Златна треска

Тук можете да публикувате собствените си произведения, които желаете да бъдат прочетени и коментирани от аудиторията на библиотеката.

Златна треска

Мнениеот Ендър » 01 август 2014, 10:06

Това щеше да бъде голям скок в журналистическата ми кариера. Успях да уредя за списанието, за което работя, първо да публикува статия за новото изобретение на професор Златев. Нещо, което немалко медии в света искаха да сторят, като се имаше предвид авторитета му и огромното значение на изобретението му според него. Кой обаче да предположи, че професорът ще се самоубие. Аз ще си остана без статия. А невиждани катаклизми ще ударят планетата.
- Добър ден, господин Пeтев. - посрещна ме професора и двамата си стиснахме ръцете. След това влязох в дома му. След чаша кафе пристъпихме към темата.
- Читателите на списани "Науката днес" с голямо удоволствие биха се запознали с новото ви изобретение.
- Вече съм решил категорично, че българските медии първи ще научат за него.
- Но какво точно представлява то?
- Скъпоценно-каменната криза удари много сериозно света. - започна да обяснява, въпреки че едва ли имаше жив човек, който не знаеше за нея - Науката е създадена да помага на човека, затова е задача на учените да се справят с настъпилото положение.
- Имате решение за скъпоценно-каменната криза?
- Бързо разбрахте накъде бия. Работата, господин Петев, е там, че запасите на скъпоценни камъни са далеч от изчерпването си. Разликата е, че преди са били под носа ни, сега са над главата ни. - посочи с ръка небето.
- Ако сте прав.....
- А аз съм прав. - прекъсна ме.
- ... значи ще станете неземно богат.
- Не! - извика той и усмивката изчезна. - Аз правя всичко в името на майка наука. Нека Господата да се радват на парите.
- Господата?
- Финансистите на проекта, но стига толкова за тях!
- Тогава кажете какво точно представлява машината ви. - смених темата, когато усетих раздразнение в гласа на професора.
- Тя е мощен магнит. - аз извадих тефтера си и очаквах подробности - Но толкова ще ви кажа за сега. Проекта е секретен. В четвъртък ще получите всички данни около машината ми. Тогава ще проведа и първия си опит с нея, а вие ще получите статията си преди всички световни медии.

Сряда вечерта не можах да спа от вълнение.
Стана два след обяд, но професорът все още не ме бе потърсил.
Цъкнах телевизора, за да гледам любимото си предаване. Точно в средата на епизода започнаха извънредни новини.
- Шок и ужас! - започна репортера - Преди около трийсет минути астероид с огромни размери е паднал на територията на Коста Рика! Малката държава буквално е затрита от картата! Очакват се трагични за Земята катаклизми! Учените бяха шокирани! Според НАСА е било невъзможно точно този метеорит да ни удари! Той неясно как просто е променил траекторията си! Като чели е бил дръпнат към Земята!
КРАЙ
Това е напълно първият опит да напиша нещо мое. Знам, че е доста зле написано, но се надявам с времето да започна да се справям по-добре.
Ендър
 

Обратно към Авторски текстове

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 2 гости