Говорящи книги

Хрумнало ви е как може да се подобри Моята библиотека...
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Говорящи книги

Мнениеот Питащия » 04 юли 2010, 02:00

:D Говорящи книги прочетени не от компютъра, а от читатели. Особено приказки за деца.

Ето от къде идва идеята:
http://hulite.net/modules.php?name=Foru ... &start=195

pafka написа:
И едно добре аргументирано мнение на издател, когото страхът от прогреса не е стиснал за гушата:

http://photonik.blog.bg/drugi/2010/06/2 ... tyt.569296


Браво! Казва много верни неща, но към момента, а всичко тече всичко се променя, нали?
Издаването на книги в книжно тяло ще се промени следващите 10-15 години много. Ценителите , които искат да си ги имат в библиотеките си ще намалеят, защото отношението към книгите се променя и защото ще се появят достатъчно евтини и удобни четци на е-книги. Книгите ще станат луксозен и скъп подарък и мания на колекционери и съответно ще изискват качествена подвързия и външен вид. Масовият читател ще "чете" говорящи книги докато пътува за работа или се връща от мобилният си през интернет или от флашпамет, ще си почива опънат надълго с електронен четец, който е свързан с домашния компютър с инфрачервен порт и чрез интернет със Читанка инфо или електронната национална библиотека,която засего просто я няма, ще разлиства наволя и ще се чувства много по- комфортно отколкото със старите хартиени книги.Той ще си говори с компютъра и ако го мързи, компютърът ще му търси каквото поръча или ще му чете докато заспи.
Тази картинка може да ви се струва прекалено фантастична, но, ако не ни мине черна котка път и не се случи някакво бедствие, война или криза, нещата ще се развият точно в тази посока. И днес технологиите го позволяват, но е още скъпичко удоволствие.
И за да няма проблеми с разпространението и авторските права, за да е сит вълкът и цяло агнето, просто трябва да се приемат съответните закони. А законът трябва да гласи, че всяки интелектуален продукт нерегистриран
и незащитен в мрежата, може да се разпространява свободно. Регистрираните и защитени продукти получават уникален номер, чрез който се следи тяхното свободно и безплатно движение, срещу натрупаният рейтинг притежателя на авторските права получава част от натрупаните във фонд авторски пари от таксите на потребителитена мрежата.
Четеш, не четеш- плащаш. Да си чел.Гледал, не гледал-плащаш.
Пък които иска да си разрлостранява кодирани и всякакви платени продукти, но като ги откраднат да не търси ГДБОП.


Ролята на е-издателя, ще бъде да прояви вкус да подреди, предложи , рекламира на своята Е-сергия . Ако авторът иска, ще се пробва директно да разпространи своя продукт, а ако не се справи ще се обърне към този който разбира как стават тези работи. Най-четените и качествени книги ще бъдат отпечатвани и разпространявани като книжно тяло за любители.

Всичко това изисква глобална, международна регулация, която да гарантира свободата и демократичността на интернет просктранството.
Питащия
 

Мнениеот petrovich » 04 юли 2010, 04:16

Всичко това изисква глобална, международна регулация, която да гарантира свободата и демократичността на интернет просктранството.


Точно международната регулация означава ограничение. За никаква свобода не може да се говори. Колкото повече контрол, толкова по-малко свобода.

Постепенно се размиват границите между държавите, след което ще си имаме едно общо световно правителство, от което няма да можеш да избягаш!
petrovich
 
Мнения: 762
Регистрация: 31 юли 2008, 14:20

Мнениеот slacker » 04 юли 2010, 20:56

Никаква регулация!

Който желае нека да си прави книжарници в Интернет, където да продава книгите си както си иска. Обаче да не се пипат библиотеките!

За да печелят авторите е достатъчно само в началото или в края на книгата да е публикуван адреса на автора в Интернет, където читателят може да плати директно на автора без нужда от издател. Това е най-големия кошмар за издателите.

Не читателите и библиотеките ограбват авторите. Ограбващите са някои издатели, на които им е все едно дали са столична митница или се занимават с издаване на книги - важното е парите да текат без много усилия. И това си го признават по националната телевизия БНТ.

Законите за авторското право трябва да се напишат така, че да е пределно ясно, че възпроизвеждането на произведения (с изкл. на софтуер) с нетърговска цел е разрешено не само от държавните библиотеки, но и от всички частни библиотеки и изобщо от всеки (физически лица, организации с идеална цел и т.н.).

Защото законът в момента не е написан достатъчно ясно и това дава възможност да се правят спекулации, че торентите били незаконни и т.н. Торентите са новите библиотеки. А библиотеките не бива да са незаконни.
slacker
 
Мнения: 62
Регистрация: 15 октомври 2009, 03:24

Мнениеот Вилорп » 05 юли 2010, 09:04

Само да вметна, че повечето пари не отиват при зидателите, а при разпространителите. Моля това да не се бърка. А иначе каква е тая книга дето я слушаш, това би могла дае драматизация но да си силушаш книгата по локмена вместо да я четеш е повече от глупаво. Изключая хората, който немогат да я прочетат по една или друга причина.
Аватар
Вилорп
 
Мнения: 66
Регистрация: 10 февруари 2010, 21:32
Местонахождение: Княжево под Копитото

Мнениеот Питащия » 16 юли 2010, 17:21

Вилорп написа:Само да вметна, че повечето пари не отиват при зидателите, а при разпространителите. Моля това да не се бърка. А иначе каква е тая книга дето я слушаш, това би могла дае драматизация но да си силушаш книгата по локмена вместо да я четеш е повече от глупаво. Изключая хората, който немогат да я прочетат по една или друга причина.


Ами те стават все повече тези, които сричат. Идва време когато и компютрите ще проговорят, а мишката и клавиатурата ще се ползват в краен случай. Компютъра ще стане като член на семейството. Ще се сетите за това ,което казвам след най-много десеттина години. Удобството на писаното слово е, че заема малко място и лесно може да се върнеш малко назад , ако нещо не разбираш. Това е просто начин да се съхранява, възпроизвежда и разпространява информация. И сега има програми които четат, а те ще стават все по-добри, а някой ден и ще визуализират. Искуственият интелект е вече факт и не е далече времето , когато преводите му ще са на ниво. Всичко тече, всичко се променя.
Мисля, че времето на говорящите книги е дошло.
Питащия
 
Мнения: 4
Регистрация: 04 юли 2010, 02:05

Re: Говорящи книги

Мнениеот MishoTrif » 01 ноември 2013, 16:42

Hi
Flyne - офлайн четец за Android
http://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE% ... 83988.html
MishoTrif
 
Мнения: 8
Регистрация: 22 март 2011, 20:17
Местонахождение: Varna


Обратно към Идеи

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 3 гости

cron