от summer-knight » 04 септември 2015, 23:17
В темата "Препоръчайте ми книги" взехме да спорим за качеството на литературата. За мен ако в една книга героите летят в космоса или се бият с мечове, това не я прави по-малко интелектуална, качествена и "сериозна". Книгите на Толкин и Ротфус са постижение на литературата със своя великолепен стил и език. Омир и Шекспир имат митологични същества творбите си, това прави ли ги слаби? "1984" и "451 по Фаренхайт" засягат важни политически и социални теми. Освен тях има още хиляди книги, които уж са имислица, но са пълни с важни въпроси и качествени персонажи. Няма нужда да споменавам "Зеленият път" на Кинг, "Луната" и "Странника" на Хайнлайн и т.н.
Колкото до Сандерсън, той ми е сред любимците. Изчел съм му всичко, даже и Infinity Blade. Пише динамично и забавно, но понякога ми е малко оптимистичен и "лек". Добрите при него обикновено печелят с малко жертви (да знам, че има изключения). Май е силно религиозен и по тази причина избягва някои по чувствителни и гадни теми. От друга страна сега е модерно всички герои само да колят и насилват, та неговите относително "по-леки" книги изглеждат свежи на този фон.
В момента тъкмо дочитам една книжка, дето комбинира всичко. Има и фентъзи и фантастика в нея. Брутално насилие, много динамика и груб език са смесени с бъдеща антиутопия в стил Оруел: това е книгата "Геройте умират". И понеже съм фентъзи сноб, си я четох в оригинал, за да се радвам на цветистите фрази. Чудя се как се превели на български "f*** me like goat"?