Дъра-бъра

Разни теми, разни идеали
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Re: хм

Мнениеот Шаркан » 29 юли 2010, 15:34

гост написа:Много си падам по грубияни. И по фурнаджийски лопати.
Откъс от интервю с г-на Шаркана:

"- Всъщност, имам чувството че съвременната българска фантастика е в състояние на нелегалност. Но от кого се крият съвременните български писатели-фантасти – от читателите (та те даже и не подозират тяхното
съществуване...), от някакъв враг ли ?
- Странен въпрос... българските фантасти нали трябва и да спечелят нещо, за да живеят. Например Григор Гачев, чиято глава буквално ври от сюжети и хрумвания, от тъмно до тъмно се бъхти да изкарва пари.
Творчеството изисква много време."

:lol:
е и?
Моите книги се свалят свободно, а който иска - плаща. И то плаща пряко на мен, а не на посредници.
Така ще спечели онзи, който предлага нещо хубаво за четене.
Да не мислиш, че издателите (буквално с НЯКОЛКО изключения) плащат на българските автори?
Какво фурнаджийско видя, сладур?
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Мнениеот Шаркан » 29 юли 2010, 15:40

като си падаш по грубияни, да си определим една любовна среща, а?
:lol:
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Мнениеот danbi » 29 юли 2010, 16:15

Между другото, ченгетата са навсякъде. При подобни дискусии винаги се сещам за онази песничка за 9-те милиона мишлета :)

Ако разгледаме веригата автор-преводач-издател-разпространител-читател се оказва, че ченгетата са винаги по средата. Там където са безотчетните и лесни пари --- в частта издател/разпространител.

Не случайно, много свестни хора, опитали се да създадат нещо в тази сфера (издател/разпространител) са се отдръпнали с погнуса. Въпреки потенциала за големи печалби. Същите тези неща се случват не само в сферата на литературата.

Разбира се, сиренето е с пари.. а и мишлетата му налитат ;)
danbi
 
Мнения: 45
Регистрация: 17 юни 2010, 17:57
Местонахождение: Варна

хм

Мнениеот гост » 29 юли 2010, 16:31

Шаркан написа:като си падаш по грубияни, да си определим една любовна среща, а?
:lol:

Сетих се, че едно време имаше един Константин Теллалов - председател на Комитета по правата на човека - комунистическите права на човека, де. :lol:
Защо носиш тази фамилия няма да те питам, но някак не ми върви да ми обясняваш права.
Със своите книги и преводи прави каквото искаш, но не се опитвай да се налагаш на останалите.
гост
 

Re: хм

Мнениеот гост » 29 юли 2010, 16:48

Най-после започнахме да се разбираме, Шаркан. :lol:
Точно това казах и аз доста отдавна, но няма кой да чете внимателно.
Читанка да се договори с авторите, да сложи бутончета - и всичко ще е наред. Какво им пречи?
гост
 

Мнениеот Шаркан » 29 юли 2010, 16:59

Нямам нищо общо с Константин Теллалов, а и "Теллалов" му е партиен псевдоним, а не рождена фамилия.

и изобщо не сме се разбрали. Бутончетата - на сайта на авторите. Читанка така и така вече прави за тях достатъчно - разпространява произведенията им. Читателите сами ще преценят дали си струва да търсят автора, за да го възнаграждават.

Та ще се видим ли, да ми кажеш всичките мили думи в очите, скъпи?
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Мнениеот SecondShoe » 29 юли 2010, 17:16

Не препоръчвам да се ходи на срещи с непознати тролове, освен ако Гандалф и Хагрид не са ти придружители.
Последната промяна е направена от SecondShoe на 29 юли 2010, 19:02. Мнението е било променяно 2 пъти.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Re: хм

Мнениеот plamentd » 29 юли 2010, 17:56

гост написа:Сетих се, че едно време имаше един Константин Теллалов .....


е те това ако не е ченгесарски подход
а сега николай да докаже, че няма сестра
plamentd
 
Мнения: 80
Регистрация: 20 ноември 2009, 19:42

Re: хм

Мнениеот Victor » 29 юли 2010, 18:19

Както каза някой по-горе, интернет е много голям. Мисля, че интернет е най-голямото нещо, създадено от хора. И понеже много хора, расли и пасли и възпитавани под крилото на Партията не допускаха и не допускат все още, че може да има нещо по-голямо от Партията, еле па от СССР, затова и много трудно ще разберат как стоят нещата. Те се държаха и продължават да се държат високомерно, не допускат, че трябва да говорят с всеки като с равен, защото хората сме все хора, с едни права, без значение кой от коя партия е и в кой бог вярва. Така навремето "Труд" повлякоха крак, и така е и досега, много от праводържателите и издателите се държат високомерно, което е глупаво и обидно, по-обидно даже за тях. Когато поискахме документ, че притежават правата за Елин Пелин, те показаха договор със сина на Елин Пелин, но бяха затрили числото, тоест, не искаха обществото да знае колко пари са дали на сина на Елин Пелин, че да придобият правата върху цялото творчество на Елин Пелин. Защо? Вероятно защото ако се види, че са дали една мъничка сума, тогава ние ще кажем, че точно издателите и изкупвачите на права ограбват авторите и наследниците им. (Прочее, личното ми мнение е, че наследниците права не трябва да имат, щото това не е дюкян, а е интелектуална собственост, за интелект.) Други праводържатели и издатели казаха, че кои сте вие, в интернет, че да ви показваме договорите си с авторите и преводачите?
Трети и прочее почти всички праводържатели и издатели смятат, че може да говорят по телевизиите и по радиото, но няма да седнат да говорят с нас, тия в интернет, които пускаме книги и прочее. С нас ще говорят с ултиматуми и с милиция.
Няма да стане така, уважаеми праводържатели, милиционери, комунисти и прочая вся...
Ще трябва най-сетне да разберете, че интернет е много голямо нещо, най-голямото. Интернет не се свършва нито с chitanka.info, нито със Замунда, нито с Фейсбук. Няма начин това нещо, интернет, да се постави под контрол, както на вас ви се иска. Ще трябва да се държите като нормални хора, ще трябва да говорите и в интернет, ще трябва да постъпвате честно и открито, тогава може и да се разберем. С високомерие и надутост нищо няма да постигнете. Само ще амбицирате много хора да правят онова, което не ви харесва. Горкият Явор Колев, подведохте го да ангажира държавни ресурси и да се катери по мишотините из таваните, сървъри да търси. Ако бях на негово място, сега щях да ви тегля една... :-) Той всъщност сигурно ви е теглил и по много.
И пак да си повторя като папагал, щото ми се струва твърде важно и показателно:
Хората които тук са анонимни, повечето, са анонимни, да речем, защото милицията ги търси, че качвали книги. А защо другите анонимни са анонимни, като например гостът, който каза, че може да си измисли име Божидар?
Може въпросите по тая тема на някого да се струват тъпи, но на мене не ми се струват тъпи. Може пък да съм прекалено тъп, че да го осъзная.
Е, Божидаре, издател ли си, какъв си, поне това няма ли да кажеш? Срам ли те е?
Мнозинството е на наша страна, Божидаре, не защото обича да папка от чуждото, както казваш ти, а защото вижда, че моралът е на наша страна, затова, Божидаре. Понеже, Божидаре, моралът е основа на закона, затова, Божидаре.
Ако вие, издатели, праводържатели, такива хора седнете тука, кажете си всичко както си е, и тогава, ако се види, че моралът е на ваша страна, тогава мнозинството ще мине на ваша страна, Божидаре, САМО ТОГАВА. С милиционерски акции и тъпанарски закони няма да спечелите мнозинството хора. Защото хората са все пак образ и подобие Божие, а не са машини за пари и добитък за стрижене.
Ето ви един лош превод на нещо, върху което много трябва да се замислите, ако и да е писано от младеж и преводът да е лош. Откакто е писано, мина достатъчно време, а писаното е актуално: http://bezmonitor.com/articles/free.htm
Забележи, Божидаре, много силно въздействащо е това, че в интернета няма дискриминация, всеки може да влезе и да изкаже мнението си, и т. н. Аз най-добре разбирам това, или поне много по-добре от мнозинството. Това е едно от най-големите очарования и предимства на интернета. Такова качество не притежава никоя хартиена библиотека, никой киносалон, нито всичките тия взети заедно. Както знаеш много добре, Френската революция, нали се сещаш, привилегиите, това е голям проблем, да знаеш. Никога мнозинството няма да се примири с привилегии.
Както вече писах, на 46 години съм, и мисля, че поне отчасти разбирам това. Жалко, че хора на моята възраст, пък и по-млади, не могат и не могат да излязат изпод крилото на Партията и да погледнат света такъв, какъвто е. Не става да се поклониш на Партията и да си живееш лесно и богато. Вече не става. Ще трябва да се побориш малко, а по-добре да се бориш честно, отколкото нечестно. Което, прочее, значи, да излезеш с името си, и да си кажеш нещата така, както са си. И ако това не се харесва на хората, тогава обясни, убеди ги. Вместо да им пращаш милицията, която, жива и здрава, в лицето на Явор Колев, има вид на човек с бръсната глава и златен ланец. Такъв човек вие нарекохте рицар на книгата, от такъв човек очаквате да ви защити от хората, които обичат и четат книги. Вие не сте на себе си.
(Да кажа, прочее, че нямам нищо против хора, които обичат златни ланци и бръснати глави, джипки и прочее. Но имам нещо против, когато такива хора в днешно време са турени да защитават закона.)
Victor
 
Мнения: 28
Регистрация: 23 юли 2010, 10:25
Местонахождение: София

Re: хм

Мнениеот Victor » 29 юли 2010, 18:44

А, специално за госта да кажа, че да, chitanka.info не е интернет, Замунда не е интернет, Арена не е интернет, The pirate bay не е интернет, goverment.bg не е интернет, Скайп не е интернет и т н., да, точно така, тия не са интернет, а всичките заедно, заедно с всички, останали, неизброими и динамични, тия са интернет. Иди, че го гони и обхвани... :-)
Victor
 
Мнения: 28
Регистрация: 23 юли 2010, 10:25
Местонахождение: София

Мнениеот Борислав » 29 юли 2010, 18:51

Хайде, стига толкова с тази тема! Когото го сърбят пръстите, да си отвори нова.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 975
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Предишна

Обратно към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 4 гости