Rating 0

"Защо отново посягат към "Читанка"?

Питайте, ако нещо в библиотеката е неясно.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

"Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот rumboni » 20 септември 2015, 14:52

"Здравейте,
През изминалите столетия, винаги се е доказвало обстоятелството, че източниците във всяка сфера на познанието е дразнело нечистоплътното обоняние на властимащия "елит" по две основни причини: първата е невъзможността от страна на политици и управленческа олигархия да манипулират общност, като тази на "Читанка" и много други, примерно. Втората касае тесногръдото схващане у някои издателства и автори, че, ако тези виртуални библиотеки като нашата "Моята библиотека" бъдат лишени от възможността да популяризират техните издания и произведения, делът на продажбите със сигурност ще се увеличи.
Според мен това е тесногръдо, късогледо схващане, провокирано от желание за натрупване на паричен ресурс от продажби на книги. Дори "Читанка" да спре да функционира, убеден съм, че процентът на продаваемост няма да мръдне нагоре, в полза на издателства и автори. Мисля, че двете формирования: виртуалната електронна библиотека и издаващите на плоскопечатен шрифт под формата на книга, със сигурност е задължително да си сътрудничат в полза на своите читатели, тъй като всеки от тези форми на книги има почитателите си.
И на края ще добавя, че чрез любезната и безвъзмездна помощ от страна на "Моята библиотека" успях да открия чудесни автори и техни произведения, които в обикновените условия на ежедневието си, не бих могъл и да мечтая, че ще се запозная с творчеството им.
Поради тези основни причини заставам твърдо в защита функционирането на "Моята библиотека", която се явява виртуален храм на натрупани знания и начин за съхраняване на нови такива за в бъдеще."
rumboni
 
Мнения: 2
Регистрация: 16 август 2011, 13:10

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот von Ausland » 20 септември 2015, 20:47

Аз отдавна не живея в България и нямам никакъв достъп до книги на български, а в последните години осъзнах че речника ми осезаемо е обеднял, дъщеря ми изобщо не говори български и аз съм неспособна да й разкажа дори една от приказките на Йордан Йовков-които приемам за отражение на българщината-морални ценноси и традиция.
Когато открих chitanka.info успях да "възвърна паметта си" и почти да върна речника си на предишното ниво. Благодаря от сърце на вички които се занимават с chitanka.info и на всички които се застъпват за този сайт.
Много от книгите които прочетох в chitanka съм ги чела и преди и родителите ми още ги имат в библиотеката си-за това на дали щях да отида да ги купя пак!
За това също не вярвам че chitanka.info вреди на дохода и имиджа на отделпите издания.
Моля от сърце-не посягайте на chitanka.info за мен тя е резервоар, пазител и разпространител на българщината!
von Ausland
 

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот Янко Велков » 21 септември 2015, 06:57

Осем годишен се записах в библиотека и от тогава не спирам да чета. Всъщност бях спрял за две години, когато напуснах България. Тогава един приятел ми каза за читанка. Където живея най много ми липсваха книгите на български. Мога да чета и на английски, но не е същото. Мога да чета и на руски, но пак не е същото. За мен най-голямото удоволствие е да седна с рийдъра в задния двор и да чета книга на български. Тук няма от къде да си купя книги на родния ми език. Има разни измислени електронни книжарници, но тъпотиите които предлагат да си ги четат сами. Читанка е единственото което прави връзката ми с България ежедневна. Крайно време Агенцията за българите в чужбина да се намеси в полза на Читанка, ако наистина мислят за българите в чужбина ( а не само как да прибират рушвети от желаещите чужденци да получат българско гражданство)
Към издателствата имам следните въпроси
1 - да не би българските издатели се мислят за по-умни от тези в наистина развитите страни. След направени изследвания се е изяснило, че който си купува книги на хартиен носител, той ще си ги купи пак на хартия, въпреки че има електронно четящо устройство. И обратното, който не си купува хартиена книга, а си я сваля, то той няма да си я купи, дори и да не може да я свали. Разликата ще бъде само и единствено, че вторият няма да прочете книгата. Толкова по въпроса за пропусналите ползи и печалби на издателствата от електронните библиотеките
2 - Заедно с хартиеното копие защо не пуснете и електронно на прилична цена (вземете пример от Амазон). Повярвайте ми, много от българите живеещи в чужбина ще си купят книгата - 5-7 USD не са проблем. За новите книги които предлагате, рекламирайте безплатно директно в Читанка - не вярвам Борислав да ви откаже. Това ще е допълнителен приход за издателствата, а пазарът от близо 2 милиона емигранти (поне 1 милион четящи) не е за пренебрегване.
Искам да благодаря на хората създали огледалните сървъри. С тях ще може временно да се противопоставим на простотията властваща в България, но въпреки всичко смятам, че мястото на основния сървър на Читанка трябва да е в България.
Янко Велков
 

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот viktoria12 » 22 септември 2015, 10:41

Що за простотия наистина уж искат да се повиши грамотността а правят всичко възможно да и пречат. Читанка е идеалното решение за разпространение на Български книги не само вчужбина но колкото и странно да звучи и в България.Не винаги книгите които те интересуват или увличат могат да се намерят в местната библиотека или книжарница.В никакъв случай не съм съгласна че,трябва да бъде спряна Читанка !
viktoria12
 

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот Милена Танева » 22 септември 2015, 15:51

Нямам отговор на този въпрос. Огорчена съм от развоя на събитията с ,,Читанка,,, защото вече повече от седмица? / не зная точно колко/, въпросът не намира своето разрешение. Сайтът донесе радост на много мислещи и четящи хора. Не мога да разбера но кого пречеше?!
Милена Танева
 

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот Жоро » 06 февруари 2016, 22:39

не знам какви са тези изследвания, аз лично никога не бих дал пари за хартиена книга, ако мога да я смъкна електронно. И обратно - когато излезе Танц с дракони не ми се чакаха три години да бъде вкарана в Читанката, затова веднага я купих и после ВЪОБЩЕ не съм я чел в Читанка - за какво ми е, там чета само книги които нямам. Човек или си купува книга на хартия или си смъква пиратско копие на електронен носител, но не и двете.
Жоро
 

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот cattiva2511 » 07 февруари 2016, 11:20

Жоро написа:Човек или си купува книга на хартия или си смъква пиратско копие на електронен носител, но не и двете.

Това си е до самосъзнание, не мислите ли? Тоест, така процедирате Вие, защо всички останали да са на същия принцип? Ако толкова сте се загрижили, да не се свалят „пиратски“ книги от нета, просто спрете да го правите и въпросът от ваша страна е решен. :)
Аз лично си купувам книги, но и чета на „аванта“ при това не само в Читанка. Да не говорим, че навремето в училище ни караха постоянно да правим переплеты. Събирахме страници от различни произведения и с твърда подвързия, тези същите книги ги разпространявахме напълно безплатно, та който иска да може да чете.
Това също ли е пиратство?
Последната и единствена промяна е направена от cattiva2511 на 08 февруари 2016, 11:25.
cattiva2511
 
Мнения: 99
Регистрация: 04 октомври 2015, 16:19

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот Виктор » 07 февруари 2016, 13:46

Аз пък съм си купувал книга на хартия, след като съм я прочел на файл. Просто искам да си я имам на хартия. А често съм купувал и за подарък. Прочел съм някоя книга от файл, зная каква е, и затова я купувам на хартия и подарявам.
cattiva2511 написа:Човек или си купува книга на хартия или си смъква пиратско копие на електронен носител, но не и двете.
(cut)
Виктор
 

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот Жоро » 22 май 2016, 19:12

винаги има изключения но в масовия случай човек като изгледа един филми/ прочете една книга три-четири пъти после рядко се сеща за нея. Малко са хората които ще седната да я четат всеки ден, дори да става въпрос за ВЛастелинът на пръстените. Като прочетете дадена книга в електронен вид вече знаете сюжета и се обезсмисля купуването й, особено ако книгата не ви е харесала. Това е загуба за автора. Той създава един продукт губи време и енергия в него, дава около 4000 лева за да финансира редактори, художници, коректори, дели приходите с издателството и книжарницата ангажира се с реклама на продукта и накрая продукта му се чете безплатно. По този начин вие удряте не толкова върху издателствата и големите автори, колкото върху малките български автори. За да оцелеят те трябва да вдигат цените на продуктите още и още, защото вече са на загуба. Преди си влагал 4000 лева, а си почувала 1000 за година при цена 15 лева. Сега получаваш 400 лева заради пиратството. Това значи, че или трябва да се откажеш от редактори и коректори - а това значи спад на качеството - или да надуеш цените по 25-30 лева. С вашите действия кризата ще се задълбочава . Правилният изход е станете платена електронна библиотека и да делите приходите с авторите /не и с издателствата/ тогава не само никой няма да ви преследва, но ще се надпреварват да идват при вас. такива библиотеки има по целият свят, включително и ОЗОН и може лесно да се направи с Е-pay.

Читанка може да стане много привлекателна за българските писатели ако стане платена, защото тогава те ще получават процент от продадения им труд и ще играе ролята на електронна книжарница/ книжарница съвсем не е мръсна дума. именно в книжарниците читателите докосват продукта, преценяват хартията, корицата, анотацията, гледат за бели страници, понякога се зачитат една-две страници, просто за да видят стила на автора/
Жоро
 

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот pechkov » 22 май 2016, 19:25

Жоро написа:... Правилният изход е станете платена електронна библиотека ...


Платените библиотеки другите хора ги наричат книжарници. Книжарници има достатъчно, и авторите имат пълното право и възможност да си промотират книгите си там.

В Читанка не се качват новоиздадени книги, така че за липсата на продажби на такива не може да се вини този сайт. Нещо повече - в Читанка отскоро е реализирана възможност за безплатно (повтарям: безплатно) промотиране на книги, предназначени за продажба. Т.е. в Читанка може да се качват ревюта на книги, без от това Читанка да печели каквото и да било. Печалбите от тези продажби ще си остават за книжарници, издатели, автори и всички, които са се закачили на хранилката. Засега тази функционалност е запазена за издателства, за да може качените ревюта да са на истински книги, а не всякакви словоизлияния в текстов формат без да са преминали нужните редакции, корекции и оформления.

И отново ще се върнем на един предишен проблем - света се променя, и никой не може да спре тези промени. Автори, редактори, коректори, художници, издатели, книжарници - ще им се наложи да се нагодят към съвременните пазари, и колкото по-бързо спрат да мрънкат - толкова по-добре за тях.

За пиратстването - докато си говорим тук, в сайтовете за торенти, социални групи и в т.ч. "Фейсбук" продължават да си обменят безплатно книги, без правила, без оглед на това колко са нови, и сканирани със съмнително качество. На този фронт трябва да се борите.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 549
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот Фракс (R) » 23 май 2016, 04:25

Жоро написа:Това е загуба за автора. Той създава един продукт губи време и енергия в него, дава около 4000 лева за да финансира редактори, художници, коректори, дели приходите с издателството и книжарницата ангажира се с реклама на продукта и накрая продукта му се чете безплатно. По този начин вие удряте не толкова върху издателствата и големите автори, колкото върху малките български автори. За да оцелеят те трябва да вдигат цените на продуктите още и още, защото вече са на загуба. Преди си влагал 4000 лева, а си почувала 1000 за година при цена 15 лева. Сега получаваш 400 лева заради пиратството. Това значи, че или трябва да се откажеш от редактори и коректори - а това значи спад на качеството - или да надуеш цените по 25-30 лева.

Жоре, в 21-ви век книжарниците са анахронизъм. Ако един писател е наистина добър, не му трябват нито редактори, нито коректори, нито рецензенти, нито издатели. А ако е някой неграмотен тинейджър, в чиито писаници трябва да се поправят граматичните и стилистични грешки - произведенията му не струват дори колкото руло тоалетна хартия.

Ако добрият писател иска да печели, не е нужно да пуска книгите си по 25-30 лева и да храни 50 паразита по разпространителската верига, за да получи 4 бона за 4 години. Достатъчно е да си направи сайт и да пусне книгите си за сваляне срещу код, получен с SMS срещу 1.20 лв. Гарантирам ти, че ако произведението е стойностно и предизвиква интерес, за месец-два ще има поне 10 000 платени сваляния. И дори да го намери безплатно някой, като го прочете и му хареса, ще пусне един SMS за благодарност. Както и за да спонсорира автора да продължи да пише. Подобен модел на разпространение използва Мартин Милър, след като се скара с алчните търтеи в издателството, с което имаше договор. Вече трета книга пише и продава по този начин и явно печели добре, щом продължава.
Фракс (R)
 

Re: "Защо отново посягат към "Читанка"?

Мнениеот cattiva2511 » 23 май 2016, 11:46

Жоро…
Извинете, не Ви познавам, но си трялялялите наизуст. Кои български автори е ощетила Читанка?
Може би: Николай Теллалов, Любомир Николов, Тихомир Димитров, Бранимир Събев, Делиян Маринов, Явор Цанев…
Аз виждам нещата по друг начин! Хората си изпочупиха пръстите и си изкълчиха езиците, да ни уведомят, че книгите им (дали с изчерпани хартиени носители, дали по тяхна преценка) са качени точно в този сайт. Защо не са си предоставили трудовете на онлайн книжарници (такива има, не като да няма… друга тема)?
От постовете Ви се вижда, че защитавате точно автора (не издателствата, книжарниците или прочее по трасето) нали така? Вие ощетен ли сте, по какъвто и да било начин? Нима Ваша книга напълно „пиратски“ се подвизава в сайта и четирите хиляди лева хвърлени на вятъра Ви мъчат? Нима крадците (a.k.a администраторите) не искат да свалят някой текст, на автор, който е пропищял?
Почивни дни са (за повечето хора), нямаме какво да правим. Нека задружно седнем пред компютъра и да си пишем тези, които не можем да уплътним с факти, но пък да ни обърнат внимание и така да проведем някакъв си там диалог, щото ни е скучно самички.
cattiva2511
 
Мнения: 99
Регистрация: 04 октомври 2015, 16:19


Обратно към Потребителски въпроси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 5 гости