Много смешно, че някакъв "възрастен" (вероятно с 10 години по-малък от мен) пише, че за дечицата поредицата "Хари Потър" е това, което е за "големите" "Песен за огън и лед"... Чела съм доста книги (и фенъзи и нф) - включително "Властелинът", "Пътеводителят" и повечето от "Песента за огън и лед", естествено и книгите за Хари. Затова не ми е трудно да ги сравня - според собствения си вкус, без да задължавам никого да споделя мнението ми.
Първо за нашумялата "Песен за огън и лед" - прочетох три от книгите, и си ги купих с голямо желание и надежди, но честно казано съжалих, че съм дала пари, вместо примерно да ги изчакам да излязат тук. Не ме притесняват брутализмите, заради които наскоро излезлият сериал стана любим на загорелите пубери, а постната история - всъщност в четири тухли (четвъртата ми я разказаха познати) не се случва почти нищо, освен че някои от героите измират и се излюпват едни дракончета. Стилът е хубав, но прехвалената динамика се изразява единствено в заговори между героите и непрекъсната подготовка за Зимата, която все иде...
"Властелинът на пръстените" е може би по-скучна като стил, но е истинска библия в жанра, а и може да се похвали с прекрасна, епична история, макар и не е толкова оригинална. Толкин се е вдъхновявал от митологията, а не се е стремил да измисля нещо ново. Въпреки това, книгата трябва да бъде прочетена от всеки, който обича фентъзи.
Не съм сигурна, че "Пътеводителят" има място в тази тема - това е научна фантастика, която е на светлинни години като стил, предназначение и идея от фентъзи жанра. Не пречи човек да харесва и нея, и "Хари Потър" - ето аз съм пример (впрочем и филмът ми хареса, макар че е различен).
"Хари Потър" е страхотна поредица, която със сигурност ще се превърне в класика.Започнах да я чета в нормална човешка възраст, така че не мога да кажа, че съм израстнала с историите за малкия магьосник (колко лигаво звучи - прочетох този израз в някакво списание - мога само да се надявам, че този, който пръв го е измислил си е изял клавиатурата...). Книгите за Хари дълго време ме подминаваха, именно защото са комерсиални - предположих, че са долнопробни (като една друга фентъзи поредица, чието име започва със "З") или прекалено детски като "Нарния". Случайно попаднах на откъс от една от тях (втората или третата - вече не помня), и в кратък период от време си набавих и прочетох излезлите до момента. Тези книги са завладяващи - може би не носят тайно послание или поуки за феновете, но са написани прекрасно, имат интересна добре развита история и герои, които израстват пред очите на читателя. Може би са повлияни отчасти от "Властелинът" и други фентъзи творби( нормално - авторката е учителка по литература - със сигурност има богата обща култура), но в крайна сметка се е получило нещо изключително сполучливо, което категорично не е само за деца. В заключение - "Хари Потър" е страхотна поредица, тези които я критикуват яростно или са закоравели фенове на друга известна книга (и ги мързи да прочетат още нещо), или са от гадния тип хора (мъгъли), които се изприщват щом чуят думата "магия"

Държа да уточня, че въпреки че харесвам книгите за Хари Потър, и съм ги чела по няколко пъти, те не са любимата ми фентъзи поредица, нито пък Джоан Роулинг е любимият ми фентъзи автор - в това отношение Тери Пратчет е недостижим, според мен!