Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Съобщения, свързани с библиотеката, които трябва да се прочетат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Jakkal » 16 септември 2015, 22:15

Не съм много в час с Bitcoin-ите, може ли някой да препоръча борса от която мога да закупя Bitcoin-и чрез Paypal и да отидат директно на адреса на Читанка? Не съм в България и нямам друга опция освен Paypal. Проверих бъларските борси, но не намерих опция за купуване чрез Paypal.
Благодаря
Jakkal
 
Мнения: 37
Регистрация: 24 ноември 2013, 19:03

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Фракс » 16 септември 2015, 22:19

Диан Жон написа:...Освен това се опитваме да избегнем всякакви конфликти когато е възможно...

Ей това не го разбирам. Вас ви атакуват. Свалят сайта ви от мрежата. Отнемат ви резултата то 10-годишния ви труд. И вие какво правите? Вместо да отговорите на удара с всички възможни средства като истински мъже, вие се свивате като някакви еврогейчета, мишкувате си и просите стотинки за нов хостинг. Не сте ли служили в армията бе, момчета? Не знаете ли какво е казал Миямото Мусаши? "Нелепо е да умреш с меч в ножницата!".

Още повече, че имате средство за ответен удар. Свалил съм от тракера на arena поне 50 нови книги в .FB2 формат, липсващи в читанката и обработени от същите хора, които качват и при вас. При това в тази бройка не влизат любовните романи, които се продават на хартия най-добре. Ами направете поне един торент със заглавие "Всички книги от последните 3 години, налични в Читанка" и го пуснете във всички тракери. Или качете нова версия на виртуалната машина с Библиотеката, където присъстват и новите произведения.

Щели били да пострадат и издателства, които не ви атакуват! Ами... c'est la vie... На война - като на война! изпратете им по едно извинително писмо, в което им обяснете, че понасят финансови загуби по вина на колегите си. Настройте ги едни срещу други, така че да враждуват пожемду си и да не им остават нито ресурси, нито желание да воюват с вас. Divide et impera!
Фракс
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 16 септември 2015, 22:21

Следващият спам коментар ще бъде модериран.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот pechkov » 16 септември 2015, 22:36

Фракс написа:... Вместо да отговорите на удара с всички възможни средства ...


Търпение, постоянство, по-висш разум, по-висши цели - това са нашите "оръжия", с които редовно контраатакуваме противника. Нужно е да ограмотим народа, за да съществува библиотеката.

Преди години нямаше и компютри даже. Сега в почти всеки дом има поне по един. Света се променя, ще се променят много неща в ежедневието ни. Рано или късно ще се стигне до такова ниво на развитие, когато даже хората ще се чудят как са могли предците им да живеят с хартиени библиотеки. Но за да стигнем до този момент - някой трябва да прави стъпки в тази посока. Пътят на книгите е известен - автор -> издателство -> читатели и библиотека. Ние сме свързани, но в другите брънки на веригата не искат да го проумеят. И този някой, който прави стъпките към подобряване - е екипа на Читанка. Тук не искаме ние да ставаме лоши. Искаме лошите да станат добри. И агресията, злобата, подлите игрички - са все пречки за изпълняването на поставените цели. Тук никой не иска да си го позволи.

Този проект събира читатели по начин, който нито едно издателство досега не може да направи. Та чак им се чудя защо не могат да се сетят те самите да си направят такава библиотека. А още повече, че дори не е нужно да правят нещо. Библиотеката вече е направена, достатъчно беше да пишат един мейл: "Искаме и ние да участваме". Не е настъпил момента все още. Но наближава. :)
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 554
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 16 септември 2015, 22:58

"Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен!" беше казал Радой Ралин.
Не мога да разбера защо винаги действате "на парче".Захапят вас-ревне се,решите си за временно проблема до следващите избори.После торент-тракерите-и те си решат някакси проблема.И така вовеки-"всяка коза за свой крак".Къв е смисъла от това цялото нещо!?
Какъв е проблема в момента да се спретне един протест!?Миналата година и по-миналата протести имаше за кво ли не,един в защита свободата на словото в интернет-няма да дойде вповече на обществото.Тоя хостинг-провайдер си има име и централен офис.Това АБК-също.Тия изд(ев)ателства-тоже.Къв е проблема да се съберат няколкостотин люде и да изядат въпросните сгради по някое яйцо или развален домат!?И цялата тая организация малко по малко да премине към изграждането на някаква организация в защита на идеите-дали ще е от тертипа на т.нар. на Запад "пиратски партии",дали нещо друго-без значение.
Държавата така или иначе малко по малко върви към някакъв авторитарен режим,фасадна демокрация и путинизация.Така че подобни случки няма да са единствените в скоро време,нито ще са само с вас.На властимащите не са им нужни читатели,а свинИ които да гледат биг брадър и да слушат чалга...
С тия бойкоти и прочие глупости и сами не си вярвате че ще постигнете нещо.Мисля че всичкото туй е даже по-лошо-замазване очите на хората.По същия сценарий си заминаха няколко руски сайта за свободно споделяне на информация.Предполагам след уговорка с властите за преустановяване на дейността.Първо се спряха,после се яви едно чакане,едни бойкоти и прочие и уж другия месец щеше да се възстанови дейността и така от месец на месец и така и не тръгнаха повече...
То си е ваша работа де,но подозирам че ако съм прав за сценария в случая-то Читанката може и да не тръгне повече.Дано греша...
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 16 септември 2015, 23:01

Jakkal написа:Не съм много в час с Bitcoin-ите, може ли някой да препоръча борса от която мога да закупя Bitcoin-и чрез Paypal и да отидат директно на адреса на Читанка? Не съм в България и нямам друга опция освен Paypal. Проверих бъларските борси, но не намерих опция за купуване чрез Paypal.
Благодаря


След сравнително бързо търсене попаднах на тази полезна публикация как да закупиш биткойни с paypal.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 00:15

Jakkal написа:да закупя Bitcoin-и чрез Paypal


Поради естеството на Биткойн (транзакциите не могат да се отменят) това не е възможно, тъй като никой няма да ти повярва, че няма да си поискаш парите обратно (тази схема на измама се нарича friendly fraud: „купувачът“ си купува нещо, взима си парите обратно и не връща закупеното).
Фракс написа:
Диан Жон написа:Отнемат ви резултата то 10-годишния ви труд.


Няма такова нещо. Данните се архивират редовно, не са изгубени.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот notman » 17 септември 2015, 00:22

Фраксчо-[...] открадна шоуто на АБК.

____
Мнението е променено от модератор.
notman
 
Мнения: 178
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Аполо » 17 септември 2015, 00:52

Ами след като се разбра от всички, че сме прави, защо да събираме пари - нека заведем едно дело в съда. Нали сме в Европа!
Аполо
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот veli_petkov » 17 септември 2015, 02:16

Извинявам се на всички засегнати, но моетоогледало не издържа на натоварването. Съжалявам много, но ще го спра докато основният сървър го няма. Съжалявам. :(
veli_petkov
 
Мнения: 24
Регистрация: 22 февруари 2015, 14:19

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост! » 17 септември 2015, 02:33

Пичове, не се отказвайте само от този проект. Издържахте на някакви МНОГО по-груби неща, тук ли ще се откажете? Замислете се колко десетки, даже стотици, хиляди хора разчитат на вас. Незрящи хора, ученици, хора от малките населени места, които нямат книжарници, хора с малко пари и просто любители на четенето. Замислете се колко хиляди книги НЕ могат да се намерят НИКЪДЕ другаде, освен при вас. Замислете се какво ще се случи ако "Читанка" спре. Гарантирано литературната култура и четенето изобщо в България ще намалее драстично. Издателите не усещат каква дългосрочна вреда нанасят на самите себе си с това нещо. "Читанка" не може да спре да съществува :)
Гост!
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот nikoi » 17 септември 2015, 04:04

Гост написа:Какъв е проблема в момента да се спретне един протест!?Миналата година и по-миналата протести имаше за кво ли не,един в защита свободата на словото в интернет-няма да дойде вповече на обществото.Тоя хостинг-провайдер си има име и централен офис.Това АБК-също.Тия изд(ев)ателства-тоже.Къв е проблема да се съберат няколкостотин люде и да изядат въпросните сгради по някое яйцо или развален домат!?И цялата тая организация малко по малко да премине към изграждането на някаква организация в защита на идеите-дали ще е от тертипа на т.нар. на Запад "пиратски партии",дали нещо друго-без значение.
Държавата така или иначе малко по малко върви към някакъв авторитарен режим,фасадна демокрация и путинизация.Така че подобни случки няма да са единствените в скоро време,нито ще са само с вас.На властимащите не са им нужни читатели,а свинИ които да гледат биг брадър и да слушат чалга...
С тия бойкоти и прочие глупости и сами не си вярвате че ще постигнете нещо.Мисля че всичкото туй е даже по-лошо-замазване очите на хората.По същия сценарий си заминаха няколко руски сайта за свободно споделяне на информация.Предполагам след уговорка с властите за преустановяване на дейността.Първо се спряха,после се яви едно чакане,едни бойкоти и прочие и уж другия месец щеше да се възстанови дейността и така от месец на месец и така и не тръгнаха повече...
То си е ваша работа де,но подозирам че ако съм прав за сценария в случая-то Читанката може и да не тръгне повече.Дано греша...
Какъв е смисъла от тези протести?! Политиците пак ще си направят тяхното, рано или късно (те са тъпи и упорити по презумпция). Нека работят, тяхната работа създаде торентите, TOR, биткойн и тн. и тн. Истинската власт ще бъде в хората със знание, затова трупай знание, споделяй го. Надявам се когато нашите внуци станат на нашите години, да няма нужда изобщо да се протестира. Ти и сега можеш да протестираш, без да е нужно да ходиш по площадите, просто споделяй знание с близки и приятели.

Защо си мислиш, че нещо с торентите се е решило и някой е загубил или победил, най добрия БГ торент тракер дори не е достъпен от България и въпреки това си съществува. Толкова ли е трудно да използвате разширението .onion и TOR браузера или прокси?!

В момента се работи за създаването на независим от правителства и доставчици Интернет (не става въпрос за TOR) . Просто е въпрос на време и технология, това да се случи. Най добрият протест би бил това да се случи, затова работете по въпроса. Когато 1 милиард души излязат от "контролирания интернет"... какъв по голям протест от това?!?
nikoi
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Боряна » 17 септември 2015, 08:16

За мен Читанка е единственият източник на литература на български(живея в Япония) и откакто е спряна ми е много мъчно...Тъкмо се бях потопила в тетралогията на Димитър Талев и всеки ден проверявам дали няма да мога да си я дочета!Успех в борбата!С вас сме!!!
Боряна
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Все още не разбирам » 17 септември 2015, 08:26

Защо екипът нападна Фракс? Опитах се пак да прочета мненията му и да намеря какво ви провокира. Това, което обработва простия ми мозък, е че човекът е разгневен от спирането и призовава към по-решителни действия. Този номер е игран от къде къде по-големи сайтове от Читанка. Ако решите да противодействате решения всякакви:
  1. Пускане на няколко дъщерни, привидно несвързани сайта;
  2. Изнасяне на хостинга в страна, недостъпна за българските органи;
  3. Колаборация с някоя от големите световни библиотеки и пускане на Читанка като български клон към нея;
  4. ...
Наясно съм с микромащаба на България и как всеки с повече от 1000лв. в джоба може да задейства някакви политически връзки, за да постигне определен натиск върху проекти без такива. Ама Читанка не е точно никому неизвестна. Вие имате хората зад себе си. Извадете реалните имена, кой ви атакува, защо ви атакува. В социалките още със спирането доста "лидери на мнение" се изказаха във ваша подкрепа. Това АБК само вие и майките ви го знаете какво е. Широката публика е напълно незапозната с издателствата, техните сдружения и т.н.
Все още не разбирам
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Mandor » 17 септември 2015, 09:45

Все още не разбирам написа:Защо екипът нападна Фракс?
Никой от екипа не е нападал Фракс, напротив – направиха се много опити да се покаже с факти несъстоятелността на думите му, но за съжаление се получиха два монолога. Човекът очевидно е заредил плочата (вече няколко месеца) и върти само нея.
Все още не разбирам написа:Опитах се пак да прочета мненията му и да намеря какво ви провокира.
Какво ще кажете за мнението „… не качвате най-новите книжки, значи сте се продали на издателствата (плащат ви да не ги качвате), а сега сте се сдърпали, защото искате повече пари.“? Малко като въпроса „спря ли да биеш жена си“ – дори да кажеш, че не си женен, звучи като недостоверно оправдание. :)
Все още не разбирам написа:Това, което обработва простия ми мозък, е че човекът е разгневен от спирането и призовава към по-решителни действия.
На чужд гръб и сто тояги са малко – „Аз ще ви кажа как, вие само го направете“… Ако имаше желание да помогне, щеше да помага, а не да лъже и конфронтира.
Все още не разбирам написа:Вие имате хората зад себе си. Извадете реалните имена, кой ви атакува, защо ви атакува. В социалките още със спирането доста "лидери на мнение" се изказаха във ваша подкрепа. Това АБК само вие и майките ви го знаете какво е. Широката публика е напълно незапозната с издателствата, техните сдружения и т.н.
Според личните ми наблюдения в българския интернет реакцията (на всяко от спиранията) е следната: „Спрели са Читанка! Ами сега откъде ще теглим? – Има архив, огледала, торенти… – А, добре. Супер.“ И с това интересът се изчерпва. Дотук с „хората зад нас“.
Колкото до реалните имена – посочени са в съобщението, към което води препратката от началната страница. Което и стана причина за обвинения в агресивност и злоба. Паралелно с обвиненията на Фракс, че няма достатъчно агресивност в действията ни. Какво да се прави – не можеш да угодиш на никой…
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 10:19

Какво ще каже "софтуерния отдел" на читанка за следната идея:
Да се направи app-че, което да си вдига tor в background режим преди стартирането (както tor browser, tor chat) и да загребва от .onion сървъра с json заявки. Хем ще падне трафика и товара, хем ще се вдигне скоростта, хем и за потребителите дето не се сещат много, ще е по лесно. И ще си е в дарк-нет-а и никой няма да се е**** . До тук са изброени само предимства, недостатъците не съм измислил. За linux python-че с QT GUI, смятам че ще е добре, за Windows не знам кой ще е идеалния вариант, мене лично и cli(терминал)-базирано ме устройва за Linux :) ...
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 10:27

П.П.: Хем ако ще мачка само на json сървъра, може да се направи нещо малко на C , дето да се изстрелва като warp drive :)
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 10:38

Jakkal написа:Не съм много в час с Bitcoin-ите, може ли някой да препоръча борса от която мога да закупя Bitcoin-и чрез Paypal и да отидат директно на адреса на Читанка? Не съм в България и нямам друга опция освен Paypal. Проверих бъларските борси, но не намерих опция за купуване чрез Paypal.
Благодаря

Всички големи държави имат местни борси и търговци от които може да се закупят биткойни чрез банков трансфери. За момента не ми е известно и няма такава която да работи с paypal. Има международни които приемат плащания чрез кредитна и дебитна карта според местоположението след верифициране на самоличноста такива са
coinbase.com
blockchain.info
Kraken.com
Има вариант и от България от търговците чрез банков превод примерно в crypto.bg
Освен това epay.bg може да се направи регистрация и микросметка която да си има iban и да е реална банкова сметка и да се ползва за плащания към търговци в България включително и продаващи биткойн
На чрез данни от извлечение от картата може да се регистрира в epayи карта издадена от чужда банка само че таксите за обработка на плащането стигат 3%
Всичко зависи от вашето местоположение в света
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 10:41

Много "обикновени потребители" имат затруднения да кликнат на връзка към някое прокси (по-горе има даден списък с линкове към проксита - трябва само да се кликне), ти ми разправяш за инсталация на приложение...

Библиотеката си работи чудесно на TOR hidden service, ама трябва да се направи за "обикновени потребители" - като напишат "chitanka.info" в полето за адрес на браузъра да ги пренасочва към случайно избрано прокси. А по-умните ще се сетят, че може да си инсталират TOR и да браузват директно (ще е малко по-бързо).

От технически аспект няма никакъв проблем още сега да се пусне "официалния" сайт (там, където може да се логнат потребителите и да пишат коментари за книгите) и Читалието (уикито към библиотеката) на TOR hidden service. Даже и форума може да се прехвърли на TOR hidden service.

Обаче това би изглеждало като отстъпление и признание, че се прави нещо нередно (за незапознатите с юридическите и техническите въпроси, свързани с подаване на оплаквания: доставчикът на хостинг не го интересува кой е прав, кой е крив - когато получава много оплаквания просто спира услугата на клиента, защото му струва много пари това да се разправя с оплакващи се - за разлика от заявките GET и POST, отговарянето на обаждания по телефона и писмата по електронната поща не може да се автоматизира - трябва човек, на който се плаща заплата, да отговаря и да решава дали оплакванията са основателни и т.н.).

При ползване на TOR hidden service е трудно да се определи кой доставя хостинга (за външен наблюдател) и затова това би могло да е добро техническо решение.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 10:51

Много Гост, много нещо :) всички с любимия ми ник взеха да пишат, заради няколко олигофрена, дет' изсичат гори :). Колкото до тия дето не могат да кликнат на линка с уеб проксито, то те са си трудни за спасяване, където и да трябва да кликат...
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Все още не разбирам » 17 септември 2015, 11:16

Mandor написа:Какво да се прави – не можеш да угодиш на никой…
Е, това е неоспоримо. Всеки гледа от собствената си камбанария. Целият ти пост е логически издържан, за което почитания. Не разбрах само защо не изнесете хостинга в някоя офшорна зона и да се приключи завинаги с тези спирания и игрички.
Холандските хостинг провайдъри също не клякат лесно на разни глупави държавни натиски. Не го знам този как е клекнал.
Все още не разбирам
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 11:33

Натискът не е бил „държавен“, а просто от „фирма за натиск“, наета от АБК. Това са правни фирми, които са специализирани в тормоза на доставчици на хостинг - знаят как да си формулират исканията, тормозят служителите на доставчика на хостинг, докато не капитулира (защото тези служители получават заплати, а потребителите на хостинг не са съгласни да купуват твърде скъпа услуга - има конкуренция).
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Госта от по-горе » 17 септември 2015, 11:44

nikoi написа:Какъв е смисъла от тези протести?!

Демек-дай да не правим нищо.Ако Левски и Ботев се водеха по вашата логика-още щяхме да сме под турско.
nikoi написа:Политиците пак ще си направят тяхното, рано или късно (те са тъпи и упорити по презумпция).

И ние трябва да се примирим с това,така ли!?Да плеснем с ръчички,па да се сгушим в някое кьоше повтаряйки си "бой се от Бога,почитай царя".
nikoi написа:Ти и сега можеш да протестираш, без да е нужно да ходиш по площадите, просто споделяй знание с близки и приятели.

Да де,аз ще си протестирам,никой няма да ме чува и те така...Перфеектен простест,ша знайш...Тва като къв го казваш-като представител на екипа на сайта,като човек на властта на който му е меко казано "много удобен" подобен начин на простест или като къв!?
nikoi написа:Толкова ли е трудно да използвате разширението .onion и TOR браузера или прокси?!

Никъв не е проблема,освен че това е ОТСТЪПЛЕНИЕ от някакви права и свободи които са вече постигнати.А съм забелязал че българските институции,власт,престъпни икономически конгломерати и т.н. като им дадеш пръста ти откъсват ръката,а след малко като те видят че си "мека Мария"-и главата.Даже май не е ОТСТЪПЛЕНИЕ,ами си е баш СЪГЛАШЕНИЕ.
nikoi написа:В момента се работи за създаването на независим от правителства и доставчици Интернет (не става въпрос за TOR) . Просто е въпрос на време и технология, това да се случи. Най добрият протест би бил това да се случи, затова работете по въпроса. Когато 1 милиард души излязат от "контролирания интернет"... какъв по голям протест от това?!?

Трай коньо за зелена трева...
Въобще,на всички тук странични наблюдатели да им обясня нещо простичко и ясно.С голяма доза вероятност Читанката няма да я видите повече във вида в който беше.
Не мога да разбера ква е тая липса на доблест и елементарно уважение към потребителите ви с които сте заедно от сумати години.Па станете и кажете-"натискат ни,не можем да остискваме вече на натъна,тормозят ни,сваляме я от този домейн,ще е достъпна само през огледалата и те така...".Много по-честно ще е...
Госта от по-горе
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 11:46

Имам едно предложение за решаване на проблема с хостинга.

В България достъпът до Интернет е на много високо ниво и е евтин. Може да се купи „домашен интернет“ по оптичен кабел на изключително ниска цена (по световните стандарти) - примерно за 20-40 лева месечно (зависи в кой град) може да се достави Интернет със скорост 80-100 Mbps през оптичен кабел.

Един не много нов настолен компютър (с двуядрен процесор или даже четириядрен) може да се оборудва с два-три твърди диска, вързани в RAID0. На него спокойно може да се сложи "основния" сървър на библиотеката и да се направи достъпен през TOR hidden service (с цел доставчикът на Интернет да не получава заплахи - това знаем до къде води - изритване на клиента, защото месечната такса от 20-40 лева не покрива разправии с „фирми за тормоз на хостинг доставчици“).

Ако компютърът работи 2 години и струва 500 лева - това са около 20 лв на месец (може да работи и повече от 2 години - ако му се сложи хубаво захранване). Ако хостингът е 30 лева - това са 50 лева месечно.

По-горе споменаха за някакви стотици левове месечно, което ми се вижда твърде много. Не че е зле сървърът да е на място, където има непрекъсваемо захранване, надежден Интернет и т.н., обаче в големите градове вече сравнително рядко спира тока, един UPS, който да предпази сървъра да не му се прецака файловата система при спиране на тока не е кой знае колко скъп...
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот pechkov » 17 септември 2015, 11:47

Госта от по-горе написа:Демек-дай да не правим нищо.Ако Левски и Ботев се водеха по вашата логика-още щяхме да сме под турско.


Левски и Ботев са се борили срещу враговете си. Ние се борим срещу противниците си. Дори в една игра на шах двамата играчи са противници, а не врагове. Тук правим сериозна разлика между тези две думи, и не искаме да ставаме лоши. Така че призивите за агресия са неуместни.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 554
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 11:50

Напомням за психологическото явление „bystander effect“.

Ето ви го нагледно на видео.

По-умните ще се сетят каква е връзката с темата.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост2020 » 17 септември 2015, 12:02

Малко по-горе е зададен въпрос:
"Защо екипът нападна Фракс? "

Аз не съм част от екипа.
Засега само чета от време на време.

Въпросът обаче е интересен...

Как да разберем кой какъв е, с каква мотивация е, с какви цели?

Намирането на отговор е трудно. Отговорите са нееднозначни и несигурни.

Необходими са опорни точки, репери ...

Много неща не са ми ясни по обсъждания тук проблем - спирането на "Читанка".

Опорни точки обаче има:
- Във време на разруха е създадена и се поддържа библиотека, в която се чете.
- Езикът на библиотеката е български и то не само по шрифт.
- Пише се смислено, аргументирано и разбираемо.

Толкова хубаво би било тези неща да не са такава рядкост...
Но тези неща са рядкост, затова прави впечатление негативното отношение към тях.

Погледнато към отстрешния ъгъл, какви репери се мержелеят зад фраксоподобните?
(Липсата на репери също е репер.)
- Градивен компонент - липсва.
- Неясни загатвания с предполагаема юридическа основа в стил "мотиви на съда...".
- Призиви за битки, отвръщане на удара, протести...
- Съмнителни предложения за спасяване, без да е ясно доколко са осъществими.

Съграденото се вижда, написаното остава
...

Нещо ме предизивика да пиша и това нещо не е недостъпната в момента литература.
Всяко усилие дава резултат, ако е постоянно.
Бих се радвал да има общи посоки и крачка напред.
Гост2020
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 17 септември 2015, 12:03

@Госта по горе с RAID-0. RAID-0 едва ли е добре решение, обикновено се ползва RAID-5. При RAID 0 вадиш перформанс, ама като тресне единия диск и цялата информация отплува в кенефа.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Mandor » 17 септември 2015, 12:17

Все още не разбирам написа:Не разбрах само защо не изнесете хостинга в някоя офшорна зона и да се приключи завинаги с тези спирания и игрички.
За съжаление техническата ми грамотност не се разпростира в тази сфера. Доколкото дочух, таксите в тези зони за в десетки пъти повече от „стандартните“ провайдери. Подозирам, че точно за тази цел е и обявяването на дарения – за пръв път в историята на сайта.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Андро » 17 септември 2015, 12:20

Аполо написа:Ами след като се разбра от всички, че сме прави, защо да събираме пари - нека заведем едно дело в съда. Нали сме в Европа!

А имаме ли добър юрист за това?
Андро
 

ПредишнаСледваща

Обратно към Важни съобщения

 


 • Подобни теми
  отговори
  прегледи
  Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости