Въпрос за форматиране с CSS

За формата на текстовете, използван в библиотеката
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Въпрос за форматиране с CSS

Мнениеот thefly » 24 септември 2009, 10:21

Благодарение на Mandor ползвам безпроблемно формата на библиотечката SFB, съответно и FB2. Зареждам книгите в нейтив за читанката ми формат - LRF. Конвертиране към него извършвам или с FB2LRF или с конвертора на Calibre. За пооправяне на калпаво форматирани книжки ползвам Fiction Book Designer.

Въпрос: споменава се, че с използването на CSS може да се променя външния вид на книгата: кегел, отстъпи и т.н. Има ли някой идея как се случва това с някоя от изброените програми?

Бих искал да достигна до едно професионално ниво на форматиране, което да се доближава до това на книгите-семпли, които бяха в читанката ми при купуването й :) Между другото, за тези, които ползват Sony PRS505, всичко, което съм насъбрал като софт и текстове досега е тук:
http://asen.baramov.org/pages/segashno-prodlzhitelno/bibliotechka.php

Предварително благодаря за помощта и отделеното време :))
thefly
 
Мнения: 73
Регистрация: 17 май 2009, 12:24
Местонахождение: София

Мнениеот Mandor » 24 септември 2009, 10:59

Първо да повторим (за кой ли път) едно нещо, което често се бърка. SFB-форматът е просто начин за текстово представяне на FB2. А FB2 (а като следствие - и SFB) не указва как да се изобрази даден текст, а само какъв е този текст. Конкретното форматиране е задължение на четците или на конверторите към "твърди" формати (с фиксирано форматиране на текста).
Оттук следва, че евентуалните настройки за начина на извеждане трябва да се търсят във FB2LRF-конвертора или в самия четец. Не съм запознат нито с програмата, нито с LRF-формата, но в сайта на FB2LRF видях примерни прозорци за настройка начина на извеждане на всеки елемент от FB2 (SFB) файловете - заглавието беше "Styles for FB2 elements".
Ако уточниш къде се е споменавало за CSS-настройки, може и да открием за какво точно е ставало въпрос... :wink:
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот Гост » 25 септември 2009, 04:52

CSS евентуално можеш да ползваш само ако книгата ти е в EPUB формат.
При положение, че в Sony-то имаш само три различни шрифта - така или иначе си ограничен;
За моя вкус - настройките във FB2LRF са достатъчни за да изглежда книгата много добре. Единствен кусур за, който се сещам е че няма как да се прави пренос на думите (освен ако не надрънкаш soft hyphens навсякъде), но много рядко се случва, ако си настроил подравняване по двата края (justify) да имаш неприятни празни места по редовете (обикновено когато имаш дълга дума и за предходния ред не остават много думи за разполагане).
Гост
 

Мнениеот thefly » 25 септември 2009, 11:19

Mandor, абсолютно съм в час с идеята, че форматирането във FB2/SFB е HTML-like и структурата на FB2 е някакъв вид XML. И си абсолютно прав, че реалното форматиране - шрифт, кегел, отстъпи, се определя на етапа конвертиране към LRF. Дотук това съм вдянал. Ще проверя Styles for FB2 elements - благодаря :))

За CSS: Забелязах, че fb2reader (CR3) ползва стилове, за да форматира текста. Хубавото е, че структурата (адекватна на FB2) я има там. Сега остава да поръчкам как да се интегрират стилове в конверторите, които ползвам. Най-тъпия начин, за който се сещам, е ръчно указване във FB2-файла линк към CSS файла, който да се намира в същата папка.

Тръгнах накъм тези приключения, защото не бях попаднал на Styles for FB2 elements. Но ще си поровя сериозно и за CSS, защото ползвам Fiction Book Designer, заедно с FB2LRF и Calibre и би ме зарадвало, ако изходът на всички конвертори е еднакъв и именно какъвто е необходим. Все пак - моето си е и професионална деформация :)

А и още нещо: говорих с наш клиент - издателство. Вербувам го за идеята колко е добре да продава книгите си и в електронен формат. Естествено - на друга цена :) И ми се иска да подготвя наистина професионално изгледаща електронна книга от някои от заглавията му.
thefly
 
Мнения: 73
Регистрация: 17 май 2009, 12:24
Местонахождение: София

Мнениеот Mandor » 25 септември 2009, 11:38

CoolReader наистина използва ограничено подмножество на CSS, за да форматира FB2-файловете. Обаче не можеш да укажеш линк към външен CSS в FB2; можеш само да го вградиш. Обаче - поне доколкото знам - единствено CR3 се съобразява със стиловете, вградени в документа.
Лично аз не одобрявам електронни книги в "твърди" формати - където липсва елементарната възможност за увеличаване/намаляване на шрифта. Да, знам че в книжното издание е така, но защо трябва да наследяваме всички недостатъци?...
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот thefly » 25 септември 2009, 11:44

Майка ми има един хубав лаф: "Много е лошо човек да е тъп." Позагледах се в FB2LRF. За него въпросите ми отпаднаха автоматично :)) Остава отворен въпроса само за настройките в Calibre. Но той може да изчака :)

Благодаря за съдействието!
thefly
 
Мнения: 73
Регистрация: 17 май 2009, 12:24
Местонахождение: София

Мнениеот thefly » 25 септември 2009, 11:53

Лично аз не одобрявам електронни книги в "твърди" формати


Мандор, ако потребителят е грамотен, колкото повече възможности - толкова по-добре.

Но познавам колеги, и то - доста добри дизайнери, за които понятието "хигиена на четенето" и идеята, че форматът на страницата, големината на шрифта и междуредието са взаимозависими величини са абсолютно непознати. Или пък че оформлението зависи от жанра на книгата. Говоря за графични дизайнери, а не за потребители :)

Подходът на Сони ме устройва: нормална големина на текста, "кьорав", "много кьорав" - толкоз. Лично аз бих искал да има само възможност да си определям стъпката, с която се променя големината. но... ще го бъде в следващият живот :)

...
поне доколкото знам - единствено CR3 се съобразява със стиловете, вградени в документа.


Приятно ме изненада онлайн конвертора FB2LRF. Можеш да му закачиш и CSS файл и когато конвертираш, се съобразява с него. Току-що го пробвах :)
thefly
 
Мнения: 73
Регистрация: 17 май 2009, 12:24
Местонахождение: София


Обратно към Форматиране

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости