Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Съобщения, свързани с библиотеката, които трябва да се прочетат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Mandor » 26 септември 2015, 14:32

Да, моя грешка – от XX век се сканират някои периодични издания преди 1944 г.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот MerlinBG » 26 септември 2015, 19:42

Диан Жон написа:Иди в някоя обществена библиотека и се опитай да говориш за тази, в която се намираш в момента. Ще се изненадаш от резултата. Ако те мързи ще те улесня: това е тема табу. Никой не иска да чува за Интернет и електронен вариант на информация. Някои от хората са изплашени, че ще си загубят работата, други въобще не знаят за какво става въпрос. Никой от националната библиотека на иска цифрови копия. Тяхната представа в момента е, че цифровизация = сканиране на страници и пляскането им във файл (без разпознаване на текста). Знаеш ли кое се цифровизира основно? Ами, вестници и стари издания, които са пред разпад или такива, които са дефицитни. На практика дори и да искат да обработят някоя от по-съвременните книги в електронен вариант това е невъзможно. Голяма част от издателствата не депозират издадени книги. Самите библиотеки не разполагат с нужната техника или умения за истинска цифровизация. Опитай се да намериш как да достъпиш текущите материали, които са цифровизирани от физическите библиотеки в България.

Ужас! Смисъл - не ме изненадва, но не знаех, че е чак толкова зле. В библиотека да си призная не съм влизал от много години, а и тогава не беше богат изборът. Всичко което чета е онлайн - както платено, така и безплатно. Чета много, но истинска книга не съм държал в ръцете си от... ами не знам от кога.

За цифровизирането - ясно, че в самите библиотеки нищо няма да стане. Затова казах - в някоя институция - където хората може да разберат за какво става дума, а може и да не разберат, но поне няма да се страхуват за работата си и/или да си мислят, че тях ще ги карате да работят (сакън!). Но трудна работа, разбирам... и жалко.
MerlinBG
 
Мнения: 19
Регистрация: 20 юли 2012, 15:14

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 26 септември 2015, 19:47

По отношение на интересуващите се за правилата и за свалените книги: правилата си се запазват същите: 2 години + текущата за хартиените издания и 5 години за книги издадени в електронен вариант. Единствено беше допълнено в правилата и случая с електронните книги, който беше пропуснат при предишното обновяване.
Книгите, които са недостъпни, отново ще бъдат достъпни и по този начин отново ще бъдат спазени правилата на библиотеката.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 26 септември 2015, 19:50

MerlinBG написа:Ужас! Смисъл - не ме изненадва, но не знаех, че е чак толкова зле. В библиотека да си призная не съм влизал от много години, а и тогава не беше богат изборът. Всичко което чета е онлайн - както платено, така и безплатно. Чета много, но истинска книга не съм държал в ръцете си от... ами не знам от кога.

За цифровизирането - ясно, че в самите библиотеки нищо няма да стане. Затова казах - в някоя институция - където хората може да разберат за какво става дума, а може и да не разберат, но поне няма да се страхуват за работата си и/или да си мислят, че тях ще ги карате да работят (сакън!). Но трудна работа, разбирам... и жалко.


Отново: не казвам, че няма съвестни служители в библиотеките и че няма такива, които помагат. Напротив, има (също както има не малко прекрасни издателства, които правят всичко по силите си). Просто общия случай е този, който съм описал.
Това, което бях пропуснал да спомена е, че дори се плаща като искаш сканираните страници в електронен вариант (това, което Мандор е допълнил).
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот stamen123 » 27 септември 2015, 04:03

По принцип никога няма да се намери изход от ситуацията, докато сте централизирана услуга - тоест такава, която се хоства на един сървър/акаунт, собственик на определена група от хора.
За щастие има вече блокчейн и 100% децентрализирани технологии (първата от които е биткойн!), които позволяват запазването на информация в облака без възможност за сваляне.
Обяснено иначе, все едно сайт, чийто база данни и в случая книги, са разпръстнати по компютрите на хората и всеки може да си свали софтуер (или чрез скрипт в браузера си) да може да ги разглежда, сваля и прочие.
Има няколко проекта работят в тази насока, ето най-обещаващите от тях:
Colu - http://bravenewcoin.com/news/assets-on- ... ittorrent/
Factom - които вече са качили 28000 книги от Gutenberg проекта, но нещо не ми се отваря сега демото: http://factom.org/
MaidSAFE - който, ако проработи, ще промени интернета като цяло
Storj - децентрализиран дропбокс, който вече работи за тесен кръг тестери, достигнал е 1 петабайт данни: https://bitcoinmagazine.com/21987/storj ... age-space/

Така че още съвсем малко търпение :)
Стамене същото се отнася и за теб, ако ти си търговеца който предоставя услугата през КешТерминал. Надявам се добре си се подковал юридически, ако определени организации проявят нездрав интерес към източника на даренията за незаконна дейност. Адреса изпращач може да е анонимен, донякъде анонимен е и човека вкарал банкнотите, но посредника си е напълно известен.


И какво? Crypto.bg е законно опериращ сайт за покупко-продажба на биткойни. Все едно да осъдят БНБ, защото е напечатала левове, с които са закупени наркотици, следователно е посредник :)
Може на мен да потърсят отговорност за това, че съм дал мнение как да се използват услугите на crypto.bg за подпомагане на читанка... единствено ще постигнат раздухване на случая и така ще му дадат гласност и безплатен PR.
stamen123
 
Мнения: 5
Регистрация: 24 септември 2015, 10:49

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 27 септември 2015, 11:17

Много благодаря за информацията!
Разгледах въпросните проекти, но все още не са готови за използване. Ще следим как се развиват и в някакъв момент може да се стигне и до внедряването на някои от тях.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 28 септември 2015, 00:23

Това според мен не е правилно:
Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“.

Правилното би било ако се премахне " НЕ" от текста и той придобие вида:
Съветваме ви да купувате книги от следните издателства: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“.


Какво лошо би могло да стане ако се използва втория вариант?

Както в една много хубава книга пише:

27. Но на вас, които слушате, казвам: Обичайте неприятелите си, правете добро на тия, които ви мразят,
28. благославяйте тия, които ви кълнат, молете се за тия, които ви правят пакост.


31. И както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях.

33. И ако правите добро на ония, които и вам правят добро, каква вам награда? Защото и грешниците правят същото.

35. Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния; защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите.


37. Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъдени; прощавайте, и простени ще бъдете;
38. давайте, и ще ви се даде: мярка добра, натъпкана, стърсена и препълнена ще изсипят в пазвата ви; защото, с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.

36. И тъй, бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден.Това е поздрав за издателствата. А и за всички нас.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот pechkov » 28 септември 2015, 01:42

Гост написа:... Както в една много хубава книга пише: ...


Имаме я таз книга. :)

Но ти вземи та прочети и следващите няколко точки. Там, пишеше нещо за някакви греди и съчки...
"Цената на знанието е голяма. Цената на невежеството е още по-голяма."
pechkov
 
Мнения: 627
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 28 септември 2015, 06:52

@До горния гост.
Аха имаш в предвид оная книга(една от няколко), преднамерено съчинена, за глобален контрол над стадото, в която недвусмислено те класифицират като овца ли :) :lol:
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот ~HT » 28 септември 2015, 10:02

Гост написа:Това според мен не е правилно: ...
...
...


Нещо не разбрах... съвет ли се опитваш да дадеш, мнение ли или да си пробуташ 'книгата' и 'отеца'.
Ако е за книга+отец по сергиите има голям избор - на мен ми е любим един със слонска глава.

Темата тук е важна. Ако ти се 'замерга' с цитатчета, предлагам да се насочиш към някой форум за 'духовно' развитите.
~HT
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 28 септември 2015, 10:56

Хем тръгнаха тоягата тия издателства, хем със средновековни похвати, хем сега и да сме обичали когото там иска да върне тъмните векове! За пустите 30 сребърника, в полза на шепа тарикати, и вреда на милионите останали.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот danvan » 28 септември 2015, 11:26

Диан Жон написа:По отношение на интересуващите се за правилата и за свалените книги: правилата си се запазват същите: 2 години + текущата за хартиените издания и 5 години за книги издадени в електронен вариант. Единствено беше допълнено в правилата и случая с електронните книги, който беше пропуснат при предишното обновяване.
Книгите, които са недостъпни, отново ще бъдат достъпни и по този начин отново ще бъдат спазени правилата на библиотеката.


Поздравления. Подкрепям напълно! Откога влиза в сила?
danvan
 
Мнения: 11
Регистрация: 03 август 2010, 23:05

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 28 септември 2015, 14:55

От началото на следващия месец всичко би трябвало да е наред.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

E-pay

Мнениеот Dr Faustus » 29 септември 2015, 08:02

Защо не направите сметка в epay.bg. Бих искал да оставя някакви пари за поддръжката на сайта, но не ми се занимава с портфейлите за биткойн. DrF
Dr Faustus
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 29 септември 2015, 09:31

По-горе в тази тема беше обяснено няколко пъти. Принципно не е нужно да създаваш портфейл, а можеш директно да преведеш пари. Повече информация тук.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Lazy_666 » 30 септември 2015, 09:54

А защо просто не направите секция в сайта, която да дава услуга срещу заплащане. Услугата да НЕ е свързана с основната дейност. Примерно едно PHP калкулаторче, което всеки да може да ползва, срещу (примерно) 5 лева на година. Да може да се предплаща, примерно ако реша да платя 20 години напред, да го направя.

Законово, ще бъдете чисти, и ще отворите възможност на хората да Ви спонсорират.
Lazy_666
 
Мнения: 1
Регистрация: 12 май 2011, 16:39

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 30 септември 2015, 10:41

Не знам доколко идеята ще бъде схваната от масовия читател.
Нека да видим как ще вървят даренията и дали ще са достатъчни за поддръжката на библиотеката, след което ще решим дали и тази идея да бъде реализирана.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Amazon » 30 септември 2015, 18:56

Не знам доколко това няма да се приеме за комерсиализация, но не може ли примерно да продавате фланелки? С апликации популяризиращи четенето, книгите, такива работи. Една фланелка може да струва колкото си решите. Ние пък ще купуваме:)
Amazon
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 30 септември 2015, 20:43

Някой трябва да се занимава с поръчката и обработката на тениските, които се купени. Вместо това можем да се фокусираме върху дейности свързани с библиотеката, а хората просто да вложат 5 минути от времето си, за да разберат как да направят дарение. Честно, който не може да се оправи, просто да каже какво не разбира от целия процес. Толкова е лесно, че чак се изненадвам колко не им се занимава на хората. Дори още по-иронично и полусериозно: баба ми може да извърши дарение ако реши. Следващия път когато я видя ще я помоля.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Коко Петров » 05 октомври 2015, 09:03

Здравейте. Вчера преведох мъничка сума през кеш терминал. Става бързо и лесно, но така и не можах да видя резултата на посочения сайт. Има номер, час и място на самата разписка, но не и тази дълга комбинация от букви и цифри. Получател: Cryptobg, клиентски номер: 101010 и т.н.
Коко Петров
 
Мнения: 2
Регистрация: 06 септември 2015, 03:15


Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 05 октомври 2015, 10:02

Какво може да каже човек:
Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
Ако си пуснат коментарите, ще видиш какво ще им кажа... И за майките им, и за другите им роднини...
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 05 октомври 2015, 10:09

Коко Петров написа:Здравейте. Вчера преведох мъничка сума през кеш терминал. Става бързо и лесно, но така и не можах да видя резултата на посочения сайт. Има номер, час и място на самата разписка, но не и тази дълга комбинация от букви и цифри. Получател: Cryptobg, клиентски номер: 101010 и т.н.

Тук можеш да видиш преведената сума (предполагам, че става въпрос за тази, която е в размер на 2 лв.)
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 05 октомври 2015, 10:27

Кой си ти пък, "Иван Бакалов"?!
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 05 октомври 2015, 11:10

Guest написа:http://e-vestnik.bg/23782/anonimnite-zad-sayta-chitanka-na-zapad-otdavna-da-sa-v-zatvora/
Коментар ?


Пожелавам късмет на Иван Бакалов. Очевидно това е начин да популяризира медията, за която е писал, тъй като темата е актуална и форумът на библиотеката е доста посещаван.
Иначе за публикацията: вече се уморих да гледам и да повтарям едно и също: двете досъдебни производства са приключени без доказана вина.
Хората се крият не защото нарушават закона, а защото има едни хора, които го прескачат и си правят каквото искат (за справка виж повече информация за акцията от 2010 г.). Именно затова се налага с технически средства да се върне равновесието.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот notman » 05 октомври 2015, 11:33

Гост написа:Кой си ти пък, "Иван Бакалов"?!

http://e-vestnik.bg/907
Завършил е журналистика в Софийски университет.
Работил като щатен журналист и редактор:
В сп. „София” (1986-1991)
Във вестниците, „1000 дни” (1991-1992 г.), „Експрес”(1993 г.), „24 часа” (1993-1997 г.), „Сега” (1997-1998 г.).
Издател и редактор на справочното списание „Менте и оригинали”(1998-2002).
Редактор във в. „Новинар” (2004-2006).
Автор във вестниците „Труд” (2000-2007), „Дневник” (2002-2006), „Монитор” (1998) и др.
Автор в списанията „Плейбой”(2002-2008), „Тема” (2002-2003) и др.
Хонорован преподавател по фотожурналистика в Софийския университет.
notman
 
Мнения: 190
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот pechkov » 05 октомври 2015, 12:33

Guest написа:http://e-vestnik.bg/23782/anonimnite-zad-sayta-chitanka-na-zapad-otdavna-da-sa-v-zatvora/
Коментар ?


Веднага мога да коментирам:
Точно на запад подобна библиотека беше отворена съвсем наскоро, и хората там се радват като на някаква изключително полезна придобивка. Само че там на запад тяхната библиотека се ползва с държавно финансиране, и са накупили даже електронни четци, които гражданите да могат да вземат и ползват безплатно.

Ето ти и малко материал за размисъл:
Първата в света библиотека без книги - YouTube
Отвори първата библиотека без книги - "24 часа"
"Цената на знанието е голяма. Цената на невежеството е още по-голяма."
pechkov
 
Мнения: 627
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Бам Бам » 05 октомври 2015, 18:23

Guest написа:http://e-vestnik.bg/23782/anonimnite-zad-sayta-chitanka-na-zapad-otdavna-da-sa-v-zatvora/
Коментар ?

По мои изчисления около 90% от написаното е лъжа и това може да се провери много лесно. Авторът е работил изключително непрофесионално по статията. Дори не прави разлика между книги и произведения, което показва, че не е извършил никакво предварително проучване преди да пише по темата.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 404
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Cliff_Burton » 19 октомври 2015, 11:46

Не съм сигурен, дали това е правилната тема, където трябва да се пусне тази новина, но ако прецените я преместете другаде. Проектът Google Books – законен Вярно е, че има разлики между Google Books и Читанка, но мисля, че новината е достатъчно важна :)
Cliff_Burton
 
Мнения: 4
Регистрация: 17 юни 2007, 21:42

Предишна

Обратно към Важни съобщения

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Google [Bot] и 0 гости