Къде ми е книгата?

Един е питал, друг — отговарял…
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Къде ми е книгата?

Мнениеот един читател » 17 декември 2013, 02:10

Снощи изпратих в ателието "Бърни Кълвача" на Том Робинз - сканирана, разпозната през Fine Reader, проверена за грешки, форматирана и с добавена сканирана корица. Сега не я виждам там, нито пък намирам Том Робинз сред авторите. И лично съобщение нямам. Какво е станало?
един читател
 
Мнения: 9
Регистрация: 16 декември 2013, 03:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот zelenkroki » 17 декември 2013, 06:53

О, така ли твърдите?
Аз Ви написах коментар, ако случайно не сте си го получил на пощата, потърсете си го там.
Обикновено надписът (http://chitanka.info/workroom/entry) и линкът (http://wiki.chitanka.info/Workroom) при започване на запис за обработка на ново произведение са достатъчни.
Държите ли на архива, който създадохте в Ателие: 8047-20131216-023136-един читател-Burny_Kalva4a.zip?
Мога да използвам някое хранилище, за да Ви го върна?

Доколкото запис от „един читател“ означава действително да е читател този, който го прави, не се надявам въпросът Ви във Форума да се запази от модераторите. Наистина, Читанка има нужда от читатели за помощници.
По-добре късно, отколкото още по-късно!
zelenkroki
 
Мнения: 85
Регистрация: 06 юли 2010, 14:01
Местонахождение: Трявна

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот Mandor » 17 декември 2013, 09:01

Само да добавя две неща:
1. За връзка с участниците в ателието се използва пощенският им адрес, който са указали при регистрация. Именно затова за да участвате в ателието се изисква задължително въвеждане на e-mail. Не получихте ли писмо на посочения от вас адрес?
2. Не се толерира директно копиране на текстове от мрежата и поставянето им в ателието с коментар от вида „вие ще си я оправите“. Ако това има нужда от разяснения, ще се радвам да поясня.

П.П. Все още очаквам отговор на въпроса си в темата за сп. „Наука и техника“.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот един читател » 19 декември 2013, 06:35

@zelenkroki
Хайде да си запазите неудачните опити за ирония за пред учениците си, става ли? Едно "Благодаря!" ми се струва по-удачна реакция към човек, който се е опитал да бъде полезен, госпожо педагог.

Попитах какво се случи с книгата, която изпратих. Обработена и напълно готова за качване, издадена преди 2011г., така че не нарушава никакви правила. Ако не искате да качвате произведения на Том Робинз, можете поне да ми отговорите с няколко думи каква е причината, а не да се правите на интересна. И без това не Ви се отдава особено добре.

Естествено, при регистрацията тук попълних фиктивен e-mail адрес. Ако си давам навсякъде реалния мейл, трябва всеки ден да отделям по два часа само за триене на спам. Има си ЛС към потребители, ползвайте ги като администрацията на всеки друг форум.

@Mandor
Извинявайте, колега. Не видях, че имам отговор в другата тема. Мога да сканирам разказите от сп."Наука и техника" и да Ви ги пратя. Мога и да ги мина през OCR, но няма да е много скоро, имам доста работа напоследък. Но ако ще ги последва съдбата на "Бърни Кълвача", нямам особено желание да си губя времето за тоя, дето духа...
един читател
 
Мнения: 9
Регистрация: 16 декември 2013, 03:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот Mandor » 19 декември 2013, 18:50

един читател написа:Попитах какво се случи с книгата, която изпратих. Обработена и напълно готова за качване, издадена преди 2011г., така че не нарушава никакви правила.
Всъщност нарушава – не се приемат DOC-файлове. И не е „напълно готова за качване“, изисква се още малко работа по нея. И – както вече казах – не се толерира копиране на текстове от други сайтове, без поне да са форматирани.
Нейсе… вечният проблем с общуването…
Не е толкова просто, колкото го представяте, но вече ми е омръзнало да пиша по темата, така ще се огранича само с „Съжалявам, но не сте съвсем прав.“
един читател написа:Естествено, при регистрацията тук попълних фиктивен e-mail адрес. Ако си давам навсякъде реалния мейл, трябва всеки ден да отделям по два часа само за триене на спам. Има си ЛС към потребители, ползвайте ги като администрацията на всеки друг форум.
Попълването на e-mail е задължително само за хората, които искат да участват в работата на ателието, и именно защото системата на Читанка организира връзката между екипа и участниците чрез писма. Форумът е само допълнение към Читанка и затова не е интегриран в системата й (с изключение на регистрацията), така че ЛС са неизползваеми.
Така че накратко: въпросът „къде ми е книгата“, зададен след като ви е изпратено уведомление, което не сте получил поради желанието си да си „извън обхват“ е малко… хм. Сещате се.
Пак се разписах… спирам.
един читател написа:@Mandor
Мога да сканирам разказите от сп."Наука и техника" и да Ви ги пратя.
Щом имате възможност да ги сканирате – отлично; OCR не е нужен. Остава само да съгласуваме с кои разкази разполагате, за да няма дублиране на работата. Както си личи – най-вероятно чрез лични съобщения. :wink:

П.П. Тук сме приели за норма неформалното общуване, стига да не излиза извън границите на добрия тон. Така че не се обиждайте, ако в бъдеще неволно премина на „ти“.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот един читател » 23 декември 2013, 01:27

@Mandor
Формата на обръщение не е от значение :) Етикетът в мрежата (т.нар. "нетикет") не е толкова строг като класическия и допуска разговори на "ти" между непознати.

Но, както казват французите, "да се върнем на нашите овце". Или по-точно - на нашия кълвач :D Изпратих ви книгата на Том Робинз във вид и формат, изискващ само и единствено конвертиране от .DOC в .FB2, .EPUB и .TXT. Нещо, отнемащо около три минути, ако компютрите ви не са от най-бързите. И не ми казвайте, че не можете да отваряте Word-овски документи. Дори open source недоразуменията като OpenOffice и LibreOffice, които са с функционални възможности някъде между Notepad и WordPad, могат да се справят с това без проблеми. Ако все пак конвертирането е непосилна задача за вас (имам предвид целия екип на читанката), можехте да ми драснете едно ЛС да ви ги пратя в трите формата. Вместо това качената от мен книга е изтрита и случаят е приключен.

Така че - питам за последен път в прав текст: искате ли да качите книгата "Бърни Кълвача" с автор Том Робинз на сайта си, или не искате? Ако причината за нежеланието ви е някакво финансово споразумение между екипа и издателството, пишете ми го на ЛС, ще проявя разбиране и няма да повдигам повече темата.
един читател
 
Мнения: 9
Регистрация: 16 декември 2013, 03:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот Бам Бам » 23 декември 2013, 05:09

един читател написа:Изпратих ви книгата на Том Робинз във вид и формат, изискващ само и единствено конвертиране от .DOC в .FB2, .EPUB и .TXT. Нещо, отнемащо около три минути...

Мисля че нямаш достатъчна представа какво е нужно, за да се форматира една книга за качване в Читанка. Прочети какво пише тук и ще ти стане ясно, че нещата не са толкова прости, за колкото ги мислиш.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 399
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот Mandor » 23 декември 2013, 12:31

Може би първо е добре да се прочете това.

Там се прави опит да се обясни защо твърдението
един читател написа:Изпратих ви книгата на Том Робинз във вид и формат, изискващ само и единствено конвертиране от .DOC в .FB2, .EPUB и .TXT. Нещо, отнемащо около три минути, ако компютрите ви не са от най-бързите.
не е вярно, най-малкото в случая с FB2.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот notman » 23 декември 2013, 15:19

един читател написа:@Mandor
...open source недоразуменията като OpenOffice и LibreOffice, които са с функционални възможности някъде между Notepad и WordPad...


Ако причината за това твърдение е някакво финансово споразумение между теб и малкомеките, кажи - ще проявя разбиране и няма да те наричам малоумен невежа :D
notman
 
Мнения: 180
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот един читател » 24 декември 2013, 02:47

Mandor написа:Може би първо е добре да се прочете това.

Там се прави опит да се обясни защо твърдението
един читател написа:Изпратих ви книгата на Том Робинз във вид и формат, изискващ само и единствено конвертиране от .DOC в .FB2, .EPUB и .TXT. Нещо, отнемащо около три минути, ако компютрите ви не са от най-бързите.
не е вярно, най-малкото в случая с FB2.

Нали знаеш - оправданието е като задника... :)
За целите на експеримента реших да проверя колко време отнема конвертиране .DOC -> .FB2 :
1. Стартирам Fiction Book Designer.
2. File -> open book и избирам ZIP-натия .DOC файл, без дори да го разархивирам.
3. Чакам около 6 секунди да се отвори.
4. Натискам F8 -> make book.
5. Изчаквам по-малко от секунда, докато готовата книга в .FB2 формат се отвори във Fiction Book Investigator.
Без да бързам (и без да имам особен опит, какъвто все пак се очаква от създателите на цял сайт с книги) - около 20 секунди... Признавам - не съм прав за трите минути :oops:
един читател
 
Мнения: 9
Регистрация: 16 декември 2013, 03:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот pechkov » 24 декември 2013, 02:55

... и стигаме до стъпка 6 - сравняваме резултата с това, което е нужно, за да бъде наречен един такъв файл "електронна книга", каквито биват качвани в Читанка. И когато намериш разликите - ще ти стане ясно защо никой тук не ти се връзва на провокациите.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 556
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот Бам Бам » 24 декември 2013, 03:51

един читател написа:За целите на експеримента реших да проверя колко време отнема конвертиране .DOC -> .FB2

На какъв език трябва да ти се обясни, че входният формат, с който работи библиотеката е SFB, за да разбереш? Няма абсолютно никакво значение колко бързо се конвертира DOC във FB2.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 399
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот ~HT » 24 декември 2013, 05:15

Читателю,

Следя темата през RSS и реших да кажа няколко думи с единствената цел да успокоя топката, ако е възможно.

Допускам че сте напълно искрен в желанието си да допринесете за проекта и че ви се струва че не сте получили дължимото уважение и благодарност за труда си.

Ако това наистина е така, то вероятно се чувствате така понеже не сте отделил достатъчно време, за да се запознаете с това как функционира Моята библиотека.

Хората, с които разговаряте, са изключително компетентни, добронамерени и търпеливи. Излишно е да им се зъбите.

Ще се радвам ако е възможно да дадете 'заден', да прочетете за форматите и за това как изобщо сайта върви, и да опитате по-различен подход.

НТ
~HT
 

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот Mandor » 24 декември 2013, 12:56

един читател написа:За целите на експеримента реших да проверя колко време отнема конвертиране .DOC -> .FB2 ...
Пропуснал си да качиш резултата, за да мога да покажа защо не е коректен FB2-файл.

Малко ми напомняш на един друг ентусиаст, който, когато го помолиха да предостави RTF-файл с разпознатите страници, той взе изображенията от сканирането и ги напъха в RTF. И после пак вдигна шум до небето защо не му харесват работата. Доста прилича на „конвертирането“, което си извършил. FBD облекчава прехвърлянето, но не може да го извърши сам; необходими са още допълнителни действия.

Честно казано, изобщо не разбирам защо продължаваме да „дъвчем“ тази тема…

П.П. Да разбирам ли, че няма да получа отговор на личното си съобщение? Най-малкото би било коректно поне изрично да ми откажеш съдействие, за да мога да планирам по-нататъшните си действия.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот един читател » 25 декември 2013, 07:24

Хайде ето ви я в .FB2 формат. Да видим сега какъв кусур ще намерите и как ще се оправдаете. Ако срещате затруднения с използването на Calibre, която конвертира .FB2 в .EPUB и .TXT, пишете да ви кача и тях. Може би сега ще кажете, че не знаете с какво се отваря .ZIP архив? :mrgreen:

@Mandor
Ти наистина ли си мислиш, че ще се хвана втори път да правя нещо от полза за този сайт, след като видях как беше посрещнат първия ми опит?!?
един читател
 
Мнения: 9
Регистрация: 16 декември 2013, 03:56

Re: Къде ми е книгата?

Мнениеот Mandor » 25 декември 2013, 11:41

Значи темата е приключена.
Весели празници!
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56


Обратно към Красиви въпроси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости