Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

За всичко фантастично в литературата
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Verees91 » 30 юли 2015, 02:20

Здравейте, търся си нещо за четене фентъзи или фантастика с леки изключения (книги на Мартин,Пратчет)
Изчел съм всичко от Гудкайнд, Салваторе, Ротфус, на Сандърс(Мъглороден и Пътят на кралете)
Благодаря предварително ;)
Verees91
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот summer-knight » 13 август 2015, 18:03

Да сложиш Гудкайнд и Салваторе пред Мартин и Пратчет според мен е престъпление срещу човечеството, ама айде от мен да мине. Явно предпочиташ по-стандартно и лесно-смилаемо фентъзи. Ако е така хващай Реймънд Фийст и Д. Едингс (Елениум ми се стори по читава поредица от Белгариадата). На Сандерсън можеш да прочетеш и Warbreaker (струва си да се чете в оригинал, българският превод на книгата също е престъпление срещу човечеството).

Ако решиш да пробваш нещо по-кърваво и с мрачен хумор, хващай "Вещерът" на Сапковски, "Закона" на Абъркромби и "черният отряд" на Глен Кук. Кук има и една интересна поредица за Гарет (мисля, че няма бг превод), който е детектив в свят на феи и вампири. На същата тематика и също толкова яки са и книгите за Хари Дрезден на Джим Бъчър.

А има и поредици с малко смесени елементи на фентъзи и фантастика: "Амбър" на Зелазни (но само първите пет книги, защото после сменят героя и става като Дързост и Красота) и Дюн на Ф. Хърбърт (но само първите три книги, защото после сменят героя и става като Дързост и Красота).
Последната и единствена промяна е направена от summer-knight на 04 септември 2015, 19:03.
Аватар
summer-knight
 
Мнения: 132
Регистрация: 13 август 2015, 17:22

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот kiril_ps » 01 септември 2015, 22:11

Елантрис - Б. Сандърсън
Има нещо много запленяващо в обстановката, където се развива действието.
Хрониките на Ририя - Майкъл Дж. Съливан
Стандартно (но в добрия смисъл на думата) фентъзи със страхотна динамика и темпо. Образец за забавление.
Траксас - Мартин Скот
Криминално фентъзи със сатирични елементи.
kiril_ps
 
Мнения: 12
Регистрация: 30 май 2012, 10:43

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Verees91 » 03 септември 2015, 22:50

Благодаря, аз из между другото прочетох на Сандърс (Сплавта на закона) бих казал, че ми допадна.Ще видя сега от изброените да почна някоя.Колкото до Мартин нещо не ми харесва,прехвален е според мен. Моето мнение често се различава от хорското например Землемория много я хвалят в класации я има за най-добри фентъзи книги, но ми беше толкова скучна, че я прочетох насила.. същото със Рей Бредбъри - Марсиански хроники разбирам защо я харесват ,но за мен си беше пълна боза :D
Verees91
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Брей Редбъри » 03 септември 2015, 23:53

Verees91
Доколкото съдя за читателските ти вкусове, книгите на стария Бредбъри и баба Урсула са висока топка за теб. За пълноценното им естетическо изживяване са необходими други, по-чувствителни рецептори... Но не се коркай! Конвейерът на комерсиалното фентъзи продължава да бълва продукция, тъй че ще имаш възможност да задоволяваш потребителския си нагон за "изчиташ" "цели автори". Бъди жив и здрав.
Брей Редбъри
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Гост » 04 септември 2015, 07:05

@Брей Редбъри, ако на някой му е скучно нещо, не значи че му е висока топка и не го разбира и тинтири-минтири. Яз лакум не ям. Колкото и високо да е оценено, чешат ли и езиците през цялото време, влиза ми в графата СКУЧНО и толкоз. Мога да ти кажа, кой ми е топ автора в графата НЕ-СКУЧНИ. Сай-Фай е, не е фентъзи, но просто за база за сравнение A.G. Riddle, как се пише високо динамично, без шанс да заспиш докато го четеш.
Гост
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Брей Радбъри » 04 септември 2015, 10:08

Госте
Скуката е човешко изживяване, а не качество на обектите на въпросното изживяване. Явно предпочиташ лековатите четива със стереотипно действие. За произведенията, които залагат на оригинална стилистика, екзистенциални казуси, философски дилеми, послание и други, както ти се изразяваш "тинтири-минтири", явно не разполагаш с необходимия естетически код и при контакта си с тях изживяваш неразбирането им като скука.
Това е положението... Всеки има право на непретенциозен вкус, лош вкус и дори на безвкусица. Което обаче не е база за превъзходство.
Дерзай!
Брей Радбъри
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Verees91 » 04 септември 2015, 14:09

Брей Радбъри мисли както намериш за добре живеем в свободна държава, ще пропусна заядливия начин по-който си написал коментара и ще ти кажа следното, баба ти Урсула е написала книгата особено в началото по-много скучен и отвратителен за мен начин ,а именно тип преразказ ,което мен изключително много ме подразни и ми беше скучно, отделно на това като цяло историята беше супер мудна и без почти никакво действие,но трябва да и се признае ,че към края на книгата беше по-добре. Колкото до Рей Бредбъри тези философски разсъждения тип Пауло Коелю мен въобще не са ми интересни ,ясно ми е какво хората намират за революция в книгата ,но за мен беше една посредствена книга.
В заключение ти пожелавам занапред много дълбокомислени,изискани и изпълнени с фини нотки книги ,които да галят нежно чувствителните ти читателски рецептори ;)
Verees91
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот summer-knight » 04 септември 2015, 19:05

Аз имам старите книжки на Землемория, които са малки и са по 100 страници. Те се четат толкова бързо, че се чудя кога остава време да ти стане скучно!? Дори да кажем, че първите две не са великолепни , третата: "Най-далечният бряг" е велика и предизвиквам на дуел с боздугани всеки, който не е съгласен. За Бредбъри няма да вадя боздуган, защото пише фантастика и някак не съвпада тематиката.

Та още автори като Гудкайнд и Салваторе има: Шанарата на Тери Брукс и Наследството на Кристофър Паолини. Но за мене това си е фентъзи "лайт", тоест калориите са му малко. Истинските мъже четат Мечовете на Саберхаген! Разкава се за здравеняци, които въртят "дълги, солидни и пуслиращи с енргия" мечове. Май българското издание събира всичките книги в една.
Аватар
summer-knight
 
Мнения: 132
Регистрация: 13 август 2015, 17:22

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Verees91 » 04 септември 2015, 19:15

summer-knight , само първата Землемория прочетох и говоря за нея, към края беше по-добре ,но в началото с тоя преразказ беше голям ужас :D, и се отказах тотално от поредицата.
Започнах ,иначе Елантрис на Сандърс, много ми се ще ,ако някой може да даде отнякъде линк за втората част на "Пътя на кралете" на Сандърс ,ако не си я чел бих ти я препоръчал финала на книгата по епичност ме завладя до ниво Властелина на пръстените, а и мисля че ще ти допадне има големи мечове и яко бой :D
Verees91
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот kiril_ps » 04 септември 2015, 20:44

Пътят на кралете - никъде другаде не бях чел такава епика в последните стотина страници.
Иначе ако искам да чета сериозна литература, няма да посегна към автори на фентъзи, а към автори като Стайнбек, Достоевски и прочие.
kiril_ps
 
Мнения: 12
Регистрация: 30 май 2012, 10:43

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот summer-knight » 04 септември 2015, 23:17

В темата "Препоръчайте ми книги" взехме да спорим за качеството на литературата. За мен ако в една книга героите летят в космоса или се бият с мечове, това не я прави по-малко интелектуална, качествена и "сериозна". Книгите на Толкин и Ротфус са постижение на литературата със своя великолепен стил и език. Омир и Шекспир имат митологични същества творбите си, това прави ли ги слаби? "1984" и "451 по Фаренхайт" засягат важни политически и социални теми. Освен тях има още хиляди книги, които уж са имислица, но са пълни с важни въпроси и качествени персонажи. Няма нужда да споменавам "Зеленият път" на Кинг, "Луната" и "Странника" на Хайнлайн и т.н.

Колкото до Сандерсън, той ми е сред любимците. Изчел съм му всичко, даже и Infinity Blade. Пише динамично и забавно, но понякога ми е малко оптимистичен и "лек". Добрите при него обикновено печелят с малко жертви (да знам, че има изключения). Май е силно религиозен и по тази причина избягва някои по чувствителни и гадни теми. От друга страна сега е модерно всички герои само да колят и насилват, та неговите относително "по-леки" книги изглеждат свежи на този фон.

В момента тъкмо дочитам една книжка, дето комбинира всичко. Има и фентъзи и фантастика в нея. Брутално насилие, много динамика и груб език са смесени с бъдеща антиутопия в стил Оруел: това е книгата "Геройте умират". И понеже съм фентъзи сноб, си я четох в оригинал, за да се радвам на цветистите фрази. Чудя се как се превели на български "f*** me like goat"?
Аватар
summer-knight
 
Мнения: 132
Регистрация: 13 август 2015, 17:22

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Гост » 05 септември 2015, 08:24

Абе нахакваш се ей тук: http://www.goodreads.com/shelf/show/fantasy 100 страници по 50 позиции, най добрите сред добрите по всякакви вкусове :). Все ще се намери нещо подходящо. За тия дето търсят и да са преведени, маалко по трудно ще е, ама те доста от тия имат преводи.
Гост
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Verees91 » 23 септември 2015, 22:59

Прочетох Елантрис, смятам че е доста добра и си заслужава четенето, препоръчвам я на всеки който не я е чел :)
Verees91
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот Karsa Orlong » 25 септември 2015, 22:26

Като цяло каквото и да хванеш на Сандърсън, няма да сбъркаш. Прочети му "Възмездителите" - "Стоманено сърце" , "Митоза (разказче е, не знам има ли го преведено на български) и "Зарево". През януари трябва да излезе и последната книга от трилогията - "Злочестие".
Karsa Orlong
 

Re: Търся нещо за четене фантастика или фентъзи

Мнениеот deliburan » 22 декември 2020, 16:44

Да сложиш Пратчет , наред с Мартин - смех , Пратчет може да се приравни единствено с Малазана , Мартин е основно скука и интриги - сапунка.
deliburan
 
Мнения: 5
Регистрация: 29 юни 2016, 15:42


Обратно към Научна фантастика, фентъзи, ужаси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 9 гости