоиздателския пазар в страната и чужбина;
- координира усилията на членовете си за създаване на пазарни отношения, подчинени на професионалната етика и принципите на лоялност и равнопоставеност.
Мда...
Булшит.

И да им пи... (щях да кажа "да им пикая", но няма да кажа) на "скъпоплатените адвокати", както се твърди в началния пост.
Кратка разходка из мрежата показва, че

цветослав митев

е неотдавна оперило се адвокатче, член на колегията от 4 години, току-що станало от студентската скамейка, http://advokatibg.eu/%D0%90%D0%B4%D0%B2 ... 0%B5%D0%B2
за което не намерих друга информация – като гръмки дела, обществена известност, например.

За свой сайт в България момчето не е измислило друго, освен да даде сайта на кантора, в която за него не се споменава нищо http://www.georg-tod.com/bg/people.html

Страшната адвокатска фирма, хванала за та... гушата Читанката е
Mitev Law Office, http://mitev-law.eu/
горд принципал на която е то. А също така – единствено членче... :lol:
Погледнахте ли сайта на фирмата? Балон, въздух под налягане.
На адреса на тази митефирма има и други адвокатски кантори, например Fedict (18 експерта). Предполагам, че митефирмата има фиктивен адрес там: я в портиерната, я в някоя от тоалетните, или пък долу в кафенето: https://www.google.bg/maps/place/Rue+du ... d4.3667401

Булшит.
Безимен
 
Мнения: 8
Регистрация: 16 септември 2016, 15:11

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот sir_Ivanhoe » 28 декември 2016, 20:59

Относно всичките жалки вопли за шестгодишния период:
Някой по-горе заяви, че му били скъпи книгите и затова не купувал, чакал да излезнат безплатно.
1. Аланкоолу (както би се изразил Алеко), ако всички започнат като теб само да чакат на готово келепиреца, т.е. ако никой не купува книги в България, ще фалират всички книгоиздатели. И тогава какво ново ще четеш?
2. Срокът за публикуване в читанка е съобразен с пазарния живот на дадената книга. Шест години е един приемлив срок, за който издателите да продадат тиража на дадена книга. Но понякога е дори кратък. Има луксозни издания (особено през последните години е тенденция), които именно поради луксозността си са скъпи. Например великолепното осемтомно издание на Шекспир излезе в края на миналия век, но още може да се намери по книжарниците (слава Богу!).
3. Покрай разсъжденията по т.2 си мисля, че може за някои книги да се въведе и друг срок, по-дълъг. Говорим за книги с голям пазарен потенциал.
4. Читанката е създадена като библиотека, а не като безплатна книжарница. По тази причина и основната философия би трябвало (а съм сигурен, че е такава) да бъде съхранение на книгите като информация. Достъп до книги, които трудно се намират, защото много отдавна не са издавани. Достъп до книги, които са необходими за образованието на децата ни. И не на последно място, достъп до преводи на прекрасни преводачи и сбирки от преводи на големи произведения от различни български преводачи (справка: "Хамлет").

А относно издателите:
Искрено се надявам, че са оценили факта, че покрай читанка започнаха да се търсят интересни стари книги и в момента здраво се преиздават на хартиен носител. С други думи казано, издателите би трябвало да са благодарни на читанка, че им генерира търсене.
Това, което най-много притеснява издателите е, че преиздавайки стари книги, при съществуването на читанка, лъсват някои "недостатъци". Например безобразните нови преводи и липсата на каквато и да е редакторска работа по издаването на нови книги.

Мисля, че поне малко просветлих положението около разни там дискусионни периоди.
Е, тролът си е трол и не очаквам да ме разбере. Не му плащат да разбира.

На всички други ще кажа, че ако искате да помогнете на читанка винаги има как. Отговорът на въпроса "с какво" е еднозначен: с Вашите време и знания. Гледам, че Ателието се задъхва от многото чакащи за качване книги. Все си мисля, че сред вас има доста технически грамотни и честни хора, които биха могли да помогнат в това точно тясно място.

Приятно четене на всички, които обичат книгата, хубавата книга и не я делят на нова и стара литература.
sir_Ivanhoe
 
Мнения: 14
Регистрация: 06 януари 2008, 16:47

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот v5ev » 28 декември 2016, 23:14

До Господин Сър Иванкой,

не знам защо след като дискусията по годините почти заглъхна, беше необходима нова намеса. Воплите срещу 6-годишния период са точно толкова жалки, колкото и опитите за защита. Кой на кого плаща и защо - не е, ама изобщо, ясно. И дали изобщо се плаща. Ако Читанка е библиотека, която (според твърденията на собствениците ѝ) не противоречи на законите, би трябвало да има всички книги - и ново и старо издадени. Двете, че дори и трите години бяха (за мен) обясними. Търсенето на наследниците на Шекспир или Омир - определено не. Така или иначе и хляба и ножа са далече от потребителя, така че поне не ни дразнете с необосновани оправдания. Повечето "производители" и преди и сега пускат книгите в MailBooks или като торенти. Така че, кервана и кучето са известни герои. Честита Коледа и весела и здрава Нова Година!!
v5ev
 
Мнения: 112
Регистрация: 06 януари 2010, 20:39

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот sir_Ivanhoe » 28 декември 2016, 23:30

v5ev, или каквито там символи си си турнал!
Дали ще пиша в тази тема или не, мисля, че е напълно мое решение. За разлика от теб имам какво да напиша! И, повярвай ми, мен много повече ме е грижа за читанката отколкото теб. Поне не плюя и не хвърлям намеци граничещи с обида. (Изключително жалко и долно е да се възползваш от общия труд и след това да плюеш по него!)
Ако искаш нови книги, отиди в книжарницата и си ги купи! А, ако не ти изнася читанката, изнеси се ти! Сам казваш, че има откъде да си ги намираш новите книги, тъй че не коментирай повече "собствениците на читанката". Не е твоя работа.
А и не знам защо реши, че трябва да ми отговаряш.
Ваденето на думи от контекста показва, че ти просто си от тези, които търсят... дали под вола теле, или нещо друго, не е ясно... Също така не е ясно дали ровите защото по природа сте такива, или някой ви дава задачки-закачки...

Остани си със здраве!
sir_Ivanhoe
 
Мнения: 14
Регистрация: 06 януари 2008, 16:47

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот v5ev » 28 декември 2016, 23:45

Сър или какъвто там сте,
заменете 5 с букви и ще получите име - не се крия зад литературни герои. Не плюя и не нападам никого, още по-малко обидно. Както и дори в интернет се обръщам учтиво към непознати - какво да правя, такова ми е възпитанието. Не отговарям на никого - коментирам. Има разлика. Не съм казвал, че Читанка не ми изнася и не виждам причини да се изнасям. Кое е моя работа и кое не е въпрос на моя преценка. Както и какво да коментирам и какво - не. Особено когато го правя с умерен тон. Но Читанка е българско изделие, така че трябва да се примиря с българското в нея или по-точно с изказванията на някои членове на форума. И все по-интересно ми става, защо се търсят външи, поръчкови, причина за коментарите на несъгласните с мнението Свише. Най-добрата отбрана е атаката ... а дали някой друг не поръчва музиката...
v5ev
 
Мнения: 112
Регистрация: 06 януари 2010, 20:39

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот NomaD » 29 декември 2016, 00:01

v5ev,
ОК, приемаме, си само обикновен банален келепирджия - знаем го отдавна. ОК, не си платен трол, само опорните ти точки са такива.
Разбрахме, че Читанка няма да я разбереш като идея и мисия, тя за теб е само нещо като онази пощенска кутия и е заменима с торентите. Нямаме нищо против.
Но си спести менторския тон, моля, към хора, за които Читанка е нещо повече ог донорски масив от електронни книги и са вложили усилия да има какво да дръпнеш не само от Читанка, но и от така ценените от теб алтернативи. Надявам се, да си ме разбрал.
Надеждата умира последна. Търпението - по-рано...
Изображение
Аватар
NomaD
 
Мнения: 190
Регистрация: 10 март 2007, 19:39

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот v5ev » 29 декември 2016, 00:30

NomaD,
благодаря за нормалния коментар. Тонът ми се определя от принципа - каквото попитало, такова се обадило. Явно сър лордът е от активните спомоществователи. Аз съм просто ползвател (отдавна известно). А една опорна точка (не по Архимед) е - ако правиш нещо за общото благо, не се сърди че всеки втори не ти благодари и не ти се кланя до земята. Не ми хареса езиковият стил на сър Уолтър - прекалено много лични нападки, та за това. Все пак, ние благородните души, трябва да се уважаваме. И да пишем коментари между празниците :-)!
v5ev
 
Мнения: 112
Регистрация: 06 януари 2010, 20:39

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Трак » 29 декември 2016, 13:40

Нещо почвам да гледам с леко глупаво изражение писанките в читанка напоследък.

Значи в съседна тема от 12 ноември 2016, 12:32 Борислав на български казва *Изчаквателения период за новоиздадени книги беше увеличен на пет години *.

Тука забелязвам се споменава за шест годишен период ,а както разбрах за някои книги с голямо търсене можело и колкото дойде.Още повече че аз видях книги от 2012 - до 2018 което според математиката си е 6 години.

Та не разбрах 5 години ли е срока или 6 ,или по договорка ?
Трак
 
Мнения: 3
Регистрация: 29 декември 2016, 13:27

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Еми » 30 декември 2016, 12:11

А на мен пък ми се вижда глупаво домакина да ви обяснява що килимът му е зелен, като на вас ви се ще син.
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 129
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот moosehead » 30 декември 2016, 13:16

Трак написа:Та не разбрах 5 години ли е срока или 6 ,или по договорка ?


Начи, кат' зема едно дърво... и всички в първи клас. Проста сметка - нито е 5, нито е 6, а... средно 5,5 години. Той Борислав така се изразява, малко математически. :D

А сега сериозно - какво значение има 5 или 6 години. Ако не мога да чакам 6, няма да мога да чакам нито 5, нито 4 години - отивам в книжарницата и си купувам каквото ми трябва или в краен случай намирам книгата на някакъв чужд език и чета. :)
Има по-лоши престъпления от изгарянето на книги. Едно от тях е да не ги четеш.
Рей Бредбъри
Аватар
moosehead
 
Мнения: 122
Регистрация: 17 февруари 2007, 18:29
Местонахождение: София

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот sir_Ivanhoe » 30 декември 2016, 14:06

До другаря Петев и други критици.
Искате Истината? Цялата Истина и нито милиметър отклонение от Истината?
Добре!
Ще Ви я напиша цялата Истина! Дума по дума! Няма да спестя нищо от Истината!
А тя е:
Човек, мисли за другите така, както се чувства и както е устроен самия той. Ако мислите му са добри, мисли и останалите хора за добри. За това и добряците, обикновено, са и наивници. Ако мисли лошо, то смята, че и другите мислят лошо и винаги очаква от другите да му направят лошо или да са завъртели някоя далавера.
Та тоя, дето гледа келепира и мисли как да удари кьоравото, няма как да разбере хората, които правят нещо без да очакват плата за него. За такъв човек "безплатен обяд няма". Не може да разбере, дори не може да си го помисли, че някой може за общото благо да си хаби ресурсите, без да очаква някакво заплащане. за него винаги ще остава съмнението... всъщност той не се съмнява, той е напълно убеден, че "всички са маскари", крадци, корумпирани и алчни... точно какъвто е той. И по тази причина той иска "да топне поне пръстче в далаверата".
Този човек е беден... изключително беден духом. А такива са достойни само за съжаление...

Весели празници и Честита Нова Година на всички добри хора!
sir_Ivanhoe
 
Мнения: 14
Регистрация: 06 януари 2008, 16:47

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот sir_Ivanhoe » 30 декември 2016, 14:12

Трак написа:а както разбрах за някои книги с голямо търсене можело и колкото дойде.


Тракането води до неправилно разбиране! Не бъркай разсъжденията с решенията. Аз не съм и никога не съм бил този, който взема решения в Читанка.

И, между другото, много сте ми смешни като врещите постоянно "собствениците"! Може би, защото в главата ви е само и единствено моделът на собственост и няма как да излезете от него и да видите нещата такива, каквито са. (това последното не е лично (само) към "Трак")
sir_Ivanhoe
 
Мнения: 14
Регистрация: 06 януари 2008, 16:47

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Трак » 30 декември 2016, 17:41

Зададох съвсем прост въпрос относно срока за изчаквателния период.

Никъде не съм коментирал колко трябва да бъде или колко ми се ще .Не съм критикувал никого или питал за килима на собственика.За мен бе по удобно да зная автоматично ,кога ще мога да изтегля дадена книга (или всички) от *творчество * на автора , а не да отварям всяка да не би да е с друг срок.

Ако някой знае да ми каже , ама с цифри . А философията ви върху естеството на нещата не ме интересува.
Трак
 
Мнения: 3
Регистрация: 29 декември 2016, 13:27

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот tonywoolf » 30 декември 2016, 17:49

Възможно е и никога да не можеш да изтеглиш цялото творчество на даден автор, дори и той да е починал преди 50 години и напълно издаден, ако няма кой да обработи книгите, за да бъдат качени. Цифрите и буквите тук нямат нищо общо. Ако искаш нещо да бъде завършено, пък то не е, хвани се и го направи.

Тук не е книжарница и не се доставят последните излезли книги, топли от пекарната. Влизаш, проверяваш и ако го няма - търсиш другаде. Не виждам какво има да се обсъжда изобщо.

Хайде, останете си...
Аватар
tonywoolf
 
Мнения: 122
Регистрация: 21 февруари 2008, 10:35

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Еми » 30 декември 2016, 17:55

Трак, 5+1(текущата година). Извинения, ако съм те засегнала, но много станаха мрънкащите и ние, доброволците, малко се напрягаме от всички измишльотини, дето се ръсят тук.
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 129
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Трак » 30 декември 2016, 18:33

Еми написа:Трак, 5+1(текущата година). Извинения, ако съм те засегнала, но много станаха мрънкащите и ние, доброволците, малко се напрягаме от всички измишльотини, дето се ръсят тук.


Благодаря , това ме интересуваше.
Трак
 
Мнения: 3
Регистрация: 29 декември 2016, 13:27

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот danvan » 18 януари 2017, 12:32

И аз благодаря за уточнението Значи за всяка книга се чака до 1ви януари на 6тата година от датата на издаването. Полезно е да се знае.
danvan
 
Мнения: 11
Регистрация: 03 август 2010, 23:05

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот lora201 » 15 февруари 2017, 04:09

moosehead написа:
Трак написа:Та не разбрах 5 години ли е срока или 6 ,или по договорка ?


Начи, кат' зема едно дърво... и всички в първи клас. Проста сметка - нито е 5, нито е 6, а... средно 5,5 години. Той Борислав така се изразява, малко математически. :D

А сега сериозно - какво значение има 5 или 6 години. Ако не мога да чакам 6, няма да мога да чакам нито 5, нито 4 години - отивам в книжарницата и си купувам каквото ми трябва или в краен случай намирам книгата на някакъв чужд език и чета. :)


И без Читанка в нета новите издадени книги се споделят успешно. Не е свършил света, просто посещенията на доста читатели точно тук ще намалеят. Друга драма няма.
lora201
 
Мнения: 3
Регистрация: 28 декември 2012, 02:21

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот mIRCata » 16 февруари 2017, 17:21

Поне два пъти се споменава в темата, че в съда е доказано, че не се нарушават закони.
Тогава защо въобще им правите метани на АБК? След като сте невинни и то доказано в съд?!?!
Хем Читанка е оправдана в съдебно дело, хем изпратеното писмо от "мастит" адвокат е толкова жалко, пък правите компромиси. Еми странно е.
mIRCata
 
Мнения: 58
Регистрация: 19 ноември 2009, 22:59

Re: Пореден опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот ipman » 25 февруари 2017, 12:31

Има ли връзка опита на АБК и новия изчаквателен срок за нови книги с липсата на месечни архиви на библиотеката за 2017 година?
ipman
 
Мнения: 12
Регистрация: 13 март 2016, 16:55

Предишна

Обратно към Важни съобщения

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости