Всъщност на пазара в момента има само три устройства - iRex iLiad, Sony Reader, Jinke.нт написа:(тези двете се считат за най-добрите на пазара)
Абсолютно съгласен. Много са скъпи. За тези които не знаят - iRex iLiad: 600 евро; Sony Reader: $350; Jinke: $300. Sony Reader има много добре "изпипан" дизайн, само че много ме дразни липсата на защитен капак. Естествено, допълнително продават калъф за $50.нт написа:1. Много скъпи. Цената в никой случай не изглежда оправдана за нещо, което работи мъчително.
Не наблюдавах такива проблеми в Jinke-то. Пробвах го с TXT, HTML и WOL (техния формат) файлове. Всъщност, доколкото разбрах от форумите, тези проблеми се проявяват в Sony Reader само при PDF-файловете, но в случая смятам, че е виновен форматът, а не устройството.нт написа:2. Много бавни. Между 2 и 6 секунди за прелистване на страница. Забавяне с отиване към края на книгата.
Смесени чувства. Да, софтуерът на Jinke е отвратителен, но пък нямах никакви проблеми с него. А и (както вече казах) има заместители.нт написа:3. Лош, пълен с бъгове софтуер, изискващ безкрайни експерименти и подготвяне на файловете специално за устройството.
Да, PDF всъщност не е формат за електронни текстове, но това е тема на друг разговор (ако някой се интересува). Обаче в Sony Reader има и "вътрешен" формат (както WOL-а в Jinke), май беше *.lrf. В Jinke се четат директно TXT, HTML, макар че (засега) без да обръща внимание на форматирането.нт написа:4. Поддръжка почти само и единствено на PDF формата. (На мен лично искрено омразен) Липса на txt и html
Нямам наблюдения за unicode-възможностите на Jinke (не се сетих), но пък с кирилицата нямаше проблем. Виж, проблем може да има с някои европейски езици с допълнителните символи.нт написа:5. Проблеми или липса на unicode. Съответно усложнения, проблеми или дори невизможност за извеждане на текстове на кирилица.
Освен MP3-плейър, за други компоненти не съм чувал. Да, обсъжда се добавянето на разни екстри като Bluetooth, WiFi и т.н., но аз едва ли бих си взел такова животно. Наистина ще излапа батерията за отрицателно време.нт написа:6. Анонсираните възможности на e-ink екраните за 10 000 прелиствания на страници с едно зареждане на батериите са впечатляващи, но всъщност другите компоненти излапват тока за няколко часа.
Както вече казах, това май са проблеми на Sony Reader само при четене на PDF. Jinke-то зарежда книга за около 4-5 сек. За толкова и прави преход към последната или първата страница.нт написа:7. Бавно зареждане на файл. Бавно стартиране. Отнема от порядъка на минути за по-големи файлове.
нт написа:8. От т.7: почти пълна невъзможност за четене на текстове с илюстрации, компютърна или техническа литература.
нт написа:Под "другите компоненти излапват тока за няколко часа" имам предвид процесор, видеоконтролер и т.н. Т.е. всичко, което не е екран в устройствата.
нт написа:За хубавите неща не съм споменал и дума, поради факта, че те са с големи букви навсякъде, а информацията за проблемните страни е оскъдна.
еека написа:и какъв е смисъла, след като един хубав ГСМ, със прилично голям екран и поддръжка на МП-3 обединява всичко това в едно, накуп с още маса други удобства
Sony Reader написа:Имам Sony Reader PRS-500 и PRS-505. Ако някой се нуждае от помощ или информаци свързана със Sony Reader мисля, че мога да бъда полезен.
Boman написа:Не знам дали това ще е от полза на някого, но реших да кажа, че от няколко дни съм (щастлив) притежател на Jinke V3...
Гост написа:Аз лично не виждам защо трябва да се дават пари за отделно устройствопри положение, че всеки Smartpone или PDA може да служи за хиляда и едно неща, включително и четене на книги
Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости