Rating 0

Amazon Kindle

Питайте, ако нещо в библиотеката е неясно.

Re: Amazon Kindle

Мнениеот moosehead » 01 август 2017, 19:34

zl_tsanev написа:Смени четеца - с четец с ОС Android.

Някак не е в реда на нещата, човек да иска помощ за покупка, която вече е факт, да му се казва "Смени си четеца, купи си еди-кое си." Ако струваше 5 лв - ОК, ама за над 200...
Има по-лоши престъпления от изгарянето на книги. Едно от тях е да не ги четеш.
Рей Бредбъри
Аватар
moosehead
 
Мнения: 116
Регистрация: 17 февруари 2007, 18:29
Местонахождение: София

Re: Amazon Kindle

Мнениеот zl_tsanev » 01 август 2017, 20:41

moosehead написа:
zl_tsanev написа:Смени четеца - с четец с ОС Android.

Някак не е в реда на нещата, ...


Спазвайки правилата на ЧИТАНКА за форума споделям мнение, което би било от полза при следваща покупка на четец. А може да е от полза и за тези, които предвиждат да купят такъв.
Аватар
zl_tsanev
 
Мнения: 185
Регистрация: 27 май 2008, 07:54
Местонахождение: Шумен

Re: Amazon Kindle

Мнениеот galiasl » 01 август 2017, 23:39

Здравейте! ЕДно голямо Благодаря за работата, която върши pechkov за chitanka и всички четящи наготово.
Сега за линка, който ми даде (теглене в готов mobi формат) - за съжаление при мен няма да се получи, защото така желаното от мен устройство не иска да се свъже. Изписва ми Sorry, the browser cannot access this website. Затова решението за мен отпада. Рестартирах и върнах към заводски настройки... или поне така си мисля от Settings и избор на Reset Devise. И започнах отначало. Пак хванах програмата caliber (този път и с azw3 формат), копирах директно файлове изтеглени от линка на pechkov в директрия Documents на kindle. И отново съм пак в начална позиция...
Това което писа moosehead - в начална страница дава My Library- последните три книги /първата е тази която се чете с % до къде си с книгата) и другите две последно качени (ама не точно). В дясно ми дава да търся в Goodreads. Като избера трите вертикални точки / Моята библиотека - няма нищо (или по точно инструкция за ползване + Речниците). А при избор на четящия лист - празно.
Писах надълго... Обаче няма към кой да се обърна. Около мен никой не е с Kindle.
Моето мнение за програмата calibre, като човек, който тепърва започва да работи с нея - Няма лесна навигация. Много функции, но всичко претрупано в големи едри бутони с множество под линии. Но като няма друго и така става. Свиква се.
galiasl
 
Мнения: 6
Регистрация: 01 август 2017, 07:56

Re: Amazon Kindle

Мнениеот galiasl » 02 август 2017, 00:13

Не успях да прикача набързо събрани 4 снимки от моя Kindle. Затова пак пиша с риск да съм досадна.
Мисля, че проблема ми е в някаква настройка.
В библиотеката горе ми изписва All/Downloaded. С избиране на Downloaded или All не се задейства и не вади качените в списък.
Или логиката е друга и трябва да визуализира това, което е изтеглено само директно през Kindel. И явно затова не показва нито един качен файл ръчно от мен (без значение дали с calibre или с директно вмъкване). Ако някой има идея къде е тази настройка, моля да пише. Възползвам се от предложението на moosehead и питам пак :oops:
И сега остава да пробвам варианта с мейла и се отказвам. Наиграх се. Очите ме заболяха съвсем. Аз работя цял ден на комп.
Друг четец няма да купувам, колкото и да не съм в голям възторг от моето устройство. Аз исках точно този и ще си го ползвам :lol: Мисля, че трябва да си свикна.
Благодаря ви на всички!
Последната промяна е направена от galiasl на 02 август 2017, 12:52. Мнението е било променяно 2 пъти.
galiasl
 
Мнения: 6
Регистрация: 01 август 2017, 07:56

Re: Amazon Kindle

Мнениеот galiasl » 02 август 2017, 07:51

Успях! След още едно рестартиране и връщане на заводски настройки, бутона Downloaded работи и всичко е ок. Явно, че аз си глупявам. Твърдо и упорито.
Вече спокойно може да се чете.
galiasl
 
Мнения: 6
Регистрация: 01 август 2017, 07:56

Re: Amazon Kindle

Мнениеот DrunkenDonkey » 02 август 2017, 12:17

Принципно амазон с дефолтния си фърмуер са отчайващо непригодни за... да го кажем така неизползващите екосистемата на амазон. Страхотно устройство, страхотен хардуер, ама за "белите държави". С кой фирмуер си в момента (нямам го четеца пред погледа но от сетингите пак цъкаш на менюто и там имаше device info и версия примерно 5.8.нещоси). Най-добрия вариант е да се "хакне", така наречения jailbreak. При това с половин час ровичкане по устройството то вече става "нормален" четец - хвърляш му файлове както печков може ги вади с жанрове/автори/поредица/книги в някаква разбита структура, директно на epub или fb2 без calibre, без преконвертирания, директен копи-пейст от експлоръра и вътре си ги виждаш точно така, супер удобно.
DrunkenDonkey
 
Мнения: 160
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: Amazon Kindle

Мнениеот pechkov » 02 август 2017, 17:47

galiasl написа:… Изписва ми Sorry, the browser cannot access this website. …В такъв случай може да опиташ линка така: http://pechkov.chitanka.info/mobi/

В смисъл - да е "http" а не "https". Само махаш буквичката "s", и да видим дали ще се отвори линка.

Иначе ако си теглила през компютъра някои от тези файлове, или си изтеглила MOBI архив - няма нужда от конверсия и Calibre, може направо да копираш файловете в четеца, и трябва да ги отвори. За тези цели е и програмата chitanka.info.filter. С нея копираш файловете направо от архива в нова директория, и наливаш в четеца.
Когато паднеш с мотора......... се изтупваш от прахта, и се качваш пак!
pechkov
 
Мнения: 470
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Amazon Kindle

Мнениеот Киндъл » 02 август 2017, 18:16

Имам Киндъл от еена година и никога не съм имал проблем с качването на книги. Включвам устройството в компютъра, отварям Калибре, десен бутон на желаната книга - Send to device и след секънди е готово. Не се интересувам нито от формати, нито от нищо - Калибре сам си конверрира каквото трябва. Ползвал съм и други четци - по-добър от Киндъл не съм виждал.
Киндъл
 

Re: Amazon Kindle

Мнениеот galiasl » 02 август 2017, 20:57

DrunkenDonkey Благодаря. Версията е 5.8.2.1. Ще прабвам да хакна и ще пиша. Но определено не днес. Тези дни се наиграх и с киндъла и на работа с друга проблемна програма. Сега е време да се насладя на малко четене.
Хей, пробвах вчера без http... :roll: но без s :oops: - не. Сега вече без s естественно се получи. Понякога просто трябва да не мисля сложни решения. :)
Инак вчера дърпах mobi от твоя линк pechkov на компютъра и директно ги сложих в устройството.
Сега сматам да ползвам дадения линк.
10х Благодаря!
galiasl
 
Мнения: 6
Регистрация: 01 август 2017, 07:56

Re: Amazon Kindle

Мнениеот DrunkenDonkey » 02 август 2017, 23:02

Успех, ако се наканиш това е което трябва да направиш. Да, тежки и много стъпки са: https://www.mobileread.com/forums/showt ... p?t=275877

После има вече няколко лекички за да подкараш останалите неща като kual и koreader и си идеал. Но да, наистина си е ровичкане и го прави само ако не ти върши работа текущата организация (някои хора не им пречи да си качват книга, която ще четат, други искат да си имат в общи линии всичките книги винаги вътре - примерно аз)
DrunkenDonkey
 
Мнения: 160
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: Amazon Kindle

Мнениеот albena_konetzovska@abv.bg » 01 октомври 2017, 15:42

Здравейте
Намирам много интересни книги, но качени в PDF формат. За да е по-добре за Киндъла, ги прехвърлям в EPUB, но когато вече ги кача в Калибре, при конверта в MOBI не ми излизат заглавията на книгата (има само цифри) и междуредието е много голямо и неудобно за четене.
Искам да попитам къде може да греша?
albena_konetzovska@abv.bg
 
Мнения: 1
Регистрация: 10 януари 2017, 15:13

Re: Amazon Kindle

Мнениеот summer-knight » 01 октомври 2017, 18:23

Пдф файла има множество символи <br, което е нов ред. При смяна на формата остават доста празни редове заради него. Ето инструкции как да се пооправи това на англ. език, ако ти върши работа:
http://dearauthor.com/ebooks/calibre-pd ... sion-tips/

Първата им стъпка е автоматично да изтрия всички символи br за нов ред и т.н.
Успех :)
Аватар
summer-knight
 
Мнения: 126
Регистрация: 13 август 2015, 17:22

Re: Amazon Kindle

Мнениеот diantonio » 20 януари 2018, 17:06

Здравейте,

преди година-две качих преводач (АНГ->БГ) на Киндъла, но като цяло не съм доволен, тъй като преводача не намира много от думите, които търся.

Моля, ако някой има актуален речник, да го сподели с мен, като отговор в тази теми или на лично съобщение. Ще съм особено благодарен.

Благодаря на Читанка за платформата,
Поздрави,
Читател
diantonio
 
Мнения: 4
Регистрация: 06 септември 2016, 20:53

Re: Amazon Kindle

Мнениеот Нел » 21 февруари 2018, 20:13

Здравейте и благодаря на всички, които късат от времето си, за да съществува Читанката!

За съвсем неопитните потребители на киндъл, неразбиращи английски, пиша тези първи насоки, които ми бяха много полезни и открих с доста ровене и четене, а опитните може и да се посмеят. D: Поводът - на една приятелка й подариха тези дни киндъл 3 и тя доста се притеснява да го пипне.

ИНСТРУКЦИЯ за съвсем начинаещи потребители на Kindle Paperwhite 3

СВАЛЯНЕ НА КНИГИ ОТ ЧИТАНКАТА
Менюто се намира горе най-дясно /докосвате горната част на екрана, за да се появи/. В по-старите модели /5.6.5/ е 3 чертички, а в по-новите /5.8.2.1/ е 3 точки една над друга.
Включвате МЕНЮ > Settings > Airplane Mode /или Aeroplane Mode/ на OFF . Когато е OFF имате интернет достъп, когато е ON - нямате интернет.
От МЕНЮ > Settings > Wi-Fi Networks избирате и влизате във вашата wi-fi мрежа / пишете паролата, когато има такава - показва се клавиатура/

После в МЕНЮ > Experimental Browser докосвате малкото поле в ляво от менюто докато се покаже клавиатурата /малко трудно, но се показва/.
Чрез нея препишете този линк на pechkov /благодаря!/:
http://pechkov.chitanka.info/mobi/
Киндълчето зарежда линка и попадате на такава страница : https://pechkov.chitanka.info/mobi/
Малко по-горе pechkov е обяснил да се пробва без "s"
Там буквите са по малко име на авторите.
После в МЕНЮ > Bookmark this Page цъквате върху надписа, за да запишете този линк и да не ви се налага да го преписвате при всяко теглене на книга.
Ако не ви го зарежда автоматично, винаги може да влезете в него от МЕНЮ > Bookmarks . Записаните от вас , се подреждат най-накрая. Намирате ги с леко плъзване на пръста по екрана в посока отдолу - нагоре.
Избирате желания автор и книга чрез докосване. Излиза екран Download File, докосвате OK, на следващия екран - също ОК. Книгата е свалена.
Може да свалите и всички книги наведнъж от опцията в началото.
Стрелката горе в ляво връща назад. Опцията "Назад" не работи.

БИБЛИОТЕКА
С докосване в най-горната част на екрана се отваря ГЛАВНОТО МЕНЮ
Докоснете "КЪЩИЧКАТА" - най-ляво на екрана . При по-старите модели влизате направо в съдържанието, а при по-новите докоснете MY LIBRARY.
Когато сте в съдържанието на киндъла, в дясно, точно под главното меню, има две черни триъгълничета - показват подредбите, които са зададени , по подразбиране ALL ITEMS/всички файлове/ и RECENT / подредба по последно отворена/свалена книга /. От тези две места избирате как да ви се подреждат книгите в съдържанието и какъв вид файлове да се показват. В по-новите модели, от левия триъгълник / ALL ITEMS/ избирате и как да изглежда съдържанието - книгите да са с корици като снимка /Grid View/ или изписани като лист /LIst View/. При по-старите модели тези опции са в МЕНЮ > Cover View или МЕНЮ > List View
Придвижвате се чрез нежно плъзване на пръста по екрана нагоре/ надолу , или ляво/ дясно.

ЧЕТЕНЕ на свалените книги
Докосвате заглавието на избраната книга и я отваряте. Прелиствате напред чрез плъзване на пръста по средата на страницата в ляво или долу, назад - в дясно.

КЛАВИАТУРА И ЕЗИК
В МЕНЮ>Settings>Device Options>Language and Dictionaries>Keyboards добавяте и Russian за кирилица. Намира се най-долу, плъзнете за да я намерите.
Ако сте задали тази опция, виртуалната клавиатура ще има и вариант на кирилица. Сменя се кирилица/латиница от бутонче, изглеждащо като кълбо с мрежа- долу в ляво. До него - смяна на букви и знаци/цифри.

От МЕНЮ>Settings>Device Options>Language and Dictionaries>Language може да смените и езика на руски, ако английският ви затруднява.

ФИНАЛ
Имайте предвид, че МЕНЮ показва различни опции, в зависимост от това, къде се намирате в него.
Киндъл запомня до коя страница сте стигнали за всяка една книга, без значение броя на книгите, които четете.
Аз предпочитам да влизам в Wi-Fi само когато свалям книги. През останалото време предпочитам да изключвам интернета, за да не си хабя батерията.
Изключвам го от МЕНЮ > Settings > Airplane Mode /или Aeroplane Mode/ на ON - горе в ляво [url]се появява самолетче[/url]. Когато отново искам да сваля книга, влизам в Experimental Browser и киндълът по подразбиране ми изкарва екран, в който ми предлага да изключа Airplane Mode , Докосвам ОК. Тегля книгата и отново излизам от интернет.
Също предпочетох да не се регистрирам в AMAZON, чета книги на кирилица, а и някъде срещнах, че засипвали с доста реклами. Зная, че гаранцията важи от регистрацията, но за сега чукам на дърво D:

Това са основните начални неща за ползване на киндъл. Има още опции, но тях ще си откриете сами като напреднете D:

Надявам се, че съм била полезна. Приятно четене!
Нел
 

Re: Amazon Kindle

Мнениеот khgkhg » 23 февруари 2018, 23:30

БЛАГОДАРЯ много
khgkhg
 

Re: Amazon Kindle

Мнениеот DDechev » 05 юли 2018, 14:50

galiasl написа:Здравейте! ЕДно голямо Благодаря за работата, която върши pechkov за chitanka и всички четящи наготово.
Сега за линка, който ми даде (теглене в готов mobi формат) - за съжаление при мен няма да се получи, защото така желаното от мен устройство не иска да се свъже. Изписва ми Sorry, the browser cannot access this website. Затова решението за мен отпада. Рестартирах и върнах към заводски настройки... или поне така си мисля от Settings и избор на Reset Devise. И започнах отначало. Пак хванах програмата caliber (този път и с azw3 формат), копирах директно файлове изтеглени от линка на pechkov в директрия Documents на kindle. И отново съм пак в начална позиция...
Това което писа moosehead - в начална страница дава My Library- последните три книги /първата е тази която се чете с % до къде си с книгата) и другите две последно качени (ама не точно). В дясно ми дава да търся в Goodreads. Като избера трите вертикални точки / Моята библиотека - няма нищо (или по точно инструкция за ползване + Речниците). А при избор на четящия лист - празно.
Писах надълго... Обаче няма към кой да се обърна. Около мен никой не е с Kindle.
Моето мнение за програмата calibre, като човек, който тепърва започва да работи с нея - Няма лесна навигация. Много функции, но всичко претрупано в големи едри бутони с множество под линии. Но като няма друго и така става. Свиква се.


И аз не мога да си видя качените книги на четеца. Когато е закачен с кабел за компа - всичко излиза. Отварям четеце да чета - няма нищо. Някой може ли да каже защо става така?
DDechev
 

Re: Amazon Kindle

Мнениеот Ф р а к с » 05 юли 2018, 16:38

DDechev написа:
galiasl написа:Здравейте! ЕДно голямо Благодаря за работата, която върши pechkov за chitanka и всички четящи наготово.
Сега за линка, който ми даде (теглене в готов mobi формат) - за съжаление при мен няма да се получи, защото така желаното от мен устройство не иска да се свъже. Изписва ми Sorry, the browser cannot access this website. Затова решението за мен отпада. Рестартирах и върнах към заводски настройки... или поне така си мисля от Settings и избор на Reset Devise. И започнах отначало. Пак хванах програмата caliber (този път и с azw3 формат), копирах директно файлове изтеглени от линка на pechkov в директрия Documents на kindle. И отново съм пак в начална позиция...
Това което писа moosehead - в начална страница дава My Library- последните три книги /първата е тази която се чете с % до къде си с книгата) и другите две последно качени (ама не точно). В дясно ми дава да търся в Goodreads. Като избера трите вертикални точки / Моята библиотека - няма нищо (или по точно инструкция за ползване + Речниците). А при избор на четящия лист - празно.
Писах надълго... Обаче няма към кой да се обърна. Около мен никой не е с Kindle.
Моето мнение за програмата calibre, като човек, който тепърва започва да работи с нея - Няма лесна навигация. Много функции, но всичко претрупано в големи едри бутони с множество под линии. Но като няма друго и така става. Свиква се.
И аз не мога да си видя качените книги на четеца. Когато е закачен с кабел за компа - всичко излиза. Отварям четеце да чета - няма нищо. Някой може ли да каже защо става така?

Виж сега, Kindle е устройство, подобно на iShit-овете - т.е. предназначено за безмозъчни западняци, които да бъдат принудени да си плащат за всичко. Ако има достъп до интернет, то проверява в реално време дали си закупил легално качените книги и ако не си - трие ги автоматично. Ако веднъж си направил грешката да му въведеш паролата за WiFi на домашната си мрежа - няма начин да го накараш да я забрави. Единият начин е да смениш паролата от WiFi рутера си - така Kindle няма да може да се свърже. Но попаднеш ли в покритие на незащитена WiFi мрежа - пак ще влезе и ще ти омаже книгите. Най-сигурната защита е да включиш Airplane mode и никога да не го изключваш - единствено тогава Kindle наистина няма да прави опити да предава и получава данни. По простата причина, че създателите му са алчни, но и страхливи :) Не смеят да поемат риска продуктът им да излъчва нещо, когато се намираш на самолет и после да бъдат обвинени за причиняване на авария.

Когато включваш Kindle с кабел към компютъра си, за да прехвърляш книги, задължително трябва да си с Win 7, 8 или XP и да си забранил Internet connection sharing, за да не използва устройството нета от компа. Ако не дай боже си се набутал с Win 10, единственият начин е да изключиш LAN кабела на компютъра или да забраниш WiFi адаптера от Device Manager.
Ф р а к с
 

Re: Amazon Kindle

Мнениеот zl_tsanev » 05 юли 2018, 20:35

В един друг форум колега бе споделил "от амазон и клечка за зъби не бих си купил".
Опитайте с друг четец - последно пробвах InkPad3 на Pocketbook - 7.8", 300 ppi, с регулиране на цветната температура(настройки - автоматично или ръчно). Синхронизацията на времето с последния FW е оправена. CR3 се "инсталира" (или по-точно копира) без проблем и е добър по отношение визуализиране на прочетеното(текуща страница/страници до края на главата/общ брой страници). Визуализира и маркери на главите от най-вътрешно ниво. Библиотечният модул на четеца според мен е много добър - автори, серии, по номер в серия и т.н.

Kindle е устройство по-скоро към Amazon, а не към потребителя.
Аватар
zl_tsanev
 
Мнения: 185
Регистрация: 27 май 2008, 07:54
Местонахождение: Шумен

Предишна

Обратно към Потребителски въпроси

 


 • Подобни теми
  отговори
  прегледи
  Последно мнение
 • Kindle
  от pye » 14 декември 2015, 20:14
  10 отговори
  1333 прегледи
  Последно мнение от Vanessita Преглед на последното мнение
  09 юли 2016, 03:02
 • Свързано с Kindle
  от Павлина » 04 февруари 2013, 16:07
  6 отговори
  3916 прегледи
  Последно мнение от Alegria Преглед на последното мнение
  05 февруари 2013, 00:23
 • Вирус на моя Kindle
  от m_doxanlieva » 29 юни 2015, 14:54
  6 отговори
  1021 прегледи
  Последно мнение от Maq10 Преглед на последното мнение
  26 септември 2015, 11:15
 • Kindle приложение
  от Platane6 » 15 юни 2018, 19:12
  0 отговори
  276 прегледи
  Последно мнение от Platane6 Преглед на последното мнение
  15 юни 2018, 19:12
 • Kindle fire-помощ
  от katyalukova » 16 май 2012, 22:50
  5 отговори
  2292 прегледи
  Последно мнение от pgaidarov Преглед на последното мнение
  18 октомври 2013, 10:43

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост

cron