Корекция на набран ръкопис.

За коригирането на текстове след сканиране
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Корекция на набран ръкопис.

Мнениеот elemagan » 11 юни 2014, 08:34

Привет и въпрос с повишена трудност!
Търся програма, която дори не знам дали съществува. Моля, ако някой се сети нещо да пише. В интернет не открих нищо.

Трябва ми нещо като редактор, в който да могат да се заредят набран текст и източника му (сканиран ръкопис) и да се показват едновременно с цел по-лесно сравняване. Нещо като във Fine Reader, само че "успоредяването" ще е между скановете и въведен готов текст, вместо разпознат. Сигурно ще трябва предварително да се фиксират някакви общи позиции в двата типа съдържание.

Имам проблем с един дълъг... наистина голям ръкопис, който е бил набран и сега коригирам текста. Повечето допуснати грешки са съвсем лесни за отстраняване с полуавтоматични способи. На местата, където почеркът е бил нечетлив или думата е неясна, набировчикът е поставял знак "~", така че коректорът да може последователно да ги оправи, сравнявайки с наличния ръкопис. Програма, която да показва в два прозореца и снимките и текста би улеснила нещата стократно. Не че не може без нея, но е някак... неблагодарен труд, ако има по-удобен метод.

Поздрави и който знае да каже - да е жив и здрав! )
elemagan
 
Мнения: 9
Регистрация: 05 септември 2011, 21:25

Re: Корекция на набран ръкопис.

Мнениеот notman » 11 юни 2014, 10:10

Здрасти!

Нещо такова ли търсиш: http://wiki.workroom.chitanka.info/Page ... 1.djvu/202 ?

И аз търся от известно време, но не намирам.
notman
 
Мнения: 178
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Корекция на набран ръкопис.

Мнениеот elemagan » 11 юни 2014, 11:59

Да, нещо в подобен вид. Засега нищо не излиза, но трябва да има все някъде такава програма или някакво заобиколно решение.
Ръкописът е от над 1000 страници, всяка от тях снимана, а набраният текст се равнява приблизително на книга от 500 стр. Тъй като в общи линии съм запознат със съдържанието и тематиката на текста, успявам да оправя част от неразчетените места, отбелязани по моя инструкция със знака "~". За други места обаче — стотици, ако не и хиляди на брой, се налага сверка с оригинала. Е, отварянето на няколкостотин снимки на голямоформатни страници и максималното приближаване на всяка си е... меко казано трудоемко. Трудността не ме плаши, но не обичам безсмисления труд, неподсигурен с правилните средства.

Представям си го така: програмата възприема секторите с ръкописен тескт от снимките и показва приближен участък от мястото, съответно на мястото в набрания текст. Колкото повече въведени "скрепващи" точки-позиции, за които писах по-горе, толкова по-добре работи.
elemagan
 
Мнения: 9
Регистрация: 05 септември 2011, 21:25


Обратно към Корекция

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости