На пръв поглед, така да се каже,

гласът "Ирина" на гръцката фирма Иноетикс звучи по-близо до човешка реч, но можете да ми се доверите, че гласът "Гергана" на Българската асоциация за компютърна лингвистика от синтезатора им Спийчлаб е много далеч над нивото и изобщо над всичко, което представлява в момента гласът "Ирина". Ако ползвате често единия и другия съвсем скоро ще се убедите колко измамно е по-високото качество на "Ирина". Ако ще си купувате синтезатор на реч, то по-добре си купете Спийчлаб с глас "Гергана", то за момента и няма друг глас. Можете например сами да се убедите, че "Ирина" дори понякога си измисля думи, които изобщо ги няма в текста, например ето на линка по-долу съм сложил малко демонстрации на наличните за момента гласове за Windows и Android.
http://bezmonitor.com/cheteneПо едно време "Ирина" казва "уводим", а такава дума в четения от всичките тия синтезатори текст няма. При това е съвсем случайно взет тоя текст, не съм го търсил специално, че да се представи един или друг синтезатор по-добре или по-зле.
Аз всекидневно ползвам синтезатори на реч, затова се осмелявам да изкажа мнението си, че до момента на български по-добро от Спийчлаб с глас "Гергана" няма, а и скоро не се очертава да има, поне 5-10 години.
Ако някой се интересува по-конкретно от нещо, моля, пишете ми на имейл
bezmonitor@gmail.comРядко минавам в тоя форум, та затова.
Гост написа:Освен глас Гергана, разбрах че има и глас Ирина който до някъде ми се стори може би по добър. Някой знае ли подробности за гласа Ирина?