Качване на книги, форматиране, SFB и MyLibToFB2

Един е питал, друг — отговарял…

Качване на книги, форматиране, SFB и MyLibToFB2

Мнениеот v5ev » 12 юни 2014, 12:12

Цял предиобед се опитвам да кача една книжка - не ще. Съобщението „Файлът беше качен“ просто не се появява, причини неизвесни. Компресирах (изненадващо rar-формата е недопустим), въртях, суках - не ще. Файла е обработен във Word за да запазя форматирането и след това с безплатен макрос през Calibre генериран epub. SFB не съм използвал и нямам опит, но ми е чудно защо файл, съществуващ вече като epub трябва да се направи на друг, за да стане пак epub. Както и да е, дори да направи човек някакво форматиране не може да го провери, понеже старата програмка MyLibToFB2 вече не се намира никъде. А все с нещо SFB се прави на fb2.

Дайте някакъв начин да кача поне в rtf книжката. Става въпрос за "Акорди извън клавиатурата" на Здравко Попов. Авторът е съгласен да се разпостранява в електронен вариант.
v5ev
 
Мнения: 104
Регистрация: 06 януари 2010, 20:39

Re: Качване на книги, форматиране, SFB и MyLibToFB2

Мнениеот Mandor » 12 юни 2014, 12:34

v5ev написа:Цял предиобед се опитвам да кача една книжка - не ще. Съобщението „Файлът беше качен“ просто не се появява, причини неизвесни. Компресирах (изненадващо rar-формата е недопустим), въртях, суках - не ще.
Единствената причина, за която се сещам, че може да предизвика това, е че файлът, който се опитваш да качиш, е по-голям от 16 MB. Но нека се изкажат и по-запознатите.
v5ev написа:Файла е обработен във Word за да запазя форматирането и след това с безплатен макрос през Calibre генериран epub.
За съжаление много хора бъркат семантичното маркиране (SFB/FB2) с крайното форматиране (ePub, DOC…). Накратко, всички тези автоматични конверсии и представянето на петнайсет версии на един и същ текст са напълно излишни и само бавят обработката.
v5ev написа:SFB не съм използвал и нямам опит, но ми е чудно защо файл, съществуващ вече като epub трябва да се направи на друг, за да стане пак epub.
Накратко, защото от SFB/FB2 може автоматично да се направи ePub (и всички други формати), но обратното не е възможно. Пак заради разликата в семантичното маркиране и крайното форматиране.
v5ev написа:Както и да е, дори да направи човек някакво форматиране не може да го провери, понеже старата програмка MyLibToFB2 вече не се намира никъде.
За проверка на форматирането „човекът“ може да използва както Проверителя, така и брадатата програмка MyLibToFB2, която всъщност не е мърдала от мястото си. :wink:
v5ev написа:Дайте някакъв начин да кача поне в rtf книжката.
Ако няма да правиш SFB, вземи RTF-а и го пакетирай в някой архив. Ако е по-голям от 16 МБ, използвай външен сървър и постави препратката към него на съответното място.

П.П. Ако нещо съм обяснил неясно, питай.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Качване на книги, форматиране, SFB и MyLibToFB2

Мнениеот v5ev » 12 юни 2014, 12:45

Благодаря за бързата реакция и изчерпателния отговор. Относно големината на файла, долкова се преборих с четенето (и разбирането ;-) ). 7z - 2,31MB, RTF - 11,1 MB, DOXC - 1,41 MB. Ама не ще... :-(.
Дай идея за външен сървър. Не знам кои се използват в България.
v5ev
 
Мнения: 104
Регистрация: 06 януари 2010, 20:39

Re: Качване на книги, форматиране, SFB и MyLibToFB2

Мнениеот Mandor » 12 юни 2014, 12:52

Например dox.bg, tranz.it, публичната ти папка в Dropbox, GoogleDrive…
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56


Обратно към Красиви въпроси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 2 гости