Дойде ли краят на хартиените книги?

Въпроси, отговори и съвети за четенето на текстове със и без достъп до Мрежата.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Дойде ли краят на хартиените книги?

Мнениеот SecondShoe » 22 декември 2006, 05:46

Хммм! След десетина поредни прочетени електронни книги взех, че прочетох една нормална и установих, че вече не ми харесва да чета от хартия. Видя ми се много по-неудобно, а и така си беше. За хартиени книги ползваш външна светлина, която просто не може да се настрои като хората. Аз имам навика да се въртя наляво, надясно и т.н. докато чета и стават едни сенки... Буквите ми се виждат малки, а редовете много дълги и погледа ми почва да бяга нагоре надолу след 2-3 часа, а на таблета си чета спокойно и по 5-6 часа. Забелязва ли някой друг такива "симптоми" в себе си? Толкова близо ли е края на хартията, колкото си мисля?
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Hawthorne » 24 декември 2006, 00:10

Вярно е че са леко неудобни, но аз имам богата библиотека и от хартиени книги за всеки случай, не винаги има ток и светлина, и честно казано, когато навънка вали, предпочитам с хартиена книга, пред електронните, макар че вторите се четат доста по-бързо.
Приятелите и враговете са богатства, които всеки притежава.
Hawthorne
 
Мнения: 80
Регистрация: 25 ноември 2006, 08:46
Местонахождение: Шумен

Мнениеот nqgolova » 24 декември 2006, 14:04

Замислих се сериозно по въпроса,но не мисля че електронните книги ще изместят скоро хартиените.Даже смятам ,че след някоя и друга година няма да има кой изобщо да чете книги. У дома сме четирима души ,само аз чета ,а другите ме гледат подигравателно.
Аватар
nqgolova
 
Мнения: 63
Регистрация: 15 август 2006, 17:47

Мнениеот SecondShoe » 24 декември 2006, 16:41

nqgolova написа:Даже смятам ,че след някоя и друга година няма да има кой изобщо да чете книги. У дома сме четирима души ,само аз чета ,а другите ме гледат подигравателно.


Съжалявам, но това не е вярно. Статистиката сочи съвсем друго нещо.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот GeOrg » 26 декември 2006, 17:39

Според мене няма да изчезнат, но ще се превръщат все повече в луксозни предмети на изкуството. Има всички предпоставки за това, главната от които е че лека по лека ще бъдат изместени от многократно по-евтините си електронни събратя, който можеш само да четеш, но не и да пипнеш, разгърнеш или помиришеш:lol:. Съчетани с качествена хартия, илюстрации и печат ще бъдат истински магнит за колекционерите. За съжаление всичко това ще доведе до многократното повишаване на цената им поради използването на естествени материали и суровини. Както е с колите колкото повече естествени материали и ръчен труд толкова повече пари.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот Партилан420 » 04 декември 2007, 02:54

абе, к'во ви пука? Важното е да се 4етат текстовете, пък на каква страница са написани толкова ли е важно? Дали е каменна, дървена, кожена, хартиена или електронна, книгата си е книга. И да я забранят, и да я изгорят, все някой ще се намери дето я е преписал или прекопирал и пак ще се 4ете.
Не сте длъжни да използвате истинско име в Интернет!
Партилан420
 
Мнения: 4
Регистрация: 04 декември 2007, 02:14
Местонахождение: планета Земя, галактика Мле4ен Път

Мнениеот GeOrg » 09 декември 2007, 10:59

Весел_Гъбарин написа:абе, к'во ви пука? Важното е да се 4етат текстовете, пък на каква страница са написани толкова ли е важно? Дали е каменна, дървена, кожена, хартиена или електронна, книгата си е книга. И да я забранят, и да я изгорят, все някой ще се намери дето я е преписал или прекопирал и пак ще се 4ете.


А на тебе пука ли ти, дали управляваш мерцедес или магаре!?
Най-лесния начин да се загуби дадена информация е да се държи единствено на компютър. Лично аз искам и децата ми да имат книги които могат да пипнат, разлистят и прочетат за удоволствие. Имайки предвид все по-голямото използване на компютрите това ще си е истинско удоволствие и откъсване от ежедневната среда. Не отричам електронните библиотеки, напротив винаги съм бил за, но поне за мене текстовете тук и отпечатаната книга са два напълно различни по качество продукта, поради което и двата имат място под слънцето.

А сега като модератор правя забележка за използването на цифрата "4" вместо буквата на кирилица "ч". Ако ползваш QWER-ти подредба на клавиатурата обикновено "ч" е първия клавиш горе в ляво на клавиатурата. Знаците отпечатани върху него са " ~ и ` ". Умолявам те да спазваш правилата за писане в българския език.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот Nadenceto22 » 29 юни 2009, 20:33

На мен лично, не ми е дотегнало, и се надявам занапред да не ми дотегне, от отпечатаните книги. Чувството е съвсем различно, да държиш книгата в ръцете си. Вярно че има някои неудобства, свързани със светлината, но за мен те са оправдани.
Може би, има общо и с това, че съм пристрастена към миризмата на книги, били те нови или стари, още от малка ги обичам... :lol:
Аватар
Nadenceto22
 
Мнения: 7
Регистрация: 27 юни 2009, 16:43

Мнениеот Yotce » 03 юли 2009, 21:08

Да се загуби книга, защото е в електронен вид... Трудна работа, все пак не говорим за лично твой уникален документ в единствен екземпляр.

GeOrg, защо му се сърдиш за четворките? Аз много се зарадвах, че дори такива хора четат книги :)
Yotce
 
Мнения: 16
Регистрация: 19 септември 2007, 11:55

Мнениеот Mandor » 04 юли 2009, 17:10

Yotce
Крайно време беше и ти да се появиш тук... :wink: Кога ще подариш на М. един електронен четец на книги? :D
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот Yotce » 04 юли 2009, 21:29

Mandor написа:Yotce
Крайно време беше и ти да се появиш тук... :wink: Кога ще подариш на М. един електронен четец на книги? :D


Аз съм тук отдавна, но понеже не съм чукча, предимно чета :)
Четец за М. ... М. има всичко, от което една съвременна българка (смята), че се нуждае... нетбук сbg-mamma.com и laredoute.fr.
Аз пък чакам да се появи на пазара 10 инчов четец, който да ми хареса... като гледам с какви темпове се развива технологията ще трябва да почакам до пенсия.
Yotce
 
Мнения: 16
Регистрация: 19 септември 2007, 11:55

Мнениеот GeOrg » 30 август 2009, 08:46

Yotce написа:...
GeOrg, защо му се сърдиш за четворките? Аз много се зарадвах, че дори такива хора четат книги :)


Не се сърдя - обяснявам му къде се намира при повечето кирилизирани клавиатури - явно не знае.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот Rhea » 01 септември 2009, 15:58

Да се говори за края на хартиените книги е все още рано, електронните такива не са завладели пазара до такава степен. Все още ни се вие свят от новите телефонни модели (тези, които нямат четци), а не четци ;)

От друга страна, аз лично съм привърженик на хартиените книги, миришат, пипат се, подчертават се (!), сгъват се (нуждаят се от грижи :)), подаряват се... по-живи са от електронните книги и могат да бъдат третирани по-собственически.

А като се има впредвид и факта, че поколението и като цяло възрастовите групи, които четат книги не са много "на ти" с компютри, електронни книги и други технологии, хартиените книги ще си останат на пазара още известно време. Когато поколението на майките и бащите ни, нашето и едно поколение след нас си отиде, тогава, може би, ще дойде края на хартиените книги, ако преди това не сме унищожили горите, разбира се.
I don't think that I love you any more
Rhea
 
Мнения: 17
Регистрация: 16 септември 2008, 16:21

Мнениеот Yotce » 01 септември 2009, 18:44

Rhea написа:впредвид и факта, че поколението и като цяло възрастовите групи, които четат книги не са много "на ти" с компютри, електронни книги и други технологии, хартиените книги ще си останат на пазара още известно време. Когато поколението на майките и бащите ни, нашето и едно поколение след нас си отиде, тогава, може би, ще дойде края на хартиените книги, ако преди това не сме унищожили горите, разбира се.


Електронната книга може да се направи достатъчно добре, за да се ползва от всякакви потребители. Това, което в момента се смята за електронна книга предполага ровене из нета за книги, катерене по знайни и незнайни начини, конвертиране, поправки на firmaware (за да четеш на български)... Единствено Amazon и Sony доколкото знам се опитват да изкарат нещо, което да позволява да си купиш лесно книга и да си я четеш. Но нещата, които правят не са глобални, а са насочени към определени пазари (очаквано България не е сред тези пазари). Тоест електронната книгата трябва да върви с услуга, предлагаща по достъпен начин съдържание за нея.

Като гледам накъде върви света, края на хартиените книги няма да дойде нито от развитието на технологиите на електронната книга, нито от изчезването на горите. Просто ще изчезнат читателите. Това за поколеният е много оптимистично - не вярвам след още едно поколение някой да чете книги.
Yotce
 
Мнения: 16
Регистрация: 19 септември 2007, 11:55

Мнениеот Boman » 01 септември 2009, 23:28

Малко нахвърляни мисли по темата от спортна злоба:
Близко бъдеще (5-10 години):
1. Както се развиват технологиите с електронните четци, не се очаква нищо специално главозамайващо в развитието им в близките години. Всичко зависи от това дали ще се внедри цветна електронна хартия (статичен цветен екран), за да станат по-атрактивни за купувачите. Всичко ще се сведе до борба за права на разпространение, наличие на повече заглавия, и унифицирането на няколко стандартни цифрови формати.
2. При положение, че цените на настоящите четци сега са 300-400$, значи те ще останат такива, като всяко ново устройство ще бъде по-добро, по-бързо, по-качествено, подобрен размер, с повече възможности и т.н.
3. В напредналите страни процентът на хората, които получават различна информация чрез четене, няма да се промени. За България не знам. Казано по нашенски — който го сърби ще се почеша. Но ще се променя бавно съотношението между прочетената печатна литература и електронната такава. И ще дойде момента, когато няма да правим много разлика от какво четем. Дори и днес, след като изчетем вестниците сутринта, не ни пречи да четем и новините в Интернет, нали? Нима ще обърнете внимание, ако на сутринта грабнете същия вестник от вчера, но информацията на него се е сменила през нощта с днешната?
Упражнение в научна фантастика:
Въобще си нямаме идея как хората ще четат в „необозримото“ бъдеще. Може би ще си имат щепсел, през който ще преточват литературните произведения направо на чип в мозъка си. А тези, които са „демоде“ и са привърженици на стария начин, ще могат да си купят (по-скъпо) „истинска“ универсална книга с 500 страници, като ще имат възможност, разбира се, да си купуват и добавят още страници. Тези страници ще са „електронна хартия“, направена от тънък гъвкав синтетичен материал. Като се „активира“ някое произведение на книгата, корицата ѝ ще се оцветява и ще наподобява корицата на печатна книга. Текстът ще се разполага по страниците като „истинска“ книга и т.н. Но този начин на четене ще бъде предпочитан само от „изостаналите“ или ексцентрични хора.

В крайна сметка носталгията по печатните книги е актуална само за нас — хората в преходния период между електонната и печатната литература. Тя има значение само за нас, които ще помним първата поява на сайтове като тази електронна библиотека, въодушевени от възможността да прочетем и запазим толкова много от пропуснатите досега заглавия, но все още ни е яд и си спомняме за миналото, когато сме искали да си купим и да прочетем толкова много книги и сме ги смятали за една от даденостите на личния ни живот и преживяване, които не са ни били достъпни по една или друга причина. Това си е един вид фетишизъм. Тази мечта не е отминала и ни прави да се съпротивляваме срещу електронните устройства. Този дебат е безпредметен за тези, които така или иначе не са научени да четат. Напечатано на хартия или на екран, за тях няма значение.
Мое практическо предложение, приложимо в близките години:
Печатните произведения да започнат да се продават придружени от електронна карта, поставена, да речем, в атрактивно джобче, залепено отвън на обложката на книгата, на която да има електронна версия на произведението в различни формати. Тази карта може да е с различен цвят и да има миниатурна лепенка/картинка с информация за четивото. По този начин ще се даде личен характер и усещане на електронната версия и хората ще свикнат с присъствието на електронните четива. (Между другото — не би трябвало да се нарича вече книга. Случва се жена ми да ме пита вечер в кревата: „Няма ли да изгасиш вече това нещо? Кога ще спиш?“ Отговарям й: „Чакай да прещракам още някоя страница!“ Чувствам съм вече като герой на Азимов или на Бредбъри!) По-нататък, при закупуване на устройство за четене, да се правят отстъпки на, да кажем, 20 печатни книги, или да се направи по-евтин годишен абонамент на известно количесто произведения по избор. Така ще се поощри купуването на електронните четци и ще се затвори кръга, свързващ двете медии — печатната и електронната. След известно време ще се направи анкета и ще се установи, че хората не разгръщат вече печатното издание, а четат само електронното. Печатното ще го държат само от носталгия, за колекция, или за да го виждат отдалече в библиотеката си на стената и да го показват след време на пра– (пра–) внуците си, които няма да са пипали печатна книга.
Закон на Мърфи: ако мнението ми във форума може да бъде разбрано погрешно, то това ще стане!
Аватар
Boman
 
Мнения: 89
Регистрация: 03 февруари 2007, 08:24

Мнениеот Гост » 02 септември 2009, 07:33

винаги имам хартиена книга в кенефа
иначе от мнооого верме не съм чел от хартия
Гост
 

Мнениеот SecondShoe » 02 септември 2009, 11:24

Нека позная. Имаш и компютър в кенефа, даже в момента пишеш от там. Нали?
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Boman » 02 септември 2009, 15:03

SecondShoe, не си го разбрал правилно за какво му е хартиената книга в… тоалетната. Ако имаш хартиена книга там и не си чел от „много време от хартия“, значи я използваш по друго предназначение в… тоалетната. :idea:
Закон на Мърфи: ако мнението ми във форума може да бъде разбрано погрешно, то това ще стане!
Аватар
Boman
 
Мнения: 89
Регистрация: 03 февруари 2007, 08:24

Мнениеот SecondShoe » 02 септември 2009, 18:51

Да, май човека под "хартиена книга" има предвид тоалетна хартия. Чувал съм такава употреба на израза от прабаба ми.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55


Обратно към Техника за четене

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости