Епохата на Мъртвите - Андрей Круз

Анонси на новоизлезли произведения: печатни и електронни
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Епохата на Мъртвите - Андрей Круз

Мнениеот mrunmrun » 17 март 2012, 07:00

Епохата на Мъртвите - Андрей Круз

ИзображениеАндрей Круз е все още непознат на българските читатели.
Започва писателската си дейност през 2006 година.
Част от произведенията си пише в съавторство с Мария Круз - негова съпруга.
"Начало" е първа книга от серията "Епохата на мъртвите", която включва още "Москва" и "Пробив".

Докато се чудех как да започна този анонс и търсех материали, ми попадна едно мнение на негов читател. Реших да го изплагиатствам, то казва всичко на изкушените от темата:)

"Братя, Зомбифенове, забравете за Световната война:) Забравете за всичко, което сте чели досега на тема Зомби. Андрей Круз е създал щедьовър. Трябва да се прочете от всички без изключение :)"

За останалите "неизкушените" е текстът по-долу...

В лаборатория в Москва се провеждат опити с цел да се създаде идеален вирус, който да убива всички болестотворни причинители, включително и този на СПИН. Опитите са успешни до степен, че заразените с вируса животни дори и след смъртоносни наранявания, надмогват смъртта и продължават съществуването си. Мутиралият вирус връща опитните животни буквално от оня свят. Само че, оживелите животни предпочитат да се хранят със себеподобните си. Вирусът е силно заразен. Група природозащитници пускат заразените животни на свобода. Вълна от зомби - първоначално животни, а после и хора, тръгва из Москва и по света. Опитите на правителствата да спрат заразата са неуспешни. В градовете, заливани от тълпи зомбита, живите се спасяват с бягство, носейки със себе си най-необходимото... Сергей Крамцов, доскоро аспирант в лабораторията предизвикала Апокалипсис, трябва да предаде щам от вируса в секретната военна база Горкий 16. Може би това е последната надежда за спасение...


Книгата на Андрей Круз затвърждава силните позиции на постапокалиптичната серия в руската фантастична литература напоследък. Докато при други представители на жанра (Метро 2033), катастрофата разрушила цивилизацията е само декор на чийто фон се развива търсенето на някакви отговори на въпроси от рода на "Защо се провалихме?", "Защо се стигна дотук?", "Защо сме още в криза? :/", то в серията на Круз такива въпроси не се задават и съответно техният отговор не се търси. Най-важният въпрос е не "Защо?" а "Как?". Как да оцелея? Самата постановка на въпроса изисква различен стил на писане, събитията се развиват по-динамично, в произведението няма да намерим цели страници, в които героят се занимава със себе си. Разбира се, отделни пасажи не са изключени... Въпреки линейното развитие на сюжета, характерно за такъв тип литература и за трилъра въобще (даже и да е фантастичен), книгата съвсем не е плоска. Ако мога да използвам сравнение с компютърна игра, това не е шутър от първо лице, а по скоро 2D стратегия, в която водите своя тим към оцеляване. Не е достатъчно само да стреляш... Не е достатъчно само ти да оцелееш. Невъзможно е да спасиш света. Императивът не е етичен, а категоричен...

Обикновено пристъпвам към четене на книги с такава тематика малко предпазливо. Изтъркан сюжет, непознат автор... С развитието на действието книгата грабва и е доста трудно да се откъснеш от нея. Полупрочетох първата част на руски и след това отново на български. След това започнах втората част отново на руски, защото не можах да сдържа любопитството си и да не проследя развоя на събитията, описани в първата част. Това, което е смущаващо, е не самият сюжет и тема, а по-скоро това, че описанието е твърде живо и някак реалистично... Неумението на управляващите да се справят с кризата, старанието да се прикрият фактите, отричането на сериозността на ситуацията до последно... Нямам намерение да ви развалям настроението, нито да ви разказвам книгата:) Прочетете я сами. Обещавам, няма да съжалявате. Преводач от руски е Николай Телаллов.

Книгата може да намерите на http://www.e-kniga.eu. Пак там може да си свалите и около 100 страници откъс, и да се запознаете с фабулата, докато пиете съботното си кафе.

Приятно четене.

Илия Иванов
mrunmrun
 
Мнения: 2
Регистрация: 17 март 2012, 05:27

Обратно към Анонси за нови произведения

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост