Отново нищят Читанка в медиите

Настоящите закони имат остра нужда от промяна

Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот Гост » 18 октомври 2010, 01:22

1. Георги Дамянов: Google Books също нарушава авторски права

2. Вени Марковски: Държавата греши, като използва ГДБОП в защита на частни интереси
- “Читанката” ли е се оказа най-големият проблем на българските издатели?

- В България, където издателите отдавна не съобщават тиража не само на преводните, но и на българските книги, където стотици книжарници се затвориха, за да станат псевдо-бутици или гаражи, където се печатат все по-малко качествени и все повече некачествени книги… та, в тази България наистина се оказва, че най-голямата заплаха за бизнеса (забележете – не за авторите!) е един сайт, на който безплатно може да се четат книги. Прав е бизнесът – не са опасни библиотеките от камък и тухли (една от тях бе превърната в хотел в центъра на София, помните ли?), защото хората все по-малко ходят в тях. Но не е прав бизнесът, че „Читанка.инфо“ ги лишава от доходи. Хората, които четат електронни книги го правят, защото не могат да намерят тези книги на хартия или защото така им е по-удобно. Голяма част от книгите в „Читанката“ вече не се печатат, а и никой няма да ги отпечата повече в България, защото вече липсва стройната система за книгоразпространение, която съществуваше преди промените. Тираж от 10 000 книги днес трудно може да се продаде, освен ако не е някаква драма от Коелю, а тиражите на Николай Хайтовия „Петко Войвода“ са непостижими. В този ред на мисли, а и в светлината на ЗАПСП дори, общодостъпна библиотека като „Читанка“ би трябвало не да се преследва по покривите от анти-мафиотите, а да се насърчава и развива, включително и със средства, отпускани от държавата – например за поддръжка на сървърите, както и за уреждане на авторските права на тези автори, които биха поискали това. Защото като син на писател и внук на поет имам силното съмнение, че мнозина от авторите биха поискали каквото и да е възнаграждение, ако им бъде обяснено какво точно означава „Читанка“. Но на Министерство на културата няма да им хрумне такова нещо, защото това ще означава на някои хора да им спрат средствата, които идват от чужбина за „борба с пиратството“.
Гост
 

Re: Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот noemis » 24 ноември 2010, 13:47

От интервю на Явор Колев в Дневник (23 ноември 2010):
- Какъв е случаят с интернет библиотеката "Читанка", която още работи?

- "Читанка" сериозно нарушава правата на авторите, издателите, преводачите и с тях борбата ще бъде такава, каквото е с всеки субект на пиратството. И няма да бъде разколебана по какъвто и да било повод. Няма аргументи, че хората не могат да си купят една книга и трябва да я откраднат. Не можем да толерираме това, защото просто ще амнистираме извършването на престъпления срещу интелектуалната собственост.

Хората, които могат да създават продукти на интелектуалната собственост, трябва да бъдат справедливо овъзмездени за своя труд. Тези хора са се обърнали към нас като единствена надежда да се справим с тези изключително нагли, не знам как да ги нарека – пирати – хора, които ползват чужд труд. Нека да напишат едно произведение! Защо взимат чуждия труд? Тези хора не трябва да дават тон в обществения живот, да диктуват с наглото си поведение културния живот в страната.
Цялото интервю
Аватар
noemis
 
Мнения: 31
Регистрация: 13 май 2008, 11:43

Re: Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот petrovich » 24 ноември 2010, 17:59

Хората, които могат да създават продукти на интелектуалната собственост, трябва да бъдат справедливо овъзмездени за своя труд. Тези хора са се обърнали към нас като единствена надежда да се справим с тези изключително нагли, не знам как да ги нарека – пирати – хора, които ползват чужд труд.


Да, и аз дадох интервю, след което бях „повикан“ чрез призовка в ГДБОП.
И г-н Я.К. хората (авторите) не са се обърнали към вас, а издателства като „Бард“, „Труд“ са ви „потърсили“, така че да обслужат своят собствен интерес, а не на читателите, авторите или преводачите.
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот Бам Бам » 24 ноември 2010, 19:10

Я.К. по начин на мислене е наследник на същите хора, които изгориха Галилей на кладата.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 392
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот Шаркан » 25 ноември 2010, 22:58

споко, като направим революцията, Я.К. и други обожатели на копирайта ще ги турим доживот да сканират книги и да ги качват в читанките. И ще са на норма, с един почивен ден годишно, през който ще пишат по литературни форуми и блогове изречението "Бях голямо говедо, моля за прошка"
:D
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Re: Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот Шаркан » 25 ноември 2010, 23:18

Явор Колев написа:Хората, които могат да създават продукти на интелектуалната собственост, трябва да бъдат справедливо овъзмездени за своя труд.
като създател на "продукти на интелектуална собственост" (пфу, ще трябва да си измия ръцете след написването на това нещо) искам справедливо възмездие - гьон от кожата на Явор Колев, че нещо ми се прокъсаха кубинките...
Мислех да поискам и гръбнаци от праводържатели (за оградка на двора), ама овреме се сетих, че тия са безгръбначни, тц, язък...

сериозно (не че горното беше шеговито):
истината е, че и сред творците има поклонници на дебелоочието, наречено "копирайт".
това показва единствено степента на деформация на общественото съзнание, увредило ценностната система на мнозина хора, дори такива, които имат таланти да творят.
уви
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Re: Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот petrovich » 26 ноември 2010, 03:57

Явно г-н Я. К. напоследък се е активизирал (15.11.2010 г.). Ето още едно негово изказване относно интернет пространството:
- Какво се случва със сайта Читанка?

- Той е същият случай. Сайтът в момента е качен на сървър в Съединените щати и определена група хора публикуват съдържание, което не е тяхно. Ние сме сезирани от собствениците на правата – авторите, преводачите, издателите и др., които не желаят техните произведения да бъдат качвани на този сайт, независимо какъв социален ефект има това, защото тези хора се хранят от труда и произведенията си. Ако вие не взимате заплата от това, което правите, няма да има какво да ядете, защото това е вашата работа и тя ви носи доходи. Имате правото да си потърсите справедливо заплащане срещу труда. В случая тези хора нямат избор, защото трудът им се хвърля там ей така. Това се е една чиста кражба и имаше достатъчно изказвания на автори. Така че нека тези хора да създадат нещо, ние ги знаем кои са и знаем, че нищо не са създали, и да бъдат така добри да преценят как да го разпространяват. Например Стефан Цанев казва, че той друго не може да прави, той е писател и не може да отиде да копае или да продава на пазара, той може би може, но като има талант да пише, защо да не го прави и да получава справедливо възнаграждение. Нека не спекулираме с това, че хората нямали пари да си купят книга или нямали пари да си купят едно или друго нещо, просто всеки намира и си разпределя доходите така, че да имат достъп и до култура, и до материални блага, и до храна и напитки. Правиш си сметката – не всеки ден пиеш вино, позволяваш си го събота и неделя, като нямаш достатъчно доходи. Не всеки ден можеш да сваляш книги и да ги прочетеш, просто физически е невъзможно. Има и други хора, които освен всичко друго и печелят от това, но в случая с Читанка не печелят, поне те така казват. Но има сайтове, които, дали чрез есемеси, дали чрез рекламни банери, както са Арена и Замунда, печелят. Те нарушават закона, нарушават правата на интелектуалната собственост, което законодателят е криминализирал и е дал различни възможности да бъдат защитавани и нарушителите да бъдат преследвани.
Цялото интервю

Г-н Колев, посочете ми един автор, с който сте се свързали и е подал жалба? Няма такъв, за издателства съм по-съгласен.
Интересното в горния коментар на Я. К., е че от крайното убеждение, че сайта chitanka.info печели, преминава към възможността наистина пък да има някаква друга цел този проект. Не всичко в този живот е пари.
Не всеки ден можеш да сваляш книги и да ги прочетеш, просто физически е невъзможно.

Да, същото казвам и аз. Радвам се, че сам себе си се опровергавате. Вижда се, че има надежда. :wink:
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Re: Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот Шаркан » 26 ноември 2010, 04:38

каква надежда, Харипетров?
тоя човек казва, че "Читанка може би не печелят", ама понеже "други печелели", та не виждал нищо лошо в това да напада именно Читанка!
Логика, та дрънка.

няма надежда за такива.
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Re: Отново нищят Читанка в медиите

Мнениеот Шаркан » 26 ноември 2010, 04:51

Явор Колев е началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП. От 14 години е в системата на МВР. От 12 години работи в Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Бил е в икономическа полиция към Първо РПУ София. Завършил е инженерство в Аграрната академия в Пловдив. Има специализации в САЩ, Будапеща и Франция. Владее английски, португалски, руски и испански.
аха, джелатин с образование. Полиглот (испанският и португалският не са чак толкова различни, както българския и руския).
Да си беше останал с първата специалност (интересно формулирана впрочем - неясно и обтекаемо), ама на.
И при цялата тази лъскава справка колко печен професионалист е, баналните му разсъждения са още по-непростими.
Идиот.
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско


Обратно към Авторско право, копирайт и други неща

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron