Доброволно парично подпомагане на автори и преводачи Отхвърлена

Хрумнало ви е как може да се подобри Моята библиотека...
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Re: Доброволно парично подпомагане на автори и преводачи

Мнениеот pechkov » 10 декември 2010, 14:43

Сещам се за няколко неща, които не са точно регламентирани, когато става дума за пари и авторски права.

1. Не е нужно книгите с авторски права и свободните книги да се третират по един и същи начин. Също така излезлите до момента книги може да се третират по стария начин (издателствата искат пари от авторски права), а в бъдеще можем да създадем нов сегмент - книги, качени от самите автори. Ако са платени - тези книги може да се продават в "Електронна книжарница", както правят Google, Amazon и други такива сайтове за електронна търговия. Важното е читателите да имат достъпа до крайния продукт.

2. Когато става въпрос за парично заплащане на авторите - има два начина:
а) автора ПРОДАВА книгите си през електронна книжарница, и получава парите за ПРОДУКТА. В такъв вариант "Читанка" няма да върши работа, а ще трябва фирма, комерсиален сайт, и да се отчитат паричните обороти;
б) автора има микросметка с IBAN например в "EasyPay", или сметка на физическо лице в някоя банка, и доволните от него читатели имат възможност да правят дарения, които нямат нищо общо с някой конкретен ПРОДУКТ, още по-малко пък с авторски права. В такъв вариант "Читанка" може да получи данните за сметката от самия автор, и да ги сложи на определено за целта място, а декларирането на доходи ще си е въпрос лично на автора.

Дори създателя на Wikipedia от известно време събира дарения с цел подпомагане и бъдещо разширяване на сървърите. Даренията не са нещо задължително, не са продажба, и не са свързани с конкретен продукт или услуга.

Варианта с даренията предполагам, че ще е по-достъпен най-вече за български автори (нямам предвид починалите възрожденци) и преводачи, и би могъл да им покаже, че е време да последват техническия прогрес, и да се преориентират. ... А би могло и просто да се изложим като читатели, понеже все пак живеем в България, и типично по български вариант всеки ще си каже "абе, к'во ше дарявам, я ги глей колко народ има, и без мен ше си минат...". И когато след няколко месеца автора погледне 5-те лв в сметката си - ще може да си купи бутилка студена минерална вода, за да пие...

Обаче пък ако начинанието успее - читателите ще си обезпечат нови книги в бъдеще време, след като авторите ще са помислили как да спечелят читателския интерес, и то с голяма вероятност до тях да не могат да стигнат дългите ръчички с кривите пръстенца на някои алчни издателски къщи. Нищо лично против издателските къщи, знам, че освен написването на една книга, след това има още доста работа по нея, но... Хайде да си говорим малко по-истински неща. Цената на книгите расте нагоре, а качеството на хартията спадна толкова, че може да служи най-много като опаковачен материал за рекламните брошури на "Billa" например. А и самите издателски къщи трябваше много преди нас да се сетят за техническия прогрес, и да работят по издаването на книги в електронен вариант. Те самите имат интерес, но не го направиха. А сега се сърдят, че някой ги е изпреварил. И то във време, когато дори банките лансират идеята за пестене на природни ресурси, енергия и хартия.

Така че каквото и да се прави по въпроса - е най-добре първо да се огледа по света как се прави, и тогава да се градят планове.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 558
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re:

Мнениеот slacker » 21 януари 2011, 03:50

Вилорп написа:В съседна тема дадоха пример с ИПИ библиотека която явно не я закачат


Библиотеката на ИПИ (http://library.ime.bg/) не е безплатна - плаща се 40 лв на година. И книгите са хартиени.

В сайта им наистина имат безплатни нематериални книги, но те нямат нищо общо с библиотеката (домейнът, от който се теглят даже е различен - ime.bg, а не library.ime.bg).

Според издателската мафия безплатните библиотеки като Читанка.инфо са по-опасни от платените пиратски книжарници, защото плащането оказва възпиращо въздействие върху читателите и намалява вероятността читателят да съгреши като прочете книга "незаконно". Безплатните библиотеки са най-големия кошмар за издателската мафия. Защото при тях я няма финансовата бариера, която възпира някои читатели от "незаконното" четене.
slacker
 
Мнения: 62
Регистрация: 15 октомври 2009, 03:24

Предишна

Обратно към Идеи

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron