Електронен четец

Въпроси, отговори и съвети за четенето на текстове със и без достъп до Мрежата.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Електронен четец

Мнениеот Bluetooth » 04 юни 2012, 20:13

Здравейте! От доста време искам да си купя електронен четец, но все не мога да се реша какъв модел да бъде. Първо, влияя се до някаква степен от марката, но има и четци с много по-добри характеристики от тези на Kindle например. Ето затова Ви моля да ми дадете съвет кой четец ще ми върши най-добра работа. Бюджета е в размер на около 330 лева, но искам нещо наистина добро. Искам също така да попитам следния въпрос: повечето четци имат WiFi. Това означава ли, че ще мога да влизам в интернет както през телефона и ще мога да чатя например или просто ще мога да разглеждам определени страници и да свалям книги? Моля някого с опит да ме посъветва по темата. Благодаря предварително. :)
Bluetooth
 
Мнения: 1
Регистрация: 04 юни 2012, 20:06

Re: Електронен четец

Мнениеот pechkov » 04 юни 2012, 20:37

Четците на практика са малки компютърчета като таблетите, но с оптимизирани характеристики.

Накратко да обобщим:
Има четци с e-ink екрани, които са по-икономични, и на практика не консумират енергия. Устройството с такъв екран на практика черпи енергия от батерията само за прелистване на страниците, и така с едно зареждане на батерията може да изкарат около 8000 до 12000 страници, което прави доста време за четене. Има и други "четци", които са по-скоро осакатени таблети, с TFT екрани, които имат подстветка, харчат много ток, и едва изкарват 6-10 часа четене.

Само че TFT-тата по принцип са цветни, пък e-ink екраните са черно-бели, и то с ограничени възможности за изобразяване на оттенъците на сивото. Има вече и цветен e-ink екран, но четеца струва около 1000 лв. Лично аз не бих дал толкоз пари за него, при положение, че цветен екран не носи никаква практическа полза за четене.

E-ink екраните за които стана дума също се делят на някои основни модели, от които засега два вида за на пазара: Vizplex и Pearl. Pearl са по-нова разработка, имат по-добър контраст, и на практика качеството е малко по-добро. В характеристиките на всяко устройство си пише с какъв дисплей са.

Сега малко за марките:
Мога да коментирам само PocketBook и Kindle, и то най-повърхностно. PocketBook може да отваря много формати без допълнително конвертиране. Kindle отваря само Mobi формат, и ако си сваляш или купуваш е-книги - ще трябва да конвертираш. PocketBook може да работи с Adobe DRM защита, с каквато книжарниците в България почнаха да продават платените книги. Ако избереш Kindle - ще трябва да премахваш защитата и да конвертираш книгата към Mobi формат, за да я отвори.

За допълнителните възожности на устройствата:
Тук вече мога да коментирам само PocketBook, понеже с такова се сдобих, и си наточих от интернет малко програмки, писани за него, няколко игри, сложих му CoolReader3 (CoolReader доколкото разбрах го има и за Kindle), направих си удобни настройки в различни потребителски профили, и прочие.

За WiFi:
Устройствата имат интернет браузър, с който може да се отварят WEB страници, и евентуално да се наточват книги директно през нета. Например за Kindle един от ентусиастите направи отделен WEB сайт с конвертирани в Mobi формат книги от Читанката, така че собствениците на Kindle да си вземат оттам. Но за целта трябва някой да поддържа сайта, и да добавя новите произведения, и си е занимавка. ... За чатене - оригинално нямат вграден софтуер за чатене. Но кой знае. Може някой ден да се появи Скайп за някоя марка четци, и ако четеца има и клавиатура с букви - може би да става и за чатене. Но тези четци, които имат само бутони за "управление" биха били ужасно трудоемки за писане на текст. Може да се пише, но клавиатурата е "софтуерна", показва се на екрана, и се пише със "стрелките". Абе, не става. :)

Това е. Ако искаш - разгледай малко марки/модели четци, питай за нещо конкретно, което те интересува. Ето линкове за магазини, откъдето можеш първо да прочетеш, а пък после и да си купиш, СЛЕД като избереш модела.
http://biblio.bg/електронни-книги/четци-65
http://myebook.bg/
http://www.pocketbook-int.com/bg
„Когато си отидат отвратените, остават отвратителните.“
Радой Ралин
pechkov
 
Мнения: 686
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронен четец

Мнениеот pechkov » 04 юни 2012, 21:01

Сега се сетих, че myebook имаха статия за избора на четец:
http://myebook.bg/?p=1866
„Когато си отидат отвратените, остават отвратителните.“
Радой Ралин
pechkov
 
Мнения: 686
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронен четец

Мнениеот piki » 05 юни 2012, 11:42

Kindle + Jailbreak + Launchpad + Coolreader3 = Все едно имам нов четец. Чете си epub (non-DRM) и fb2. Има настройка за контраст и смяна на шрифта... преди на леко затъмнено осветление текста ми бледнееше, ако четях малко под ъгъл.. сега няма такова нещо - ясно и плътно черно, точно както си "пише по книгите" :)) Също така има и опция да ти показва състоянието на батерията в процентно отношение, което си е доста по-ясно от чертичките. Друго преимущество е, че можеш да си направиш една директория напр. BOOKS в главната директория и да си изсипеш цялата библиотека вътре с прост copy/paste през USB... Киндъл не индексира книги извън Documents... т.е. ако напълниш Documents с книги, от самото индексиране Киндъл остава без батерия много бързо. Мисля, че имаше и случаи с повторна индексация, а това логично не е добре за Киндъла. Книгите може да са зипнати fb2-ки, което пък прави място за още по-голяма библиотека, впредвид ограничената големина на вградената памет в Киндълите и липсата на слот за допълнителна карта. И както казах, буквално все едно се сдобих с нова машинка... приятелката ми и тя е на същото мнение.
Относно новите поколения Киндъли... (аз имам Kindle 3 WiFi)... изчетох много мнения относно Touch версията и страховете ми, че тъч скрийна оказва влияние на качеството, се оказаха верни: по-тъмен фон + по-блед текст. Също така и трикчето с "черно" опресняване на целия екран през няколко прелиствания, може би е причината за разни остатъци от предишни изображения на новата страница. А и има много случаи, в които хората неволно докосват края на Тъч екрана и прелистват книгата ненужно, което пък води до още едно прелистване обратно... и ако събереш тези неволни прелиствания от няколко книги... оказва се, че си можел да прочетеш още една книга :) на всеки 7-8 примерно.

WiFi - ползвах го един единствен път, за да си регистрирам Киндъл-а в сайта на Амазон. Ако искаш да чатиш и браузваш... вземи си таблет. WiFi хаби батерията по-бързо, зареждаш я по-често, което неминуемо води до изпращане обратно на Амазон или ръчна смяна на батерия. Четеца си е четец.. за да чета книги на него :) и предпочитам да прочета повече книги с 1 цикъл на зареждане, отколкото да ползвам технологии, които са много по-добре развити в други устройства използвани вкъщи.

Това са моите впечатления.
piki
 
Мнения: 65
Регистрация: 08 септември 2007, 11:35

Re: Електронен четец

Мнениеот djiliev » 06 юни 2012, 16:33

Имал съм http://www.viewsonic.com/products/veb620.htm - viewsonic veb620 които е УНИКАЛЕН боклук. Едва се оттървах от него.Сега съм с Kindle touch 4 и съм супер доволен. Хич не ми трябва да го брейквам и каквото и да е . Слагам си му моби направо и си чета с кеф.
Даже ме е яд защо не си взех 3G версията , че всеки път като няма нет ми се налага да му пускам wifi през tethering-a на телефона.
Така че киндъла е истината.
djiliev
 
Мнения: 8
Регистрация: 31 октомври 2011, 14:18

Re: Електронен четец

Мнениеот Zipy » 01 юли 2012, 11:31

Здравейте,

Аз имам Kindle 4. Както бе посочено в преден коментар виртуалната клавиатура е доста неудобна за писане. Можеш да си изградиш някаква техника за писане, но като цяло е доста безсмислена. Четецът е за четене, а не за писане. Признавам, тъй като работата ми е свързана с четене на много философски текстове, често ми се налага да подчертавам или слагам бележки. Моят трик е да съкращавам. Имам си лесни за помнене абревиатури и бързо се ориентирам.

Това, което не бе казано по-горе е относно форматите на текстовете, с които работят четците. Kindle работи с не малко на брой формати, но както знаете mobi е форматът. Безплатни програми за форматиране в mobi има много из интернет. Аз ползвам Calibra. Форматът, който най-трудно се поддава на форматиране е PDF. Този тип формат може да се обърне в mobi, но качеството му е много лошо. Тъй като повечето четци са с 6 инчов дисплей PDF е доста неудобен за четене в стандартна вертикална позиция. Текстът е много ситен. Като се свикне не е проблем. Но ако не ви се занимава с да свиквате просто завъртете дисплея да показва текста хоризонтално. Текстът става доста по-голям и по-удобен за четене. А и бъговете при подчертаване на текст в PDF се преодоляват. Единственият минус е, че страницата се разделя на три части и вие се движите през тях. Отново, като свикнете не е проблем. 9 инчовеият дисплей е удобен за четене на PDF.

Това, което ми прави впечатление в последно време е, че когато чета във влака имам черно обновяване на всяка прелистена страница. А такова обновяване по принцип се прави на няколко страници. Предполагам, че това е от вибрациите. Мисля, да пиша на Амазон, за да видя дали имам място за притеснение.

Аз съм доволен от моята машинка. Бих я препоръчал. Също така чувам и добри работи за Престижио. Едно е сигурно: по-добре е да се чете от четец отколкото от компютър, дори текстът да е със ситен шрифт.
Zipy
 
Мнения: 3
Регистрация: 01 юли 2012, 11:06

Re: Електронен четец

Мнениеот petrovich » 01 юли 2012, 18:33

Zipy написа:Здравейте,
Това, което ми прави впечатление в последно време е, че когато чета във влака имам черно обновяване на всяка прелистена страница. А такова обновяване по принцип се прави на няколко страници. Предполагам, че това е от вибрациите. Мисля, да пиша на Амазон, за да видя дали имам място за притеснение.


Най-вероятно не си направил обновление с по-новата версия на софтуера. В сайта на Амазон можеш да откриеш информация как става това.
След това обновление имаш възможност, чрез настройките на четеца, да избираш как да ти се опреснява дисплея.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Електронен четец

Мнениеот mechok1 » 01 юли 2012, 23:30

Coolreader3 е жесток. Бачка си тотално на Киндъл и май няма нужда от .mobi вече.
Единственото тъпо нещо е, че web browser-а не позволява да се дърпат други формати.
Надявам се скоро и това да го прескочат умните хакери. :)
mechok1
 

Re: Електронен четец

Мнениеот peshi » 02 юли 2012, 00:05

Всъщност ограничението за сваляне го заобиколиха още преди година и си работи перфектно ;)тук (на английски) или тук (на руски).
peshi
 
Мнения: 26
Регистрация: 24 октомври 2010, 10:09

Re: Електронен четец

Мнениеот mechok1 » 02 юли 2012, 00:28

Дръпнах го и наверно ще го пробвам след малко. Проблемът е, че съм зле с всички линукс-базирани алабализми и твоите линкове ми казват почти нищо. Дай,ако обичаш, есенцията с 2-3 изречения от рода на: сложи "този файл" "там" и то ще тръгне. :)
Моля, разбира се.
mechok1
 

Re: Електронен четец

Мнениеот peshi » 02 юли 2012, 02:50

1. Закачаш киндъла за компютъра.
2. Копираш файлът update_freedownload_0.3_***_install.bin за съответния модел в основната (root) директория на машинката.
3. Разкачаш от компа и ъпдейтваш - [HOME] -> [MENU] > Settings -> [MENU] > Update Your Kindle.

Хака работи САМО през Wi-Fi връзка. В браузъра при клик за сваляне на даден файл може да продължи да ти изписва, че не го поддържа, но реално го сваля. Също така свалянето на архиви съдържащи файлове с имена на кирилица или други символи, които не са в рамките на латиницата не е препоръчително, тъй като при разархивирането се получават странни имена, а и голяма част от тях киндъла въобще не ги "вижда". Те това е! :)
peshi
 
Мнения: 26
Регистрация: 24 октомври 2010, 10:09

Re: Електронен четец

Мнениеот mechok1 » 02 юли 2012, 03:50

Хехехе, за толкова и аз се бях сетил и отдавна го направих.
Затова, че дърпа, въпреки грешката - и това видях.
Все пак ми се искаше да разбера какво точно прави, но много благодаря. :)
mechok1
 

Re: Електронен четец

Мнениеот Станислав » 02 юли 2012, 09:36

След дълги търсения купих и Аз.
За 330 лв. промо на Nook simple tuch с калъф, зарядно и протектор, ако ти се дават тези пари не се занимавай с Kindle 4. Аз се колебаех между двата но на място като ги разгледах се спрях на Nook. Екраните са им еднакви като технология.Не знам дали може да се пуска линк тук или се води реклама но ето промото: http://readerbg.com/комплекти_четец_и_калъф/комплект_nook_и_калъф
Ако не излиза или имаш въпроси пиши ми на [email protected] , няма да откажа коментар за четеца.
Лек ден.
Станислав
 

Re: Електронен четец

Мнениеот kill_u » 07 юли 2012, 19:54

http://www.ebay.com/itm/NOOK-COLOR-Barn ... 1e6f079cac

Смятам да купя този някой работил ли е с него?

Благодаря предварително!
Gnu/Linux user 411527
kill_u
 
Мнения: 22
Регистрация: 30 януари 2007, 13:08
Местонахождение: Calgary, AB Canada

Re: Електронен четец

Мнениеот Бам Бам » 08 юли 2012, 01:53

Екранът не е подходящ за четене. Това е обикновен таблет и няма електронно мастило.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 411
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Електронен четец

Мнениеот kill_u » 08 юли 2012, 04:05

Е трябва ли да има електронно мастило за да четем. Сега като чета на iPhone едва ли е по добре.
Gnu/Linux user 411527
kill_u
 
Мнения: 22
Регистрация: 30 януари 2007, 13:08
Местонахождение: Calgary, AB Canada

Re: Електронен четец

Мнениеот Бам Бам » 08 юли 2012, 04:58

Ако става въпрос, навремето и на CRT монитори четяха хората, ама совите не са това, което са. Ти можеш да четеш на каквото си искаш, но най-добре е с електронно мастило. Другото е компромис.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 411
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Електронен четец

Мнениеот kill_u » 08 юли 2012, 06:37

Добре де ако взема таблета той интегрира много функции в себе си иначе самите барнс и нобъл имат и с елетронно мастило но не ми е по сърце да дам пари за нещо което ще използвам само за четене.
Gnu/Linux user 411527
kill_u
 
Мнения: 22
Регистрация: 30 януари 2007, 13:08
Местонахождение: Calgary, AB Canada

Re: Електронен четец

Мнениеот nmnikolov » 08 юли 2012, 11:15

Един глас за Sony PRS-T1. Странно, че досега никой не го е споменал в темата тук. Взех го за приятелката ми и понеже е с Android веднага му направих root и му качих и Coolreader 3. Root-a е направен елементарно и се стартира само един bat файл. За unroot пък трябва да се стартира един друг bat файл и си връщате четеца в началното състояние. Естествено root-a е по избор, но предимството е, че след него вече има клавиатура за писане на руски, така че вече може да се търсят думи и в български книги. Предимството на Coolreader няма смисъл да го коментираме, това е просто най-великата програма. А и в интернет browser-a вече може да се пише на български. Без root може да използвате epub формата, като това беше причината да избера този четец пред Kindle (който не чете нито един от използваните в читанка формати и се налага конвертиране). Факт е обаче, че изобщо не се рових в интернет дали може да се заобиколи този недостатък на Kindle и да се root-ва.
nmnikolov
 
Мнения: 22
Регистрация: 13 май 2012, 14:26

Re: Електронен четец

Мнениеот kill_u » 08 юли 2012, 14:49

Бам Бам написа:Ако става въпрос, навремето и на CRT монитори четяха хората, ама совите не са това, което са. Ти можеш да четеш на каквото си искаш, но най-добре е с електронно мастило. Другото е компромис.


Добре тогава това по добре ли е? http://www.ebay.com/ctg/Barnes-Noble-NO ... US_Tablets

[email protected]
Gnu/Linux user 411527
kill_u
 
Мнения: 22
Регистрация: 30 януари 2007, 13:08
Местонахождение: Calgary, AB Canada

Re: Електронен четец

Мнениеот ~HT » 08 юли 2012, 15:30

kill_u написа:Добре тогава това по добре ли е? http://www.ebay.com/ctg/Barnes-Noble-NO ... US_Tablets

[email protected]


Да, Nook има същия екран като Kindle (eink pearl) и е много приятно за устройство за четене. Имат модел с glow light - малко по-скъп, но е наистина хубаво да имаш вградено осветление...

E-ink екраните са несравними с нищо друго. Освен това устройствата с тези екрани са икономични и изкарват седмици с едно зареждане на батерията.
~HT
 

Re: Електронен четец

Мнениеот kill_u » 08 юли 2012, 16:07

Тоя с подсветката, е 169 чисто нов. 30 доставка и ето ти пак 200 долара. Колкото и NOOK Tablet.
Gnu/Linux user 411527
kill_u
 
Мнения: 22
Регистрация: 30 януари 2007, 13:08
Местонахождение: Calgary, AB Canada

Re: Електронен четец

Мнениеот Endymion » 09 юли 2012, 16:34

kill_u, ти таблет ли искаш или електронен четец? Ако искаш таблет за тези пари може да си купиш по-добър таблет от някой китайски производител или да изчакаш малко за Nexus 7. Дори и китайските не са толкова ограничени като Kindle Fire и Nook Tablet.
Endymion
 
Мнения: 101
Регистрация: 05 септември 2008, 12:39

Re: Електронен четец

Мнениеот pechkov » 09 юли 2012, 16:46

А защо разговора се завъртя около таблетите? Може би защото на таблета може да се инсталират повече програми, и да се ползва за още неща... Тогава направо лаптоп да си вземе човека. Windows, Linux, каквото си иска ще може да слага, ще е шарено, и ще свири. И ще му кара 2-3 часа на батерия.

Аз четях доста време на телефона си с програмата AlReader. После на TabletPC-то, което е около 1 кг тежко, но с цветен 9-инчов дисплей... И наскоро си взех PocketBook 360+, което е с e-ink екран, и няма нищо общо с таблети, лаптопи, Айййййй-паднали неща, и всякакви дивотии. Това е четец. Неговия екран е оптимизиран именно за ЧЕТЕНЕ. Точно екрана прави четеца различен от всякакви други устройства. И не само защото с e-ink екрана ще изкараш повече от месец без да търсиш зарядно и контакт, а защото дори да четеш цял ден на плажа - после няма да ти парят очите като на електроженист-новобранец.

Но все пак на който не му дава сърце да даде 200-300 лв за "нещо", което става само за четене - тогава да си купи таблет с Adnroid, да си сложи програма-читалка, и да си чете на воля. И когато установи, че таблета с TFT екрана си не е по-различен от лаптопа - пак ще дойде тук, и пак ще пита за четец, и пак ще преминем през целия този разговор, и стига да има студена бира - значи всичко е наред. Такъв е живота. Не се сърдете, а още по-малко радвайте - нямам намерение да споря с никого. Предпочитанията на всеки може да са индивидуални. Купувайте каквото искате.
„Когато си отидат отвратените, остават отвратителните.“
Радой Ралин
pechkov
 
Мнения: 686
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронен четец

Мнениеот kill_u » 10 юли 2012, 13:32

Endymion написа:kill_u, ти таблет ли искаш или електронен четец? Ако искаш таблет за тези пари може да си купиш по-добър таблет от някой китайски производител или да изчакаш малко за Nexus 7. Дори и китайските не са толкова ограничени като Kindle Fire и Nook Tablet.


Точно това се опитвам и аз да реша. Сега май ще взема Nook Simple Touch Glow Light. Пък таблет винаги мога да си купя.
Gnu/Linux user 411527
kill_u
 
Мнения: 22
Регистрация: 30 януари 2007, 13:08
Местонахождение: Calgary, AB Canada

Re: Електронен четец

Мнениеот mechok » 10 юли 2012, 14:12

Малко данни и от мен (с вече две-годишен опит).
Добро решение е да си вземеш отделен четец. Просто, за тази цел, трябва да пипнеш "на живо" няколко.
Основното е да го усетиш като истинска книга, примерно 200 страници, но 5 пъти по тънка от нормална. Т.е. не ти тежи на ръката, дори и в леглото.
Много от евтините хартиени книги имат леко блед и размазан шрифт, а най-новите имат гланц, отразяващ зле светлината.
При един четец, тези ефекти ги няма. Тези с подсветка и E-ink харчат 10-15 пъти повече енергия и батериите свършват бързо.
Една хубава лампа решава по-добре проблема с осветлението - има специално създадени за четци и с подходящи батерии издържат с месеци.
mechok
 
Мнения: 55
Регистрация: 20 декември 2010, 15:48

Re: Електронен четец

Мнениеот kill_u » 12 юли 2012, 06:41

В интернет четох че Nook с подсведка дава по избледнял екран отколкото такъв без подсведка. Значи реших да си купя най обикновенния Nook Simple Touch. Сега остава въпроса как да си го купя понеже е достъпен само за Щатите но не и за Канада. По дяволите.....
Gnu/Linux user 411527
kill_u
 
Мнения: 22
Регистрация: 30 януари 2007, 13:08
Местонахождение: Calgary, AB Canada

Re: Електронен четец

Мнениеот kill_u » 13 юли 2012, 01:07

http://www.ebay.com/itm/221047488158?_t ... 97.c0.m619

Хайде купих го да видим като дойде какво ще е мнението ми. Поздрави ще пиша към 25-30.
Gnu/Linux user 411527
kill_u
 
Мнения: 22
Регистрация: 30 януари 2007, 13:08
Местонахождение: Calgary, AB Canada

Re: Електронен четец

Мнениеот ~HT » 13 юли 2012, 02:55

kill_u написа:http://www.ebay.com/itm/221047488158?_trksid=p5197.c0.m619

Хайде купих го да видим като дойде какво ще е мнението ми. Поздрави ще пиша към 25-30.


Честито!
Сигурен съм, че ще си много доволен. E-ink устройствата наистина са удобни и носят удоволствие от четенето, съизмеримо с това на хартиените книги.
~HT
 

Re: Електронен четец

Мнениеот ozonbg » 28 юли 2012, 20:35

Здравейте,
понеже и аз обмислям да си взема NOOK The Simple Touch от САЩ, и само се чудя дали поддържа кирилица - 1251 кодировката. Някой щастлив собственик може ли потвърди, че поддържа. Благодаря предварително!
ozonbg
 
Мнения: 2
Регистрация: 05 януари 2011, 21:26

Следваща

Обратно към Техника за четене

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост