Rating 0

Електронни четци

Питайте, ако нещо в библиотеката е неясно.

Електронни четци

Мнениеот fireweed » 30 юни 2015, 12:34

Здравейте!!! Искам да попитам какво представлява електронният четец. Нямам никакво понятие и искам да разбера. Много обичам да чета. Има ли някакъв начин този четец да ми спести пари? Когато си купя четец трябва ли да давам пари за свалянето на дадена книга? Ще съм много благодарен, ако някой ми обясни. :D
fireweed
 
Мнения: 2
Регистрация: 30 юни 2015, 12:20

Re: Електронни четци

Мнениеот pechkov » 30 юни 2015, 14:23

Електронните четци са устройства, подобни на всяко друго с екран и копчета. Различното при тях е "e-ink" екрана, който е разработен по технология с цел да наподоби обикновена хартия. Тези екрани консумират енергия само при опресняване на изображението върху тях, и така устройството позволява да бъде изобразен текст върху екрана за продължително време без да харчи от батерията. С едно зареждане на батерията най-често четците изкарват по около 8000-10000 "прелиствания", което може да означава месец и половина време (зависи читателя колко бързо чете).

Някои четци имат "надсветка" на екрана, което позволява четене на тъмно място, тъй като оригинално e-ink екрана не излъчва светлина, а работи с отразена, както обикновената хартия. Също така някои четци може да нямат копчета, а да са със сензорни екрани. Има и такива четци, които са водоустойчиви, но лично според мен е по-важно да се преценява функционалността на устройството. С колко памет е, дали има слот за SD памет, колко инча е екрана, с каква разделителна способност, какви файлови формати може да отваря, и прочие. Но всеки читател може да има собствени предпочитания, и няма един единствен и правилен начин да се оценява такова устройство.

Ето едно клипче, което правих преди време. Сравнение между 7-инчов таблет и 5-инчов e-ink четец PocketBook 360+. MOV_0629.3gp

Таблета е евтино китайско изделие, но целта на клипчето е да покаже разликата между неговия TFT екран и e-ink екрана на четеца. Таблета е с лъскаво покритие, което прави много гадни отблясъци, а изнесен на пряка слънчева светлина буквално прави невъзможно да се види какво има на екрана. E-ink екрана пък прави съвсем слаби отблясъци, и на колкото по-светло място се сложи - толкова по-хубаво се вижда, типично както хартиена книга. Живота на батерията - таблета изкарва 4-5 часа, четеца около два месеца с едно зареждане. E-ink екрана не е цветен (има и четци с цветни e-ink екрани, но са много по-скъпи), не може да се гледат клипчета, не може да се слуша музика, но и не е нужно да може. Той е предназначен за четене на книги.

За парите:
Книгите, които можеш да свалиш от Читанка са абсолютно безплатни, и сме се постарали да направим достъпа до тях максимално лесен. Поддържам архиви на всички произведения от Читанка в FB2, EPUB и MOBI формат (MOBI е предназначен предимно за четците Kindle, и не се предлага оригинално за сваляне от Читанка, правя го отделно само към архивите).

От книжарници, които предлагат за продажба е-книги можеш да купиш е-книга срещу съответната сума, и са предимно в EPUB формат, "защитени" с DRM, което прави невъзможно директното им отваряне на четци Kindle например. Дали четеца може да отваря EPUB с DRM - го пише в характеристиките на самия четец.

Да ти спести пари - зависи от какво имаш нужда. Например ако много искаш да прочетеш 10 романа, които на хартия ще струват по 14 лв всеки, а в електронен формат ще са по 7 лв, тогава ти спестяваш от тях общо 70 лв, но даваш 200 лв за четеца... Който четец ти остава де, и е много по-удобен. В неговата памет можеш да качиш 10000 романа, и да си ги носиш на почивка и екскурзия, и да си избираш на място какво ти се чете, а тежи едва 130-150 грама. В хартиен еквивалент тия книги биха тежали няколко тона.

Лично аз по препоръка от приятел си купих четец с 5-инчов екран (от клипчето), който си има твърд капак за екрана, и е достатъчно малък, за да се носи в джобчето постоянно. Много съм доволен. Хартиените книги почти ги раздадох на приятели и в библиотеката, освободи ми се място вкъщи, а електронните книги без никакви разходи (е, само изхарчения ток) ги копирах на компютъра, на смартфона, на таблета, на сървъра, за да може всеки да си ги сваля и няма голяма опасност да ги изгубя или да се повредят. Но както казах - хора всякакви, предпочитания - също.
Когато паднеш с мотора......... се изтупваш от прахта, и се качваш пак!
pechkov
 
Мнения: 473
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронни четци

Мнениеот papia » 19 август 2015, 13:30

Здравейте, не знам дали пиша на правилното място, но бих искала да знам дали мога да си сваля читанка на Кобо тъч уай фай? Или книгите да ги свалям на компа и от там с кабел на книгата? Благодаря ви предварително :D
papia
 
Мнения: 2
Регистрация: 19 август 2015, 13:23

Re: Електронни четци

Мнениеот Jakkal » 20 август 2015, 22:05

Можеш, но според мен най-добрият вариант е да си сваляш книгите на компютъра и които ти се четат в момента си ги качваш на ридера. Вариантите за качване на ридера от компютър са много: с кабел директно на ридера или през Calibre, през Wi-Fi с Calibre сървър и тн..
Jakkal
 
Мнения: 37
Регистрация: 24 ноември 2013, 19:03


Обратно към Потребителски въпроси

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 3 гости