Компютърна пунктуация за начинаещи

За коригирането на текстове след сканиране
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Компютърна пунктуация за начинаещи

Мнениеот Mandor » 29 септември 2009, 10:22

Това съобщение донякъде е излишно. Ако знаете нещата, описани тук, няма смисъл да го четете. Ако не ги знаете (т.е. - дори не сте ги забелязали в прочетените от вас книги), може би трябва да се замислите сериозно преди да се ангажирате с редакция на електронни текстове.
Но… както и да е. Предварително предупреждавам, че всяко правило си има изключения. Ако не сте сигурни - попитайте. «Който пита, изглежда глупав само веднъж, който не пита, изглежда глупав непрекъснато.»
1. Точки, запетаи, удивителни…
Символите «точка», «запетая», «удивителна», «въпросителна», «многоточие», «точка и запетая» и «двоеточие» трябва да се изписват слято с предхождащата ги дума, т.е. преди тях не трябва да има интервал. Тези символи и следващата ги дума винаги се разделят с интервал.
След многоточие, което се появява в началото на изречение, също се поставя интервал.
Забележка: За «многоточие» можете да използвате както предвидения за това символ (…), така и три последователни точки. При втория случай използвайте точно три точки и ги въвеждайте слято, без интервали между тях.
2. Тирета
Около късото тире (напр. в «най-добър», «синьо-зелен») не се поставят интервали. Дългото тире (използвано в пряката реч, вметнатите изречения и т.н.) винаги се разделя от околните думи с интервал.
Забележка: Няма значение дали използвате правилните символи за тирета (дефис за късо тире, m-dash за дълго тире) или не - ако спазвате правилата за разделянето им, заместването с правилните символи може да стане автоматично.
3. Кавички и скоби
Отварящите кавички и скоби винаги се разделят от предходната дума с интервал. След отварящ символ не трябва да има интервал.
Затварящите кавички и скоби винаги се разделят от следващата дума с интервал. Преди затварящ символ не се поставя интервал.
Забележки: Няма значение дали използвате правилните символи за отварящи и затварящи кавички; ако спазвате правилата за изписването им, те могат да бъдат заместени автоматично. И още - не използвайте символа «/» вместо скоби. Все пак работите с компютър, а не с пишеща машина.

Това са базовите правила. Надявам се, няма нужда да споменавам, че изреченията започват с главна буква и завършват с препинателен знак, въпреки че се налага да коригирам учудващо много грешки от този тип.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот gioganotti » 29 септември 2009, 18:53

Браво, Mandor!
Подкрепям горещо. Предлагам темата да се маркира като важна.
Ако не отговарям на писмата Ви, вижте http://6lyokavitza.org/mail
gioganotti
 
Мнения: 36
Регистрация: 03 април 2008, 18:26
Местонахождение: София

Re: Компютърна пунктуация за начинаещи

Мнениеот VeGan » 16 май 2016, 17:53

Аз пък мисля, че ако някой не знае тези правила ще е по-добре изобщо да не се захваща с корекция...
VeGan
 
Мнения: 1
Регистрация: 23 април 2015, 15:57


Обратно към Корекция

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron