Система за цитиране на текстове Одобрена

Хрумнало ви е как може да се подобри Моята библиотека...
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Система за цитиране на текстове

Мнениеот cromberg » 02 септември 2013, 22:15

Мисля, че е уместно да се добави в МБ възможност за връзка, водеща към точен цитат от дадено произведение. След като се селектира определен текст, цитат, да има възможност за създаване на връзка, която води до него, до точно определеното място в произведението, публикувано в библиотеката (и евентуално автоматизирано изобразяване на името на творбата и автора… за годината и издателството ще е необходимо преобразуване на "допълнителната информация"). Запознатите тук с PHP, знаят, че това не е трудно за направи. Също така няма да натовари кой знае колко много скрипта на МБ.
На пръв поглед може да се стори, че идеята е безсмислена, но всъщност е изключително удобна при изучаването на литературата (не само на академично ниво), при което се изисква точност на цитата. Аз вярвам, че МБ занапред ще се ползва все повече и повече, включително извън чистото четене, и една такава опция е полезна.
Подобна система, естествено, може да се ползва и за други неща: например потребителите да пращат връзки към избрано изречение, фраза, строфа, афоризъм и прочее, които са им направили впечатление, в недолюбваните от мен "социални мрежи" или по мейл…
Това, което ме притеснява в идеята, е че всички подобни неща, които съм виждал са… досадни! Тоест - при селектирана на текст винаги се "появява" възможността за изпращане или копиране на връзката. Ако екипът се съгласи да помисли за осъществяването на нещото, ще е хубаво да се помисли и за "опционално" включване на такава възможност, по избор на потребителите. Просто много хора докато четат, селектират текста - странен навик, който не мога да обясня (и аз съм от тях) :)
Щастие за всички даром и нека никой не бъде забравен!
cromberg
 
Мнения: 13
Регистрация: 21 март 2007, 22:39
Местонахождение: Берковица

Re: Система за цитиране на текстове

Мнениеот Борислав » 02 септември 2013, 22:25

На ниво PHP е достатъчно да се сложат ID-та на отделните блокови елементи (p, blockquote). Такива дори имаше преди време, когато уж бях започнал да правя нещо за онлайн корекцията. После ги махнах, защото не се ползваха за нищо.

Останалата част ще се прави на ниво браузър чрез джаваскрипт. Няма да давам предложения как да изглежда, но ако някой реши да го прави, все ще измислим нещо.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 973
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Система за цитиране на текстове

Мнениеот Борислав » 08 септември 2013, 00:02

Добавих идеята в системата на GitHub. Там ще се обсъжда конкретното й реализиране.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 973
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Система за цитиране на текстове

Мнениеот Pontifex_solis » 26 юли 2017, 04:20

Щях да започна тема с подобна идея. За мен обаче, за да бъде една система за цитиране действаща, трябва на първо място да се промени оформлението на дигитализираните текстове, така че то да съвпада с това на оригиналните публикации. Така например, ако се цитира абзац А, който се намира на стр. 60 от книга В, той трябва да излиза, като цитат на стр. 60 и в дигиталния ѝ вариант, в противен случай цитатът ще е неверен. Съответно, една система за цитиране на сайта, в сегашния му вариант на дигитализиране на текстове би била подвеждаща.
Pontifex_solis
 
Мнения: 3
Регистрация: 13 август 2012, 18:02


Обратно към Идеи

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron