"Даряване" на закупени електронни книги

Библиотеката има нужда от помощта ви.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

"Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Защо така » 07 юли 2015, 11:12

Здравейте,
нов съм във форума и това ми е първата тема (и мнение/въпрос). За това в началото искам да се извиня ако не си задавам въпроса на правилното място, но ми беше трудно да намеря подобна тема.
От време на време си купувам книги от българските книжарници в електронен вариант. След като се сдобих с Kindle, обаче се видях в нужда да свалям DRM защитата от книгите, за да мога да си ги чета на Kindle-a. Не знам колко е противозаконно това, но все пак аз книгата съм си я закупил и все си мисля, че мога да си я правя каквото си искам.
Та, въпроса ми е дали от екипа на любимата "Читанка" биха желали да им подаря част от тези книги, които отговарят на изискванията за качване на книги в "Моята библиотека"? Все пак са готови книги в epub формат с всичката налична информация.

Благодаря предварително на отзовалите се!
Защо така
 
Мнения: 24
Регистрация: 07 юли 2015, 10:54

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот pechkov » 07 юли 2015, 12:44

Доколкото съм запознат с Правилата на Читанка, не се добавят книги, издадени през последните две години плюс текущата, а за издадени книги в електронен формат - последните пет години плюс текущата.

Моят съвет е да не разпространяваш е-книгите, които си закупил. За разлика от хартиените, на които тиража на издаване е ограничен, електронните са достъпни за всички, и който иска да я прочете - има откъде да я закупи. Все пак, въпреки всички спорове, които са водени през годините по отношение на Читанка - труда на хората струва пари.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 549
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Фракс » 07 юли 2015, 21:51

Аз по принцип съм убеден атеист. Но има една мисъл от Корана, която ми харесва: "Ако искаш да направиш добро - направи го днес; утре може да нямаш възможност за това". В този контекст - вместо да чакаш и да се молиш да качат книгите ти в сайта, по-добре ги качи в някой свободен файлообменник, например dox.abv.bg и пусни в тази тема линк за свалянето им. Така всеки желаещ ще може да си ги изтегли и ще направиш нещо, полезно за хиляди свои сънародници.
Фракс
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Защо така » 08 юли 2015, 11:16

@pechkov, това за електронните издания поне в страницата с правилата не е споменато такова нещо.

@Фракс, аз това също си го помислих и най-вероятно така и ще направя. Но според мен "Моята библиотека" е мястото, посещавано от най-много хора в търсене на книги на български език. Ще изчакам още малко време да видя, дали някой от екипа на "Моята библиотека" ще се включи в дискусията и ще видим после какво ще правя. Моята идея в случая е, просто да улесня работата на хората, които се занимават да цифровизират и добавят книги в библиотеката.
Защо така
 
Мнения: 24
Регистрация: 07 юли 2015, 10:54

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Гост » 08 юли 2015, 11:49

И аз приветствам идеята. Самата аз купувам и доста книги на хартиен носител. Едното не изключва другото.
Гост
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Гост » 08 юли 2015, 12:45

@защо така
Аз също имам електронни книги (купувани и... така де крадени), които не присъстват в читанка.
Форматите са фб2 и епуб. Ако имате желание може да се направи някакво място, където да се споделят електронни книги, които не могат (засега) да се качват тук. Като им изтече карантината :D да се прехвърлят тук.
Гост
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот гост » 08 юли 2015, 12:58

Е, те от години си ги качват хората в rulit.me вие сега сте се сетили :)
гост
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Защо така » 08 юли 2015, 13:22

А тези, които не ги бива с руския език, какво да правят?
Изместваме темата. Въпроса не е къде да си качим книгите. Въпроса е, че освен мен, явно има и други хора, които притежават книги в електронен вариант, които отговарят на правилата на "Моята библиотека" за качване в сайта. Работата е там, че хората си имат и друга работа сигурно и не седят по цял ден да качват книги, а тези книги които няма нужда да се обработват могат да бъдат качени доста бързо.
Защо така
 
Мнения: 24
Регистрация: 07 юли 2015, 10:54

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот pechkov » 08 юли 2015, 13:23

Защо така написа:... поне в страницата с правилата не е споменато такова нещо. ...


Възможно е просто да не е имало кой да го впише. Правилата по начало бяха създавани да обхванат общия случай по добавяне на книги в библиотеката, и едва в последните години издателите решиха макар и доста плахо - да опитат да издават и електронни такива.

И тъй като през годините много пъти са подхващани темите: "Тази книга вече отникъде не мога да я купя, та добре, че я има Читанка" а след това "Читанка е пиратски сайт и ни ограбва труда" (аз кораби не видях, но някои издатели го твърдят), та по естествен път се стигна до заключението, че Читанка е повече от полезен сайт. Читанка прави това, което нито една друга библиотека не е започнала да прави - подсигуряването на книжовното богатство и правенето на книгите много по-достъпни, съобразено с технологичния напредък на века. Читанка събира читателите по начин, който нито една маркетингова стратегия не може да направи. Ако аз бях издател - щях да направя собствена такава библиотека. Всички опоненти на Читанка все още стоят в миналия век, когато копирните машини бяха лукс, а мобилния интернет го виждахме само по филмите. ... Но въпреки, че са малко, издадените електронни книги са достъпни за читателите директно от издателствата, в (почти) същия вид, в който иначе биха били налични в Читанка. Вече никой няма причина да се оплаква "Никъде не мога да я намеря". Оплакванията на читателите ще са ясни - искат без пари. Именно това бяха основните притеснения на издателите, че DRM защитата се сваля лесно, и труда им ще бъде пръснат по торент-тракерите, а разходите за направата на книгата ще се превърнат в загуби.

В заглавието на тази тема пише думата "даряване". А всъщност става дума за споделяне, което макар и некомерсиално - попада в негативите на технологичния свят, в който живеем. Аз дарявам книги за градската библиотека, но там на всяка една слагат печат "дарено от читател", и останалите читатели са доволни, че с дарения се увеличават наличностите в градската библиотека. Но в интернет "даренията" имат съвсем различен характер.

Та с тази ваша нагласа на мислене става много спорен въпроса: Как да поощрим издателствата да издават електронни книги, а не само хартиени? Предимствата на електронните книги са неоспорими - по-ниска себестойност за направата им, по-лесно и бързо получаване от клиента, без значение от местоположението му (липсват и разходи за доставка), по-удобно използване (с четец например), възможност за архивиране на закупените книги, така че читателя, който си е купил такава книга да не я изгуби. Ако пък случайно му се повредят всички хард-дискове и бекъп-памети - търговеца предлага възможност за повторно изтегляне - собствеността се удостоверява с регистрацията на потребителя. Но ако тези предимства на е-книгите постоянно се превръщат в недостатъци за издателите - те просто ще спрат да издават е-книги.

Има стотици хиляди книги, издадени преди 2013-та година, с изчерпан тираж, които липсват в книжарниците, и които си заслужава да бъдат добавени в библиотеката. Може би ще е много по-полезно да отделим време и да извършим сканиране и корекция на някоя от тях, за да бъде добавена в Читанка, отколкото да хвърляме усилия в спорове "защо?", "не може ли?", "ама защо пък???" и т.н. за готовите книги, които са достъпни на един клик разстояние.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 549
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот гост » 08 юли 2015, 13:39

@"Защо така" , ами който не го бива с руския, избира български от падащото меню предполагам?! Или друг....
гост
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Защо така » 08 юли 2015, 13:48

@pechkov, напълно съм съгласен с всичко, което казваш. На същият принцип, на който ти даряваш книги в градската библиотека, които си си купил преди това аз бих искал да "даря" книги на "Моята библиотека", които аз съм купил преди това. Поне според сега действащите правила, би трявало да може. Дали обаче, трябва това да се прави или не трябва, аз не знам и за това питам.

Другото, което е, че аз дори в работата си се опитвам да науча хората да казва "Какво, ако...?", "Защо да не пробваме...?" вместо простичкото "Това няма да стане!". За това и повдигам този въпрос. Иначе на фона на всичката работа, която трябва да се свърши по книгите, които не са "готови", никой спор не е достатъчно стойностен.

Думата "даряване" е сложена не случайно в кавички, защото ясно осъзнавам, че в случая не става въпрос за обикновенно "даряване".
Защо така
 
Мнения: 24
Регистрация: 07 юли 2015, 10:54

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот pechkov » 08 юли 2015, 14:01

Защо така написа:... защото ясно осъзнавам...


Точно на това се надявах. Да има хора, които разбират спорния момент.

Защото докато в България се разиграваха разни лобистки интереси на най-високо ниво и с много пари - американците си приписаха "Първата в света безкнижна библиотека", и мен още ме е яд на тъпаците в България, които правят всички възможно, за да пречат на развитието. Те не дойдоха да кажат "Хайде да направим ей така и така, ще участваме и ние, и ще стане много по-добре". Не, те пращаха Полиция, ГДБОП, ФБР и може да са писали писмо (хартиено естествено) до папата, но засега от Рим никой не ни се е обаждал.

Аз моето мнение го написах още в началото на темата, и все още го поддържам. Освен хартиени книги, съм купувал и електронни, но споделянето им, както вече казах за технологичната среда - не е същото, и го считам за негатив. Има още много да се мисли, докато издатели и библиотека заработят заедно, но стане ли това - няма да се налага читателите да качват.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 549
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Mandor » 08 юли 2015, 19:53

Две чисто технически уточнения:

1. Това, че книгата е в ePub или FB2-формат не означава, че няма нужда от обработка. Аналогична е ситуацията, в която потребители качват всевъзможни полуфабрикати и очакват те да се качат веднага. За съжаление това не е възможно; тук се качват неща в SFB-формат, който е приет като най-разумния компромис между лекота на обработка, четивност и мултиплатформеност. Въпросът "защо SFB" е обсъждан нееднократно и изявления от рода на "зарежете го този измислен формат, нито един четец не го поддържа" показват само ниската интелигентност на коментиращите. Ако някой се интересува от подробности - да пита. Учтиво, ако може.

2. Автоматично или полуавтоматично конвертиране от ePub и FB2 към SFB (който всъщност се различава от FB2 само по начина на маркиране) би била възможна, ако съответните файлове са направени както трябва. За съжаление техническата грамотност на издателите у нас се движи на нива около нулата и затова книгите, които купувате, на практика са DOC-файлове, конвертирани чрез Calibre в (най-често) ePub; другият масов вариант е експорт от ADE. Calibre e отлична програма за домашна употреба (да си конвертираш файл, за да можеш да го отвориш в четеца), но е напълно неподходяща за професионална работа. В ателието отдавна стои биографията на Стив Джобс, която е показателен пример за неграмотността (литературна и техническа) на нашите издатели, и която очевидно няма да бъде добавена скоро, просто защото никой не се ангажира да я конвертира, а какво остава - да я коригира, за да премахне поне забравените твърди тирета за пренос.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Фракс » 09 юли 2015, 22:43

Един чисто прагматичен и безкрайно учтив въпрос: според вас, Mandor, кое е по-добре - огромно количество книги изобщо да не бъдат достъпни за сваляне, защото не отговарят на ултра-хипер-мега-високите критерии за форматиране на читанка-та, или да бъдат достъпни в .FB2, .DOC или .EPUB формати с някое друго твърдо тире или неправилно въведена бележка под линия, което около 99.99999% от читателите дори няма да забележат?
Фракс
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Бам Бам » 10 юли 2015, 01:34

Този въпрос щеше да е уместен, ако имаше алтернатива на Читанка с по-голямо количество български книги, качвани с понижени критерии за качество. Обаче няма. Защо ли?
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 396
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Защо така » 10 юли 2015, 08:50

@Mandor, по точка 1 смятам, че никой не е поставял под въпрос качествата на SFB формата, така че уточнението ти не е особено полезно.
По точка 2 това, което според мен искаш да ни кажеш, е че дори закупена, официално издадена книга в електронен вариант, трябва да бъде редактирана за да отговори на критериите за качество на качените книги в Читанка. Нали?

@Бам Бам, според мен въпросът е съвсем уместен. Аз лично твърдя, че литературната ми и техническа грамотност са доста под нивото на хората обработващи книги за Читанка. Но, ще дам пример, защо според мен въпросът на Фракс е уместен: в моята работа, аз произвеждам продукт, който е от най-високо качество и е част от топ брандовете на пазара. Този продукт трябва да отговаря на доста високи критерии за качество. Ние сме разработили система за оценка на качеството с точки от минус безкрайност до 100. Нашата цел е да държим качеството на продукта над 90/100 точки, но никога не се стремим към 100, макар и такива продукти да излизат. Това ни гарантира, че в стремежа си да предоставим супер качествен продукт ние няма да се самозабравим и изхвърлим например на боклука продукти, които можем да продадем и да спечелим от тях. И то причините, поради които евентуално бихме ги изхвърлили ще са абсолютно нищожни и няма да се забележат от 99% от потребителите.

Още едно отклонение: цели компании са загивали в стремежа си да предоставят продукт със страхотно качество. Миналата година се срещнах с бившият финансов мениджър на Nokia (сега финансов мениджър на компанията за която аз работя) и той сподели, че точно това което обясних по-горе е една от причините Nokia да претърпи такъв крах последните години.
Защо така
 
Мнения: 24
Регистрация: 07 юли 2015, 10:54

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Mandor » 10 юли 2015, 11:40

Фракс написа:Един чисто прагматичен и безкрайно учтив въпрос: според вас, Mandor, кое е по-добре - огромно количество книги изобщо да не бъдат достъпни за сваляне, защото не отговарят на ултра-хипер-мега-високите критерии за форматиране на читанка-та, или да бъдат достъпни в .FB2, .DOC или .EPUB формати с някое друго твърдо тире или неправилно въведена бележка под линия, което около 99.99999% от читателите дори няма да забележат?
Може и на „ти“. Под „учтиво“ се имаше предвид да не се излиза от рамките на добрия тон.
Иначе въпросът ти е некоректно поставен. Почти всички текстове в този сайт имат грешки; не сме върнали никой, който е искал да помогне. Но нямаме техническата възможност да обработваме ePub / FB2 / PDF / DOC и прочее формати, които потребителите просто мятат в ателието и после досаждат защо не са качени. А когато самите файлове са некоректно форматирани, задачата от трудна става направо „мисия невъзможна“.

Защо така написа:@Mandor, по точка 1 смятам, че никой не е поставял под въпрос качествата на SFB формата, така че уточнението ти не е особено полезно.
Точка 1 поясняваше, че някой трябва да преобразува ePub/FB2-изданието в SFB-формат, за да може да бъде добавено. Обикновено такива хора липсват.

Защо така написа:По точка 2 това, което според мен искаш да ни кажеш, е че дори закупена, официално издадена книга в електронен вариант, трябва да бъде редактирана за да отговори на критериите за качество на качените книги в Читанка. Нали?
Не. Точка 2 е вариация на точка 1 – че за съжаление качеството на предоставяните от издателите електронни книги не позволява автоматизирано конвертиране, а в най-лошия случай се изисква и повторно изчитане и коригиране.

Накратко – изобщо не става въпрос за качество в смисъл текстът да бъде излъскан до последната запетая, а просто да се предостави коректно форматирана книга. Всеки може да „налее“ текст в PDF, ePub или FB2, но това не го прави издание в съответния формат, а просто опакован текст. Пример – в ePub си има маркери за заглавия, акцентиран и силно акцентиран текст, но такива няма да видите в споменатата по-горе биография на Стив Джобс; вместо тях е използван супер-пупер-универсалният модификатор span, и той е единственият форматиращ маркер в текста. Ако още не е ясно, да пояснявам допълнително?
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот 3Mag » 10 юли 2015, 14:47

Според мен, извличането на текста от повечето електронни формати не представлява проблем. Също и последващото форматиране в SFB. Имам предвид ръчно, а не автоматизирано. Общо взето, ако се добави книга или произведение в Ателието във FB2, ePub, Doc(x) или друг (ODT например) формат, то тя може да се коригира и форматира от коректорите, които проявят интерес, така, както се прави и за останалите записи. И, след като мине проверка, да се добави в Библиотеката.

Основният проблем, според мен (и поради който аз не се захващам с такива записи), при електронните формати е, че, за разлика от сканираните книги, коректорите, проверяващите и добавящите нямат сигурността, че качените книги/произведения, са наистина това, което трябва да бъдат. Т.е. всеки може да генерира електронен формат на дадено произведение, като внесе в текста нежелани промени, отдалечаващи го от оригинала, за разлика от това да оформи, принтира и сканира произведение. И после ходи доказвай, кой кум, кой сват, кой на булката - брат, а доброволният труд отива нахалост.
Изображение
3Mag
 
Мнения: 52
Регистрация: 23 декември 2011, 10:26
Местонахождение: Бургас

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Фракс » 11 юли 2015, 17:09

Mandor написа:...Но нямаме техническата възможност да обработваме ePub / FB2 / PDF / DOC и прочее формати, които потребителите просто мятат в ателието и после досаждат защо не са качени. А когато самите файлове са некоректно форматирани, задачата от трудна става направо „мисия невъзможна“. ... Точка 1 поясняваше, че някой трябва да преобразува ePub/FB2-изданието в SFB-формат, за да може да бъде добавено. Обикновено такива хора липсват...

Преобразуването в .SFB формат не е задължително, за да бъде качено едно произведение в сайта. Пример - някои броеве на списание "Върколак" са достъпни единствено в .DJVU формат. Не може ли по същия начин да качвате и книгите в .DOC, .FP2, .EPUB, .MOBI формати, придружени със забележка, че произведението не е обработено? Така че посетителите на сайта да имат избор - който се вълнува от заглавията, bold-натия текст и курсива, да пропуска; когото го интересува съдържанието на текста - да сваля и да чете.
Фракс
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Mandor » 11 юли 2015, 17:19

Фракс написа:Преобразуването в .SFB формат не е задължително, за да бъде качено едно произведение в сайта. Пример - някои броеве на списание "Върколак" са достъпни единствено в .DJVU формат. Не може ли по същия начин да качвате и книгите в .DOC, .FP2, .EPUB, .MOBI формати, придружени със забележка, че произведението не е обработено? Така че посетителите на сайта да имат избор - който се вълнува от заглавията, bold-натия текст и курсива, да пропуска; когото го интересува съдържанието на текста - да сваля и да чете.
За съжаление не може. DjVu-то е изключение от схемата. А схемата е да се държи един текст-източник, от който при нужда да се генерат крайните формати.
Точно както е в кафе-автоматите, които се зареждат с кафе, сметана и захар, а потребителят си избира какво точно иска да получи – във всички вариации, предоставени му от автомата. А ти предлагаш някак да заредим автомата с готово кафе в чашки, които да се предоставят при нужда. Ами просто не става, системата не предвижда такива операции.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Фракс » 11 юли 2015, 17:38

Mandor написа:За съжаление не може. DjVu-то е изключение от схемата. А схемата е да се държи един текст-източник, от който при нужда да се генерат крайните формати.

След като вече е реализирано едно изключение от схемата, очевидно това може да се направи и не е особено трудно. Въпрос единствено на желание от страна на екипа е да добави още 4-5 изключения.

Дори бих предложил да се даде възможност на качващите необработени произведения да добавят своя ник и няколко думи за коментар, както примерно в сайтовете за субтитри или в тези за любителски преводи на книги. Така читателите ще се ориентират по-лесно какво качество на форматиране и обработка на текста могат да очакват и дали да го свалят, или да изчакат крайната .SFB версия.
Фракс
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Mandor » 11 юли 2015, 17:45

Фракс написа:След като вече е реализирано едно изключение от схемата, очевидно това може да се направи и не е особено трудно.
Ако е толкова очевидно – кодът е отворен, публикуван, очакваме корекциите за съответната функционалност.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Фракс » 11 юли 2015, 21:07

Mandor написа:
Фракс написа:След като вече е реализирано едно изключение от схемата, очевидно това може да се направи и не е особено трудно.
Ако е толкова очевидно – кодът е отворен, публикуван, очакваме корекциите за съответната функционалност.

Да се рови в чужди сорсове на PHP си е жива хамалогия. Ако на човека, направил изключението за .DJVU формата би му отнело примерно час-два да добави още няколко изключения, на мен ще ми трябва цяла седмица, докато изуча цялата структура на базата данни, вътрешната и логика и всички свързани модули, на които една промяна би могла да повлияе. Пък и не съм уверен, че дори да отделя нужносто време и да направя съответните промени, вие ще ги качите в сайта. Ако разрешавахте на всеки желаещ непознат да си прави подобни експерименти, би трябвало отдавна вече да ви няма в мрежата ;)
Фракс
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Гост » 14 юли 2015, 13:11

Всъщност не стана ясен отговора на въпроса - ако елелктронни книги са издадени в цифров формат през последните две години могат ли да са качват в читанка.
Ако аз си купя електронна книга, и тя е в правилният формат, но е издадена преди два месеца ще е ли достъпна за сваляне?
Или трябва да се чака две години.
Гост
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот pechkov » 14 юли 2015, 13:13

Гост написа:Всъщност не стана ясен отговора на въпроса - ако елелктронни книги са издадени в цифров формат през последните две години могат ли да са качват в читанка. ...


Отговора беше ясен. За книги, които издателствата са издали в електронен вид - не може да се качват в Читанка 5 (пет) години плюс текущата.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 549
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Гост » 14 юли 2015, 13:20

Тогава не разбирам за какво се спори :roll:
Гост
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот pechkov » 14 юли 2015, 13:35

"Каквото и да ти разправят - знай, че става дума за пари"

Ей затова се спори.

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" даде милиони долари за проект по дигитализиране на литературното богатство на страната, и до сега видяхме няколко сканирани вестника по този проект. В Читанка сътрудниците вършат тази работа безплатно, и веднага тичат някакви надути пуяци да сипят обвинения, и да твърдят, че е незаконно. Потребителите пък искат все най-новото, и то безплатно. Получава се пресичане на интереси, от което следват и безкрайните спорове.

В крайна сметка на издадените е-книги няма какво да им се дигитализира, те са достъпни в книжарниците наготово.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 549
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Гост » 14 юли 2015, 13:48

Не знам как е в закона, но потребителите които са закупили електронни книги нямат право да ги споделят.
Въпроса е дали това включва и да ги продават?
Ако аз закупя електронна книга за пет лева и след това продам моето копие за десет стотинки това незаконно ли е?
Трябва ли да платя от продажната цена две стотинки на автора?
Гост
 

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот pechkov » 14 юли 2015, 13:54

Закона за Авторско право и Сродните му Права позволява свободното споделяне, ако е с НЕкомерсиална цел. Правилото да НЕ се добавят такива книги за конкретен срок в Читанка - си е правило на Читанка. Тук никой не носи отговорност за действията на хората извън този проект.

Т.е. ако искаш да продадеш закупената от теб книга на някого - го правиш на своя отговорност. Ако искаш да го направиш законно - тогава издаваш касова бележка за продажбата, плащаш данък, плащаш комисион (или хонорар беше) на доставчика на продукта, който от своя страна отделя процент за автора или както там се редят на синджира, и всички са (не)доволни.

За мен много по-спорен е въпросът как да си върна парите за книга, която съм купил, и се е оказала пълен боклук!?
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 549
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: "Даряване" на закупени електронни книги

Мнениеот Борислав » 14 юли 2015, 16:01

При покупката на електронна (цифрова) книга почти винаги трябва да се съгласите с определени лицензионни условия, където изключително подробно е написано какво може и какво не може да правите със закупеното нещо. Споделяния, препродажби и всякакви други дейности, които биха изглеждали смислени при една хартиена книга, тук са изрично забранени. В крайна сметка, вие купувате единствено правото на доста ограничено ползване, без да имате някакви други права върху продукта.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 973
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Следваща

Обратно към Помощ за сайта

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 3 гости