Формати различни от SFB

За формата на текстовете, използван в библиотеката

Формати различни от SFB

Мнениеот zearendil » 03 май 2011, 15:20

Доколкото знам към момента библиотеката използва за изходни формати EPUB, FB2 и txt, но приема като входен формат само SFB. Може ли да изпращаме произведение във формат различен от SFB? Конкретно за FB2 и EPUB съм виждал доста прилични редактори и конвертори. Конкретен пример е като имам книга, форматирата за предпечат от автора или коректора в word формат, не ми се иска да черноработвам да я обръщам във SFB.
zearendil
 
Мнения: 44
Регистрация: 26 юли 2010, 16:24

Re: Формати различни от SFB

Мнениеот Mandor » 04 май 2011, 08:34

Ако изходният ти текст е в Word, най-добре ще е да го запишеш в RTF и да го предоставиш за форматиране.
ePub не е подходящ начален формат за последваща обработка, поради твърде голямата свобода, която предоставя на оформителите. На теория FB2 е подходящ — само с десетина тривиални замествания в текстов редактор може да се преработи FB2 в SFB, — но само ако е изготвен чрез някой от „читавите“ редактори като FBEditor или FictionBook Designer; не и ако идва от конвертор (като Calibre). Имай предвид, че наливането на RTF във FBD например няма да доведе до добър краен резултат; на практика ще е „сляпо“ конвертиране.
Какъвто и вариант да избереш, няма да получиш добър изходен резултат без „черноработене“, затова най-лесно е да следваш съвета в началото на това съобщение.
Mandor
 
Мнения: 748
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Формати различни от SFB

Мнениеот zearendil » 04 май 2011, 11:18

Изглежда най-лесно е да се ползва FB2 редактор и после да се заместят маркерите. Ще си поиграя като намеря време да видим какво ще излезе. Благодатя за помощта!
zearendil
 
Мнения: 44
Регистрация: 26 юли 2010, 16:24

Re: Формати различни от SFB

Мнениеот abrams » 15 октомври 2014, 16:56

Понеже въпросът ми е практически същият, реших да не отварям нова тема, а да продължа тук. Предоставих за преглед RTF файл ( "Войни започват неудачниците", Вазим Панов ), на който следваше да се направи корекция.Нямам опит, но всички препратки, които изчетох, ме наведоха на мисълта, че следва да се работи в SFB формат, за който разбрах ( може би погрешно ), че касае сканирани текстове. Сложих маркери ( може би не всички и неточно ) на RTF файла. Отново се иска корекция, а горе в темата се указва да се предостави RTF файл. Ще се радвам да разбера следва ли този RTF файл да се конвертира, в какво, и ако се изисква слагане на маркери, как?
abrams
 
Мнения: 5
Регистрация: 08 октомври 2014, 09:35


Обратно към Форматиране

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости