Нова мода за ограничаване сред чуждите издатели

Нова мода за ограничаване сред чуждите издатели

Мнениеот svoboden » 17 март 2011, 11:02

Издатели ограничават заемането на електронни книги от библиотеките

Някои от най-големите издателства в света наложиха ограничение при използването на електронни книги от страна на библиотеките. Новата политика цели да се ограничи широкото и свободно разпространение на заглавия, както това се случи преди няколко години с музикалните файлове. Американското издателство HarperCollins ограничи отдаването на електронни книги от страна на библиотеките до 26 пъти. След това хората вече няма да имат право да използват съответното заглавие в електронен формат. Вариантът е след като една електронна книга вече е преотдадена 26 пъти, библиотеката отново да закупи нейно копие.

Интернет, цифровизацията и обмяната на файлове променят изцяло начина на споделяне на книги и музика, но библиотеките са разтревожени от новия начин на ограничаване, коментира Кент Оливър, изпълнителен директор на една от големите американски библиотеки Stark County District Library. Според него покупката на електронна книга на практика ще осигури на издателствата едногодишен абонамент от всяка библиотека (2 седмици за четене х 26 пъти възможност за предоставяне = 52 седмици). Всичко това ще доведе до ограничаване на нашите възможности за осигуряване на информационен достъп на аудиторията, каза още Кент Оливър. Вече се стигна до там, че някои от големите библиотеки в света заявиха, че ще спрат да купуват електронните издания на HarperCollins.

Други две от най-големите американски издателства Macmillan и Simon & Schuster пък изобщо отказват да продават електронни книги на обществени библиотеки.

Източник: Reader.bg
http://www.reader.bg/news/item/117.html
svoboden
 

Re: Нова мода за ограничаване сред чуждите издатели

Мнениеот PoslednaDuma » 31 март 2011, 20:41

Проблемът наистина е сериозен. Според мен авторите трябва да променят отношението си, следователно и изискванията си, за да се промени и законодателството.
Аватар
PoslednaDuma
 
Мнения: 3
Регистрация: 31 март 2011, 20:34

Re: Нова мода за ограничаване сред чуждите издатели

Мнениеот Бам Бам » 31 март 2011, 22:48

По принцип законите се правят за да балансират интересите на засегнатите страни. В случая със законите, защитаващи авторското право няма никакъв баланс между потребителите и правоносителите. Всичко е в ущърб на крайните потребители, които са превърнати в дойни крави. Когато основната движеща сила при създаването на един закон е алчността резултатите винаги са лоши и за двете страни. Утре могат да измислят и закон, в който да пише, че е незаконно да си купиш вестник и след като го прочетеш да го споделиш с колегите си, примерно, защото се нарушавало авторското право.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 392
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Нова мода за ограничаване сред чуждите издатели

Мнениеот plamentd » 01 април 2011, 10:51

от неадекватна алчност, или от алчна неадекватност, сами ще си отрежат клона
колкото по-абсурдни стават претенциите им, толкова по-ебани ще са
за смях? за плач? http://www.pcworld.com/article/223431/r ... mages.html
plamentd
 
Мнения: 79
Регистрация: 20 ноември 2009, 19:42


Обратно към Свободно общество

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron